Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Neporadim, jen soucitim… my jezdime k rodicum manzela jen parkrat do roka prave proto, ze to tam vypada podobne. Tchan na zahrade nakrmi zvirata, da si pivko a usne, hrat si s detma neni jeho styl, ale v podstate ho chapu, je nemocny a vsechno ho boli. Tchyne je zase posedla tim, aby nas hlavne pohostihla, predstava, ze by jednou nevyvarela a slo se nekam v ramci vyletu najist je uplny scifi.
Manzelovi to nevadi, vyrustal v tom, nic zvlastniho mu na tom neprijde. Ja bych rada, abychom ten cas spolecne nejak travili, kdyby pro jednou tchyne nebyla jen otrok u plotny, nekam se slo, ale oni to tak nedelali nikdy a ted kvuli mne ani vnoucatum nezacnou. Nahradit tchyni v kuchyni je uplne nemyslitelny, dotklo by se ji to, na vylety jezdit nepotrebuje (tchan by mozna jel, ale kvuli nemoci neni moc pohyblivy, jen jednou cestoval kvuli nasi svatbe a celkem to protrpel).
Deti se tam pres vikend zabavi, protoze je to tam pro ne vse jine, maji tam par hracek, ktery doma nejsou, jsou tam kralici, slepice atd. Ale je to urcite tim jak pisu, ze tam jezdime parkrat do roka. Predstava, ze jsme tam kazdy druhy vikend, tak asi lezou po zdech ![]()
Omlouvam se za dalsiho anonyma diskuze, ale nechci to tady z pochopitelnych duvodu ventilovat pod nickem ![]()
@Anonymní píše:
Neporadim, jen soucitim… my jezdime k rodicum manzela jen parkrat do roka prave proto, ze to tam vypada podobne. Tchan na zahrade nakrmi zvirata, da si pivko a usne, hrat si s detma neni jeho styl, ale v podstate ho chapu, je nemocny a vsechno ho boli. Tchyne je zase posedla tim, aby nas hlavne pohostihla, predstava, ze by jednou nevyvarela a slo se nekam v ramci vyletu najist je uplny scifi.
Manzelovi to nevadi, vyrustal v tom, nic zvlastniho mu na tom neprijde. Ja bych rada, abychom ten cas spolecne nejak travili, kdyby pro jednou tchyne nebyla jen otrok u plotny, nekam se slo, ale oni to tak nedelali nikdy a ted kvuli mne ani vnoucatum nezacnou. Nahradit tchyni v kuchyni je uplne nemyslitelny, dotklo by se ji to, na vylety jezdit nepotrebuje (tchan by mozna jel, ale kvuli nemoci neni moc pohyblivy, jen jednou cestoval kvuli nasi svatbe a celkem to protrpel).
Deti se tam pres vikend zabavi, protoze je to tam pro ne vse jine, maji tam par hracek, ktery doma nejsou, jsou tam kralici, slepice atd. Ale je to urcite tim jak pisu, ze tam jezdime parkrat do roka. Predstava, ze jsme tam kazdy druhy vikend, tak asi lezou po zdech
Omlouvam se za dalsiho anonyma diskuze, ale nechci to tady z pochopitelnych duvodu ventilovat pod nickem
Díky, za podporu
Říkám si, že jsem ráda, že to někdo vidí podobně jako já. Já bych tam taky jezdila míň, ale oni jsou fakt jinak hodní a maj to tam opravdu hezký. Vesnička je malebná. Soboty jak jsem psala tam ještě jdou, protože to odpoledne se chvíli dětem babička věnuje. Ty neděle mě ubíjí. Děda, ten by je měl děti nejradši na stálo, ale jen jako kulisu. Zdravotně je na tom v pohodě. Dokonce, když jsem řekla, že máme problém se školkou, že dítě asi nevemou, tak řekl, ať chodí k nim do vsi. tam prý je místa dost, že se tam perou o každý dítě, že babička by se postarala. Ona by se postrala, hlad by neměli, to vim. Jednou tam pětiletá byla 5 dní v kuse a pak mi převyprávěla všechny pořady z TV
Podle mě byla nonstop u televize.
Naprosto chápu… já proti tchánovcům nic nemám, ale návštěvy u nich mě vyloženě ničí..
Přijedem, sedí se v obýváku, tchán většinou má v televizi sport tchýně dovařuje a pak se sedí jenom s kávou.. Děti.. no zabaví se tak na hodinu a to se jim nedivím, prorože mají u babičky pár knížek jednu stavebnici a když se toto ohraje tak dál co..
Taky nepotřubuju nějaké vylořženě akce, jsme ráda, že sedíme
ale, taky občas si říkám, jestli to má smysl takto jezdit, jenom na sílu.. Jsme tam třeba od 10 h do 18 odpoledne a třeba babička prohodí s dětmi pár slov, děda taky a jinak se jenom plká v obýváku..
