Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Ijen možná na tom něco bude..pamatuji si, ze jsem to zoufala ještě v sestinedeli resila s dětskou a ta mi řekla, ze jsem ho proste rozmazlila.. ![]()
@citlivaduse starší byl jako mimino zlatý, téměř nebrečel, večer usínal v 7 a spal až do rána, asi se vyspal do zásoby..
byl přesně to dítě, co se položí do postýlky, zavřou se dveře a hotovo, kdyby vedle něj bouchla bomba, tak by to s ním ani nehlo.. po roce se naučil vylézat z postýlky a nastalo peklo, ráno vstával snad už v 5, potichu vylezl a šel na průzkum bytu, já vstala a čekala na mě kuchyňská podlaha pokrytá moukou, olejem, vejci, když už byl mladší, tak i sunarem, zkrátka čímkoliv, co našel, případně vytopená koupelna.. s dětskou pojistkou si poradil během pár dní.. stačilo jít jenom na záchod a hned byla pohroma.. mladšího jsem sice ještě v roce musela uhoupávat ve vajíčku, ale jinak je to celkem zlatý dítě, v porovnání se starším hotový andílek.. ![]()
@citlivaduse píše:
Holky a ted budu za blbku, ale pred porodem jsem mela (naivní) predstavu, ze si ho právě naučím tak, ze polozim do postylky a bude spat..tak jak jste to ty miminka ucily? Náš jen rval a rval, naprosto hystericky..tohle tedy predvadel uz v porodnici..ted je mu 3,5..výš jsem psala, ze spanek je pro nej asi sprosty slovoa ze by spal celou noc v kuse, to taky ne..okoli mi radilo, ja zkousela a stejnak na prd..
Dokud byli v postylce, takhle to bylo. Ze jsem polozila do postylky a zapla usinacka nebo pisnicky a sla jsem bokem. Delala jsem nenapadnou, ze vubec v mistnosti nejsem. Pozdeji jsem chodila uplne vedle. Nenaucili jsme si ani jedno usinat na rukach, nepotrebovali to. U prvni jsme udelali v jejim roce kravinu, ze jsme ji vzali pri nemoci do postele a rok nebylo mozne ji vratit zpet, az se koupila nova postel, tak to ji nalakalo, ale furt to bylo v jedne mistnosti. My jsme tehdy opravovali a pokoj nebyl.
Az byl pokoj, tak sli spolu do jednoho. A par mesicu na to, uz jsme sli do vetsiho a decka kazdy do sveho pokoje. Chteli jsme mit v novem loznici pro sebe, takze od prvni noci spi ve svem. Decka prijdou, ze vecer se u nas nasackujeme do postele vsichni a divame se na tv nebo rano prijdou, ale v noci je loznice nase uzemi.
@Tamtama to je mazec
náš právě rval uz od narození, ve dne, v noci, pres den se zklidnil kolem 9. mesice, kdyz se rozplazil..byla jsem na budku
a v noci byl vzhuru po pul hodine az hodine, at uz u sebe v postylce nebo u nas..to bylo do roka..teď je to pořád hrozný torpedo ![]()
@Kelsey to jsem prave takhle zkousela, bily sum, zavinout a jít..no ten rev ja proste nevydrzela..doktorka mi radila nechat vyrvat, klidne hodinu, to ani náhodou..ale vím, ze v okoli to takhle maminkam fungovalo..tak treba podruhé se povede klidnější kousek ![]()
@Ijen píše:
@citlivaduse no ja myslim, ze jsou deti ktere polozis a spi a pak ty druhe. A rodice te prvni skupiny nabydou dojmu, ze je to naucili.
Taky mám ten pocit.
@citlivaduse píše:
@Kelsey to jsem prave takhle zkousela, bily sum, zavinout a jít..no ten rev ja proste nevydrzela..doktorka mi radila nechat vyrvat, klidne hodinu, to ani náhodou..ale vím, ze v okoli to takhle maminkam fungovalo..tak treba podruhé se povede klidnější kousek
Mi nikdo nerval. Polozila jsem. Neco si tam pobrukovali a usnuli. Ale mi se ani nelibi ty drnkaci retro kocary. Mela jsem sice moc moderni a podle nekterych tvrdy, neodpruzeny. A nikdo si proste nezvykl, ze s nim musi trast, aby usnul. I v kocaru stacilo polozit a povozit a nebylo treba silene natrasat (to mame v rodine, ze si tak naucila). Mela jsem klidne miminka a na UM. My jsme zazili pouze jednu jedinou prorvanou noc u prostredni, kdyz mela 10-11 mes., ona tehdy snedla psovi granule. S toho mela koliku. To byla nase jedina hororova noc.
Dve kolegyne maji ted mimina a maji to stejne.
Jinak naše holky byly uvřískané obě a to už od porodnice. Položit, pustit šum, případně ukolíbavku jsem taky zkoušela, ale u nás to prostě nefungovalo nikdy. Mladší začala spát celou noc teprve teď po druhém roce. I to je velká úleva.
