Velikonoční vajíčka - máte nějaký nápad?

1400
26.3.04 00:54

Velikonoční vajíčka - máte nějaký nápad??

Ahojky,

může mi někdo poradit, jak se dají krásně nazdobit velikonoční vajíčka?

Nějak tady (v Anglii) nemůžu sehnat různé barvy a nálepky a tak bych chtěla letos zkusit něco jiného než kraslice.

Nevíte jak se např. zdobí vajíčka vařená v cibulové slupce? Nějak už si nepamatuju jak na to :D

Děkuju moc
Ed

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2901
26.3.04 06:51

Ahoj Ed!

Je to jednoduché… Vejce prostě neuvaříš jenom ve vodě, ale přidáš do ní cibulové slupky. Hodně slupek! (moje mamka je vždycky sbírala hoooooodně dlouho před Velikonocemi). Můžeš taky zkusit na vajíčka navázat různé lístečky a travičky, co kde rostou - buď nití, nebo to celý omotat nějakou síťovinou a vařit v té cibulové vodě.
Ovšem pokud chceš jenom kraslice (vyfouknuté skořápky), tak ti s cibulí moc neporadím. Varem by ty výdumky možná praskly… Vyzkoušej to.
Jo - a jestli budeš dělat ta vařená vajíčka, tak na závěr - po zaschnutí -je potři kouskem špeku. Krásně se lesknou.

A pokud bys chtěla vajíčka tak zuřivě barevná, jako v Čechách, myslím, že není problém sehnat potravinářská barviva a v nich je - odmaštěná - obarvit. Je to totéž jako ty naše klasické barvy na vajíčka.

Další varianta, kterou znám, je zdobení voskem. (kdybys měla zájem, popíšu).
Nebo co takle zkusit třeba vajíčko něčím polepit? Hezké jsou stužky, kraječky…

No, bylo by ještě spoustu nápadů… Kdyžtak se ozvi.

(Uf, to jsem se rozepsala - na to, že tyhle aktivity běžně neprovozuju… :roll:
Snad jsem ti alespoň trochu poradila.

Happy Eastern!

Baghira

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
203
26.3.04 08:34

Ahoj Ed

Baghira tady myslím vyčerpala snad všechny nápady… Dobrý!! I já se chytím.

Další cestou jak pěkně ozdobit vajíčka mže být třeba jen lihová fixa nebo tempery v šikovné ruce! ale jen na vyfouklé vajíčka. Na vařená vajíčka se dají použít vodovky.

tužkou si předkreslím motiv (třeba obšlehnu z časáku nebo knížky) a pak jen vybarvím!

Další nápad jsou pečená vajíčka!!!

Z lineckého těsta vyválet placku a vykrájet vajíčka, a různé velikonoční nebo jarní motivy… dobré jsou různá vykrajovátka. Upéct a příslušné tvary poslepovat marmeládou, případně dle chuti i nějakým krémem!
Poté zdobit sněhem z bílku s potravinářskými barvivy a čokoládou! postačí obyčejný štětec a štěteček na oční linky!
Doporučuju ještě tak týden i déle odležet v chladnu, nejlépe ve vlhkém sklěpě! Hotové slepovánky vypadají na talíři báječně a jsou moooooc dobré!

Ahoj Miška

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1089
26.3.04 08:38

Velkonocne vajicka.

Ahoj Ed ,

v Anglii nepredavaju farby na kraslice??? V Holandsku su toho teraz plne obchody - farbicky, fixky aj nalepky - no hotove sialenstvo :wink:

Okrem tej cibule by som ti poradila este cviklu :idea: to mas potom vajicka cervenofialove .

:idea: Pripadne ich olepujte s Polinkou farebnymi papiermi - my sme kedysi ako decka priliepali vajickam uska, ocka, ustocka a nozicky a mali sme zajacikov, ci sme nalepili hrebienok, kridla a farebny chvost a bol kohutik a sliepocka - moznosti su nekonecne. :wink:

S tym voskom je to zlozitejsie :idea: do prazdnej umytej plechovice das stare sviecky a na sporaku rozpustis vosk. Udrzuj ho stale teply - napr. nad cajovou svieckou. Nanasaj na vajicko ihlou, spendlikom, ak chces hrubsie ciary, mozes aj sparatkom ci spajlou. Potom ponor vajicko do farby (len neviem, ci ju teda v Anglii zozenies). Znova mozes postup opakovat, len ponoris do inej farby. Na zaver nad svieckou naneseny vosk roztopis a utries servitkami. Vznikne ti potom vzor - tam kde bol vosk, ostalo vajicko nezafarbene, tam kde nebol, chytila farba. Ak si farieb pouzila viac, tak sa farby zmiesali, okrem miest, kde si mala vosk. No neviem, ci je to napisane zrozumitelne… prepac. :?

:idea: Este mozete olepit vajicko nejakym spagatikom, ale je to robota o nervy.

Inak pokial zdobite iba skrupinu, tak mozete pouzit asi akekolvek fixky ci mozno aj gelove pero (hadam chyti). Jedine ak by ste to vajko chceli aj jest mohol by byt problem, aj ked ja si nemyslim. Mne sa totiz zda, ze kedysi sme take fixkou pomalovane vajicka aj jedli, ved skrupinu das potom dole a je :wink: :P

Zelam prijemnu zabavu s malovanim a zdobenim vajicok! :) :) :)
 Papa!

Jana + letne Babatko (24.TT) :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
26.3.04 09:18

Daji se uhackovat nebo uplest male cepicky s bambuli a na:,–(it vajicku.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
26.3.04 09:29

Myslela jsem si, už nic dalšího z paměti nevydoluju, kolik toho holky popsaly, ale přece jenom se něco našlo. Moje teta pekla vždycky na velikonoce velikonoční perníková vajíčka. Ale ne obyčejná vykrajovaná, ale vždycky kousek perníkového těsta natlačila do hluboké polévkové lžíce, vyklopila na plech a upekla je. Pak je slepovala marmeládou, povidly, krémem a zdobila klasicky bílkovou polevou jako o vánocích. Jako holky jsme to se sestřenicí úplně milovaly…
Radina + Áčko 21tt

• Citovat
  • Upravit
1400
26.3.04 11:41

Velikonoční vajíčka - máte nějaký nápad??

Teda holky - vy jste úplně milionové !!!

Tolik nápadů - děkuju moc moc moc :)

To by mě fakt nenapadlo, co se dá všechno s vajíčky dělat, my jako děti akorát malovaly voskovkama a pak namáčeli v barvě, popřípadě lepily nálepky na kraslice, takže mi nějak unikla ta tvořivost.

A přitom jsem tak tvořivý tvor :D Díky vašim nápadům budou u nás letos Velikonoce opravdu pestré :D

Ještě jednou děkuju a jestli vás cokoliv dalšího napadne, tak sem s tím !
 Ed

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
26.3.04 11:47

Ahojky,
zrovna nejsem takze moc zkusenosti se zdobenim vajiček nemam vzdycky zkoncim jen u te cibule. Ale letos jsem videla vyfouknuta vyjicka zdobena korenim. Jeste nevim jak to na ne nalepit ale bylo to mooc hezky. Hanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
26.3.04 12:25

Ahoj,
ještě k té cibuli.Na přichycení lístečků na vajíčko používáme staré roztříhané silonky do kterych to vejce zamotáme. Samozřejmě uzel na druhé straně než je lísteček. A lístečky přikládat žilkama na vajíčko pak se moc pěkně obtisknou. Vše se musí řádně utáhnout aby se pod lísteček nedostala barva. Když se místo silonky použije stará krajková záclona nemusi se tam dávat ani ten lísteček a vajíčko má obtisklou tu krajku. Na konec jak již bylo psáno špek a vyleštit.
Jistě to všechny znáte,já jen kdyby to někdo dělalal poprvé.Stojí to totiž za to.Je to jednoduché a myslím že nejkásnější.
 Anuška

• Citovat
  • Upravit
1255
26.3.04 12:38

Ahojky,

já používám ještě jednu metodu. Přišli jsme na ni náhodně. Vezmu si lepící pásku, myslím, že ji používají elektrikáři. Většinou mám černou, ale dělají spoustu barev. Je pevná. Vystřihuju z nich kytičky, proužky, prostě cokoliv. Nelepím to na vajíčka a ty obarvým. Potom náplast sundám. Vypadá to moc hezky, ale je to piplačka.

Chtěla jsem se zeptat kde děláte na vajíčku ten uzel na punčoše? Z druhé strany obrázku nebo na obou špičkách????

Ajka+Lenička 19 měs + Krtčátko 19tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
175
26.3.04 14:14

Velikonoce

Ahoj Ed
Mě inspirovala kamarádka, chystá se zdobit vajíčka ubrouskovou technikou. A ještě jsem dostala spoustu inspiraci s velikonočním zdobením vajíček. Jestli chceš. Tak mi pošli email na norreen@seznam.cz a já ti to přepošlu
 Marti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
27.3.04 14:59

Ahojky,

přečetla jsem si vaše nápady na barvení vajíček v cibulové slupce. Je to můj oblíbený způsob barvení, akorát bych chtěla poradit, že je dobré přidat do vody obyčejnou kávu / přiměřeně /, vajíčka jsou potom hezky zbarvená. :lol:

A ještě jeden poznatek : :P Jak obalím vajíčko různou trávou,zamotám ho do obvazu - výsledek je nádherný, no a ten špek tomu opravdu dodá krásný lesk.

Zdravím vás všechny.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
27.3.04 22:21

Ahoj Ed, koupila jsem si kalendář pro r. 2004 na téma Udělej si sám, je tam spoustu nápadů, jak zabavit děti a jeden zajímavý pro zdobení vajíček. Jedná se o tzv. mramorovací barvy (určitě se dají koupit i v Anglii), podle návodu se do sklenice (asi vody) nakapou různé barvičky, promíchají, vajíčko se tam ponoří a vyleze krásně duhové. Musím to pořádně nastudovat a ty barvičky zkusím sehnat, na obrázku to vypadá super. Ahoj Šárka

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
29.3.04 14:51

Ahojky, jeste mam jeden napad, ale chce to nervy z ocele nebo velkou sikovnost. Bohuzel nemam ani jedno, ale moje netere lepili na vyfouknute skorapky ruzne bavlnky a pokud to clovek alespon trochu umi tak je to hezky.. Ha jsem to zkusila a byla jsem cela upatlan a vajicko taky a bavlnky byli vsude jen ne na vajicku pak jsem to vzteky vyhodila. Daji se tvorit ruzmi sneci bublinky a nebo ho cely obmotat na to jsou nejlepsi takovy ty duhovy bavlnky ktery meni barvu. mejte se fajn Ahojky Hanka

• Citovat
  • Upravit
1400
29.3.04 22:56

FAkt dík !!!

Všem vám moc děkuju za nápady.
Ani jsem netušila, co se dá s obyč. vajíčkem udělat, aby z něho opravdu byla KRASLICE v plném slova smyslu.

Děkuju moc moc moc, vše jsem si vytiskla, teď se jen obrojit trpělivostí a s chutí do toho.
Letos u nás budou Velikonoce opravdu veselé :)

Ed x

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat