Víkendové retreaty - máte zkušenosti?

4633
29.4.26 10:22

Víkendové retreaty - máte zkušenosti?

Ahoj, kolegyně jezdí na různé víkendové a meditační retreaty. Většinou po čr, ale byla jednou i na Bali, kde ale říkala, že není takový klid, jako v nějaké malé vesničce u nás v čr.

Mluvila o tom, že jí to dost vyzenuje a dokáže jí to „nabít“ klidem a pohodou a enrgií ke zvládání problémovějších věcí třeba i na týden i dva týdny dopředu.

Obyčejně jezd třeba před uzávěrkami v práci nebo před stresovějším obdobím.

Já jsem o tom nikdy neslyšela, tak by mě zajímalo, zda máte někdo podobnou zkušenost a pracujete s tím třeba v osobním životě, že si to takhle například před náročným obdobím v práci dávkujete…

Říká tedy, že pár dní potřebuje mít ještě trochu klid a rozjezd je pomalejší, je lepší vrátit se třeba do prázdného bytu, na den, apod.

Mě by asi zajímalo jaký je v tom rozdíl oproti normální dovolené, například (já mám často pocit, že když přijedu z dovolené, potřebovala bych další dovolenou na zotavení, a to i přesto, že to bylo krásné, skvělé a skutečně jsem nic nedělala a odpočívala u moře. )

Já vlastně každý návrat z dovolené psychicky obrečím, a tak si říkám, jak je možné, že někoho tento retreat nabije energií na 14 dní dopředu, a jestli to nemám taky zkusit :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
534
29.4.26 11:22

Mezi vámi je rozdíl v tom, jak odlišně odpočinek vnímáte a jak k tomu přistupujete. Kdybyste odjela na 14 dní se svojí kolegyní, ona se vrátí vyzenovaná a vy s tím, že potřebuje dalších 14 dní ještě k dobru. Není to o tom kam jedete, ale co to ve vás změna prostředí spouští. Je to i o celkovém přístupu k životu a vašem nastavení, ona má práci někde vzadu ve svých prioritách, a je jí úplně jedno, že je nějaká uzávěrka, vy ne. Jste nastavená tak, že změna vám přináší stres, i když se těšíte, plánujete si jaké to bude skvělé a ono to i je, vaše psychika ale vystoupením z komfortní zóny zážívá menší, někdy i větší šok. Jste nastavená tak, že vše má svůj řád, místo, pořadí. Váš mozek jede v tomto módu a změna, pokud jí chcete, musí být velmi jemná a postupná. Musíte začít volno a relax vnímat jinak, než ho máte nastaný teď. Jde o běh na dlouhou trať. Můžete však začít malými krůčky, víc se uvolnit, udělat si čas na sebe, zařadit do svého života víc můžu, než musím… atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8040
29.4.26 11:34
@Niemeyer píše: Více

Provozuje to hodně lidí, jen my starší tomu neříkáme víkendový a meditační retreat, ale prostě výlet. Rozdíl bývá jen v názvu a ceně :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3255
29.4.26 13:30

To ze to funguje kolegini neznamena ze to bude fungovat tebe, kazdy sme iny. Niekto spi pod sirakom, niekto pozera telenovelu, niekto ide do 5* all inclusive, niekto si pusti muziku, niekto upratuje…

Je dolezite aby si kazdy nasiel to co vyhovuje prave jemu! To co pomaha kolegini/kamaratke je pre teba naozaj uplne zbytocna informacia.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
329
29.4.26 16:33

Nejlepší asi vyzkoušet. A já srovnání mám, mezi dovolenou a specializovaným pobytem. Jezdím a využívám akce v Kolínském klášteře nebo ty jógové pobyty, ale tam to není na jistotu. A co se týče „hození se do zenu“ vyhrává klášter, to se nedá s dovolenou srovnat. Ani s dovolenou/ pobytem, kde jsem sama. Mně to totiž dost zásadně pomáhá hodit mozek do jinýho modu fungování. Jo a žiju a čerpám z toho dlouho potom a plánuju si to cíleně a za odměnu. Třeba po ukončení projektu nebo naopak před důležitou fází nového apod. Ale tady ti nepomůžou informace, ale jen a pouze vlastní zážitek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4633
29.4.26 20:40

@miciangorajde díky za sdílení, zdá se, že jako jediná zde míš s tím konkrétní zkušenosti a popisuješ to stejně jako kolegyně. Zajímavé…děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
84
29.4.26 20:54

Přidávám se do tématu, také by mě to zajímalo. Spíše ale nějaké konkrétní tipy na místa, pobyty, kurzy.
@Niemeyer Vyzkoušej a uvidíš :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11798
29.4.26 21:06
@miciangorajde píše: Více

To zní dobře. Teď bych si něco takového zasloužila za odměnu, až mi za dva týdny skončí pekelné období v práci. Už dost padám na ústa, tak bych se aspoň měla na co těšit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6127
29.4.26 21:38

Klastory mavaju pre verejnost vypisane duchovne cvicenia.

Příspěvek upraven 29.04.26 v 21:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6127
29.4.26 21:40
@miciangorajde píše: Více

Meditacia ma na mozog dokazany pozitivny vplyv.
Da sa to aj pozorovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pro řešení zdravotních obtíží přírodní cestou

Ikona - Pavla Hájková

Mgr. Pavla Hájková