Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Kuchařky-šikulky, prosím moc o receptík na nějaké osvědčené věnečky popř. větrníky. Jednou jsem věnečky asi před 10 lety dělala, ale jaksi mi z nich nic nevzniklo.
Budeme slavit s manžou za nějaký ten měsíc kulatiny, tak už se pomale chystám na to, co nabídnu za pohoštění na oslavě. Nejdříve je samozřejmě vyzkouším nanečisto. ![]()
Moc moc díky za receptíky.
Tak zkus tyto - ja tedy z nich nikdy nepekla, ale docela si to chvali:
Ahoj,
krabici nekupuj, je to jen mouka s kypřícím práškem a cukrem. Uděláš bezvadné i sama, je to hrozně jednoduchý. Navíc je to stejný jako s krabicí, jen tu mouku aspol. musíš odvážit.
Já dělala tyto a super:
http://ekucharka.net/…ideo-recept/
Ahoj, tak já dělám podle tohoto receptu docela často a mňam mňam.
50g másla
250 ml vody (já dělám z mléka - jsou jemnější) špetka soli
150 g hl. mouky
30g škrobu (já dávám van, puding)
4-6 vajec (podle velikosti)
Postup jsem líná psát, tak kopíruju: odpalované těsto je oblíbené pro svou křehkost a jemnost. Připravujeme ho z vody (mléka),soli. rostlinného ruku nebo oleje, mouky a vajec. Vodu vaříme se solí a rostlinným tukem, do vařící tekutiny za stálého míchání tenkým pramínkem sypeme prosátou mouku, aby se nedělaly hrudky. Těsto zpracováváme na mírném ohni - odpalujeme tak dlouho. dokud se nevytvoří celistvá hrouda, která se nelepí ani na nádobu, ani na vařečku. Těsto pak přemístíme do misky a když vychladne postupně do něj vmícháme po jednom vejci. Každé vejce s těstem důkladně promísíme a teprve potom přidáváme další. Dobře vypracované těsto má být lesklé a dostatečně tuhé, ale přitom hladké a jemné, aby se dalo stříkat zdobicím sáčkem na vymaštěný plech. Pečivo ukládáme dostatečně daleko od sebe, aby se při pečení neslepilo. Troubu při pečení nejméně prvních 10 minut neotevíráme. aby těsto nekleslo. Pečivo které nechceme polévat polevou. potřeme před pečením rozšlehaným vejcem. Při pečení odpalovaného těsta vkládáme na dno předehřáté trouby hrníček s vodou a troubu okamžitě zavřeme, aby se vytvořilo co nejvíce páry, která pomáhá pečivu zvětšit objem. Pečeme v dobře vyhřáté troubě. Upečené těsto má být na povrchu růžové a uvnitř suché, vypečené, nikoliv mazlavé. Chceme-li plnit zákusky z odpalovaného těsta. překrojíme je pokud jsou ještě teplé pilkovým nožem a necháme vychladnout, moučníky z odpalovaného těsta dlouho neskladujeme, konzumovat by se měly čerstvé.
Jen doplním, že mně to nejde rozkrojit tak, aby zůstaly hezky nadýchané, takže je rozstříhnu velkýma nůžkama.
Peču na 200 stupňů asi 15 min. (podle velikosti větrníčků - prostě až jsou hezky růžové)
Jako náplň dělám většinou puding+máslo+šlehačka nebo v létě máme rádi mascarpone+ovoce.
TAk ja mam uplne jine, ale super
300ml oleje
600ml vody
spetka soli
300g hl. mouky
das varit olej s vodou a soli az se vari zamichas mouku a vypnes- vystydne
do toho vslehas 6 vetsich vajec a pak deas na plech venecky
pecu v horkovzdusne troube na 215°c, neotviram- museji byt vice do cervena- jinak splasnou
krem
7 dcl mlika
7 lzic hl. mouky
2 zloutka
uvaris hmotu- nechas vychladnout
pak pridas 1 maslo-opravdove
20 dkg cukr+ vaniklovy a vyslehas krem
Cukru davam mene a je to super a hlavne jednoduche, zvladne to i kopyto jako ja
jak je pak uskladňujete??já je dala do chladna pod sáček a byly orošené.....mám je dát do chladu bez přikrití??neoschnou??jde mi o uchování jak zatím nenaplněných věnečků tak pak i naplněných krémem ![]()
Ahoj, ja dělam klasické větrníky s dvoušlehačkovou nápní a karamelovým fondánem.Pracné - ale mnam.
Uchovávat moc nejsou, s máslovým krémem to bude lepší - prostě jako zákusky : v krabici v lednici.
Nenaplnený dam do pytliku jako rohliky. Ale nejsou pak tak dobrý. Nejlepsí je vecer udelat korpusky, rano dodělat krém + polevu a odpoledne podávat ![]()
J.
my jedem v pátek k rodičům a v sobotu budem slavit…takže přemýšlím jak to udělat......tak mě napadlo,že zítra udělám věnečky a naplním je v sobotu až tam anebo dnes udělat věnečky a zítra naplnit ale nevím jak by v so vypadaly ![]()
Radím naplnit až tam. Pokud dás hutnější krém (ten máslový) mohou vydržet, ale bude to stres ![]()
janac píše:
Radím naplnit až tam. Pokud dás hutnější krém (ten máslový) mohou vydržet, ale bude to stres
budu dělat pudink-máslo.....právě,patlat se tam s tím před tchýní
![]()
hm, to je teda zapeklita situačka.Zaleží jaký máte vztah, ja myslela že jdete ke tvým rodičum. Napdaá me varianta upiplat doma krem a tam to jen „naprcat“. Anebo to porstě riskni, třeba jsi šikovnějsí držička. Ja dycky dort a zakusky opaplu o palubku.
Jeste me napadlo dat je do krabicky a mezi ne papirove zábrany.achjo, fakt babo raď..ty korpusky jsou děsně křehké.
ňák to pude ![]()
Holky, já jsem dostala dobrý recept na větrníčky, je to sice odpalované těsto, ale fakt je to rychlovka. Krém plním vždycky den předem, ať nejsou tak suché, pak je zabalím i s podnosem do potravinářské folie a dám do lednice a orosené nejsou. Zato jsou hned pryč. ![]()
Ahoj, já dělala tyhle: http://recepty.vareni.cz/…ove-venecky/ jsou z odpalovaného těsta, ale rychlý a vynikající, jen se po nich zaprášilo a vydržely mi v lednici i s krémem 3 dny, možná by vydržely dýl, ale to by je nikdo nesměl sníst (dělala jsem jich trochu víc).
dnes jsem na větrníky dostala chuť a tak sem se do nich pustila..na to,že sem je dělala poprvé,je to slušná dobrota
![]()