Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky.
V poslední době mě začíná na nervy jít jedna typická česká vlastnost.
Pracovala jsem nějakou dobu v Anglii, a když jsem se vrátila, a někdo se mě zeptal, kde jsem byla, a já řekla v Anglii, tak první co se typický čech zeptá je „A kolik to stálo“ A kolik jsi si vydělala?" Ne, oni se prostě nezeptají a jaký to bylo, nebo jak jsi se měla, první věta je velmi často právě - kolik to stálo.
S přítelem jsme nědávno byli na dovolené v Thajsku, a první věta opět - „A kolik stála letenka?“. Ne jak jsme se měli, jaký to bylo…
Sestra s manželem mají malé mimčo, a taky říkala, že se jí párkrát stalo, že jí na ulici úplně cizí lidi řekli: „Jé, vy máte hezký kočárek! A kolik stál?“
Já když si něco kupuji, tak se samozřejmě taky zajímám o cenu, ale tohle mi přijde vlezlý, možná až neslušný.
A skutečně jsem se s tím setkala jenom u Čechů. Žádný národ tohle nedělá, ani Slováci.
To jsou ty češi opravdu tak závistiví, nebo co to je za vlastnost?
Přiznám se, že už ani cenu říkat nechci, nechci se bavit s lidma při konverzaci o tom, kolik stála moje letenka. Přijde mi to z jejich strany neslušný a mě to leze na nervy.
Jak byste na to reagovaly vy? Jak byste těm lidem odpověděli tak, abyste z toho vyklouzli/vybruslili tak trochu diplomaticky a na druhýho nebyli neslušný?
Budu ráda za jakékoliv tipy a nápady a komentáře.
Omlouvám se za anonym a případné hrubky.
Češi jsou burani. Bohužel je to tak. S tím asi nic nezmůžeš. Někdy když se kouknu kolem sebe, tak mě i mrzí že sama jsem češka.. ![]()
V rámci chování a vystupování máme jako národ hroznou pověst.
@SloniceBond Taky by mě zajímalo, kolik stojí letenka do Thajska. Protože ráda cestuju a navíc, když jsem četla jakýsi článek, kde český šikula shání letenky superlevně a jezdí po světě
. A kdyby se mě někdo zeptal, tak by mě to nepohoršovalo. Kočárky jsou mi fuk a málokterý cizí se mi líbí.
Jela jsem vlakem. Nějaké mamina se ptala jak ušetřit na lístku, sama říkala, že nemá peníze a tak. Že dítě, které má v kočáru je vymodleníé, stálo ji 50 tisíc a kde si cosi. Takže ono je to i naopak.
@Takyjedna píše:
@SloniceBond Taky by mě zajímalo, kolik stojí letenka do Thajska. Protože ráda cestuju a navíc, když jsem četla jakýsi článek, kde český šikula shání letenky superlevně a jezdí po světě. A kdyby se mě někdo zeptal, tak by mě to nepohoršovalo.
Ano, taky bych se zeptala - teřba m poradí, jak ušetřit… když o některých možostech nevím, ale asi bych to řekla jinak, než tak závistivě. Třeba, že byhc jela taky, tak jestli poradí, doporučí.
Ae ono je to na typo člověk - zeptá-li se někdo, kdo nikdy nikde nebyl, tak je to závist, zeptá-li se cestovatel, je to dle mého OK.
Jo, to znám. Jsem na procházce se psama a lidi místo toho, že by se zeptali na samotné pejsky, tak první otázka - a kolik stojí takový pes? ![]()
Normální lidi se na takové pytloviny neptají a pokud ano, tak svých kamarádů a třeba z nějakého důvodu, (třeba zrovna ohledně té letenky bych to pochopila, kdyby otázka přišla nejdřív na thajsko a kdyby tam ti dotyční chtěli jet taky, pochopím to).
@ka2ka píše:
Já odpovídám, že to stálo peníze
jo to odpovídám taky ![]()
@SloniceBond bych to neřešila, prostě lidi jsou zvědaví
a i Němci se takhle ptají ![]()
@loves píše:
Jo, to znám. Jsem na procházce se psama a lidi místo toho, že by se zeptali na samotné pejsky, tak první otázka - a kolik stojí takový pes?
Normální lidi se na takové pytloviny neptají a pokud ano, tak svých kamarádů a třeba z nějakého důvodu, (třeba zrovna ohledně té letenky bych to pochopila, kdyby otázka přišla nejdřív na thajsko a kdyby tam ti dotyční chtěli jet taky, pochopím to).
No a co jim na to odpovíš?
Jo a nedopsala jsem to - pokud se mne ptá kamarád a vím, že to není z neslušnosti, tak mu to povím, jinak ani náhodou. Třeba na toho psa odpovím, že to je různé a dál to nerozvádím…
Pouze, pokud mně někdo vyloženě naštve a vidím mu na očích, že vážně závidí, tak je odpověď - stojí HODNĚ
Pak obvykle zmlknou i ti hodně neodbytní zvědavci ![]()
Příspěvek upraven 23.05.15 v 13:34
Mě se stalo spíš něco opačného. Povídám: Máš moc pěkný plavky. - No však taky dost stáááály!!! co na to odpovědět?
Smím se zeptat kolik, nebo mám taktně mlčet a už radši nic nechválit?
@Ballnejka píše:
V rámci chování a vystupování máme jako národ hroznou pověst.
Jo, to už jsem taky slyšela, že češi jsou prý bezohledný a nevychovaný.
To s kočárkem ale není ani závist. Může se jim kočárek líbit, třeba by takový chtěli, ale cena je limit i kdyby byl sebelepší.
@SloniceBond Mohla bych vyprávět. Zrovna včera když jsem jela vlakem to byl jeden neandrtálec vedle druhýho..
. Je to smutné, ale realita taková opravdu je..