Moje dcera 2,5 roku take driv jak v 22 neusne a to jsem zkousela vse mozne i nemozne. Kdyz jsem zkousela zrusit poledni spanek, byla protivna, urvana, nikam jsme nemohli, jinak by okamzite usnula - v aute, kocarku, vytuhla sice v 19 hod ale v 21 hod uz byla vzhuru a do pul noci si hrala. A Takto spi celou noc do pul 8 rano a po obede cca 2 hod. Lepsi jak kdyby vstavala v 5 rano, kdyz nemusi. Jsou deti, kteri proste po vecernicku spat nepujdou
![]()
Pokud máš motivaci pri důslednější režim, tak ho zaveď. Já bych např. nesnesla přijít o volný večerní čas pro mě a manžela, tzn. dítě musí být do 8h večer v pokojíčku. Takhle to je od jeho cca 2,5 roku. Jestli volný čas večer nechceš nebo nepotřebuješ, tak to nech být.
@Kelsey ja mela taky nedrncaci kocar, ten jsme vybírali podle vytahu, ty retro bych tam nenarvala, ale venku to bylo v poho, tam spal hezky..
@amalka3455 píše:
Jdu s dotazem na maminky, které mají děti naučené chodit spát v 19-21 hodin. Jak jste to děti naučily? U nás holky 4,5 a 2 roky, starší usíná v pohodě sama, mladší mě potřebuje u sebe a tak 10-20 minut jí to trvá, ale ani jedna neusne před desátou večerní. Mně ani manželovi to nevadí, ale prarodiče se tváří, že je to hrozně špatně, že děti mají v osm spát a já nejsem schopná je to naučit. Obě ještě chodí spát po obědě, ale pokud je spát nenechám, nebo je po chvíli vzbudím, vydrží stejně do té desáté večer, dřív nezaberou, když je uložím, blbnou, hrajou si, ale neusnou. Co mám kamarádky a známé s dětmi, tak těm děti kolem sedmé/osmé usínají samy a bez toho, že by je to musel někdy někdo učit, takže tam jsem se rady též nedočkala. Takže, jak na to?
Kazde dite je opravdu jine, ja bohuzel neporadim. Dcera spala vzdy od 19:30-6:30Byla asi rezimova
Zase sousedka ma tri deti a vsechny vstavaly rano od 5hodin, po obede ji spinkaly malo, mozna sotva do dvou let a chodily spavat dlouho az kolem 21.hodiny.Si pamatuju, jak byla tenkrat unavena, pritom s detma chodila na prochazky a na hriste se vyblbnout, setjne to asi nepomohlo. Kazdy ma opravdu jine potreby spanku. Jinak na to narazeni od rpdiny bych mozna chapala to, ze je dulezite je naucit hlaavne vstavat kolem te 6.hodiny, aby se pripravily na ten skolni(skolkovej rad),takhle to mozna rodina mysli, aby pak nemely problemy a vstat do skolky,skoly.Je to podobne jako u dospelych
Nekomu staci spat sest hodin(treba zrovna me
) a je plny energie a nekdo potrebuje aspon osm hodin, aby mohl fungovat.Ono si to casem vse sedne, az budou obe ve skole ![]()
@kacz píše:
Pokud máš motivaci pri důslednější režim, tak ho zaveď. Já bych např. nesnesla přijít o volný večerní čas pro mě a manžela, tzn. dítě musí být do 8h večer v pokojíčku. Takhle to je od jeho cca 2,5 roku. Jestli volný čas večer nechceš nebo nepotřebuješ, tak to nech být.
já třeba motivaci mám, hrozně ráda bych někdy šla spát před půlnocí a trochu se vyspala.. jenže nevím jak to udělat.. ![]()
@Tamtama píše:
já třeba motivaci mám, hrozně ráda bych někdy šla spát před půlnocí a trochu se vyspala.. jenže nevím jak to udělat..
Jo, taky bych si byvala rada poslechla, ja bych spis byvala uvitala, kdyby nam to nekdo ukazal v praxi.
Ted uz jsme si nasli sve cesty a neco holt vydrzi nez budou vetsi, ale neco proste pres nektere typy deti zkratka neprojde.
![]()
Kamaradka nam treba v dobre vire radila, ze musime byt dusledni a naucit syna usinat samotneho, ale jak to udelat a primet ho lezet v te posteli, na to uz radu nikdo nemel.
My bychom ho byvali museli privazat, jinak vydrzel chodit i dve hodiny (a interval se nezkracoval, proste to tak bylo) a to bylo kontraproduktivni, kdyz jsme tam byli s nim a cetli a povidali si, usnul za cca 45min.
Nam to extremne nevadi, tak zkratka uspavame, asi by mi vic vadilo “lamat decka pres koleno”. Holt nekdo to proste nemuze delat tak, jak by chtel nebo jak chteji jini.
![]()