Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Děkuji moc…snad se mi to povede nějak v kostce vysvětlit.
Jedná se o rodinný dům. Původní majitelka má zde věcné břemeno užívání na dožití. Věcné břemeno je zapsané v kupní smlouvě, ale není uvedeno na katastru nemovitostí. Je i tak platné nebo není?
A pokud by bylo ve věcném břemenu uvedeno, že se majitelé nemovitosti mají o dotyčnou osobu postarat a nebylo by tak činěno. Jak se podobná věc řeší?
Zakladatelka
Věcné břemeno, že se má někdo o někoho starat -si troufám říct - neexistuje. Věcné břemeno užívání existuje a právo užívání vzniká vkladem do katastru. Tudíž pokud právo není zapsané, není platné.
Pokud je zapsané a je odepřeno, je možné podat žalobu k soudu a vymáhat ho soudní cestou (např. vstup přes pozemek).
Ještě by asi bylo vhodné napřed prošetřit, proč není břemeno zapsané - zda nepochybyl katastr při zápisu kupní smlouvy. Nevím, zda bylo o zápis břemene žádáno v návrhu na vklad.
@KacziinaZ S tím postaráním se si nejsem jistá jak tam je. Určitě vím, že je zapsáno užívání místností. To odepřeno neude muset být umístěna v nějakém domově.
Nastali zde právě nějaké osobní rozepře mezi majiteli a touto osobou, kdy ona tvrdí, že s ní bylo špatně zacházeno, nebylo jí s ničím pomoci apod…
A teď by mi zajímalo, co se může dít…Tato osoba se chce nějak bránit a mně by zajímalo, co může. Zda se snažit nějak dostat nemovitost zpět nebo nevím…
Může nějak majitele domu ohrozit?
Moc děkuju za pomoc, je to hrozná situace ![]()
Zakladatelka
EDIT: koukám, že mi nějak utekly slova…
S tím postaráním se si nejsem jistá jak tam je. Určitě vím, že je zapsáno užívání místností. To odepřeno není. Tato osoba bude muset být ze zdravotníchd důvodů umístěna v nějakém domově.
Nastali zde právě nějaké osobní rozepře mezi majiteli a touto osobou, kdy ona tvrdí, že s ní bylo špatně zacházeno, nebylo jí s ničím pomoci apod…
A teď by mi zajímalo, co se může dít…Tato osoba se chce nějak bránit a mně by zajímalo, co může. Zda se snažit nějak dostat nemovitost zpět nebo nevím…
Může nějak majitele domu ohrozit?
Moc děkuju za pomoc, je to hrozná situace ![]()
Zakladatelka
Pokud měla například k užívání vymezený určitý pokoj, a ten jí byl poskytnut, pak to, zda jí třeba nikdo nepozdravil, nebo nenakoupil je problém pouze lidský, nikoli právní. Pokud ale někdo bránil v užívání pokoje, třeba vypínal proud, dával si tam svoje věci atd, pak je vhodné řešit to na policii, pokud by to nepomohlo, pak soudně.
Nemovitost zpět získat nemůže, protože práva vlastnická byla změněna na základě svobodné vůle (=kupní smlouvy). Z toho, co píšeš, je problém pouze ve věcném břemeni užívání. Pokud by jí někdo bránil užívat, co je uvedeno ve smlouvě, pak by jako první krok měla být ta stížnost na policii.
Asi to píši trochu zmateně, ale na základě toho, že se někdo k někomu nechová hezky, nelze měnit vlastnické právo.
Tak pokud s ní bývalý majitel jednal neslušně, tak důsledky ponese ten původní majitel, který s ní takto zacházel, ne nový.
Tu sankci za neslušné zacházení nemůže nový majitel zjistit na katastru, tudíž by na něj nemělo dopadat - existuje zde taky ochrana dobré víry kupujícího.
Předkupní právo zapsáno není?
Příspěvek upraven 31.12.13 v 15:45
Na katastr se dojděte zeptat. sice chápu, že máte kupní smlouvu ve které je uvedeno i břemeno = tudíž jednu smlouvu, ale pokud bylo žádáno pouze zapsání změny vlastnictví, pak byla zapsaná pouze část smlouvy a je to v pořádku. Ale je možné že bylo žádáno i o zápis břemene, a pokud to zapsáno není pak katastr pochybil a bude to muset opravit - proto radím, dojděte se zeptat na katastr.
Jinak pokud je paní nemocná a bude bydlet jinde, pak (pokud je břemeno platné) pokud by se chtěla nastěhovat zpět, musíte jí to umožnit. Ona má právo užívat, nikoli povinnost (může tam bydlet, ale nemusí).
Břemeno lze z katastru vymazat buď na základě úmrtního listu, nebo novou smlouvou o zrušení břemene.
@KacziinaZ píše:
Věcné břemeno, že se má někdo o někoho starat -si troufám říct - neexistuje. Věcné břemeno užívání existuje a právo užívání vzniká vkladem do katastru. Tudíž pokud právo není zapsané, není platné.
Pokud je zapsané a je odepřeno, je možné podat žalobu k soudu a vymáhat ho soudní cestou (např. vstup přes pozemek).
nevím, jak je to s věcným břemenem užívání, ale my teď kupujeme pozemek a zajímali jsme se i o jeden, pod kterým byl zaskružovaný potok. K stavbě došlo v minulém režimu bez povolení, v katastru NENÍ žádné věcné břemeno. Byli jsme ovšem upozorněni, že ač neexistuje de jure, existuje de facto a v případě potřeby se bude postupovat jak kdyby v katastru zapsané bylo.
@KacziinaZ Užívání umožněno bylo a nebylo nijak narušováná např. tou elektrikou nebo ničím jiným. Opravdu se jedná jen o to „nehezké chování“, což ovšem tvrdí paní…
Na tom katastru se zeptáme, tam nám i poví o co tedy konkrétně bylo žádáno? Je to už skoro deset let…
S tím aby zde i dále byly místnosti ve věcném břemenu, kdyby je paní chtěla znovu užívat problém není. Ty jí tu zůstanou. Spíš jde o to, zda může nějak ublížit majitelům…
@eumedon Je tu jen jeden majitel. Původně byla majitelkou paní, pak dům prodala s tím že tu bude mít věcné břemeno. A po letech najednou nastali problémy a těm se teď majitelé snaží předejít…
Moc děkuju za rady, já vím, že píšu dost zmateně a sama ani nevím, na co vše se ptát. Člověk už vůbec neví, co od ní čekat…je to šílené
![]()
@jessikka píše:
nevím, jak je to s věcným břemenem užívání, ale my teď kupujeme pozemek a zajímali jsme se i o jeden, pod kterým byl zaskružovaný potok. K stavbě došlo v minulém režimu bez povolení, v katastru NENÍ žádné věcné břemeno. Byli jsme ovšem upozorněni, že ač neexistuje de jure, existuje de facto a v případě potřeby se bude postupovat jak kdyby v katastru zapsané bylo.
Chtěla bych se zeptat, zda tu není nějaký právník nebo někdo, kdo se vyzná ve vécném břemenu užívání a byl by ochoten zodpovědět mi pár otázek?
Jedná se o břemeno doživotního užívání určitých částí domu…
Moc děkuji a prosím admin o zachování anonymity, jde o velice citlivé téma.