Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tohle se mi stalo jen jednou a to dotaz na foťák
jinak ne
asi se pohybujete ve špatných kruzích či co ![]()
@Ballnejka
A jako ze jinde by se to nestalo?
Neni nad to si pocesku zapomlouvat, co? ![]()
Příspěvek upraven 23.05.15 v 13:52
@SloniceBond jen u Čechů? Už Antoine de Saint-Exupéry v Malém princi napsal, že dospělí se zajímají o čísla - kolik ti je, kolik vyděláváš, kolik vážíš, kolik to stálo,…
Přiznám se, že mezi kamarády se taky kolikrát zeptám, co to stálo, protože mě to zajímá a nemám představu o ceně diskutovaného produktu/zážitku/čehokoliv.
Jinak tyhle dotazy přijímám jak od koho. Někdy mi to nevadí, jindy se ošívám. Většinou nemám problém odpovědět lidem, kteří podobně smýšlejí o penězích jako my či mají podobný životní styl a vím, že mě neodsoudí.
Neprijde mi, ze se to deje nejak ve velkym. Obcas se nekdo zepta, to je jasny, ale vetsinou starsi babci, u kterejch to neberu jako buranstvi, ale jako obycejnou zvedavost. Ja se na takovy veci neptam, prijde mi hloupy ptat se ostatnich naprimo na financni moznosti. I se nerada bavim o penezich. Mam to z detstvi, kdy muj tata podnikal a automaticky si vsichni mysleli, buhvi jak musime bejt prachaty (bydleli jsme v dome, meli bazen a tak). Nikdo nevidel, ze je tata od rana do noci v praci, ze nemame zadnej luxusni barak, bazen mi prijde celkem normalni vec - ale taky na nej poctive nasetrili.
@jessikka Já netvrdím, že se to jinde nestane. Jen mám hodně kontatů i mezi cizinci a tam to prostě nevídám. Tím ovšem netvrdím, že se tam taky takoví nenajdou..
@Ballnejka píše: Češi jsou burani. Bohužel je to tak. S tím asi nic nezmůžeš. Někdy když se kouknu kolem sebe, tak mě i mrzí že sama jsem češka..
A nejvíc trapný je, jak si některé Češky s prominutím serou do vlastního hnízda. ![]()
@SloniceBond Jestli náhodou ty nemáš nějaký vnitřní problém s penězi, nebylo by to nic neobvyklého, spousta lidí peníze vnímá špatně.
@Ballnejka píše:
@Takyjedna Já nehážu všechny do jednoho pytle, ale setkala jsem se i pracovně se spousty cizinců a prostě ať si říká kdo chce co chce, tak oni se narozdíl od nás umí chovat, ví co je neslušné, ví co se nehodí. Nedávno mě překvapila jedna baba v DM. Pokladní obsluhovala zákaznici před ní, Ta zákaznice se pokladní na něco zeptala, když v tom ta baba za ní spustila: No to snad nemyslíte vážně? Vy se tady budete ještě vykecávat! Já už jsem měla být dávno v práci. Jako sorry, ale tohle je naprostá nevychovanost a takový člověk je pro mě totální zakomplexovaný ubožák. Babka si měla nakupovat až po práci. Koho to jako zajímalo? A takových vídám denně několik. Buď je to nějaký národní postižení a nebo mám zkrátka jen smůlu na lidi!
Ja delala pokladni pres rok, jako brigadku ke studiu - predtim vzdycky pres leto, jeste na stredni, takze zkusenosti mam velice hodne. A reknu ti, ze popisovana situace neni nijak vyjimecna, nekteri lidi maji potrebu se hojit na pro ne „podradny“ pokladni, ktera navic nesmi rict ani slovo, pokud nechce byt vyhozena. Obdivuju zensky, ktery to vydrzej, je to otrocina za malo penez a jeste musis snaset blby kecy ze strany zakazniku (pokladni je casto jedina, se kterou prijde zakaznik do styku, tak co by si na ni nezahojil, ze neni zbozi v akci, i kdyz pokladni je ta posledni, co za to muze - to nikoho nezajima). Ja utekla, uz bych to nechtela nikdy znova delat. Lidi si reknou, ze jen sedis na zadku, ale je to fakt namahava prace. Kazdej by si to mel zkusit.
