Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Trošku jsem si to myslela ale nebyla jsem si jistá. Právě že mě trochu mate proč ten právník píše do darovací smlouvy věcné břemeno na dožití k baráku ve kterém darující bydlí a věcné břemeno k užívání k pozemku (zahradě) a starému baráčku. Proč rovnou nenapsal že maj na vše věcné břemeno na dožití a bylo to. Takhle to sálodlouze rozepisovat.
No mě jde teď spíš o to že věcné břemeno z baráku kde mají na dožití jsme s jejím souhlasným podpisem zrušili a teď bydlí v domečku kde má právě to věcné břemeno k užívání a i té zahradě.
S dotyčným co má věcné břemeno problém nemáme ale máme problém s její návštěvou. Mají věčně problém s tím že se špatně staráme a kdesi cosi courají po zahradě a šmejdí nám tu. Dotyčný sedí v domečku a návštěva kdesi… A jde nám o to zda je můžeme vyhodit.
Tak dožití na zahradě by znělo blbě
. Ale ve finále je to to samé. S navstevou neporadim, zalezi co mate ve smlouvě (jednou jsem tam k vb viděla i žehlení prádla). Asi bych je slusne poslala nekam, nebo se domluvte s babickou/tetickou, at tam necouraj.
Dobrý den, měla bych dotaz. Mamka mi chce darovat byt. Tento byt nabyla ještě před manželství - do manželství vstoupila se svým dlouholetým přítelem. V katastru je zapsaná pouze ona jako vlastník. Jde o to zda můžeme při darování bytu zřídit i věcné břemeno dožití jak na ní tak i na jejího nynějšího manžela. Mamka má trvalý pobyt stále v jejím bytě, ale on je občanem SRN a má pobyt tam. Tak nevím zda tam může být zřízeno břemeno dožití u něj když není majitel a je ještě občanem SRN. Popřípadě nevím zda si to mám nechat sepsat u notáře nebo postačí když to sepíšeme sami. Děkuji za odpověď ![]()
@Lucccka25 píše:
Dobrý den, měla bych dotaz. Mamka mi chce darovat byt. Tento byt nabyla ještě před manželství - do manželství vstoupila se svým dlouholetým přítelem. V katastru je zapsaná pouze ona jako vlastník. Jde o to zda můžeme při darování bytu zřídit i věcné břemeno dožití jak na ní tak i na jejího nynějšího manžela. Mamka má trvalý pobyt stále v jejím bytě, ale on je občanem SRN a má pobyt tam. Tak nevím zda tam může být zřízeno břemeno dožití u něj když není majitel a je ještě občanem SRN. Popřípadě nevím zda si to mám nechat sepsat u notáře nebo postačí když to sepíšeme sami. Děkuji za odpověď
Podle mne může.
Může. Sepsat si to můžete sami, ale když to bude špatně a katastr vám to vrátí, tak budete zbytečně platit poplatek navíc. Tak raději to udělat podle vzoru, co byl do katastru úspěšně vložen od ledna 2014.
Dobrý večer. Kdy musim umožnit majiteli objektu vstup do prostor ke kterým mám právo užívání vyplyvající z věcného břemene? Dožaduje se vstupu s odhadcem a chce si prostory fotografovat. Z KN je zřejmé, že nemovitost je zatížena exekucí.
@oemao píše:
Dobrý večer. Kdy musim umožnit majiteli objektu vstup do prostor ke kterým mám právo užívání vyplyvající z věcného břemene? Dožaduje se vstupu s odhadcem a chce si prostory fotografovat. Z KN je zřejmé, že nemovitost je zatížena exekucí.
Zřejmě v době, která je kdy vás to co nejméně obtěžuje a současně je to přijatelné pro majitele i odhadce, ne?
Hlavně mu to umožni za světla, ať tam odhadce nemusí jezdit dvakrát. Dík ![]()
Dobrý den,
nelíbí se mi fotografování prostor, ke kterým máme zapsané VB. Vlastník má k dispozici podrobnou dokumentaci včetně plánků. Je moje povinnost mu to dovolit?
Děkuji
Ema
Líbit se ti to nemusí, ovšem odhadce fotodokumentaci potřebuje. Jestli je na domě nějaká exekuce, vlastník se ji asi pravděpodobně snaží vyřešit hypotékou. Pokud vstup a fotografování neumožníš, hypotéku nedostane a pak možná budeš řešit daleko výživnější situace s novým panem domácím (bandou nepřizpůsobivejch apod). Takže být tebou, nehledám zbytečně problémy, kde nejsou.
(Neber to osobně, ale já nesnáším hogo-fogo paničky, co vyšilujou z fotografování interiéru, jakoby tam měly kdovíco a nakonec se z toho vyklube tuctovej byt s linkou z Decodomu, plovoucím laminem a koupelnou s Defilé od Raka
)
..dík za odhad mé osoby. Jsme spolek, takže žádný hogo fogo, spíš obavy. Děkuji za odpovědi.
Ema
Já neodhaduju (jsem psala - neber to osobně), akorát to jsou vždycky jediný osoby, co nechtěj nechat fotit. Jako neřeknu, když jsou v domě umělecká díla, tak není problém vyfotit jinej kout (pokud je tam nějakej volnej
) nebo prostě díla zakrýt prostěradlem, ale s normálníma lidma se dá vždy nějak rozumně doluvit. S paničkama holt ne, tam musí vždycky zakročit manžel (opět neškatulkuju, je osobní zkušenosti).
Hlavně umožni vyfotit kuchyni, koupelny, WC. Fotky pokojů nutné nejsou. A pokud náhodou dorazím já, tak buď milá ![]()
Pokud je nemovitost zatížena věcným břemenem tak hypo nedají. vím moc dobře nám ji nedali jen kvůli tomu že odpady a voda jsou na pozemku který je zatížen věcným břemenem barák však nebyl a pozemek pod barákem také ne.
A asi teda záleží na tom co je napsané v té smlouvě s břemenem ale podle mě tam majitel může přijít kdy se mu chce aniž by musel čekat na váš souhlas.
@jaaajaa píše:
Pokud je nemovitost zatížena věcným břemenem tak hypo nedají.
Tak není pravda že by hypo nikdy nedali, ano VB je vždycky určitá komplikace, ale záleží na mnoha okolnostech, jak to banka vyhodnotí a pokud usoudí, že je zajištění dostatečné i s VB, tak ji klidně dá. Na druhou stranu s VB užívání je ta šance hodně malá, ale to neznamená, že to klidně neprodají v dražbě, tomu VB nevadí.