Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím a navazuji na starší diskusi, kde se dle mého rychlého náhledu problematika věku kojence nevyřešila a mám tedy dotaz, pokud někdo od té doby získal zkušenost: ukončený 6. měsíc znamená ukončený 24. týden nebo např. v případě narození 10.1. jde až o termín 10.7.? V půl roce činí rozdíl již 14 dnů, takže např. lze podávat příkrmy určené od ukončeného 6. měsíce již ve 25. a 26. týdnu? Věřím, že by se při dřívějším podání až tak nic nestalo, ale zajímá mě to i obecně, evidentně pro to neexistuje metodický pokyn
.
Jakoby ten trávicí trakt měl v sobě kalendář a při zavedení o pár dní dřív se měl sesypat ![]()
Člověče, slyším poprvé, že by se to u již narozeného dítěte počítalo na týdny.
Ukončený 6.měsíc znamená, že je dítě už CELÝCH 6.měsíců na světě. V případě narození 10.1., bych za ukončený 6.měsíc považovala 10.7. Já sama, jsem s příkrmy začala dřív, protože moje děti byly žravci. ![]()
@Tálibatun Už se vidím, jak si pamatuju, jestli má děcko 25 nebo 27 týdnů ![]()
Počítám normálně kalendářní měsíce.
Příkrmy se mají zavádět tak mezi 4-6 měsíci, takže řešit to s přesností na týdny je zbytečné.
@Tálibatun píše:
Zdravím a navazuji na starší diskusi, kde se dle mého rychlého náhledu problematika věku kojence nevyřešila a mám tedy dotaz, pokud někdo od té doby získal zkušenost: ukončený 6. měsíc znamená ukončený 24. týden nebo např. v případě narození 10.1. jde až o termín 10.7.? V půl roce činí rozdíl již 14 dnů, takže např. lze podávat příkrmy určené od ukončeného 6. měsíce již ve 25. a 26. týdnu? Věřím, že by se při dřívějším podání až tak nic nestalo, ale zajímá mě to i obecně, evidentně pro to neexistuje metodický pokyn.
co je na tom k nepochopení? Pokud se dítě narodí 10.1. tak 10.7. začíná 1 den 7 měsíce. Tudíž ukončený 6. měsíc je 9.7. Nějaké řešení rozdílu jen kvůli tomu, že měsíc nemá 31 dnů, tudíž se musí odečíst xy dnů je prostě nesmysl ![]()
Edit. špatně napsané datum
Příspěvek upraven 26.09.14 v 17:49
@Wiolla píše: Člověče, slyším poprvé, že by se to u již narozeného dítěte počítalo na týdny.Ukončený 6.měsíc znamená, že je dítě už CELÝCH 6.měsíců na světě. V případě narození 10.1., bych za ukončený 6.měsíc považovala 10.7. Já sama, jsem s příkrmy začala dřív, protože moje děti byly žravci.
to se počítá jen do cca 3. měsíců a to jen z důvodů očkování, pak už se to počítá v měsících ![]()
@Ivaneska píše:
co je na tom k nepochopení? Pokud se dítě narodí 10.1. tak 10.7. začíná 1 den 7 měsíce. Tudíž ukončený 6. měsíc je 30.6. Nějaké řešení rozdílu jen kvůli tomu, že měsíc nemá 31 dnů, tudíž se musí odečíst xy dnů je prostě nesmysl
Nepleť ji šmarjá! Ukončený 6.měsíc je 9.7!
@Ivaneska píše:
to se počítá jen do cca 3. měsíců a to jen z důvodů očkování, pak už se to počítá v měsících
Jo tááák, tak to už jsem zapomněla.
@Wiolla píše:
Nepleť ji šmarjá! Ukončený 6.měsíc je 9.7!
pardon, samozřejmě máš pravdu
![]()
@Tálibatun píše:Brala bych to podle data narození, tedy ukončený 6. měsíc bude 10.7. To by se ohledně příkrmů uvádělo v týdnech, tedy třeba daný příkrm od ukončeného 24. týdne, kdyby to tak bylo myšleno. Když se někdo zeptá na věk miminka, tak se to také říká v měsících a ne týdnech (nemyslím úplně malinkatá miminka, tam se to samozřejmě v týdnech říká, ale zase se nedávají příkrmy). A jak píšeš 14 dní rozdíl, tak když se to bere v měsících, je tedy starší. Když tedy dostane danou zeleninu o 14 dnů později, rozhodně se nic nestane.
Zdravím a navazuji na starší diskusi, kde se dle mého rychlého náhledu problematika věku kojence nevyřešila a mám tedy dotaz, pokud někdo od té doby získal zkušenost: ukončený 6. měsíc znamená ukončený 24. týden nebo např. v případě narození 10.1. jde až o termín 10.7.? V půl roce činí rozdíl již 14 dnů, takže např. lze podávat příkrmy určené od ukončeného 6. měsíce již ve 25. a 26. týdnu? Věřím, že by se při dřívějším podání až tak nic nestalo, ale zajímá mě to i obecně, evidentně pro to neexistuje metodický pokyn.
A on někdo počítá věk narozeného miminka na týdny?
No naši kluci už budou mít za chvilku 520 týdnů ![]()
@Wiolla píše:
Jo tááák, tak to už jsem zapomněla.
mě to takhle vysvětlila dr. protože první vakcína se dává od uk. 9. týdne ![]()
@Ivaneska píše:
mě to takhle vysvětlila dr. protože první vakcína se dává od uk. 9. týdne
To je možný, ale já jsem myslím i tu hexu očkovala později. ![]()
@Wiolla píše:
To je možný, ale já jsem myslím i tu hexu očkovala později.
dřív to bylo od uk. 12. týdne, což jsou uk. 3. měsíce, Minulý rok se měnil očkovací kalendář ![]()