Věcné břemeno - rada

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
19784
13.2.18 10:41
@Anonymní píše:
My řešíme, kdyby náhodou chtěl za nějakou dobu pozemek rozprodat na parcely, jestli by to věcné břemeno přešlo automaticky i na další parcely a nebo by to měl pouze na ten svůj domeček?

https://www.ceskereality.cz/…m-23847.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.2.18 19:25

@Janli Ten prodej jsem chtěla prvně, ale soused začal první mluvit o břemenu. Nám by šlo, aby se to nerozprodalo a neměli bychom nad barákem další baráky. Vedle v ulici teď rozprodávali pozemky a je to teď barák na druhé a to bychom nechtěli. Schválně jsme si vybírali barák, kde je klid, tak bychom o něj neradi přišli. My jsme právě uvažovali, že by se břemeno dalo pouze na parcelu, kde by stal jeho barák.
@kristyn.g Nám nešlo o kontrolu spz, ale aby bylo jenom břemeno na ten barák, co chce postavit. A zajímalo mě, jestli nepřechází automaticky i na ostatní parcely, kdyby to chtěl prodat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.2.18 19:26

@eumedon Díky

• Citovat
  • Upravit
4700
5.5.18 12:31

Zdravím, mám dotaz. V chatové oblasti byl historicky (cca před 25 lety) vybudován společný vodovod vedoucí přes jednotlivé pozemky chat, který jímá vodu ze studny na pozemku původně patřícímu družstvu. Každá chata má svoji šachtu ze které si vede vodu do objektu.
Za tu dobu si všichni bývalí družstevníci koupily chaty do osobního vlastnictví s tím, že nikdo nemá žádné věcné břemeno ohledně vodovodního řádu. Někteří si mezi tím udělali vlastní studny a přesto přes jejich pozemky vede původní vodovod.
Hrozí, že by mohl některý z majitelů z vlastní studnou přerušit vodovodní vedení, protože mu vede přes pozemek něco, co nemá nikde uvedené (ani jako břemeno a patrně ani právo užívání - to je také ve výpise z katastru)?
Navíc pár majitelů koupil původně družstevní pozemek se studnou a teď smluvně zavazuje lidi na vodovodním řádu k platbám s tím, že neručí za poškození vedení mimo jejich pozemek. Takže může nastat situace, kdy podepíšete smlouvu, že budete hradit veškeré náklady se studnou a přitom vám někdo přeruší přívod a jste bez vody, ale platit musíte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16928
5.5.18 13:13

@mgdln

Ahoj,

i když nemáš písemné věcné břemeno, tak tohle je to samé. Naši mají třeba na předzahrádce, což je jejich pozemek, tak tam mají vodovodní a odpadní potrubí a ze zákona jej nesmí umyslně poškodit a musí jej zpřístupnit pro opravy apod - takže třeba když tam mají okrasné dřeviny apod, tak je firma muže odstranit…

Tak nevím zda ti to pomohlo nebo ne, jen jsem právě byla u toho, když tohle řešili, že je plánovaná oprava na letošní rok a tak budou dělat příjezdovku za rok :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4700
5.5.18 17:35

@chs.jasmin Ahoj. Díky moc za odpověď. Problém zde je ten, že poskytovatel vody není vlastníkem vodovodu. Osobně se domnívám, že vlastník vodovodu ani neexistuje - není znám a patrně ani nikde uveden.
Dříve to bylo asi družstvo, které jej zbudovalo, ale nevěřím tomu, že kdyby se s vodovodem nyní něco stalo a kdokoli z těch chatařů šel na družstvo, ať opraví vodovod, že by je neposlalo rovně. Družstvu ani nikdo nic neplatí za užívání vodovodu (jako inženýrské sítě). :nevim:
V tom aby se čert vyznal. :cert:

On je možná ten vodovod i studna nakonec černá stavba. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
535
8.10.20 21:21

Ahoj, mám trochu jiný dotaz, ale taky souvisí s věcným břemenem, tak snad nevadí, že ho píšu sem. Dotaz asi je dost odborný, ale třeba jste některá řešila něco podobného, tak budete vědět. Odjakživa chodíme na náš pozemek přes sousedův dvůr, nikdy s tím nebyly problémy, vlastně nejsou ani teď, ale chtěli bychom mít ty majetkové věci nějak vyjasněné, aby v budoucnu problém nevznikl. Soused souhlasí, že nám podepíše věcné břemeno (služebnost cesty), ale chce za to jednu naši parcelku, která je vlastně na jeho pozemku. A teď k dotazu, řeším, jaký typ smlouvy pro to sepsat- může to být v rámci směnné smlouvy, jako že směníme věcné břemeno za parcelu, nebo směnná smlouva by šla jen v případě, že je to pozemek za pozemek? Nebo si říkám, že bychom to udělali prostě na dvě smlouvy- jednu o té služebnosti cesty a pak druhou darovací (nebo prodej za korunu) na tu parcelu. Díky moc za každou radu, už jsem z toho čtení smluv a zákoníku zoufalá:-/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
8.10.20 21:51

Nečti zákoníky a nech si to napsat od právníka. Tohle nemá smysl patlat sama. Sice tě to bude něco stát, ale budeš mít jistotu, že to bude správně. Podnikáme v oboru, zkušeností máme spoustu, ale smlouvy si nikdy sami neděláme. Už jsme jich totiž viděli dost zmatlaných.