@kvaček od desíti do osmnácti, to je pohoda
My jezdíme od soboty do neděle. Máme to 90 km. Kdysi bez dětí jsme jezdili i v pátek, ale to většinou kuli nějaké večerní akci
To bylo super, protože jsme většinou byli celý víkend v tahu ![]()
Tak jeslti máte oficiálně sůj pokoj, tak můžeš jít třeba na chvilku tam, ale představ si sedět od 10 do 18 h a sledovat sport
Ano samozřejmě se bavíme, ale i tak okolo 15 h, se fakt neuvěřitelně nudím..
@Anonymní píše:
Díky, za podporuŘíkám si, že jsem ráda, že to někdo vidí podobně jako já. Já bych tam taky jezdila míň, ale oni jsou fakt jinak hodní a maj to tam opravdu hezký. Vesnička je malebná. Soboty jak jsem psala tam ještě jdou, protože to odpoledne se chvíli dětem babička věnuje. Ty neděle mě ubíjí. Děda, ten by je měl děti nejradši na stálo, ale jen jako kulisu. Zdravotně je na tom v pohodě. Dokonce, když jsem řekla, že máme problém se školkou, že dítě asi nevemou, tak řekl, ať chodí k nim do vsi. tam prý je místa dost, že se tam perou o každý dítě, že babička by se postarala. Ona by se postrala, hlad by neměli, to vim. Jednou tam pětiletá byla 5 dní v kuse a pak mi převyprávěla všechny pořady z TV
Podle mě byla nonstop u televize.
Pochopila jsem to z toho, co si psala - ze by chteli at jezdite jeste casteji. To je moc pekny, takovy hezky vztahy. U nas je to jak jsem psala, jen parkrat do roka navsteva, obcas si zavolame nebo tchyne dojede sem, maji nas radi, ale ziji si svuj zivot. Takze bud rada za to… i to, ze tchan navrhuje hlidani misto skolky, to je fajn. S televizi to vidim stejne, u tchanovcu jede nonstop, tchyne to zapina jako kulisu hned po ranu, po vikendu u nich jsem vzdy uplne vygumovana
vzdycky to chodim nenapadne ztlumovat, protoze to rve na celej barak i kdyz u toho nikdo nesedi ![]()
Myslim, ze by ses mela otrepat a zacit jezdit po tech vyletech v okoli, i kdyz chapu ten pocit, ze je blby tam dojet a ani s nima nebyt, ale jezdite tam dost casto, aby sis to mohla parkrat dovolit. Treba jim to dojde a casem se pridaji.
Anonymni z 16:47
@kvaček chápu, ale lepší než nova a její super reklamy
jo jo, pokoj máme velikej. Více méně by mi tam nemělo nic chybět. Ale vím, že jaký si to udělám, takový to mám. Tak jsem se rozhodla, že trochu s něčím pohnu ![]()
@Anonymní píše:
Pochopila jsem to z toho, co si psala - ze by chteli at jezdite jeste casteji. To je moc pekny, takovy hezky vztahy. U nas je to jak jsem psala, jen parkrat do roka navsteva, obcas si zavolame nebo tchyne dojede sem, maji nas radi, ale ziji si svuj zivot. Takze bud rada za to… i to, ze tchan navrhuje hlidani misto skolky, to je fajn. S televizi to vidim stejne, u tchanovcu jede nonstop, tchyne to zapina jako kulisu hned po ranu, po vikendu u nich jsem vzdy uplne vygumovanavzdycky to chodim nenapadne ztlumovat, protoze to rve na celej barak i kdyz u toho nikdo nesedi
Myslim, ze by ses mela otrepat a zacit jezdit po tech vyletech v okoli, i kdyz chapu ten pocit, ze je blby tam dojet a ani s nima nebyt, ale jezdite tam dost casto, aby sis to mohla parkrat dovolit. Treba jim to dojde a casem se pridaji.
Anonymni z 16:47
To jo máš pravdu. Jediný o čem neuvažuji je jezdit tam míň. Byla by to velká škoda pro děti pro ně a možná i pro nás. Já si tam vlastně odpočinu, nemusim vařit, prát, uklízet… Opravdu to chce jen nějakej malej krok z mé strany. To hlídání děda nabízel, že by chodila do školky u nich, protože je tam místo. Ale stejně ví, že by se to nikdy nestalo. Dali jsme jí nakonec do soukromý a další rok jí vzali. Ta televize je fakt na bednu, my jí doma téměř nepouštíme, tam je taky puštěná nonstop a taky šíleně řve ![]()
Já bych jim více vybavila zahradu, pořídila zahradní hračky, zábavu… jasně, že se tam nudí, pokud tam mají jednu houpačku. Nechápu tchánů smýšlení - pokud vás tam chtějí, tak by se tam ale děti měly cítit tak, že tam mají aspoň trochu nějakou zábavu…Nevím, ale moje děti mají u babičky pískoviště, trampolínu, houpačku, skluzavku, domeček… přes zimu nebo když tam nejsme je to schované, s výjimkou skluzavky… Zahradní hračky jsou schované v kumbálku. Pokud nejsou ochotní to pořídit oni, zafinancujte to vy. Připadá mi střelené, když dítě nemá u babičky žádné hračky… takhle to mám u mé tchýně, tam nemají moje děti doslova ani prd, nekecám… jenže my tam jezdíme velmi sporadicky, tak to nevadí.