@Ballnejka Neřekla bych. Fakt. Vztekat se a fňukat umí i cizinci. Určitý vzorce chování a vystupování na veřejnosti jsou v ČR a jinde jinačí, to je fakt. Řekla bych, že se Češi na veřejnosti nepřetvařují až zas tak moc, ale že by byli všichni burani - to neee. A celonárodní mindrák ze „zápaďáků“, a závist každému, co má něco jinačího, to bych teda už taky neřekla, že máme.
@jessikka píše:
A mimochodem, nemyslim si, te tyhle otazkyudi byt nutne o zavisti, ale klidne o proste zvedavosti.
@Ballnejka píše:
@jessikka za zvědavostí se většinou skrývá závist. Ono je hodně zásadní jak je celá situace podána..
no holky já nevím, vy si s kamarádkama nechválíte nové boty a nevyzvídáte, kdej e koupily a kolik stály? (no, možná to je retardace nás ploutvonožců, kteří holko těžko sháníme pěkné boty velikosti 44
).
Zrovna včera jsme měly holčičí drbárnu u kamarádky doma, mají zrekonstruovaný byt, ukázala nám fotky, jak pěkně i to opravili a tak jsme se zeptaly, na co je to přišlo. Podle mě normální otázka. Nikomu nic nezávidím, ale třeba rekonstrukce bytu mě zajímala a neuměla jsem vůbec odhadnout cenu. Kamarádka se neurazila, naopak se rozhovořila (a ne, nebylo to tím, že by se vytahovala). Fakt záleží na situaci a na tom, kdo se ptá ![]()
@Ballnejka tak já znám dost cizinců, co se chovat neumí…
A dotazy na to co kolik stálo mi nevadí. Nekradu, takže nemám problém s tím, říct co mě daná věc stála. Pokud tazatel o tu info bude stát, tak si to dohledá na netu.Ale tak každý to má nějak, někdo mlží, protože nechce, aby se vědělo…
Příspěvek upraven 23.05.15 v 14:03
@Malaga píše:
Mně se nezdá, že by to bylo české specifikum.
Lidé se prostě ptají, aby mohli srovnávat.
Neznají to, tak nemají představu. Je možné, že je to zaujalo, líbí se jim to, chtěli by to, ale neví, jestli je to pro ně cenově dostupné.
Jako závist bych to nebrala.
Mam rada tve nazory.opet se pod toto podepisu.
@SloniceBond no dobrá, tak angláni dotaz na cenu možná považují za neslušný, ale zkus víc cestovat a vystrčit nos z Evropy.
Budeš valit zraky, na co se tě budou ptát např. Číňani
Úplně v klidu se jen tak v rámci konverzace na ulici ptali kolik mi je let, kolik vážím, jestli mám doma auto (u nich je to znak bohatství) kolik vydělávám. (ta mladší generace přeci jen byla trochu obeznámena s Evropskými zvyklostmi, takže ti se krotili, ale tak od třiceti a vejš - úplně bez skrupulí
) Na druhou stranu, když jsem se zeptala jak se jmenují, tak už to považovali za intimní otázku a ptát se na rodinný stav, sourozence, děti, to je pro cizince vyloženě tabu. Prostě jiný kraj jiný mrav. Takže se smiř s tím kde žiješ, nebo se přestěhuj ![]()
@Takyjedna Však píšu už po xté, že netvrdím, že se to v zahraničí neděje. Jen mi prostě cizinci přijdou více kultivovanější a pozitivně naladění. Tady člověk přijde do krámu a ani nepozdraví. Všude vidím jenom to jak jsou všichni nasraní…