Vdechnutí rýže u dvouleté?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
4099
9.2.16 17:01

vdechnutí rýže u dvouleté?

Chci se zeptat, na co dávat pozor:
Malá (2r + 2m) se u oběda krátce „dusila“ rýží… nekoukala jsem na ni, nalévala jsem pití a přijdu, malá plnou pusu (asi se předháněli s bráchou, kdo dřív dobaští) a začala řvát, nešlo jí to přes tu rýži, kuckala napůl se zvracením (ale nezvracela, jen takové dávivé zvuky). Proběhlo to celkem normálně, prostě hodně zakuckaná, plakala…

Ale furt to ve mně hlodá - co kdyby jí nějaká ta rýže zapadla až do plic? mám na něco dávat pozor?

Její bráška je akorát teď nemocný a my čekáme každým dnem, že ona začne taky. Takže vlastně když bude kuckat, tak nepoznám jestli viroza od bráchy nebo rýže? :zed:

Teď je od oběda v pohodě, spala normálně, asi třikrát od té doby zakašlala (jen odkašlání). Když se zeptám, jestli ji škrabká někde v krčku, tak říká že ne. (rozumí dobře a mluví, tak by asi řekla, většinou vše řekne, třeba řekne o co se bouchla a do čeho se bouchla a kde to bolí atd.)

uklidní mě někdo? doufám že jen zbytečně plaším, ale znáte to :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8959
9.2.16 17:18

No a pomohla jsi jí? Klepla jsi ji do zad?;)
No jinak si myslím, že vyšiluješ..:-) Kdyby měla rýži v plících, to by bylo jiný tóčo.:) Může mít jen podrážděnou trubici..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
9.2.16 17:25

@Lejaa
mě je úplně jasný, že vyšiluju :oops: ona má totiž malá furt laryngitidy (se vší parádou, dušením a majáčkovými výlety do nemocnice), takže jak se blíží kašílek od bráchy, hned to zase čekám.

a teď prostě nevím, jestli by tam měla rýži, tak bych jí asi neměla dávat léky proti suchému/dusivému kašli… aby ji vykašlávala :roll: :oops: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35323
9.2.16 17:32
@budi píše:
@Lejaa
mě je úplně jasný, že vyšiluju :oops: ona má totiž malá furt laryngitidy (se vší parádou, dušením a majáčkovými výlety do nemocnice), takže jak se blíží kašílek od bráchy, hned to zase čekám.a teď prostě nevím, jestli by tam měla rýži, tak bych jí asi neměla dávat léky proti suchému/dusivému kašli… aby ji vykašlávala :roll: :oops: :nevim:

Leky na kasel ji klidne davej, kdyby mela ryzi v plicich, tak uz ji stejne nevykasle. Kdyby ji mela v dych. cestach, tak by ji to rozhodne drazilo vic.
Pravdepodobne zadnou ryzi nevdechla. Kdyby se to nedejboze stalo, projevi se to s odstupem casu na rtg, nalez by byl podobny jako u zapalu plic - klinicke projevy uplne neznam, ale rozhodne by to nebylo bezpriznakove ( ale cekala bych spis horecky a projevy jako u zapalu plic, ne kasel).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
9.2.16 17:48

@budi nešil. Kašlala odpoledne? Poklud ne, myslím, že to bude OK. Jinak náš dr loni pro synův vleklý kašel (přes 3m) posílala na RTG mj právě i kvůli možnosti vdechnutí něčeho. A bylo to OK. Strach chápu, mlůj syn (taky 2roky a 2m) trpí zase na průdušky. Rozjede se kašela a za 3dny to má na průduškách :zed: Prozatím tedy bez ATB, jen se Spiropentem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
9.2.16 17:49

@mroe
díky, takové info jsem potřebovala. zítra stejně jdeme na kontrolu se starším klukem, tak se zeptám i doktorky.

