Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, zakládám tohle téma, protože mám pocit, že nás malý brzo sežere a zajímalo by mě, jestli je na tom někdo podobně
Malý má 7,5 měsíce. Do tří měsíců byl plně kojený, pak jsme během pár dní přešli na UM - Nutrilon. Od 5. měsíce zavádím příkrmy. Náš otesánek je ale věčně hladový. Je to normální? Na jednu dávku vypije 160 - 200 ml UM a už za hodinu a půl, max. za dvě hodiny má zase hlad. K obědu sní skleničku příkrmu a musím mu to dát zapít mlékem, protože mu to nestačí. Budí se i v noci, kdy vypije celkem asi 300 ml Nutrilonu, ale přes noc mu nedávám plnou dávku, ubírám odměrky. Žízeň nemá, pije i čaj, ale hned na to se hlásí o mléko. Přes den jí ovoce, maso se zeleninou, jogurty, kaše, prostě vše možné, takže mu nic nechybí. Váží už přes 9 kg a já se děsím toho, kam až to povede. Dcera totiž byla taky „žravá“, měla v roce 12 kg a teď, ve 3 letech, nám dr. vynadal, že má nadváhu, i když už zdaleka nejí tolik co dřív a je neustále v pohybu.
Ještě dodávám, že syn není tlustý, je totiž i hodně dlouhý, ale prostě mi nepřijde normální, aby měl pořád hlad.
Pro příklad uvádím jídelníček:
6-7 hodin 200 ml Nutrilonu
9-10 hodin jogurt, banán nebo 160 ml UM
11:30 - 12 hodin MZ příkrm + UM
14 hodin 200 ml Nutrilonu
16 hodin ovoce, kaše, jogurt nebo UM
18:30 200 ml Nutrilonu
v noci 300 ml Nutrilonu.
Mozna jeste tak cca od 9m bych utla to nocni mliko, tam si myslim, ze mu mlicko zkratka chutna, tak proc by si nedal, je to obdobne jako u kojeneho ditete. Uvidis, zda mu pak bude chybet pres den. Podle me se to tak do tydne utrepe a nocni mliko mu chybet nebude.
Mates ted taky posledni dobou nejak ztratil zaklopku, porad by se nacpaval cimkoli, dnes jsem mu ohrala snad 350g obeda s tim, ze to dojim a on furt otviral pusu, az to skoro cele snedl. A jedl bych dal…
Pokud chce jeste mliko po jidle, zkusila bych vydrzet cca 20min, pokud ho pak bude dal chtit, tak bych dala, ale mozku nekdy docela dost dlouho trva, nez zpracuje, ze uz je zaludek naplneny.
Do roka bych ho nejak vyrazne neomezovala, ale to mliko je podle me zlozvyk.
Dobrý večer,
nejdřív odpoveď na 7,5 měsíční miminko je jídelníček opravdu dost přeplácnutý.
Také mám dotaz zda-li máte Nutrilon pro správný věk miminka? Malý má šílené dávky UM jak co do počtu tak také do dávky.Myslím že neděláte nic jiného než nakupujete Nutrilon?!
Malého je třeba přeučit a akutně snížit dávky UM v jeho téměř 8mi měsících by měl mít max 3dávky po 150ml-dle naší mudry je to až nad hlavu když jí i jogurt.
Měl by k snídani jakmile se vzbudí mít:
Jogurt následně k svačině pár piškotků,ovoce či nějaké sušenky.
-Oběd příkrm(mám odzkoušeno že ty skleničky nestačí je vhodné před ní dát polévku),
No a mléko pro uspání max 150ml. Důležité přes den dostatečně pít. Doporučovala bych změnit značku mléka výborné a cenově dostupné je hami(lehko stravitelné a dostatečně zasytí.) nutrilon malému nejspíš nesvědčí nebo nestačí
Pokud bude strava správně rozvržená malý bude dostatečně zasycen a mléku mu nebude třeba . POkud se budí do 8 h tak začít jogurtem následně pak v 10-11h,oběd 13-14,svačinka v 16h,večeře 18-19 mléko při ukládání.
