Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@dedrichov Školka u mladší by mohla trochu pomoct, ale v červnu se nám narodí třetí, takže práce se na dva roky odkládá a holky mě budou mít k dispozici doma. Ale do třetice spoléhám na to, že už se podaří to hodné miminko, co spí na povel… ![]()
@fotze píše:
Zacala jsem hned od prichodu z porodnice. Mel od prvniho dne svuj pokojicek, svoji postel a v osm jsem ho do ni ulozila. Netreba to pak dite ucit, kdyz je na to zvykle hned od narozeni. Ja neuznavam chodit si lehat s ditetem dokud neusne, nebo spolecne spani v jedne posteli, to je bic na rodice
@fotze píše:
Zacala jsem hned od prichodu z porodnice. Mel od prvniho dne svuj pokojicek, svoji postel a v osm jsem ho do ni ulozila. Netreba to pak dite ucit, kdyz je na to zvykle hned od narozeni. Ja neuznavam chodit si lehat s ditetem dokud neusne, nebo spolecne spani v jedne posteli, to je bic na rodice
Naprostý souhlas. Mám tři děti s velkými věkovými rozestupy a jsou povahově i založením hodně rozdílné…ALE…výše popsaná metoda ukládání ke spánku od narození se mi velmi velmi vyplatila u všech třech dětí. Všechny bezproblémově usínaly kolem 19 h večer. Po obědě chodily spát tak na cca hodinku a po 2,5 letech po obědě už nespaly…
@amalka3455 píše:
@Lily Evans U nás audiopohádky a knížky zatím moc nefungují. Chvíli poslouchají, prohlíží a za chvíli už vymýšlí, co dál. Ale myslím, že k tomu dozrají, hlavně, až mladší trochu odroste.
Jo, já mám výhodu, že mám jen jednu a tu prostě pohádky a knížky baví. Akčnit umí taky, ale jak pohrozím že vyprávění o Else a Anně vypnu, tak je klid ![]()
Já bych se tím asi jako netrápila, prostě to tak máte, tak co s tím. Tím spíš bych to neřešila, že jsi psala že ti to jako malé vadilo, to ležení a koukání do tmy.
Já před druhým rokem zrušíla odpolední spaní a chodí spát dcera ve 3,5letch nejpozdějí ve 20 hod-20:30 a to o víkendu. Do školky přes týden po 19hod. NEspí po obědě ani ve školce, jen tam leží, neusne.
@Lily Evans Nechci to hrotit, jen kdyby byl nějaký fígl, který jsme ještě nevyzkoušeli, tak bych to ještě pro klid duše zkusila, proto jsem se ptala.
U nás režim nastal až když dcery začaly chodit do školky, byly nějak víc unavené, ráno se brzo vstávalo, takže začaly usínat po 20h.. Do těch 3let se střídaly různá období, kdy se chodilo spát v různý čas, taky podle odpoledního spánku.. Mě to nějak nevadilo, většinou jsem se přizpůsobovala potřebám dětí, nejsou to roboti, já taky neusnu na povel ve stejný čas každý den.. Osobne by mi ani nevyhovovalo mít děti v 19h v posteli, den je pak moc krátký, nevím jak bych to stihla, především v létě. ![]()
Zajimave tema, zajimave nazory z kazdeho polu.
Ja pridam svuj pohled.
Mam tri deti (6-4-2 roky) dve ranni ptacata a jednu sovu (zrovna prostredni
) a podle me tedy hodne zalezi na povaze ditete a schopnosti (ev. moznostech) rodicu udrzet rezim.
My tedy uspavame (cteme pohadku, pak si povidame atp.), ale treba u nejstarsiho neexistovalo, ze bychom ho polozili do postylky a sli, tisickrat, co tisickrat milionkrat prisel a vydrzelo mu to hooodne dlouho (taky jsem zazila, ze musime to a to, ale holt, kdo ma “klidne“ dite, ten proste nechape), takze nez obe strany trapit (protoze to neudelate nic), tak jsme najeli na uspavani a to v posteli zustane.
Prostredni by takovy model v pohode zvladl, ale zas je rad, ze si cteme a vypravime.
Nejmladsi, co si zrusila odpoledni spani, usne behem 15min. ![]()
Co se snazime drzet je ten cas, kdy jit do postele a to je cca 19:30-20:00. Kdy pak jednotlivi clenove usnou, to uz je na nich, ale ten rezim a “ritualy” je podle me dulezity, snazili jsme se to drzet vzdycky.
Drzim pesti.
![]()
Moje dcera 3 roky a nejaky drobny by uz asi odpoledni spani nepotrebovala. Je stale tezsi ji poobede prinutit jit spat. Jenze, mam doma 2m miminko a ten cas po obede, kdy dcera spi, je fakt balzam na dusi.
Zkratka a dobre, ona kazdy den skuhra, ze uz spat nechce, pak ale usne a spi. Povetsinou nekdy od 2-4. A dost casto ji musim po 16h budit, spala by klidne do 5, ale to nejde, protoze by pak sla v noci spat nevim kdy. Takto chodi v 9 vecer, coz povazuju v jejim veku za dost pozde, ale zase na druhou stranu kdyz spi pres den 2h, tak covek nemuze ocekavat zazraky. A to odpoledni spani bych tedy rada ponechala.
Jo, to by mě taky zajímalo.
Už jsem to tu psala v několika diskuzích, že se moje děti řídí heslem „čert nikdy nespí“. Vstáváme v 6:30, mladší má ještě spaní ve školce po o, usínají kolem půlnoci. Já už dlouho padám na hubu. V 8 jsou umytí, v pyžamech, v postelích. Přečte se pohádka a zhasínáme. A pak to vypukne! Někdy si potichu hrají s legem, to zjistím, že nespí, až když je jdu zkontrolovat, nebo když jim vypadne krabice z ruky.
Jindy chodí co čtvrt hodiny pít, na záchod, pomazlit (to teda zvyšuju hlas, že mazlit se můžou přes den, a zaháním zpět). A jsou i dny, kdy musím do pokoje lítat co pět minut, protože se perou, starší mladšího strčí, bere mu plyšáky, peřinu…
Starší má adhd, ten není unavenej snad nikdy, na mladším třeba o víkendu, když nemá polední spánek, vidím, že by i spal, ale asi se nechce nechat zahanbit. Ten teda o víkendu usne třeba už v 10 a starší straší sám.
@warita nesouhlasím, všechny děti se to naučit nedá.
@Tamtama moje dítě je ze stejného testa jako tvoje drobotina..co ja uz si vyslechla za rady, co vse jsme vyzkoušeli..dokud nechodil do skolky, tak to bylo snesitelné, ale v zari zacal chodit a mazec..normálně po o nespi od roka a trictvrte, ale ve skolce s detma usne a večer je prostě neuspatelnej..muzeme cele odpoledne litat venku, na hristi, řádí ostoset, do postele se chodi ve stejnou dobu pořád, ale neusne třeba do 11..o vikendech je to balzam, to vstane mezi 6 az 7 a třeba v 9 vecer spí..nevím, co delame špatně..špatně (skoro vubec) spal uz od narození..je porad v pohybu, chvili neposedi..
@petula.bir píše:
Ahoj, mám obě děti naučené takto už od příchodu z porodnice
19:00-19:30 koupání
19:30 - 20:00 večeře
20:00 - 20:30 spánek
Když to stihnou dříve po zbytek času mají pohádkyNyní syn má 11.let a dcera 8.let a pořád to tak platí
Výjimka je přes léto kdy většinou chodi okolo 22:00Asi nemám radu jak naučit ale pokud to vyhovuje tobě i manželovi tak bych to neřešila. A pokud syn není ve školce unaven, nepospává
každého věc.
to máš děti asi skřivany, že i v 11-ti letý usne do půl devátý.
taky záleží v kolik vstávají. To si u svých dětí jen o něco starších nedokážu představit, jsou spíš sovy. V týdnu chodí spát tak do půl desátý.
Moje známá má ještě starší děti (jeden je na střední), co chodí spát podobně brzo, ale oni jsou hodně cepovaní a poslouchají jak roboti, tam je to spíš o tom cepování. ![]()
@petula.bir píše:
Ahoj, mám obě děti naučené takto už od příchodu z porodnice
19:00-19:30 koupání
19:30 - 20:00 večeře
20:00 - 20:30 spánek
Když to stihnou dříve po zbytek času mají pohádkyNyní syn má 11.let a dcera 8.let a pořád to tak platí
Výjimka je přes léto kdy většinou chodi okolo 22:00Asi nemám radu jak naučit ale pokud to vyhovuje tobě i manželovi tak bych to neřešila. A pokud syn není ve školce unaven, nepospává
každého věc.
A když se změní dvakrát v roce čas?
@fotze píše:
Ze chodi spat v osm do sve postele ale prece neznamena, ze se mu nevenuju nebo nectuA samozrejme, kdyz byl mimino, tak jsem k nemu vstavala, byl bezny mimino, ne robot
A já něco takového napsala?
Holky a ted budu za blbku, ale pred porodem jsem mela (naivní) predstavu, ze si ho právě naučím tak, ze polozim do postylky a bude spat..tak jak jste to ty miminka ucily? Náš jen rval a rval, naprosto hystericky..tohle tedy predvadel uz v porodnici..ted je mu 3,5..výš jsem psala, ze spanek je pro nej asi sprosty slovo
a ze by spal celou noc v kuse, to taky ne..okoli mi radilo, ja zkousela a stejnak na prd..
@citlivaduse no ja myslim, ze jsou deti ktere polozis a spi a pak ty druhe. A rodice te prvni skupiny nabydou dojmu, ze je to naucili.