takže kdyby začínala štěkat, tak jí normálně léky na kašel dám, ať se nerozjede klasika laryngitida. fakt dík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
9.2.16 17:50

@atominnka
díky!!! taky podstatné info pro mně… já se prostě bála, aby jí to něco nemohlo v těch plicích případně způsobit nějak rychle… tvoje zkušenost je pro mě moc užitečná. dík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9164
9.2.16 18:20

Zbytečně jančíš, protože kdyby se jí i malé zrnko rýže dostalo do dýchacích cest(až do plic určitě ne), tak by jí to neskutečně dráždilo, ba dokonce bolelo na hrudi a byl by to skoro akutní stav.
Takže si myslím, že pokud si ted sem tam odkašle, je to následek jen malého podráždění..

http://www.priznaky-projevy.cz/…evy-symptomy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
9.2.16 20:53

Totéž se nám stalo v létě se synem (6 let). Také se hodně zakuckal u oběda s rýží. Odpoledne se nic nedělo a večer měl silný, ale krátký záchvat kašle, skoro se i pozvracel. Jeli jsme na pohotovost a tam nám řekli, že jsou 3 možnosti:
1. rýži už vykašlal,
2. rýži má v dých. cestách, ona se sama rozpustí, ale při tom může vzniknout zánět,
3. rýže se uvolní a začne poletovat nahoru dých. cestami, kde silně dráždí hlasivky, tím může dojít k jejich křečovitému sevření a následnému dušení.
Syn se bál, že „to tam má“, takže se rozhodl sám, že chce zůstat v nemocnici na pozorování. Byl tam 2 dny a všechno bylo v pořádku. Sestřičky jej chodily poslouchat a měřit tlak.
Přeji, ať vše dobře dopadne a jste brzy zdraví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
9.2.16 21:28
@budi píše:
@atominnka
díky!!! taky podstatné info pro mně… já se prostě bála, aby jí to něco nemohlo v těch plicích případně způsobit nějak rychle… tvoje zkušenost je pro mě moc užitečná. dík
:kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
9.2.16 22:05

@motýlec
díky moc, já si myslela že se to někomu už stát muselo.
malá až do večera OK, lehce pokuckávala (nevím co viroza a co rýže :nevim: ). zítra jdeme k mudr, tak uvidím co řekne.
moc jsi mi pomohla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
9.2.16 22:44

Rádo se stalo a přeji klidnou noc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.6.19 20:17

Ahoj holky, potřebuji nutně uklidnit jinak se asi zblaznim, mám PMS a tím mám větší úzkost a přemýšlím. No co se stalo včera, syn měl k večeři nudlovou polívku, asi se kousnul, nebo naštval když jsem mu řekla Vem si ještě a začal strašně řvát s pusou plnou nudli, no a z toho začal nadavovat a kaslat, hned jsem ho vzala, nezmodral, kaslal chvilku spíš vztekem, nakonec se uklidnil a ok. Pak už nekaslal, i v noci klidně spal, dusny nijak není, když ho uchem poslechnu na hrudníku zda se mi, že slyším že dýchá na obou stranách, ale úplně jsem propadla histerii, co když nějakou nudli z ty polivky vdechnul??? Odedneska mu teče rýma, ale nekasle, mám být histericka a jancit a běžet k doktorce? Nebo se mám uklidnit a měl by nějakou obtíž kdyby měl v plicích nudli? Bože já když to po sobě čtu, jsem skot, ale já fakt potřebuji uklidnit.

• Citovat
  • Upravit
76040
24.6.19 20:22

:roll: když se to stalo včera, tak dnes večer chceš jančit a běžet k doktorce? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6534
24.6.19 20:28

Prosím tě. Pozdě bycha honiti. NehYsterči. Zápal plic bys poznala. Moje dcera se několikrát dávila, několikrát zmodrala a musela jsem jí jídlo vyšťourat z krku prstem. Naštěstí jí následně nikdy nic nebylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák