Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
neczuz píše:
Jess - kde bereš tu jistotu? Z pár piškotů ještě nikdo neztloustl. Stejně tak z pár mililitrů mlíka.Šunky bych nedala ani 1/4 kolečka. Jako proč? Je v ní něco výživově hodnotného?
Na základě čeho jsi usoudila, že váha je OK? Nemělo by se to hodnotit v kontextu minimálně tedy na základě délky, porodní hmotnosti plus dalších údajů o vývoji hmotnosti?
Když ti řeknu, že moje dítě váží v 11m 10,5 kila, víš prd, jestli je to OK. Protože pokud v 8mi vážil 11, tak to OK není, stejně tak, pokud v 8mi vážil 7.
Ráda se navážíš či co,že hned tak zprudka ?? Kde beru tu jistotu že je váha ok?? Kdyby váha ok nebyla mudra by jí to řekla na poradně. Navíc tazatelka nenapsala že váha je oproti předešlým měsícům nepřiměřená.
Jess: Asi mám nějak rozjetou náladu.
Mě prostě přišlo, že tady strašně suveréně rozdáváš rozumy. A při tom to nejsou úplně správné rady. ![]()
Syn byl také a je stále vděčný strávník. Když jsem ho krmila třeba UM, řídila jsem se tabulkami na Nutrilonu. To se ví, že by si dal víc. Když jsem byla na 10 měsíční kontorle, vážil 10,1 kg a dr. mi řekla,že váží jako roční, ale zatím to řešit nebudeme. Byla jsem z toho na nervy, nikde jsem nemohla najít, kolik má malé dítě sníst, všude se radí, jak přijmět dítě k jídlu. Sama jsem byla obézní dítě a pamatuju si, že moc příjemně jsem se v kolektivu dětí necítila, tak jsem nechtěla dopustit špatný start synovi.
Vyházela jsem všechy, tzv.dětské kaše, obsahují šílené množství cukru. Žádné Pribiňáky, Termix,…, vyjímka ovocný jogurt, kde je sice taky cukr, ale ne tolik (samozřejmě vyjímečně ano). Jako mňamky na ven dětské piškoty, pár, jinak nedochucované křupavé chlebíčky (pozor, některé jsou solené!), později do krabičky jablíčko na křížaly. Jako hlavní jídlo jsem nedělala sladké (buchty, ovocné knedlíky…dodnes sladké obědy nechce), když koláček, tak ke svačině, někdy a to koupený (nepekla jsem, byl by jich plný plech a sama bych na ně taky chodila). Mléko v noci jsem šidila v dávkách. Asi měl žízeň, ale čistou vodu v noci odmítal. Ke konci 2.roku dostal 1 naběračku na flašku = mléčná voda. Přes den jen neslazené čaje a vodu. Polévky taky dělám jen občas i když hodně lidí mi nadává, že je to grunt. Syn nikdy nebyl a nebude diblík, nemá být po kom. Vždy se pohyboval kolem 75% v grafech. Ve třech letech jsme byli pochváleni dr., že se hezky vytáhl i když já vím své, že se musí hlídat. A furt venku, na procházkách, ne jenom pískoviště. Má hodně podnětů, nehledá jen jídlo. Nemám ale tvoji zkušenost se dvěmi dětmi. Snad nařídit jídlo ve stejnou dobu a stejné pro všechny, včetně tebe. Tuhle zásadu praktikuju dodnes. Suhlasím s jednou diskutující, že Nutrilonu je hodně. Když měl jídlo, nedávala jsem UM. Raději dej víc příkrmu (nevím, jestli je vaříš, nebo jen kupuješ, taky se podívej na složení, většina je doslazovaná, včetně zeleninových).
neczuz píše:Jess píše:momi33 píše:Pardon,ale tohle neuhlídáš půjčíš tchýní,babičce a je to hned.Caty píše:Já si myslím,že pokud to dítě nezná,tak to ani nevyžaduje.Já taky nechci,aby si zvykl na sladkosti a uzeniny,a nebudu mu je dávat…
momi, aha tak to jo. Vím, že jsou nějaké sůšu pro mimča, ale zatím nekupuji a nějak se k tomu nechytám.
Od kdy vůbec může mimi takové ty kukuřičné zdravé křupky co se dávají místo pečiva?
Holky, jak řešit to, když nechci, aby malá neměla do roka, piškoty, pečivo, bonbony, čokoládičky, no prostě všechny tyhle blafy minimáně do toho roka ne, ale uvidí to jinde a bude chtít taky???Tchýni nebo babičce, která nedodržuje moje pravidla výživy dítě nepůjčím.
Jinak nevidím problém do roka uhlídat, aby dítě jedlo to, co chce matka. Takové to uvidí to jinde, bude to chtít taky - to začne až dál. Teď maximálně vidí někoho jíst, začne mrčet, tak mu vrazím jeho křupku a je spokojený. Sladké taky nedávám - ono se řekne pár piškotů neublíží, ale to je piškot k piškotu, kolečko salámu ke kolečku a je na obezitu zaděláno. Hlavně jde o zvyk v jídelníčku. V ámi měsících nebudu zvykat na salámy a sušenky.