@Anonymní píše:
@KatkaX právě oni nás stále přemlouvají ať k nim jedem. Když jednou vynecháme, tak jim je to hrozně líto a říkají, že děti vůvec nevidí. Oni by nejradši, abychom tam jezdili ještě častěji. Babička nám dává příklady z okolí, kde jezdí děti každý víkend, to jsme řekli, že nebudem.
Pletete si na sebe pěkný bič. Mám tak trochu pocit, že se jim chceš zavděčit - babička plete svetříky, děda pořizuje nábytek do pokoje..A to má být vykoupeno, že je tak často navštěvujete, i když víkendy vlastně všichni chcete trávit jinak.
Až budou děti větší, stejně tam nebudou chtít být, bez ohledu na prolézačky, houpačku, pískoviště a další blbosti.To je pro batolata, ale velké děti opravdu nebudou chtít trávit víkendy v malebné vesničce. Nevím, jakou mají tchánovci povahu, jestli se třeba bojíš, aby vám nevyčetli, že vás mají rádi, zajímají se o děti, pletou svetříky, kupují nábytek a vy MÁLO JEZDÍTE.
Máte to o to horší, že jsou to první a zatím jediná vnoučata, tchánovci z nich můžou být až nezdravě „paf“.
Myslím, že smýšlíš správně, něco s tím udělat. Je to jen na Tobě a manželovi, jaké si to uděláte, takové to budete do budoucna mít. Teď si v sobě hlavně musíš ujasnit, co vlastně chcete a co vám vadí - jestli vám vadí, že tam děti mají málo zábavy a vyžití a v podstatě vám nevadí být tam, nebo jestli vás to tam nebaví.
Jestli se tchánům tak trochu nebojíte oznámit, že tam tak často na víkend nebudete - aby jim to nebylo líto, citové vydírání, případně naštvání a uražení.
Až budeš chodit do práce, tak Tě to bude akorát štvát, budeš chtít víkendy trávit se svou rodinou, a částečně taky dohnat resty, co se nestihly přes týden, ne u prarodičů.
Mě přijde, že si na vás a hlavně vaše děti dělají přehnaný nárok. To je opičí láska, je jen na vás, abyste to utli. Mnohem účelnější bude, když tam pojedete jednou za dva měsíce nebo tam na ten víkend pojedou jednou za čtvrt roku děti samy, pokud to zvládnou, než abyste tam byli tak otrávení všichni. To, že pletou svetříky a kupují nábytek, je jejich vlastní rozhodnutí a dělat to nemusí, nikdo je k tomu nenutí. Nemělo by to být „vykoupeno“ bezmeznou poslušností a oddaností mladých.
@Jana206 píše:Až budou děti větší, stejně tam nebudou chtít být, bez ohledu na prolézačky, houpačku, pískoviště a další blbosti.To je pro batolata, ale velké děti opravdu nebudou chtít trávit víkendy v malebné vesničce. Nevím, jakou mají tchánovci povahu, jestli se třeba bojíš, aby vám nevyčetli, že vás mají rádi, zajímají se o děti, pletou svetříky, kupují nábytek a vy MÁLO JEZDÍTE.
nesouhlasím. Jezdíme do zapadlé vísky každé léto. Na zahradě spousta vyžití pro děti, jak jsem psala výše. Užívají děti od roka do 10 let, což fakt nejsou batolata. Ve vísce nic není, leda se projít kolem rybníka. Babička přehnaně akční není - vaři, stará se o chalupu, uklízí, prostě běžný provoz. Děta to samé. A přesto to tam děti milují. Někdy tam jsou samy, někdy tam jsou s námi, rodiči. Když jsme tam my rodiče, tak jim vymyslíme nějaký výlet, akci. A když tam jsou sami, spokojí se tam s tím, co tam mají. V létě je tam i bazén. Jsou tam šťastní a vydrží tam nonstop 2 měsíce.
Anonym, protože jsem dost konkrétní.
