Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já to vyřešila antikoncepcí, doktorka mi napsala nějakou, co snižovala bolest
Ano, i já to vyřešila antikoncepcí, do té doby peklo, pak klid. Poraďte se s gynekologem.
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
Moje dcera teď nastoupila na střední školu. Jde o to, že má bolestivou menstruaci, takže každý měsíc je odepsaná tak na 2 až 3 dny. Problém je v tom, že na škole můžou mít pouze 120 zmeškaných hodin. Což při denním počtu sedmi hodin je raz dva (když budeme brát v potaz že přijde ještě nějaká ta nemoc). A moje otázka zní: je tady někdo kdo to měl nebo má podobně? Jak jste to řešili nebo řešíte?
Buď antikoncepce, nebo nějaké silnější analgetika, když pak nastoupí do práce už vidím zaměstnavatele, jak ji každý mesic na tři dny dá volno kvůli MS.
Resila bych to predevsim u doktora. To neni normalni, byt kvuli ms 2-3 dny mimo.
Zkusit bylinky? Prodávají se hotové čajové směsi. Např. tady:
https://www.letokruh.com/…-menstruace/?…
@Anonymní píše:Řešila jsem to Brufenem, v tomhle věku má bolestivou MS každá druhá, to by byly lavice věčně prázdné. Srovnalo se to, když jsme začala brát antikoncepci, ale nešla jsem pro ni kvůli tomu.
Ahoj holky,
Moje dcera teď nastoupila na střední školu. Jde o to, že má bolestivou menstruaci, takže každý měsíc je odepsaná tak na 2 až 3 dny. Problém je v tom, že na škole můžou mít pouze 120 zmeškaných hodin. Což při denním počtu sedmi hodin je raz dva (když budeme brát v potaz že přijde ještě nějaká ta nemoc). A moje otázka zní: je tady někdo kdo to měl nebo má podobně? Jak jste to řešili nebo řešíte?
Poradit se s lékařem. Zkusit bylinky, cvičení (např. hormonální jóga). Rozhodně by si neměla zvykat, že může být doma. Vím, že je to těžké (já měla zase menstruaci abnormálně silnou), ale až bude v práci, taky ji nikdo volno nedá. Takže to musíte řešit.
Domluv se s ni na antiko… jako uz je ve veku kdy uz pomalu hrozi i kluci tak zabijes dve mouchy jednou ranou… ikdyz pritele mit jeste nemusi tak vis jak to v tomhle veku chodi, takze jistota je jistota a aspon ji odpadne i ta ms… ja to sice s ni mam taky bolestivy, ale staci ibalgin jeden dva prvni den dva mam klid.
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
Podle mé gynekoložky takto bolestivá menstruace není normální, takže bych to rozhodně řešila s lékařem. Antikoncepce a léky proti bolesti mi v tomto věku přijdou jako násilné řešení, obojí je primárně určeno k jiným účelům a takhle mladé holce to může ovlivnit zdraví na dlouhou dobu. Dcera může mít třeba zablokovanou kostrč, pak to řeší specializované fyzioterapeutky. Nebo může mít nějaké srůsty, jestli byla na operaci třeba slepáku… Může to být cokoliv, ale stojí za to to vyřešit, ať má klid a je bez léků, bez bolesti a bez absencí…
@Murka souhlas a zároveň by si neměla zvykat, že každé bolení vyřeší prášek.
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
Mě nebylo blbě 2 až 3 dny, ale třeba i 10 dní. Asi 8 dní jako PMS před, to se dalo ještě vydržet a 2 dny byly tak příšerné, že jsem sotva lezla. A jak jsem to řešila? Podpora matky byla nulová, sama to neznala, tak to pro ní znamenalo, že jsem bábovka a je mi prd, protože menzes má každá ženská a já nejsem cukrová panenka a mám to vydržet. Bohužel, má matka má poruchu osobnosti (nediagnostikovanou) a nulovou empatii. Kdo to nezažil, nepochopí to, to nelze pochopit. Argumenty nelze uplatnit, nemá cit. Takže jsem ze začátku trpěla a snažila se přežít, to však dlouhodobě nelze vydržet, takže jsem si začala shánět silné léky na bolesti po známých. Šlo o léky na předpis, jedla jsem je po kilech a doma jsem držela pusu, aby to nikdo nevěděl. Když jsem dospěla, tak jsem v tom pokračovala, lékaři jsem to neřekla, čekala jsem, že bych dostala strašně vynadáno a já už toho měla dost od matky. Teprve někdy ve 35 letech, kdy jsem už asi 5 let chodila ke své gynekoložce, jsem pochopila, že je to velmi hodný a citlivý člověk, jsem šla s pravdou ven. Zamyslela se a předepsala mi sice šílený dryák, ale stačil jeden a měla mě pod kontrolou, s tím jsem pak žila až do menopauzy. Teď už mám klid. Menopauzu jsem měla velmi brzy, takže ještě žádná stará bába nejsem. ![]()
Já měla taky hodně bolestivou MS (prášky nezabiraly) ale vetsinou jen jeden výjimečně dva dny. U mě byl problém že jsme měli omezený počet omluvenek bez razítka doktora
Takže jsem ve škole protrpela co šlo alespoň nějak vydržet, když to nešlo šla jsem domů. A postupně jsme přicházela na „vychytavky“ jako je petflaska naplněna horkou vodou ( s sebou dalsi horkou vodu do termosky).
Ale rozhodně pokud nemáte zjištěny důvod velkych bolestí, tak řešit na gynde.
Nechat ji zobat antikoncepci a za 20 let hurá do center umělých oplodnění! Co to zkusit řešit méně radikálně, než do ní cpát umělé hormony? Já vím, je to nejjednodušší, dát si prášek a mít klid, ale bylo by dobré myslet i na ty následky… Stejně tak Ibalgin po kilech není asi nic dobrého, že. A když vidím, jak to lidi jí jak lentilky, otvírá se mi kudla v kapse.
S bolestivou menstruací může souviset špatná životospráva, nebo nějaké onemocnění, prve nechat vyšetřit, zamyslet se, jestli má dostatek pohybu, není moc ve stresu a rozumně se stravuje a zkusit řešit zatím cvičením a bylinkami třeba. V nejhorším občas nechat doma, to nemusí být pravidelně, ne? Pokud toho nezneužívá, zas mi to přijde lepší, než se někde kroutit v lavici a stejně nedávat pozor.
I když já mám zkušenost tu, že když sedím doma a zkoumám, co mě kde píchne, je to kolikrát horší než jít mezi lidi a tolik na to nemyslet. ![]()
@flicek18 to je pravda, to nahřívání pomáhá. Používala jsem termofor, který je k tomu určený, prodává se ve zdravotnických potřebách nebo v některých řetězcích. Ještě pomáhá cvičení, uvolňovací cviky na pánev a kyčle, něco z jógy. A masáž beder. Ale to všechno pomůže dočasně a asi ne na tak veliké bolesti, také to nejde bohužel provozovat ve škole…
Ahoj holky,