Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Je tu někdo kdo prodělal extrakci více zubu najednou čeká má spodní 8 horní 8 plus spodní 7 a 6 na levé straně zuby vyrostlé
@Sabiiik píše: Více
Ježííííš, proč si necháváš vytrhat tolik zubů? To je máš tak šíleně zkažené???
@Kipa22 :bohužel jo nebyl zubař ktery přibíral a taky strach někdo na pohotovosti
Od dětství jsem normálně chodila ale následně 10let bez ![]()
Je mi líto, že Ti budou trhat tolik zubů, snad to bude v pohodě. Já byla jen na extrakci horní 8 a spodní 8 najednou na pravé straně, protože hrozilo, že by mi zkřivily ostatní zuby. Měla jsem z toho dost strach, protože u zubaře mi nikdy nic nedělali, jelikož nemám žádný kaz, ale to trhání bylo celkem v pohodě, horší tedy byla ta spodní, ale prý to tak bývá, že jsou tam pevnější kořeny či co. Umrtvili mi to (ta injekce byla za mě docela nepříjemná), ale při následném trhání jsem cítila jen takový tlak, jak to doloval, protože ta spodní moc nešla, ale horní byla venku rychle. Předepsali mi pak Aulin a měla jsem hodně ledovat, aby se vytvořila krevní sraženina. Ten den odpoledne to pak bolelo, ale nic extra dramatického a ten den jsem prospala, protože jsem se cítila vyčerpaně. Následoval pak víkend a to už jsem dělala běžné věci, dokonce jsme jeli někam na výlet, jíst jsem měla spíš kašovitou stravu, tak jsem to dodržovala a stehy jsem si nechala dát ty samorozpouštěcí, takže na vyndání jsem nešla a na kontrolu nemusela, jelikož nenastal žádný problém. Takže ve výsledku to proběhlo mnohem lépe než jsem čekala.
@Anonymní píše: Více
Ten Aulin sis dala hnedka jak si cítila že odeznívá injekce nebo až už si cítila bolest?
Zvažují analgosedaci
Podle mých zkušeností je důležité, jestli ti doktor udělal pořádný rentgen - mě třeba posílá rovnou na ten panoramatický, odhalí se tam i případné kazy pod korunkama atd…
Ty dolní 8 mívají právě kořeny všelijak vyrostlé, ne rovné atd…tak aby se až u akce nezjistilo, že to třeba „nejde“, ale nechci strašit…určitě máš rentgeny za sebou…
To ti budou dělat najednou všechny 4 zuby?
Držím palce, já mám třeba osmičky hezky postupně, jednu po druhé
, před mnoha lety horní jedna, za x let horní druhá…a teď aktuálně před měsícem první dolní pryč - ale kořeny naštěstí rovné a zub vyrostlý, takže to vyrval sám v ordinaci a v podstatě bezbolestně
…
@Sabiiik píše: Více
Ahoj, mě trhali současně horní i dolní osmičku na levé straně. Obě byly normálně vyrostlé, dolní s menším kazem z boku. Lokálně mi to umrtvili, počkala jsme 10 minut v čekárně, a pak to šlo ráz na ráz. Za 10 minut jsem byla venku, ani mi to nešili. Jen jsem dostala zkousnout tampón, který jsem měla po 20 minutách vyhodit. To už jsem byla na cestě busem domů.
Nepotřebovala jsem ani žádné prášky na bolest, otok prakticky žádný. Večer už jsem opatrně jedla normální jídlo, kousala na druhé straně.
Jestli máš ty zuby normálně rostlé a nejsou se zánětem, tak by to nemělo být až tak náročné. I když tedy 4 zuby najednou jsou dost. Jsi objednaná na stomatochirurgii, nebo si na to troufá tvůj zubař/zubařka?
Taky už mám jednu za sebou horní nebylo to nic preventivně jsem si dala Brufen a dal mi nic nebylo
Rentgeny mám ale moje zubařka zatím nic neřekla jen že se mám objednat na stoma. zitra jedu na kliniku kde my snad řeknou co se mnou bude popř jak na tom budu mám nervy v kýblu kéž by ty spodní byly tak samo jak ta horní nechápu proč SOU ty 8 tak dramaticky jak všichni skoro píšou
Ahoj, ty jsi opravdu ještě nikdy neměla kaz? Gratuluji! Prozradíš, kolik je ti let? Máš nějaké triky nebo tipy v oblasti péče o zuby, díky kterým se ti podařilo udržet chrup zdravý?
@Sabiiik Ten Aulin jsem si měla dát co nejdříve, musela jsem pro něj ještě do lékárny, ale vyšlo to tak, že jsem si ho dala, když už přestávala účinkovat injekce a pak další jsem si dala na noc až. Ale na bolest mi nejvíc stejně pomáhalo to ledování
@karlabroth Ahoj, je to tak, nemám žádný kaz a to na RTG chodím, ale je mi „jen“ 27. A tipy a triky moc nemám, když jsem byla malá, tak jen rodiče dost dohlíželi na čištění zubů a pravidelné prohlídky, od 16 jsem pak měla rovnátka a to jsem se nějakého kazu bála, protože v té době se hodně strašívalo, že rovnátka = x nových kazů. Po sundání rovnátek cca v 18 jsem začala čistit elektrickým kartáčkem, jednosvazkovým + mezizubními a to dělám vlastně do dnes + od 18 chodím na dentální hygienu a to cca 1× za 9 měcíců (tak mi to nastavila dent. hygienistka) ![]()
Já jezdila na kliniku přes dvě hodiny, takže jsme se se zubařkou domluvily, že to udělá všechno najednou. Šlo o tři zuby celkem. Nepamatuju si, že by to bylo nějak náročnější než jezdit tam po jednom. O zuby jsem přišla zřejmě vlivem nedostatku živin během těhotenství a následného kojení, do té doby bez kazu. Tehdejší zubařka ale nedělala nic jiého než čistila kanálky, což nikam nevedlo, problém byl jinde.
@karlabroth taky by mě to zajímalo taky mi to přijde že během trhu a dlouhého kojení jsem zevnitř vyzrana 😏