Ještě dopisuji - jsem si jistá, že kdyby na té zahradě to vyžití neměli, tak se tam budou nudit a nezabaví se. A nebudou chtít jezdit. Babička není primárně od toho, aby dětem vymýšlela akci a zábavu. Vždyť to může fungovat tak, že děti jsou u babičky, ale zabaví se samy. Naše tříleté děti se tedy loni v létě už zcela samy zabavily (pokud si mají s čím hrát, co na zahradě dělat), takže nevím, proč by to nemohlo fungovat u tříletého a pětiletého dítěte. Když už někam jedeme, na výlet, tak taky jedu i kvůli sobě, abych se tam nenudila já
Když už je zle, vytáhnou se kola a jezdí se na asfaltce před chalupou, sem a tam, pořád dokola - děti to milují. Ale to samozřejmě předpokládá, že jim ta kola přivezeme s sebou.
@Jana206 píše:
Pletete si na sebe pěkný bič. Mám tak trochu pocit, že se jim chceš zavděčit - babička plete svetříky, děda pořizuje nábytek do pokoje..A to má být vykoupeno, že je tak často navštěvujete, i když víkendy vlastně všichni chcete trávit jinak.
Až budou děti větší, stejně tam nebudou chtít být, bez ohledu na prolézačky, houpačku, pískoviště a další blbosti.To je pro batolata, ale velké děti opravdu nebudou chtít trávit víkendy v malebné vesničce. Nevím, jakou mají tchánovci povahu, jestli se třeba bojíš, aby vám nevyčetli, že vás mají rádi, zajímají se o děti, pletou svetříky, kupují nábytek a vy MÁLO JEZDÍTE.Máte to o to horší, že jsou to první a zatím jediná vnoučata, tchánovci z nich můžou být až nezdravě „paf“.
Myslím, že smýšlíš správně, něco s tím udělat. Je to jen na Tobě a manželovi, jaké si to uděláte, takové to budete do budoucna mít. Teď si v sobě hlavně musíš ujasnit, co vlastně chcete a co vám vadí - jestli vám vadí, že tam děti mají málo zábavy a vyžití a v podstatě vám nevadí být tam, nebo jestli vás to tam nebaví.
Jestli se tchánům tak trochu nebojíte oznámit, že tam tak často na víkend nebudete - aby jim to nebylo líto, citové vydírání, případně naštvání a uražení.Až budeš chodit do práce, tak Tě to bude akorát štvát, budeš chtít víkendy trávit se svou rodinou, a částečně taky dohnat resty, co se nestihly přes týden, ne u prarodičů.
Mě přijde, že si na vás a hlavně vaše děti dělají přehnaný nárok. To je opičí láska, je jen na vás, abyste to utli. Mnohem účelnější bude, když tam pojedete jednou za dva měsíce nebo tam na ten víkend pojedou jednou za čtvrt roku děti samy, pokud to zvládnou, než abyste tam byli tak otrávení všichni. To, že pletou svetříky a kupují nábytek, je jejich vlastní rozhodnutí a dělat to nemusí, nikdo je k tomu nenutí. Nemělo by to být „vykoupeno“ bezmeznou poslušností a oddaností mladých.
Tak tak to rozhodně není. Není to žádné vykoupení, kdybychom se rozhodli, že tam jezdit nebudem, tak bychom tam nejezdili. Je to jen na nás. Proč bych se ale rozhodovala, že jezdit nebudem k lidem, kteří o nás stojí a mají nás rádi? To bych byla sama proti sobě a své rodině. Proč bychom tam měli dát děti jednou za čtvrt roku? Vždyť jsou to jejich prarodiče, které je milují. To teda nechápu, kdo by to udělal, odstřihnout děti od prarodičů a naopak jen pro to, že si neumí najít zábavu
Počítala jsem spíš s radami jak tu zábavu vymyslet a co bych pro to mohla udělat. Ne nejezdit tam, to je blbost. Jo a vnoučata jsou to jejich první a na 99% i poslední, ale to si myslím, že roli tolik nehraje. Věřim, že by je měli rádi i kdyby měli vnoučat dalších pět.
@sovicka1 no jo sovičko, ale vy k vašim určitě jezdíte častěji, než jednou za 14 dní ne? Kdybychom bydleli třeba 10 kiláků a jezdili 3× týdně, tak bych možná souhlasila, že bychom koupili klouzačku, písek a tak. Trampošku dokonce navrhovali oni a my řekli, že ne. Fakt to nemá cenu, aby to tam stálo a děti si skočily třeba jednou za víkend akorát na to pršelo. Jinak hračky tam maj třeba míče, kočárek, panenky, ty křídy a tabuli, to jo. Všechno nakoupili babi s dědou.
@KatkaX právě oni nás stále přemlouvají ať k nim jedem. Když jednou vynecháme, tak jim je to hrozně líto a říkají, že děti vůvec nevidí. Oni by nejradši, abychom tam jezdili ještě častěji. Babička nám dává příklady z okolí, kde jezdí děti každý víkend, to jsme řekli, že nebudem.