• Citovat
  • Upravit
535
9.10.20 07:41

Děkuji za radu, tuto možnost jsem samozřejmě zvažovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23436
9.10.20 08:48
@akleticu píše:
Ahoj, mám trochu jiný dotaz, ale taky souvisí s věcným břemenem, tak snad nevadí, že ho píšu sem. Dotaz asi je dost odborný, ale třeba jste některá řešila něco podobného, tak budete vědět. Odjakživa chodíme na náš pozemek přes sousedův dvůr, nikdy s tím nebyly problémy, vlastně nejsou ani teď, ale chtěli bychom mít ty majetkové věci nějak vyjasněné, aby v budoucnu problém nevznikl. Soused souhlasí, že nám podepíše věcné břemeno (služebnost cesty), ale chce za to jednu naši parcelku, která je vlastně na jeho pozemku. A teď k dotazu, řeším, jaký typ smlouvy pro to sepsat- může to být v rámci směnné smlouvy, jako že směníme věcné břemeno za parcelu, nebo směnná smlouva by šla jen v případě, že je to pozemek za pozemek? Nebo si říkám, že bychom to udělali prostě na dvě smlouvy- jednu o té služebnosti cesty a pak druhou darovací (nebo prodej za korunu) na tu parcelu. Díky moc za každou radu, už jsem z toho čtení smluv a zákoníku zoufalá:-/

Obě varianty jsou možné. Jak radí vejš, zajdi za právníkem, který se na to specializuje, ať se v tom zbytečně neudělá chyba. Cena je v jednotkách tisíc a to se za to vyplatí vydat.
jen warning: Kromě smlouvy samotné je třeba vyřešit i ocenění a zdanění věcného břemene a prodeje pozemku (pokud nejste osvobozeni, což u prodeje asi bude, ale u té služebnosti už to tak být nemusí a daň se platí i z darovaného pozemku a jeho reálné hodnoty, na to pozor), proto je lepší někdo, kdo se v tom vyzná, aby poradil a případně tu smlouvu/smlouvy napsal tak, aby to vyšlo nula k nule. Není to úplně jen tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
535
9.10.20 16:04

@Chauvinist Aha, díky. S tím odhadem, to si teda ještě zjistím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
19.10.21 13:33

Věcné břemeno

Dobrý den,

Obracím se na Vás s dotazem ohledně věcného břemene na našem pozemku. Bohužel nevím na koho se obrátit s radou, tak zkouším tento web, třeba byste mi poradili kam se dále obrátit.
Abych Vás uvedla do problému, tak popíši celou situaci.
S partnerem jsme zakoupili stavební pozemek a bylo nám nabídnuto od starosty obce, že nás připojí na obecní kanalizaci výměnou za to, že mu dáme věcné břemeno k našemu pozemku. Věcné břemeno starosty by se vztahovalo k odvodňovací trubce, která by vedla našim pozemkem. Pro starostu je výhodnější odvodňovací trubku vést přes náš pozemek, než kopat delší trasu pro její usazení.
Momentálně spekuluji nad myšlenkou toho, co všechno pro nás věcné břemeno obce může na našem pozemku znamenat. Mám obavy z toho, aby si obec nenárokovala další úkony, aby do budoucna nebyl problém s prodejem nemovitosti či jejím převodem. Zkrátka, aby věcné břemeno obce pro nás nebylo v budoucnu větší zátěží než si uvědomujeme.

Děkuji mockrát za jakoukoliv Vaši reakci,

S pozdravem Lucie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
19.10.21 14:12

A co se stane pokud to věcný břemeno nepodepíšete? Nepřipojí vás na kanalizaci? S odvodňovacíma trubkama je trochu potíž. Zajímala bych se o to, jakým způsobem ji budou čistit, pokud se zanese. Jestli ji budou muset do budoucna někdy vyměňovat a jakým způsobem vás to omezí ve využívání pozemku. Já bych tedy v první řadě chtěla, aby ji vedli jinudy…

• Citovat
  • Upravit
23436
19.10.21 18:00
@SLucieS píše:
Dobrý den,

Obracím se na Vás s dotazem ohledně věcného břemene na našem pozemku. Bohužel nevím na koho se obrátit s radou, tak zkouším tento web, třeba byste mi poradili kam se dále obrátit.
Abych Vás uvedla do problému, tak popíši celou situaci.
S partnerem jsme zakoupili stavební pozemek a bylo nám nabídnuto od starosty obce, že nás připojí na obecní kanalizaci výměnou za to, že mu dáme věcné břemeno k našemu pozemku. Věcné břemeno starosty by se vztahovalo k odvodňovací trubce, která by vedla našim pozemkem. Pro starostu je výhodnější odvodňovací trubku vést přes náš pozemek, než kopat delší trasu pro její usazení.
Momentálně spekuluji nad myšlenkou toho, co všechno pro nás věcné břemeno obce může na našem pozemku znamenat. Mám obavy z toho, aby si obec nenárokovala další úkony, aby do budoucna nebyl problém s prodejem nemovitosti či jejím převodem. Zkrátka, aby věcné břemeno obce pro nás nebylo v budoucnu větší zátěží než si uvědomujeme.

Děkuji mockrát za jakoukoliv Vaši reakci,

S pozdravem Lucie

VB určitě nějak sníží prodejnost. Třeba ne moc, ale lidi si na to dávaj bacha.
Odvodňovací trubky nemají žádnou ochrannou zónu, to je ok, ale v praxi to znamená, že nad ní nesmíte nic postavit, protože pokud dojde k havárii, může se teoreticky stát, že vám najedou bagrem na zahradu, aby havárii odstranili. Prakticky se to u odvodnění neděje, ale právně to znamená dohodu, že pak musíte trubku přes zahradu strpět a nepoškodit a také strpět její případnou údržbu.
Pokud je tam reálná možnost a nemáte nůž na krku, tak to nechte vést jinudy, nebo alespoň odděleným kusem třeba zahrady, když už.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí