Věcné břemeno - rada

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
16.4.14 11:51

Je to smlouva o zřízení věcného břemene bydlení a užívání nemovitosti je to i na katastru zapsané

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
16.4.14 12:23
@pepinopepino píše:
Je to smlouva o zřízení věcného břemene bydlení a užívání nemovitosti je to i na katastru zapsané

Aha, takže máte vůči každému, kdo nemovitost vlastní, právo nemovitost užívat a máte právo v ní bydlet. Ten, kdo ji vlastní, má povinnost vám umožnit nerušený výkon tohoto práva.

Proti zásahům do tohoto práva se můžete bránit civilní cestou anebo cestou trestního práva (čili podat trestní oznámení, pokud vám někdo do tohoto práva neoprávněně zasahuje).

§ 208 trestního zákoníku :

Neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru
(1) Kdo protiprávně obsadí nebo užívá dům, byt nebo nebytový prostor jiného, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem.
(2) Stejně bude potrestán, kdo oprávněné osobě v užívání domu, bytu nebo nebytového prostoru neoprávněně brání.
(3) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 jako člen organizované skupiny, nebo
b) způsobí-li takovým činem škodu velkého rozsahu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.4.14 12:38

Děkuji moooc ale stejně nevím jestli jim mám dát ten klíč když tu nebydlí jen doufám že budem spolu vycházet dobře nechci dělat zle jsme přeci lidé i když je chápu zdědili barak a vlastně ho nemaj jsem na odstřel :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.5.14 14:24

prosím o radu

Dnes přišli a řvali na mě že nejsem doma a že se sem nemužou dostat řekla jsem jim že jeden klíč je tu navíc at si ho vezmou ale že bych byla ráda aby přišli když budu doma to se jim nelíbilo a řekli mě že mužou udělat že táta nebyl při smyslech že v roce 2010 dostal rakovinu tl. střeva(přitom do února jezdil autem) že mě zbaví břemena nebo sem nechají nastěhovat dceru z které já mám strach je to barák 3+1 neurčil jen jednu místnost,(je to jedna bytová jednotka ale celý prostor chtěl mě zabezpečit jelikož se nechtěl vzdát duchodu po manželce nezanechal závět prý at se pak děti po… a vlastně pro mě neudělal nic klidného Je mě 60 platím vše tady sama i dan nemovitosti a jsem ráda že vyžiju vůbec nevím jak se bránit nerozumím jestli tu mám na něco právo

Příspěvek upraven 18.05.14 v 20:04

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.5.14 08:27

prosím o radu

Zdravím,
měla bych dotaz k věcnému břemenu nejlépe pro nějakého právníka nebo někoho, kdo má již s tímto zkušenosti. Pokud je ve smlouvě uvedeno věcné břemeno spoluužívání (myšleno tím s vlastníkem nemovitosti) a s oprávněným se nelze domluvit, vzhledem k tomu, že každý si spoluužívání představuje jinak (z pohledu vlastníka, běžné užívání, průchod, pěstování si nějaké zeleniny ovšem z pohledu oprávněného neomezené užívání - bez jakéhokoliv ohledu na vlastníka)jak postupovat? Když oprávněnému sdělím jakýkoliv nesouhlas s jeho počínáním je mi sdělováno, že jsem nevděčná a stále mě drží v šachu odstoupením od smlouvy pro nevděk. Děkuji za každý poznatek.

• Citovat
  • Upravit
19787
17.5.14 13:32
@Anonymní píše:
Zdravím,
měla bych dotaz k věcnému břemenu nejlépe pro nějakého právníka nebo někoho, kdo má již s tímto zkušenosti. Pokud je ve smlouvě uvedeno věcné břemeno spoluužívání (myšleno tím s vlastníkem nemovitosti) a s oprávněným se nelze domluvit, vzhledem k tomu, že každý si spoluužívání představuje jinak (z pohledu vlastníka, běžné užívání, průchod, pěstování si nějaké zeleniny ovšem z pohledu oprávněného neomezené užívání - bez jakéhokoliv ohledu na vlastníka)jak postupovat? Když oprávněnému sdělím jakýkoliv nesouhlas s jeho počínáním je mi sdělováno, že jsem nevděčná a stále mě drží v šachu odstoupením od smlouvy pro nevděk. Děkuji za každý poznatek.

Poradit se s právníkem. Ten vám řekne, zda se obrátit na soud, který by tedy vymezil meze toho spoluužívání.

Ještě dodám, že to obrácení se na soud nelze v žádném případě chápat jako nevděk, to by žádný soud neuznal jako důvod k odstoupení od darovací smlouvy z důvodu nevděku, i kdyby to tak oprávněný (celkem předvídatelně) subjektivně pociťoval.

Obrátit se na soud je totiž projevem vůle k uspořádání poměrů, v vyjasnění pravidel. Nejlíp, když nebudete požadovat přísudky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.5.14 13:47

pro eumedon

Už dnes oprávněný překrucuje pravdu, nevím, jak by se to vše řešilo u soudu. Soudce je taky jen člověk…
Objednal si firmu, která se pohybovala na pozemku, byla jsem firmu upozornit, že se pohybují na cizím pozemku, odmítli tedy práci dokončit a žádají můj souhlas. Je mi „vyhrožováno“, že pokud jim nedám souhlas, dá mi k úhradě zálohu, kterou již zaplatil. Pokud jim dám souhlas legalizuji, že to dělali s mým vědomím, ale já o ničem nevěděla, to byla náhoda, že jsem u toho zrovna byla.
Jak dlouho může takový soud trvat? A jak to vlastně probíhá? Již je podána žaloba na vrácení daru pro nevděk a neudělení souhlasu by mi pravděpodobně přitížilo, ne? Co je ještě vděk a co už je zneužívání obdarovaného?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.5.14 13:51

Ještě prosím o vysvětlení: „Nejlíp, když nebudete požadovat přísudky“ tomu nerozumím. Děkuji

• Citovat
  • Upravit
19787
17.5.14 14:12
@Anonymní píše:
Už dnes oprávněný překrucuje pravdu, nevím, jak by se to vše řešilo u soudu. Soudce je taky jen člověk…
Objednal si firmu, která se pohybovala na pozemku, byla jsem firmu upozornit, že se pohybují na cizím pozemku, odmítli tedy práci dokončit a žádají můj souhlas. Je mi „vyhrožováno“, že pokud jim nedám souhlas, dá mi k úhradě zálohu, kterou již zaplatil. Pokud jim dám souhlas legalizuji, že to dělali s mým vědomím, ale já o ničem nevěděla, to byla náhoda, že jsem u toho zrovna byla.
Jak dlouho může takový soud trvat? A jak to vlastně probíhá? Již je podána žaloba na vrácení daru pro nevděk a neudělení souhlasu by mi pravděpodobně přitížilo, ne? Co je ještě vděk a co už je zneužívání obdarovaného?

No, na tyto otázky vám odpoví právě ten soud. Málo informací a málo konkrétních na to, aby někdo mohl předvídat vaše šance. záleží přece, oč přesně tam šlo, jak moc potřebná věc to byla, jaký to byl zásah do vašich práv, atd.

Takže už to k soudu dávat nemusíte, dozvíte se, jestli to bylo nebo nebylo přes čáru. Ale myslím si, že vlastník by měl mít rozhodující právo o vstupu nějaké firmy na pozemek (pokud tam dělali výkop, apod.). Pozvání firmy k provedení výkopu, kdy se ledaco poničí, není podle mne součástí běžného užívání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.5.14 14:30

Za jak dlouho se to mohu dovědět? Žaloba je podaná již přes měsíc a mi ještě žádné oznámení nedošlo, nebo mě snad rovnou pozvou na stání?
A co ty přísudky?
 Děkuji

• Citovat
  • Upravit
19787
17.5.14 16:10
@Anonymní píše:
Za jak dlouho se to mohu dovědět? Žaloba je podaná již přes měsíc a mi ještě žádné oznámení nedošlo, nebo mě snad rovnou pozvou na stání?
A co ty přísudky?
Děkuji

Přísudky jsou náklady řízení a právního zastoupení.

Tak si vemte advokáta a poraďte se. Ale hned tak rychle to nebude.

No, ale obecně: Pokud jste neudělala extra exces a naschvál, tak to musíte vyhrát. Pokud vám někdo (předpokládám rodič) dal nemovitost do vlastnictví, tak vás holt musí jako vlastníka respektovat a není vaším nevděkem, když se ujmete výkonu vlastnických práv.

Konkrétně, pokud sjednal jako pouhý spoluuživatel bez vašeho vědomí a souhlasu na pozemku, který máte ve vlastnictví, stavební práce, tak podle mého názoru jde k jeho tíži škoda způsobená tím, že jste projevila nesouhlas ve chvíli, kdy jste se o tom dozvěděla. Ten projev nesouhlasu bylo vaše právo jako vlastníka a existuje právní zásada „neškodí ten, kdo uplatňuje svá práva“.

Pokud tedy výkon práv nebyl šikanózní (pokud jste měla dobrý důvod nesouhlasit, nebyla jste vedena jen úmyslem ublížit), tak je právo na vaší straně a přísudky zaplatí strana, která spor prohraje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.5.14 18:57

Děkuji moc, za vysvětlení, už jsem propadala zoufalství, jsem totiž stále ze staré školy „cti otce svého a matku svou“, ale už bych taky ráda myslela na sebe a svůj život. Klidný večer.

• Citovat
  • Upravit
19787
17.5.14 22:13
@Anonymní píše:
Děkuji moc, za vysvětlení, už jsem propadala zoufalství, jsem totiž stále ze staré školy „cti otce svého a matku svou“, ale už bych taky ráda myslela na sebe a svůj život. Klidný večer.

Ještě dodám, pod jakým vyhledávacím heslem najdete tu právní zásadu na Googlu:

neminem laedit qui iure suo utitur

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.5.14 16:35
@pepinopepino píše:
Dnes přišli a řvali na mě že nejsem doma a že se sem nemužou dostat řekla jsem jim že jeden klíč je tu navíc at si ho vezmou ale že bych byla ráda aby přišli když budu doma to se jim nelíbilo a řekli mě že mužou udělat že táta nebyl při smyslech že v roce 2010 dostal rakovinu tl. střeva(přitom do února jezdil autem) že mě zbaví břemena nebo sem nechají nastěhovat dceru z které já mám strach je to barák 3+1 neurčil jen jednu místnost,(je to jedna bytová jednotka ale celý prostor chtěl mě zabezpečit jelikož se nechtěl vzdát duchodu po manželce nezanechal závět prý at se pak děti po… a vlastně pro mě neudělal nic klidného Je mě 60 platím vše tady sama i dan nemovitosti a jsem ráda že vyžiju vůbec nevím jak se bránit nerozumím jestli tu mám na něco právoPříspěvek upraven 18.05.14 v 20:04
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
841
2.12.14 22:20

Dobrý večer, může mi někdo prosím vyjasnit jaký rozdíl je mezi věcným břemenem dožití a věcným břemenem k užívání? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí