Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Když budete dělat mrtvého brouka, tak se do průšvihu dostanete. Napište jak na městský úřad ohledně poplatků za psa tak na pražský MHD, vysvětlete aktuální tísnivou finanční situaci a navrhněte, že částky splatíte postupně, z peněz, co máš našetřeno bokem, pošli co půjde na obojí hned a složenky (kopie) přiložte k těm dopisům. A hlavně každý měsíc něco zaplaťte.
To je právě cesta do ještě větších finančních problémů. Pokud jde o MHD v Praze, pokud by platil na místě nebo do 15 dnů, byla by to částka 800 Kč, teď je to částka /po 15 dnech/ 1500 Kč + nějaké penále.
Co se týká psa, tak jsem našla toto „Pokud majitel zvířete nezaplatí v termínu, je mu poplatek vyměřen. „Má pak možnost zaplatit ještě v náhradní lhůtě. Poplatek však lze navýšit až na trojnásobek částky, kterou včas nezaplatil,“
Takže tím, že strkáte hlavu do písku, vám ubývá peněz, které nemáte. Nevím, jestli máte dítě, ale pokud ne, tak vzít jakoukoli práci, brigádu, jednorázový přivýdělky. Protože toto je vždy začátek cesty do pekla.
A bát se, že se připomenete-to nemusíte, oni o vás moc dobře vědí. A jestli se "připomenete“ teď, kdy máte třeba na MHD dluh 2000 nebo vás budou řešit, až na vás dojde u nich řada-třeba za 2 roky, kdy bude dluh 10 tisíc je rozdíl, ne? A tím, že budete posílat třeba 500 měsíčně ukážete snahu a ta se počítá.
Ale to je na vás, jak chcete problémy řešit. Jen mě zaráží, že jedna cesta MHD stojí 32 Kč/90 min a to mu nestálo za to zaplatit ![]()
1. co je to za kravinu, odkdy je poplatek za psa několik tisíc? ![]()
2. oni budou dělat dlouho mrtvého brouka, pak to přijde s plnou parádou
u obou naskakují úroky z prodlení hned. Nemáš dělat mrtvého brouka, máš jednat.
@NaimaCloudy píše:
@martina.se
v Praze 1500 ročně a pokud už něco nezaplatili…
záleží, kde to je, to je fakt.
@martina.se
právě. Ale zakladatelce bych doporučila jako ostatní - řešit problém ihned, nerozplyne se, ani nezmizí, naopak. A najít si lépe placenou práci nebo brigádu a pohledávky co nejdříve splatit.
Z pozice mzdové účetní doporučuji řešit co nejrychleji, dřív asi tu MHD - ti to dávají exekutorům a mám několik nešťastníků, kteří z např. dluhu 1020,– Kč (jízdenka + pokuta) mají exekuční příkaz na 18.000 - nabalí se na to náklady na řízení předcházející exekuci, náklady vyhledávacího řízení, náklady exekuce. Mám paní, která má 5 takových exekucí za 5 jízd načerno!
Poplatky za psa - bude to přednostní exekuce a to navýšení od magistrátu není tak vysoké (pokud si to mag. vymáhá sám a ne přes exekutora, závisí na každém městě), spíš v řádu stokorun (min. 500 určitě). Někde třeba poplatky za popelnice navyšují na trojnásobek.
Lidi jezdi nacerno, je jim zatezko dat dvacku za listek, a pak se mohutne divi a mnohdy se jeste chteji soudit. Dobre jim tak..
Zakladatelko, bud iniciativni, jdi se domluvit treba na splatkach ![]()
@NaimaCloudy píše:
@martina.se
právě. Ale zakladatelce bych doporučila jako ostatní - řešit problém ihned, nerozplyne se, ani nezmizí, naopak. A najít si lépe placenou práci nebo brigádu a pohledávky co nejdříve splatit.
rozhodně. ![]()
Jo tak MHD jde rychle, muj drahousek jezdil v osmnacti na cerno, dostaval pokuty, ktery neplatil, a pred tremi lety doplatil posledni exe… jesteze se s exekutory dalo mluvit, tech pokut bylo asi 20. Takze doporucuji zavolat a domluvit se. Delani mrtveho brouka je nejhorsi.
Hmm, tak za pokutu jsem měla exekuci po 6 měsících od nezaplacení a bylo to 26,000,– takže bych si s tím moc nezahrávala… Dneska si říkám, jak jsem byla blbá.