Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tchýně má asi dost problémů sama se sebou. Na jednu stranu by asi chtěla být užitečná a pomáhat Vám s žehlením, radama, přítomností, abys měla pocit, že na to nejste sami, věří svý stravě, že je ta nejlepší a chce Vás o tom přesvědčit, na straně druhé Vám zatopila půjčkou..
Zkuste spolu začít víc komunikovat. Sdílej svý představy a přání, jasně a s citem. Tchýně, pokud se chce zapojovat a být užitečná, poprosit jí o něco, co ti pomůže a neboj se ji říci, že potřebuješ i svůj klid..
Vloženo 2×. No a je tedy drsný, že nechce splácet tu půjčku. Působí dost zmaten.
@lleennttiillkkaa píše:
Já vidím chybu ve všech třech. Být tebou, tak tchýni slušně řeknu, že na návštěvu ano, ale ne každý den, rady vyslechni, poděkuj a dál si jeď podle svého, jednou se ti bude hodit, že máš hlídací babičku a hlavně taky přestaň frfňat.
Manžel by mě naštval tím, že si půjčil a neřekl ti to a mohl by se obhajovat jak chtěl.
Nevím, jestli tato rozumná rada nebude na povahu takového tchyně moc krátká. A být na ni milá jen kvůli hlídání… třeba má zakladatelka i svou maminku ![]()
@Demi hele vsadím se, že kdyby se takhle chovala její maminka, tak bude svatá, protože je to maminka. Vyčítat někomu jeho životní styl, co se týče jídla a výživy, to mi přijde trošku hloupý. Že se to tchýně snaží vnutit i jim, co na tom, tak prostě řeknu hele nemám zájem.
@EmmaAnna píše:Řídím se zakladatelky úvodním příspěvkem, tam to je takto napsané
@Paola21 ani jedno z toho nevíme
@lleennttiillkkaa píše:
@Demi hele vsadím se, že kdyby se takhle chovala její maminka, tak bude svatá, protože je to maminka. Vyčítat někomu jeho životní styl, co se týče jídla a výživy, to mi přijde trošku hloupý. Že se to tchýně snaží vnutit i jim, co na tom, tak prostě řeknu hele nemám zájem.
Já myslím, že tchyni její životní styl nevyčítá, ale je natolik informovaná, že ví, kolik ten styl stojí. A teď na to ještě doplácet ze svých peněz… no nevím. Vnucovat by se nemělo nikomu nic, to se dá skousnout možná zpočátku, ale pak to bere nervy.
Jak já jsem ráda, že máme dcery, páč je tady větší šance, že nebudu v pozici té otravné tchýně. Je zajímavé, že tchýně většinou nevadí, když snachy ještě nemají děti, ale jakmile ty děti přijdou, tak se může tchýně postavit třeba na hlavu a stejně bude otrava.
Jediný problém vidí hlavně u tvého manžela, že ti o půjčce neřekl. Je zajímavé, že když děti žádají své rodiče o půjčku, tak je to v pořádku, ale opačně je to strašný problém. Co kdyby za tebou přišla tvoje matka, odmítla by jsi ji? Zlob se na chlapa, ne na tchýni. Za kým jiným měla přijít? Jinak, co kdyby jsi si s tchýni sedla a v klidu o všem promluvila, místo toho, aby jsi se tvářila kysele a držela pusu. Jako, řekne mi už někdo, proč v 99% má problémy s tchýni ženská? Proč chlapi takové problémy s tchýni nemají? Jako, já, ve svém okolí nevím o žádném chlapovi, co by měl s tchýní nějaké větší problémy.
@karinka píše:
Jak já jsem ráda, že máme dcery, páč je tady větší šance, že nebudu v pozici té otravné tchýně. Je zajímavé, že tchýně většinou nevadí, když snachy ještě nemají děti, ale jakmile ty děti přijdou, tak se může tchýně postavit třeba na hlavu a stejně bude otrava.
