Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Zdravím všechny,Začala jsem brát antidepresiva kvůli vyčerpání, lehké depresi a občasné úzkosti. Nejdříve 8 týdnů Zoloft, ale nesedl mi. Tak jsme změnili na Brintellix, ten mám měsíc. Nejdříve 3 týdny 5mg a teď 9dní 10mg. Nejlépe mi bylo asi první týden po změně léků. Od té doby to jde zase spíše z kopce až asi na 2 dny, kdy mi bylo trošičku lépe. Teď po navýšení dávky den ode dne horší. Dneska akorát cítím, že deprese trochu ustoupila, ale úzkost je mnohem horší, celý den se třepu jak ratlík, do jídla se vyloženě nutím, takže pořád hubnu. Mám užívat Neurol 0,25mg 1× denně, když to bude nutné (Což je každý den), ale na úzkost mi teď už ani nějak významně nepomáhá. Už skoro nic nejsem schopná dělat, všeho se bojím.
Zajímá mě zkušenost jiných, protože ztrácím naději…
Je možné, že tak dlouho trvají účinky z navýšeni? Moje psychiatrička říkala, že většina lidí to ani nezaznamená, nebo pár dní, max. týden.
Jsem z toho už vyčerpaná a zoufalá. Budu jí volat, ale ordinuje až ve čtvrtek. Zítra začínám KBT.
Děkuji moc
Ahoj, tohle konzultuj s Dr., ale můžu ti napsat moji zkušenost, já brala Brintellix 5-20mg a pořád jsem zvracela, nebo mi bylo blbě od žaludku, takže jsem ho asi po 2 měsících vysadila. Zoloft jsem brala 300 mg asi třičtvrtě roku a taky mi moc nepomohl. Ono někdy to chce fakt trpělivost při hledání a je dobře, že půjdeš na KBT, kam? Skupina, individuál, stacionář? Nám říkali na psychiatrii na edukační skupině, že i terapie dělá změny v mozku (pozitivní), ale že to déle trvá. Tak držím palce.
@Lollitka píše:
Ahoj, tohle konzultuj s Dr., ale můžu ti napsat moji zkušenost, já brala Brintellix 5-20mg a pořád jsem zvracela, nebo mi bylo blbě od žaludku, takže jsem ho asi po 2 měsících vysadila. Zoloft jsem brala 300 mg asi třičtvrtě roku a taky mi moc nepomohl. Ono někdy to chce fakt trpělivost při hledání a je dobře, že půjdeš na KBT, kam? Skupina, individuál, stacionář? Nám říkali na psychiatrii na edukační skupině, že i terapie dělá změny v mozku (pozitivní), ale že to déle trvá. Tak držím palce.
Děkuji, jdu na individuální, už jsem kdysi chodila a pomohla ![]()
@LvE
Já vím, že tohle vyřeší nejspíše jen má doktorka, akorát jsem se fázi “tonoucí se stébla chytá”
ale děkuji ![]()
@Anonymní píše:
Děkuji, jdu na individuální, už jsem kdysi chodila a pomohla
Tak to je super, že jsi našla někoho na individuál, protože asi mají dost plno. Budeš si to platit, nebo jsi našla na pojišťovnu? Moc držím palce, když máš zkušenost, že to pomohlo, tak to snad pomůže i teď a léky doladíš s psychiatričkou.
Trpělivost, někdy to trvá, než se vyberou správné léky a správná kombinace.
Mně dali Cipralex a než zabere, tak Neurol. Jenže jsem po něm byla jak tryskomyš, nemohla jsem spát. Po měsíci jsem navečer dostávala Trittico na zklidnění a ráno potom Cipralex na nastartování. Takhle to vydrželo dva roky. Zprvu jsem také musela změnit životosprávu a odbourat věci jako alkohol nebo kofein, zvýšit příjem vitamínů a minerálů (zvláště hořčíku), zajistit spánkový režim. Zjistili jsme, že stavy se zhoršují při nasazení HAK, takže neberu. Terapie je neskutečná dřina sama na sobě, ale vyplatí se, jen to prostě chce zatnout zuby a vydržet.
@Lollitka
Na pojišťovnu není, budu ji platit a jo byla jedna z mála, co bere, i když i tak jsem 2 měsíce čekala, než se uvolní místo.
Tak snad to zase bude mít efekt, věřím, že jo ![]()
@Anonymní píše:
@Lollitka
Na pojišťovnu není, budu ji platit a jo byla jedna z mála, co bere, i když i tak jsem 2 měsíce čekala, než se uvolní místo.