Snad je vše srozumitelné a jasné
JINAK JSEM PRÁVĚ POČÍTALA DÁVKY UM KTERÉ JSOU ZDE V PŘÍKLADU UVEDENY A TO JE 1060ML MLÉKA-V neobnoveném stavu a to tam není uvedeno kolik ho vypije po tom obědě.. Je to strašně moooc.
A mozku trvá 20min(u dospělého,u dítěte tuším i déle)než si uvědomí že dostal najíst takže hezky pomalu krmit a vyčkat.
A když se vzbudí vnoci dát čaj
Jess píše:šunka pro 8mi měsíční dítě mi tedy moc OK nepřijde.
Dobrý večer,
nejdřív odpoveď na 7,5 měsíční miminko je jídelníček opravdu dost přeplácnutý.Také mám dotaz zda-li máte Nutrilon pro správný věk miminka? Malý má šílené dávky UM jak co do počtu tak také do dávky.Myslím že neděláte nic jiného než nakupujete Nutrilon?!
Malého je třeba přeučit a akutně snížit dávky UM v jeho téměř 8mi měsících by měl mít max 3dávky po 150ml-dle naší mudry je to až nad hlavu když jí i jogurt.
Měl by k snídani jakmile se vzbudí mít:
Jogurt následně k svačině pár piškotků,ovoce či nějaké sušenky.
-Oběd příkrm(mám odzkoušeno že ty skleničky nestačí je vhodné před ní dát polévku),
- opět nějakou malou svačinku(ovoce,piškoty,přesnidávka)
- Večeře kaše,pokud má zoubky -chlebík s máslem či nízkotuč.sýr nebo vař,kuřecí-krůtí šunkou
No a mléko pro uspání max 150ml. Důležité přes den dostatečně pít. Doporučovala bych změnit značku mléka výborné a cenově dostupné je hami(lehko stravitelné a dostatečně zasytí.) nutrilon malému nejspíš nesvědčí nebo nestačí
Pokud bude strava správně rozvržená malý bude dostatečně zasycen a mléku mu nebude třeba . POkud se budí do 8 h tak začít jogurtem následně pak v 10-11h,oběd 13-14,svačinka v 16h,večeře 18-19 mléko při ukládání.
Snad je vše srozumitelné a jasné
JINAK JSEM PRÁVĚ POČÍTALA DÁVKY UM KTERÉ JSOU ZDE V PŘÍKLADU UVEDENY A TO JE 1060ML MLÉKA-V neobnoveném stavu a to tam není uvedeno kolik ho vypije po tom obědě.. Je to strašně moooc.
A mozku trvá 20min(u dospělého,u dítěte tuším i déle)než si uvědomí že dostal najíst takže hezky pomalu krmit a vyčkat
Ahoj,
Já tedy možná trochu nepodstatně vstoupím do diskuse:
U nás je to s jídlem takto: 05:00-06:00 kojení(podle toho,kdy se vzbudí) 08:30 jogurt s přesnídávkou-tak 3 loky čaje
11:45 masozeleninový příkrm-tak 3 loky čaje
14:15 kojení
17:15 ovoce-banán+meruňky-tak 3 loky čaje
19:45 Beba na Dobrou noc
Myslíte,že je to málo?Podle toho,co čtu,se mi to zdá…malej měl při posledním vážení v 10měs. 9 kg… ![]()
tak to já měla s naší malou podobný, má osm měsíců, váží 9,7kg, papala 230ml mléka 3× denně, v noci jen čaj, přes den pak přesnídávka, polévka, maso s brambory, těstovinou, zeleninu ovoce (to vše ne v jeden den), takže docela pestrý jídelníček. Je od začátku uměle kojená a byla od mala pažravá. Ale teď rostou zuby a s úplným odporem odmítá mléko (Nutrilon, Sunar, Beba), jsem zoufalá, aspoň jednou denně by přece pít měla. Má v tom mlíčku vše důležité,i když mudr. říká, že vypadá dobře… to je ten problém, kdyby to byl chroust, tak to nějak řeší.Tak buď zatím ráda, že papá, až nebude chtít, tak je to na zbláznění.
