Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jedině z katastru. Nevím, proč by nesdělili něco někomu cizímu, já si chci koupit byt, vidím tam například zástavní právo a totálně mě nezajímá, co mi o něm tvrdí prodávající, chci vidět, na základě přesně jaké listiny ho vložili do katastru. To samé věcné břemeno.
Na katastr a nechat si vyjet smlouvy, z toho se zjistí přesně co tam je - ty smlouvy jsou veřejné, pokud jsou v katastru zapsány. „Koupený“ LV odkreje jen subjekty a zařazení VB, to je k ničemu.
@Sunnny píše:
Přesné znění čeho se věcné břemeno týká, se dle mého nedovíte, to je většinou jen ve smlouvě mezi lidmi, kterých se týká. Určitě se nedovíte přesné znění to cizím osobám těžko sdělí. …
Fakt? No to koukám jak blázen.
Logicky to musí sdělit, protože to jsou veřejné věci a váznou na věci: Co kdyby někdo jednal (nebo uvažoval) o koupi? Nelze přece tajit, jaké závazky by koupí na sebe převzal. Katastr je veřejný seznam.
@eumedon píše:
Logicky to musí sdělit, protože to jsou veřejné věci a váznou na věci: Co kdyby někdo jednal (nebo uvažoval) o koupi? Nelze přece tajit, jaké závazky by koupí na sebe převzal. Katastr je veřejný seznam.
Tak čistě teoreticky čas od času se vyskytne věcné břemeno, co není zapsané v katastru, ale fakt se jedná o výjimky.
@mooch píše:
Tak čistě teoreticky čas od času se vyskytne věcné břemeno, co není zapsané v katastru, ale fakt se jedná o výjimky.
To je ale potom napadnutelné, protože se kupující může dovolávat toho, že o něm nemohl vědět a nevěděl (pokud ten, kdo tvrdí opak, tento opak neprokáže), tudíž jej nezavazuje.
Je totiž starostí toho, jemuž věcné břemeno svědčí, aby bylo zapsáno v katastru a nepostará-li se o to, nemůže to být k tíži třetím osobám, které se o jeho znění nedozvěděly předtím, než se zavázaly k nabytí věci, kterou tíží.
Prosím nevíte někdo jak ho zrušit u lidí, kteří už nežijí a kolik to stojí?? díky
@Margytttt úmrtní list na katastr, podání stojí 1000, pokud jsou dva, tak celkem 2000.(Jen tipuju, nikdy jsem nedělala)
@mooch Pokud jsou psaní 2 na stejné břemeno, typicky právo úžívání, tak by to mělo být za 1000,– i u obou.
Já si právě nejsem jistá, jestli každý úmrtní list není na samostatné podání.
Díky a ještě jedna když ti lidi už nežijí a jsou to bývalý obyvatelé domu třeba z roku 1940 takže nejsou k dohledání a mají na domě zástvaní právo na 30000,– kč a v katastru jsou stále zapsaní
@Margytttt píše:
Díky a ještě jedna když ti lidi už nežijí a jsou to bývalý obyvatelé domu třeba z roku 1940 takže nejsou k dohledání a mají na domě zástvaní právo na 30000,– kč a v katastru jsou stále zapsaní
Jakože jste koupili nebo prostě nabyli dům, kde kdysi měl někdo věcné břemeno, jo? To by se pak asi snad dalo řešit přes matriku, když úmrtní listy v rukách nemáte (předpokládám) ![]()
@Tunrida Nojo, ale pokud se jedná o zástavní právo na nějaký dluh, tak ten dluh se dědí, takže tady to bude složitější než jen sehnat úmrtní listy…
@j.a.n.i1 Tak na dluh se i tenkrát dávalo spíš zástavní právo, než věcný břemeno. To ale samozřejmě musí upřesnit zakladatelka, jak to s tím domem konkrétně je. Taky jestli se jedná o dům v rodině nebo jestli ho prostě jenom od někoho koupili.
@Tunrida To, jo, spíš jsem chtěla říct, že to zástavní právo nemuselo smrtí dotyčného zaniknout, na rozdíl třeba od věcného břemene užívání, které smrtí zaniká.
NO MANŽEL HO DOSTAL DAREM OD OTCE TEN V NĚM STÁLE BYDLÍ A MÁ BŘEMENO ALE VZDÁ SE HO TO MÁME UŽ VYŘEŠENÝ PAK TAM ŽILI BABIČKA S DĚDOU OBA JSOU POS MRTI ÚMRTNÍ LISTY MÁEME TAKŽE DOBRÝ ALE PAK NEŽ TO DĚDA KOUPILA PŘED ROKEM 1940 ASI TAK TAM ŽILA RODINA A TA MÁ V KATASTRU STÁLE ZÁSTAVNÍ PRÁVO NA 30000,– A DÁVNO ASI UŽ JSOU ASI PO SMRTI TY LIDI A ANI NEVÍME KDE BYDLÍ NEBO TAK…NIKDO TO MEZITÍM NEVYMAZAL:-/