Tak snad to zase bude mít efekt, věřím, že jo
Jj, já si říkám, že teď je velmi těžké najít terapeuta, já sháněla v září a našla jsem koncem listopadu a to ještě úplnou náhodou, že jedna mladá asi začínala praxi. Jinak jsem psala tak 50ti terapeutkám (chci ženu) a všechny měly plno a to i soukromé.
Tak ti moc držím palce, ať ti terapie sedne zas a pomůže. Kdybys náhodou cítila, že potřebuješ větší podporu, tak zkus třeba nějaký denní stacionář, na KBT zaměřené jsou v NÚDZu v Klecanech u Prahy, nevím tedy, odkud jsi, je tam možnost i pobytu na oddělení, pokud bys to měla daleko. Ale to ti uvádím jen jako další možnost, kdyby náhodou… jinak doufám, že ti sedne tahle KBT individuální.
@Malči
Děkuji. Snažím se být trpělivá, ale občas mi to úplně nejde. Hlavně protože, než jsme AD nasadili, tak ten stav byl snesitelnější než teď…tak s tím pořád v hlavě bojuju, jestli je tohle správná cesta. Tak snad jo
jinak alkohol teď nepiju, to si vůbec netroufám. HAK neberu, ale kafe je můj zlozvyk a vitamíny bych určitě doplnit měla, protože v tomhle směru je to teď dost bída. Děkuji za poznatky ![]()
@Anonymní píše:
@Malči
Děkuji. Snažím se být trpělivá, ale občas mi to úplně nejde. Hlavně protože, než jsme AD nasadili, tak ten stav byl snesitelnější než teď…tak s tím pořád v hlavě bojuju, jestli je tohle správná cesta. Tak snad jojinak alkohol teď nepiju, to si vůbec netroufám. HAK neberu, ale kafe je můj zlozvyk a vitamíny bych určitě doplnit měla, protože v tomhle směru je to teď dost bída. Děkuji za poznatky
Tak kafe bych se opravdu aspoň pro nějakou dobu vzdala… Mně dodnes kofein často spouští epizodní úzkosti, zvlášť když si nedám pozor okolo menstruace, tak je to maso, takže se ho snažím nahrazovat čaji nebo náhražkami.
@Lollitka
Jj jsou teď všichni dost vytížení, ta moje, ke které jdu, to asi taky nedělá moc dlouho…tak uvidíme. děkuji za tip s NUDZ, slyšela jsem o něm. Já jsem z Moravy, tak to je z ruky, ale udělám cokoliv proto, abych byla zase v pohodě. Už se mi to jednou povedlo, tak to musí jít zase ![]()
@Anonymní píše:
@Lollitka
Jj jsou teď všichni dost vytížení, ta moje, ke které jdu, to asi taky nedělá moc dlouho…tak uvidíme. děkuji za tip s NUDZ, slyšela jsem o něm. Já jsem z Moravy, tak to je z ruky, ale udělám cokoliv proto, abych byla zase v pohodě. Už se mi to jednou povedlo, tak to musí jít zase
Aha, tak snad bude dobrá, té mojí je 29, ale zatím mi přijde fajn. Moc fajn. Tak pokud jsi z Moravy, tak to máš asi blíž Olomouc, tam je taky KBT oddělení 32C, tak na to můžeš zkusit mrknout. Moc držím palce.
Zdravím všechny,
Začala jsem brát antidepresiva kvůli vyčerpání, lehké depresi a občasné úzkosti. Nejdříve 8 týdnů Zoloft, ale nesedl mi. Tak jsme změnili na Brintellix, ten mám měsíc. Nejdříve 3 týdny 5mg a teď 9dní 10mg. Nejlépe mi bylo asi první týden po změně léků. Od té doby to jde zase spíše z kopce až asi na 2 dny, kdy mi bylo trošičku lépe. Teď po navýšení dávky den ode dne horší. Dneska akorát cítím, že deprese trochu ustoupila, ale úzkost je mnohem horší, celý den se třepu jak ratlík, do jídla se vyloženě nutím, takže pořád hubnu. Mám užívat Neurol 0,25mg 1× denně, když to bude nutné (Což je každý den), ale na úzkost mi teď už ani nějak významně nepomáhá. Už skoro nic nejsem schopná dělat, všeho se bojím.
Je možné, že tak dlouho trvají účinky z navýšeni? Moje psychiatrička říkala, že většina lidí to ani nezaznamená, nebo pár dní, max. týden.
Jsem z toho už vyčerpaná a zoufalá. Budu jí volat, ale ordinuje až ve čtvrtek. Zítra začínám KBT.
Zajímá mě zkušenost jiných, protože ztrácím naději…
Děkuji moc