No já se přiznám, že mi tam nesedí tedy ani moc ty piškoty a sušenky ![]()
jak má vlastně vypadat správný jídelníček, je nutné dávat mléko v osmi měsících?
Momi, nema trochu malo tekutin?
Pokud teda vypije jen to, co je v jidelnicku. Mela by vypit zhruba decku na kg vahy.
sunka?, coz takhle salamek a nakladany hermelinek? I pod nazvem detska sunka se skryva vyrobek, ktery je doporucovany od 3let. Sul by vubec v detskem jidelnicku nemela do roka figurovat, sul zatezuje neumerne ledviny tak maleho ditete.
piskoty?, ja vim, vzdyt jsou plne toho zdraveho cukricku a jako bonus je v nich i ajecny bilek, ktery se tez doporucuje az po 1.roce.
Pardon, ale pokud ma nekdo obavy, ze by jeho dite mohlo byt v budoucnu obezni, tak mu urcite nedoporucim uzeninu, cukr a jine mnamky.
Dite nepotrebuje zas az tolik toho masa, pokud je jeho spotreba bilkovin a zeleza pokryta. Ke svacine jsou vhodnejsi kukuricne krupky a jim podobne. Popripade kousek chleba nebo rohliku
V 8mi m má mí dítě minimálně 500ml mléka, nebo ekvivalent mléčných výrobků. U kojených dětí se obvykle dop. 3 příkrmy (oběd, 1 svačina, kaše na večeři) plus kojení 3-4 kojení. Jak je tu u dětí na UM nevím.
momi33 píše:
Ahoj,
Já tedy možná trochu nepodstatně vstoupím do diskuse:
U nás je to s jídlem takto: 05:00-06:00 kojení(podle toho,kdy se vzbudí) 08:30 jogurt s přesnídávkou-tak 3 loky čaje
11:45 masozeleninový příkrm-tak 3 loky čaje
14:15 kojení
17:15 ovoce-banán+meruňky-tak 3 loky čaje
19:45 Beba na Dobrou noc
Myslíte,že je to málo?Podle toho,co čtu,se mi to zdá…malej měl při posledním vážení v 10měs. 9 kg…
Váha je akorát ![]()
Caty píše:
No já se přiznám, že mi tam nesedí tedy ani moc ty piškoty a sušenky
Jsou sušenky od Hami-od 6-tého měsíce,neslazené,občas tak 2 ks malému rozlámu do jogurtu,ale nevímjestli Jess myslela tyhle.Jiné bych mu nedávala…
čičinko taks těmi piškoty souhlasím.
Nevěděla jsem, že dítě nesmí šunku dětskou??? Ptám se jako prvomatka, tak prosím neodsuzovat. Ráda si nechám poradit co je pro mou malou dobré. Kupuji jí zatím skoro vše bio, bez přídavku cukrů, soli, rýžové mouky, jen stopro ovoce a zelenina, když nedělám tedy čertsvě uvřené. DOkonce si kvůli tomu pořizuji parní hrnec, aby zstávaly vitamíny.
Od kdy tak zařadit masíčko? Papáme teď zatím mrkvičku, brambůrek, jablíčko a hrušku. Vše bio, nepřislazené a ještě kašičku první teda, bez cukru a lepku. Jinak stále Nutrilon, bohužel nekojím.
momi, aha tak to jo. Vím, že jsou nějaké sůšu pro mimča, ale zatím nekupuji a nějak se k tomu nechytám.
Od kdy vůbec může mimi takové ty kukuřičné zdravé křupky co se dávají místo pečiva?
Holky, jak řešit to, když nechci, aby malá neměla do roka, piškoty, pečivo, bonbony, čokoládičky, no prostě všechny tyhle blafy minimáně do toho roka ne, ale uvidí to jinde a bude chtít taky???