Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám dvouměsíčního syna, který vždy večer začně pofňukávat, až to vyústí v pláč. Začíná vždy téměř ve stejnou dobu - cca od půl 7, do půl 9, kdy mu dám najíst a jde spát..od 8 koupeme, to se zklidní, ale ne moc..ustane to až najezením a dáním malého do postýlky…ale ten večerní pláč prostě má, není to hlad, bolení bříška, plenu má suchou, zkoušela jsem i, jestli to není žízeň - není..
Na internetu jsem vyčetla, že by to mohl být tzv. uvolňující pláč, když miminka mají za den hodně nových poznatků a že se s tím tak srovnávají..
Je to možný? Máte s tím zkušenost? Jde opravdu o pravidelný pláč takto na večer, přes den i v noci je moc hodný, vůbec nepláče.
Děkuju za rady.
@Lo můj malý to tak měl, vždy navečír pobrekával, pofňukával (někdy bříško, jindy jen tak) ale srovnalo se to. Teď mu je 7m a pobrekne si vždy v postýlce před spaním ale jen pár minutek a jen tak zlehka, opravud si myslím, že se tím „dounavý“ a připravý na spánek. Určitě si tím nelam hlavu, ono to přejde ![]()
Mohlo by to mit i starsi ditko
?Dcerka(19mes) a kazdy vecer, nez jde spinkat, cca od 5do pul 7 chodi a knoura. Unavena zas tak nebude, podle zvuku co jdou z pokojiku si pod zadkem asi rozmontovava postylku
.Proste takova stezovatelka, nakrachly hlasek a mele cosi svoji miminkovstinou treba dve minuty v kuse, pak pokrci ramena, rekne neni, nebo nevim a jede znova( je to kouzelny
),ale dela to uz nekolik mesicu, kdyz se k ni prida starsi, mam zadelano na Bohnice ![]()
Moje mala to taky delala, zaclo to tak po sestinedeli a skoncilo cca 3,5 mes. Jen jsem nosila, u nas to teda nebylo pobrekavani, ale rev. Taky v pravidelnou dobu.
@Lo U nás to druhý syn mal tiež, akurát to nebolo pobrekávanie, ale nervydrásajúci vresk. Trvalo to každý večer 2 hodiny až do veku 8 mesiacov, keď som si povedala, že už dosť, a naučila ho zaspávať samého v postielke. (Dovtedy som ho neustále nosila a pokúšala utíšiť a uspať.)
Skús presunúť večerný kúpeľ na cca šiestu a potom hneď uspať, možno to pomôže…
@petulatko píše:
Moje mala to taky delala, zaclo to tak po sestinedeli a skoncilo cca 3,5 mes. Jen jsem nosila, u nas to teda nebylo pobrekavani, ale rev. Taky v pravidelnou dobu.
nebylo to boleni briska a koliky? Tak malinke mimina to chytaji prevazne vecer pravidelne. Moje je taky mela, zestarla jsem o 20 let a sedy vlas jsem taky nasla ![]()
U nás to začalo kolem 3. měsíce. Pravidelně večer po uložení řev jako blázen. Postupně se to zklidnilo.
Syn mi toto delal tez. Mezi 2-4 mesicem vzdycky tak dve hodky navecer brecel.
Já když syna uložím do postýlky, tak usíná během 5- maximálně 20 minut sám… od narození to máme tak, že ho neuspávám ani svou přítomností, ani chováním..položím po koupeli a krmení do postýlky, dám pusu, pohladím a odcházím z pokoje…takže s tímto to spojitost nemá…on pak už nepláče a usne
Ale ukládám ho v 20:30 a taky mě už napadlo, jestli to na něj není moc pozdě ![]()
@wildcherry píše:
nebylo to boleni briska a koliky? Tak malinke mimina to chytaji prevazne vecer pravidelne. Moje je taky mela, zestarla jsem o 20 let a sedy vlas jsem taky nasla
Ne ne, ma to mala taky hooodne trpela, ale toto byl jiny plac. Na prdiky to bylo takovw kvilenicko, ktere mi. uplne rvalo srdce, toto bylo spis jako z nasrani, nebo jak to popsat ![]()
My to měli po návratu z porodnice, malá mi asi v půl páté začala plakat a taková rozkňouraná byla až asi do sedmi. Nevěděla jsem, co s tím, až jsme přišli na to že má hlad - já si myslela, že hlad to nebude, protože jsem ji třeba před hodinou naposledy kojila, ale ona prostě v téhle době vyžadovala kojení i třeba po 3/4 hodině (někdy i po půl) a od té doby, co jsem v tuhle dobu kojila často najednou nebylo po pláči ani památky.
U nás se taky pěkně řvalo ![]()
bylo to téměř od 1 týdne a trvalo to až do 6 týdne, pravidelně od 18.30 do 19.30 a pak jsem prcka nakrmila a hybaj do postele a tam mi řval další hodinu
rudej, v křeči, slzy jako hrachy… no šílený a měla na tom velký podíl kolika
na a od 7 týdne jsem na radu kamarádky začla dávat prcka dříve spát (už na 19) a hlavně pravidelně každý den ve stejnou dobu… po 1 týdnu bojů s uspáváním máme už 4 týdny večer pohodu a uspávání je paráda, malýho položím do postýlky a do 10 minut spí… a poslední týden začal spát od 19.30 do 6 do rána (bez jediného probuzení a to nám jsou 3 měsíce)
![]()
@chozin No mně příjde, že opravdu pláče, jelikož chce jít dřív spát. My dávali úplně od začátku v 21:00, pak si to tak nějak sám posunul na 20:00 a včera zas plakal večer tak, že jsem mu dala koupel, jídlo a v 19:30 už spinkal.. asi potřebuje jít spát dřív prostě. Pak vstával na kojení v 1:30 a pak 5:30 a ještě si dal spánek do 7:30
Takže dobrý… asi chtějí jít spát dřív prostě..
Nám bylo včera 9 týdnů.
Presne takhle mi mala taky rvala, jenze ja myslela, ze ma hlad, tak jsem furt kojila. Ona si tim zvykla se uklidnit u prsa. Takze ted kazdej vecer cca od 20ti do 22ti visi na prsu, pak ji dam do postylky a spi celou noc. Bez toho neusne, zkousela jsem vsechny tisici metody podle Karpa, nic nepomohlo jen prso. Takze ted je klid, ale musim ji 2 hodiny delat dudlik. Je to debakl, ale ten rev se uz nedal vydrzet. Male pozitivum je, ze se ta doba viseni na prsu zkracuje, s ukladanim do postylky jsem zacinala nekde na 2:30 ![]()
@randr u nás se to taky vždy uklidní, když mu dám večer poslední jídlo - dávám UM, u té flašky už usíná a pak je tuhej hned během chvilky i v postýlce. Nicméně, zatím mi celou noc nespí, dá 6 hodin, pak se probudí, to kojím a pak zas 4 hodky spí. Je mu 9 týdnů.