Tchýně je dobrá,a moje matka malýho vidí tak krátce,že nemá ani kdy mu to dát,to má jen takový chytrý řeči.Ovšem,kdyby něco takového udělala,tak už by ho ani nepovozila ![]()
Mima má pravdu - sice píšou bez přídavků cukrů, ale koukni se do složení ve většině zeleninových skleniček je jablečná nebo hroznová šťáva. není přeci běžnou součástí zeleninových jídel zrovna hroznové víno. Dávají to tam, aby se děti na skleničky chytly.
neczuz píše:
Jess: Asi mám nějak rozjetou náladu.Mě prostě přišlo, že tady strašně suveréně rozdáváš rozumy. A při tom to nejsou úplně správné rady.
Sama mám malé dítě a také bych mu přeci nedala nic špatného,na všechno se doktorky ptám se vším se radím. Ani ten kousek šunky jednou do měsíce bych mu nedala kdyby mu to mělo ublížit.Ale teď je vedro dítě se potí a trošilinku té soli do sebe stejně dostat potřebuje.
Obyč dětské piškoty také nedávám,probiňáky-lipánky,ostraváčky apod. Fuj! Ty dětské sušenky od Hami zkusila jsi to že víš že je to plné cukru? Pro nás dospělé je to absolutně bez chuti,nepoživatelné .
Když do mimča budeš celý den cpát ovoce a zeleninu dáš mu mnohem víc sacharidů než ve dvou pitomých sušenkách
Detske susenky Hami Safari nebo Nestle a taky Sunarka jsem vsechny jedla a sladke teda jsou. Pak sme jednou dostali nejake Bio susenky, ted si nejsem jista jestli to byly Hero a ty teda asi fakt bez cukru byly, protoze to byl hnus, kterej nikdo jist nechtel, ani deti ![]()
Jolynka píše:
Detske susenky Hami Safari nebo Nestle a taky Sunarka jsem vsechny jedla a sladke teda jsou. Pak sme jednou dostali nejake Bio susenky, ted si nejsem jista jestli to byly Hero a ty teda asi fakt bez cukru byly, protoze to byl hnus, kterej nikdo jist nechtel, ani deti
Jj, Hero jsou bez cukru.
Ale mě tedy jedou ze všech sušenek nejvíce
![]()
Jolynka píše:
Detske susenky Hami Safari nebo Nestle a taky Sunarka jsem vsechny jedla a sladke teda jsou. Pak sme jednou dostali nejake Bio susenky, ted si nejsem jista jestli to byly Hero a ty teda asi fakt bez cukru byly, protoze to byl hnus, kterej nikdo jist nechtel, ani deti
JO to je přesně ono ![]()
Já o dětských sušenkách Hami nemluvila. Nikdy jsem je neměla v ruce. To byl asi někdo jiný.
S ovocem a sacharidy máš pravdu. V té zelenině jich ale zas tak moc neni.
Já si na cukry dávám dost pozor. Možná to až moc přeháním. Kluk taky není zrovna tintítko. Piškoty, sušenky, slazené kaše, granulované čaje se u nás nevedou. I ovoce se snažím vybírat s nižším glykemickým indexem. Kluk jí dopoledne bílý jogurt, v poledne masozeleninu, odpoledne ovoce, večer kaše ( takové ty základní nemléčné - jen čisté obilniny). Mezi tím jedině ty křupky a sem tam chleba. A ještě kojení.
Ale nejedli to teda ani mrnousove, ktery sladkou susenku neznali
my se jich dobrovolne vzdali ve prospech synovce a ten to taky nechtel, tak teda nevim, jestli to vubec nekdo ji. Jinak sem koukala ted na krabici Safari na netu a pisou ve 100g vyrobku 69g sacharidu z toho 24g cukry
se nedivim, ze mam nadvahu, kdyz to tem detem vzdycky sezeru ![]()
Jess, no nevím. Když chci malé koupit skleničku a čtu složení, je tam v hodně případech sůl, cukr. Ve skleničce od 4 měsíců již maso a to si myslím tedy správně neni. ![]()
caty taky zalezi na znacce prikrmu, treba hipp je zahranicni vyrobek a ono se to doporuceni v zahranici taky dost lisi ![]()
Jen chci reagovat na jídelníček od Caty - mít ve 4 a půl měsících zavedeno ovoce, zeleninu i kaše mi příjde dost přehnané. Standardně děti v tomto věku ani příkrmy nemají (ale samozřejmě můžou mít) a když už, tak se začíná pomalu se zeleninou (popř. jen kaší). Myslí, že je to na tak malé tělíčko docela dost velká zátěž.
K debatě o sušenkách - vyštrachala jsem ze skříně sušenky Hami Safari - cukr je uvedený hned na 2. místě (tzn. že je ho tam hned po mouce nejvíc). Ve složení je 24% cukrů (celkem 68,9% sacharidů). Ty bych snad dávala až po roce.
EDIT: předběhla mě Jolynka ![]()
Tchýni nebo babičce, která nedodržuje moje pravidla výživy dítě nepůjčím.
Jinak nevidím problém do roka uhlídat, aby dítě jedlo to, co chce matka. Takové to uvidí to jinde, bude to chtít taky - to začne až dál. Teď maximálně vidí někoho jíst, začne mrčet, tak mu vrazím jeho křupku a je spokojený. Sladké taky nedávám - ono se řekne pár piškotů neublíží, ale to je piškot k piškotu, kolečko salámu ke kolečku a je na obezitu zaděláno. Hlavně jde o zvyk v jídelníčku. V ámi měsících nebudu zvykat na salámy a sušenky.