Jezdectví - bezpečnostní vesta pro dceru

1244
23.5.15 19:03

jezdectví - bezpečnostní vesta pro dceru

Ahoj holky,

dcera začala jezdit na koni a já na základě přečtení mnoha článků mám nějak tak trochu strach aby se jí pokud možno nic nestalo, helmu samozřejmě nosí, ale já teď uvažuji ještě o nákupu buď bezpečnostní vesty nebo aspoň páteřního chrániče - vy coby zkušené koňařky, co byste doporučily? S ježděním malá začíná, takže jsou buď na ponících nebo na normálním koni, který je ale vždy veden na jízdárně trenérkou do kruhu (omlouvám se za ten popis, ale já koně viděla tak max. z dálky, takže nemám moc potuchy) :) každopádně jak vy zkušené vidíte nebezpečnost tohoto sportu plus které ochranné prvky byste doporučily?

Dcera chodí na 9 hodin za týden na jízdárnu takže klidně zainvestuji, jde mi hlavně o její bezpečnost - ptala jsem se trenérky a ta říkala, že stačí zatím helma + jezdecké boty (oboje malá má), ale mě to prostě přijde málo, ale fakt se v tom nevyznám.

Co jsem na jízdárně viděla starší slečny jezdit (cca 10-12 let) tak jezdily jen s helmou bez další ochrany, takze nevim, nakolik se tam ochranné pomůcky řeší…

Budu moc ráda za rady a tipy a třeba i za uklidnění, že to přeháním a že je to celkem „bezpečný“ sport.. :) Jo a ještě info - dcera i ostatní jezdí chvili se sedlem a chvíli bez sedla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
756
23.5.15 19:28

@jeni

Ahoj,
ja bych osobne s nakupem vesty nebo pateraku pockala, dcera ti bude rychle rust a investice je to docela velka.
Ale pokud chces zainvestovat a budes klidnejsi, koupila bych vestu.
mrkni na:
http://www.danceandjump.cz/…ka-flexi-usg
jsou tam i velikosti. Kazdopadne je ale potreba vyzkouset v obchode a prodejcem, co tomu rozumi, vesta musi dobre sedet, jinak nema zadny vyznam!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1244
23.5.15 19:35

Holky moc diky, muzu se jen zeptat z jakeho duvodu byste jeste cekaly? Jakoze ted kdyz jsou deti jen vodene po jizdarne tak je to bezpecne? Jak to vidite? Ja jsem takova opatrna matka, tak jen nechci nic zanedbat - dcery jsem se ptala, je ochotna vestu nosit, ale tak zase jestli ji ted neni zapotrebi :)

Me se celkem libily tyto vesty Airowear (odkaz nize)- ale Bezince moc dekuju za odkaz

http://www.equiworld.cz/…st-airowear/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
23.5.15 19:44

U nás ve stáji ani v okolních stájích by dítě bez vesty na koně nepustili ani omylem. Moje dcera taktéž jezdí, ze začátku se x-krát svezla k zemi. Můj názor je, že vesta je nezbytnost a to i pro začátečníka na hřišti. Vyhozené peníze to nejsou. Bez vesty bych dítě na koně ani poníka neposadila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
23.5.15 19:54

Tak o tom tady už asi půl hodiny přemýšlím a nejspíš bych taky ještě chvíli počkala, minimálně do doby, kdy začne dcerka jezdit samostatně. Ven z jízdárny do terénu nebo na skoky pak úplně bez debat s vestou, ale na vodění na lonži nebo krokování mi tak nezbytná nepřipadá.
Ale je to samozřejmě také hodně na provozovateli, co si s dětma lajsne. Věřím, že dneska už někde můžou být vesty povinné stejně jako helmy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3157
23.5.15 19:56

Jako na koni jezdím přes 30 let, za nás vesty nebyly, bez přilby by nás ani tenkrát na koně nikdo nepustil.
Já bych byla pro, aby malá vestu měla, určitě koupíš i použitou, popř. novou a pak prodáš, když dcera ještě roste.
Jasně že to není nezbytně nutné, ale až se něco stane, a pak si budeš říkat „a stačilo mít vestu“, pak tě to bude třeba mrzet. Spadnou z koně můžeš kdykoliv, i když tě někdo vodí. Teorie o tom, že ji bude potřebovat, až bude jezdit sama, je úplně mimo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1244
23.5.15 20:03

Holky, moc diky ja si prave rikala, ze jsem treba super-precitlivela matka, kdyz ji chci dat vestu hned :) tak vesta bude zitra objednana a na ctvrtecni trenink si ji uz vezme pekne na sebe - MOC diky vsem :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
23.5.15 20:07

I když koně někdo vede, tak kůň se může něčeho leknout, poskočit a dítě je na zemi hned…já bych do té vesty investovala. Dcera jezdí v rámci hipoterapie, koně jsou vycvičeni k maximálnímu klidu, ale i tak se už párkrát stalo, že se něčeho lekli a malá by letěla dolu, kdyby nebyla neustále jištěna za opasek s madlem. Kdyby měla jet sama, určitě bych jí vestu pořídila, na jízdárně se nosí naprosto běžně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
23.5.15 20:11

@jeni mám rpo děti USG, levná sranda to teda nebyla, a le jsme ráda.. i ten poncl se může zjančit a nazdar… nedoporučuju to kupovat přes net, a el s dítětem vyzkoušet, protože ta prodloužená část na zádech se nesmí sekat o zadní rozsochu sedla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
23.5.15 20:13

Jo a aklidně bych taky koupila použitou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
23.5.15 20:14

@jeni pátrám v paměti a když to vezmu kolem a kolem a vzpomenu si na občas krkolomné pády mé dcery, jsem toho názoru, že malé děti jsou z gumy. A to doslova. Kdybych měla tu šanci natočit dceřiny katapulty z koně a nic, nikdo by nevěřil. Jak ona, i já máme spíš úrazy ze země-zlomený malíček z našlápnutí koně, nalomené žebro z přitlačení, nebo já prohluben´v lebce z ataku kobyly venku, jinak normální „silniční“ lišeje při pádu. Ale to vestou neovlivníš.
Vestu bych pořídila, až bude skákat vyšší parkur. Možná. Dcera ji nemá dodnes(16),umí už totiž koně zpracovat a i kdyby, většinou to odneseš jinak. Řešila bych hlavně doboru úrazovku. I ten zlomený malíček…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
805
23.5.15 20:16

Ahoj jsem přímo od koní a s dětmi u koní mam též zkušenost. Pokud tvá dcera jezdí ve sportovní staji kde jsou koně živější tak neváhej a kup vestu ( pateřak ne ). Sice se ve vestě bude huře v sedle pohybovat, ale bezpečnost za to stojí, navíc pokud by se dostala časem na nejaké hobby závody tak tam je vesta nutná dle vyhlášky. Pokud nehledíš na korunu tak se vloni začali vyrabet padem nafukovací vesty, nevím jak se jmenujou ale recenze na ne vyborné :) Jinak v bazarech seženeš za pěknou cenu vesty. Ale dej pozor aby dobře sedela…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
23.5.15 20:16

@berry4 věta umí už ikoně zpracovat mě pobavila… já taky umím řídit auto, a le když mě někdo nabourá, nebo dostanu smyk, je mi to na prt…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
23.5.15 20:21

@Krrysa kůń není auto. V mnoha ohledech. Stejně, jako tě v autě neochrání airbag ve všech směrech, tak tě neochrání vesta.
Apropos nevím, co tě na tom pobavilo, zkušený jezdec si už koně dokáže zpracovat tak, aby s ním nemetal kotrmelce. A hrby usedí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
509
23.5.15 20:29

@berry4 zastavam stejny nazor.. Jezdim od peti, je mi 34. Dcera od sesti, je ji 13. Spadla jednou z ponika, ze by ji to v cirkuse zavideli a vazne: deti jsou z omyvatelne gumy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová