Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ivuska.h píše:
Ano, máme (19 měs.) a přijde mi to ideální, neměnila bych. Třetí dítě bude od druhého 22 měsíců, tak jsem zvědavá, jak se to osvědčí
Ivusko neboj se
já mám mezi holkama Kájou a Terkou 19 měs a mezi Terkou a Gabčou 17 měs a taky bych neměnila
nejmladší benjamínek sice poruší tradici a bude od nejmladší 2 roky a měsíc ale i tak ![]()
Já mám mezi dětmi věkové odstupy 24 a 27 měsíců a jak tu někdo psal, že si dá kafíčko a nohy nahoru a dětičky si spolu vyhrají, tak to závidím bledě.Mým starším dětem je teď 4,5 a 2,5 roku a jakmile mám na starosti jen mimino a jednoho z nich (kteréhokoliv), je to pohoda. Jakmile jsou ale spolu, neustále se o něco hádají (většinou nesmyslně- čáry máry, ať je z tebe houba- ne, z tebe ať je houba- mamííí, ona říká… apod.)a nebo se masí…přitom se ale mají hrozně rádi. Takže jsem ráda za ten malej věkovej odstup,mají k sobě blízko. Jen ta idylka s tím kafíčkem to u nás vážně není…ale neboj, zvládnout se to dá, na práškách zatím nejsem. Každopádně další dítě budu chtít až tak za 4, 5 let:)
me2dova píše:
Já mám mezi dětmi věkové odstupy 24 a 27 měsíců a jak tu někdo psal, že si dá kafíčko a nohy nahoru a dětičky si spolu vyhrají, tak to závidím bledě.Mým starším dětem je teď 4,5 a 2,5 roku a jakmile mám na starosti jen mimino a jednoho z nich (kteréhokoliv), je to pohoda. Jakmile jsou ale spolu, neustále se o něco hádají (většinou nesmyslně- čáry máry, ať je z tebe houba- ne, z tebe ať je houba- mamííí, ona říká… apod.)a nebo se masí…přitom se ale mají hrozně rádi. Takže jsem ráda za ten malej věkovej odstup,mají k sobě blízko. Jen ta idylka s tím kafíčkem to u nás vážně není…ale neboj, zvládnout se to dá, na práškách zatím nejsem. Každopádně další dítě budu chtít až tak za 4, 5 let:)
…holky jste moc šikovné,jak zvládáte takhle více dětí a ještě přemýšlíte o dalším.....moc,moc závidím ![]()
my máme dvě a chtěli jsme pokračovat dál,ale jaksi se nedaří
věříte na osud???
třeba ten nahoře pro nás ,už další nemá
))))))) ![]()
myslíte,že by mi kartářka řekla kolik dětí celkem budeme mít???? Věřili by jste těmto věcem??? ![]()
Ahoj,tak ja mam deti od sebe necelych 22mes a zvladam to v pohode,za me ano
musím říct že jsem čekala více reakcí že je to drsní apodobně, ale ne skoro všichni jste v pohodě a to mě malinko uklidnilo. super. tak snad se zadaří ![]()
no tak my máme jen dvouletou dceru a snažíme se o druhé mimčo, takže to bude až Míša budou tři.. nevím, zda je to velký rozdíl… ale snad se to zbládne a hlavně, nám se snad zadaří
V září čekám mimi, Lukymu bude 2 a čtvrt roku, takže s velkým uspokojením čtu tuhle diskuzi
Chtěla jsem ten rozdíl menší, ale trvalo mi, než jsem umluvila chlapa (ten chtěl jedináčka
) a pak ještě než jsem otěhotněla. Ale i tak si myslím, že je to ještě OK.
Ahoj,
kluci jsou od sebe 2 roky 5 měsíců a je to akorát,že já mám slabší nervy to je jiná
Ale krásně si spolu vyhrajou a doufám,že jim to vydrží ![]()
Gino,mám zase dvouletou kvůli penězům,máme vysokou splátku na byt. V únoru nastupuju zpátky do školy,Lukáš by měl chodit teď od září do školky. Prarodiče jsou v důchodu všichni 4,takže jsme se domluvili,že budou hlídat Radimka dopoledne.
marieondatra píše:
Ahoj všem zajímal by mě váš názor.
mám doma nyní 10m syna a chtěla bych se začít snažit o druhé aby se narodilo než budou ondrovi 2 roky. a to ze tří duvodu.
- mateřskou mám na dva roky kvuli penezum
- problém se školkou už ted vím že mi ho dřív jak v pěti kdy je to ze zákona povinnost nevezmou takže když ondrovi bude pět a druhému 3 tak je vezmou oba
teda měli by.
- je mi 31 a nechci teda delší čekání a rodit třeba v 37 to nechci.
máte někdo takhle po sobě děti ? dá se to zvládnout ?
moc vám děkuji za vaše názory a zkušenosti.
Marie
Ahojky, mám od sebe dvě holčičky 2r a 4měs. a uplně v pohodě
se školkou letos taky nepočítám, až za ten rok a i kdyby ne tak mě to nestresuje, holky si spolu vyhrajou jak si jsou blízko a věnují mi i čas pro sebe.. jinak bych to nechtěla..
dle mého lepší to sfouknout narychlo po sobě, než si pak zvyknout na odrůstající téměř samostatné dítkoa zase spadnout do starostí s novorozenětem…
přeju mnoho štěstí, ať se brzy zadaří ![]()
kotýsek píše:me2dova píše:
Já mám mezi dětmi věkové odstupy 24 a 27 měsíců a jak tu někdo psal, že si dá kafíčko a nohy nahoru a dětičky si spolu vyhrají, tak to závidím bledě.Mým starším dětem je teď 4,5 a 2,5 roku a jakmile mám na starosti jen mimino a jednoho z nich (kteréhokoliv), je to pohoda. Jakmile jsou ale spolu, neustále se o něco hádají (většinou nesmyslně- čáry máry, ať je z tebe houba- ne, z tebe ať je houba- mamííí, ona říká… apod.)a nebo se masí…přitom se ale mají hrozně rádi. Takže jsem ráda za ten malej věkovej odstup,mají k sobě blízko. Jen ta idylka s tím kafíčkem to u nás vážně není…ale neboj, zvládnout se to dá, na práškách zatím nejsem. Každopádně další dítě budu chtít až tak za 4, 5 let:)![]()
…holky jste moc šikovné,jak zvládáte takhle více dětí a ještě přemýšlíte o dalším.....moc,moc závidím
my máme dvě a chtěli jsme pokračovat dál,ale jaksi se nedaří
věříte na osud???
třeba ten nahoře pro nás ,už další nemá)))))))
to ani neřikej
taky toužím po třetím dítku a chceme chlapečka.. zatím mé touhy ohledně tohoto byli vždy vyslyšeny.. jestlis e nezadaří tak se střelim, začínáme se snažit za dva měs. to musí jít hned na první zásun jako ![]()
Taky bych chtěla děti co nejdřív po sobě, ale trošku mě znejistilo, když jsem si něco přečetla o knížce Jiřiny Prekopové Provorozené dítě. Pokud je mezi dětmi malý rozdíl, starší dítko z toho má prý doživotní trauma, protože přišlo o pozornost rodičů ještě jako skoromiminko. A nejhorší to údajně je, když to jsou dva kluci. Knížku jsem zatím nečetla, nějak nemám odvahu… Co si o tom myslíte?
jankee píše:
Taky bych chtěla děti co nejdřív po sobě, ale trošku mě znejistilo, když jsem si něco přečetla o knížce Jiřiny Prekopové Provorozené dítě. Pokud je mezi dětmi malý rozdíl, starší dítko z toho má prý doživotní trauma, protože přišlo o pozornost rodičů ještě jako skoromiminko. A nejhorší to údajně je, když to jsou dva kluci. Knížku jsem zatím nečetla, nějak nemám odvahu… Co si o tom myslíte?
ze to je blbost slusne receno
kacerval píše:jankee píše:ze to je blbost slusne receno
to je teda velká blbost, mám sice dvě holčičky a když jsem těhulila s druhou měla jsem největší strach z jejího žárlení a soupeření o pozornost.. největší omyl… velká je uplně v pohodě, bere to přirozeně a je vidět, že jí je v páru lépe, ví, že předtím byla sama a že teď to je lepší… zato druhá, to je mrně vyčůraný co si stále vydobíjí pozornost a jen né aby si někdo všímal někoho jiného než jen a jen jí ![]()
Tohle je značně individuální… záleží na povaze dětí a na samotné výchově, o tom jak máma dokáže dávat pozornost…
ten kdo napsal knihu o tomto v takovém smyslu co píšeš je zřejmě prvorozené dítě, co mu přišel sourozenec a uplně se z toho pomátlo ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.