Jediný problém vidí hlavně u tvého manžela, že ti o půjčce neřekl. Je zajímavé, že když děti žádají své rodiče o půjčku, tak je to v pořádku, ale opačně je to strašný problém. Co kdyby za tebou přišla tvoje matka, odmítla by jsi ji? Zlob se na chlapa, ne na tchýni. Za kým jiným měla přijít? Jinak, co kdyby jsi si s tchýni sedla a v klidu o všem promluvila, místo toho, aby jsi se tvářila kysele a držela pusu. Jako, řekne mi už někdo, proč v 99% má problémy s tchýni ženská? Proč chlapi takové problémy s tchýni nemají? Jako, já, ve svém okolí nevím o žádném chlapovi, co by měl s tchýní nějaké větší problémy.
svatá slova. ![]()
@karinka píše:
Tak s tchýní je i ten problém, že to nesplácí
Nevyčítám ji její životní styl, ani nic jiného.. a hodná k ní mám být jen pro to, aby mi malou pohlídala, to teda ne. Ale když k Vám přijde, tak si jen stěžuje že ji bolí zase tamhle ono a toto..a že nemá prachy.. i když chodí do práce a na ženskou si vydělá slušné peníze. Tak kam to cpe když si potom půjčuje od manžela.. a to ji vždy manžel dal nějaké peníze když měli v práci bonusy.. trochu divné ne? S manželem jsme se o tom bavili několikrát.. a ano taky se mě zeptal jestli bych svou mamku odmítla, kdyby ona chtěla půjčit.. jenomže moje mamka by nikdy nedovolila to abych si vzala půjčku! Prostě to cpe bůh ví kam a ještě nás ždímá.. prostě když na něco nemám tak si to nekupuji. Ale to ona asi nikdy nepochopí.
@Anonymní píše:
Nevyčítám ji její životní styl, ani nic jiného.. a hodná k ní mám být jen pro to, aby mi malou pohlídala, to teda ne. Ale když k Vám přijde, tak si jen stěžuje že ji bolí zase tamhle ono a toto..a že nemá prachy.. i když chodí do práce a na ženskou si vydělá slušné peníze. Tak kam to cpe když si potom půjčuje od manžela.. a to ji vždy manžel dal nějaké peníze když měli v práci bonusy.. trochu divné ne? S manželem jsme se o tom bavili několikrát.. a ano taky se mě zeptal jestli bych svou mamku odmítla, kdyby ona chtěla půjčit.. jenomže moje mamka by nikdy nedovolila to abych si vzala půjčku! Prostě to cpe bůh ví kam a ještě nás ždímá.. prostě když na něco nemám tak si to nekupuji. Ale to ona asi nikdy nepochopí.
Asi tak no, mě by taky hanba fackovala, kdyby kvůli mě měl jít někdo z rodiny do banky si půčit, hlavně když bych vydělávala jenom blbě hospodařila
@Paola21 přesně.. prostě se mi zhnusila a třeba časem… mě to " přejde "… ale nevím nevím..
mám na ní opravdu vztek. S manželem jsme si to několikrát vyříkali. Ale ona mi leží v žaludku teda pěkně a pořád.. ![]()
Asi se budu opakovat, ale hlavní problém je v postoji tvého muže. O takových věcech má s tebou komunikovat, vy jste rodina a provázaná ekonomická jednotka. Pokud on své matce nebude podléhat, neumožní jí, aby ho zneužívala.
@Anonymní píše:
@Paola21 přesně.. prostě se mi zhnusila a třeba časem… mě to " přejde "… ale nevím nevím..mám na ní opravdu vztek. S manželem jsme si to několikrát vyříkali. Ale ona mi leží v žaludku teda pěkně a pořád..
Mám doma něco podobného…tchyně si napůjčovala kolem 200 000 Kč od různých nebankovních institucí jako Home Credit, Cetelem atd. (na „hrozně“ důležité věci, jako je fungl nová pračka, střecha..) a manžel, aby ji vytrhl trn z paty, tak si sám v bance půjčil, aby tchyniny dluhy umořil…tchyně nám to teď splácí a asi ještě 4 roky bude, ale už nikdy víc bych do toho nešla, jsou to nervy, jestli to vůbec pošle a nějaký vděk? Ale kdeže, vyčůraná jako mraky…i sám manžel říkal, že kdyby to věděl, tak se na ní vyprd