Vinted a daně

Anonymní
18.9.22 16:43

Vinted a daně

Zdravím.
Jsem student a prodávám na Vinted, svoje starší kousky- oblečení, kabelky, boty, knížky. Jako občas to jsou lehce dražší věci a některé úplně obyčejné. Dle mě je to skvělá forma toho, jak uvolnit místo ve skříni.
Ovšem nedávno mi přišlo upozornění z vintedu ohledně ověření identity, že se moje výdělky budou blížit k 1000 euro ( včetně stornovaných transakcí). Tak mě jen tak napadlo, zda se pak nemají odvádět daně nebo jak to je….
Opravdu nevím, jsem student a daňové přiznání jsem nikdy ani nepodávala.
Nevíte někdy jak to je tedy s prodejem oblečení z druhé ruky na Vinted? Od jaké částky se to má danit atd?
Samozřejmě si pro jistotu zavolám i na finanční úřad, ale chci to mít hold v pořádku :D

Příspěvek upraven 19.09.22 v 10:17

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14854
18.9.22 18:03

Danit nemusíš příležitostný prodej. Ale pokud takhle prodavas často a ještě věci jiných lidi, tak už ta činnost charakter prilezitostneho prodeje vlastních věcí poněkud ztrácí :lol: za což hovoří i ta částka, že :lol: ona ta hranice je celkem tenká :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2375
18.9.22 19:01

Pokud prodáváš vlastní věci, tak platí, že příjem z prodeje hmotné movité věci je dle § 4 odst. c zákona o daních z příjmů od daně osvobozený. Žádné limity zde neplatí. Je potřeba odlišit od situace, když někdo věci k prodeji nakupuje (podnikání) a od situace, když někdo má jednorázový příjem, např. z prodeje úrody (příležitostný příjem). Doporučuju přečíst v originále.
 https://businesscenter.podnikatel.cz/…ij/f1457173/#p4

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.9.22 10:09
@Semtex píše:
Danit nemusíš příležitostný prodej. Ale pokud takhle prodavas často a ještě věci jiných lidi, tak už ta činnost charakter prilezitostneho prodeje vlastních věcí poněkud ztrácí :lol: za což hovoří i ta částka, že :lol: ona ta hranice je celkem tenká :nevim:

Tak ona ta hranice není moc, zvlášť, když ye tam započítávají ještě stronované transakce, jen co si pamatuju, tak stronovali - mikina 650, kabelka 500, boty 550 atd., takže ono to naskáče. Jen toto je 1700 a ani korunu jsem z toho neviděla, že 😃

Tak když mi doma řekne babička - hele tuhle kabelku nenosím, zkus ji tam dát, tak to tam a když se prodá, tak jí dám za to peníze ( babička neumí s internetem vůbec, takže nemá možnost to sama prodat). Ale většinou prodávám jen svoje věci, vždy jednou za čas pročistím skříň a knížky, boty a kabelky

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.5.23 17:07

Vinted daně

Ahojky, měla bych dotaz jestli někdo neví jak je to s daněmi na vinted. Za rok 2022 jsem tam měla „příjem“ přes 20 000 -,. Někde jsem četla, že se platí, když se přesáhne částka 48 000. Jelikož jsem hodně zhubla tak tam mám hodně oblečení, také jsem velký milovník oblečení, tak tam stále něco nabízím a nakupuji 8)
Děkuji za odpověď :D

• Citovat
  • Upravit
8520
27.5.23 06:53
@Anonymní píše:
Ahojky, měla bych dotaz jestli někdo neví jak je to s daněmi na vinted. Za rok 2022 jsem tam měla „příjem“ přes 20 000 -,. Někde jsem četla, že se platí, když se přesáhne částka 48 000. Jelikož jsem hodně zhubla tak tam mám hodně oblečení, také jsem velký milovník oblečení, tak tam stále něco nabízím a nakupuji 8)
Děkuji za odpověď :D

Prodej vlastních věcí je od daně z příjmu osvobozený. A je jedno, za kolik je to peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
26.1.24 22:25

Zdravím, chtěla bych se zeptat, jak je to tedy s tým placením daní na vinted. Každý mi právě říká něco jiné, tak nevím jestli to řešit. Někdo říká, že i když jsem mela na vinted za rok 2023 přes 2000 euro, tak to platit nemusím, ale já právě nevím. Nechci mít nějaké problémy. Právě moc ráda nakupuji, jsem úplný milovník módy a ráda hlavně nakupuji i na vinted. Ale měla jsem moc obleceni, které mi nebylo nebo jsem ho nenosila, tak jsem to tam nahrála. Kontaktuje mě třeba vinted nebo tak, nevíte? Nemám s tým zkušenosti. Moc děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8520
27.1.24 08:40

Pokud jsou to opravdu tvoje věci, které jsi nekupovala za účelem dalšího prodeje, pak jde o příjem osvobozený a je úplně jedno za kolik to bylo peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.11.24 19:52

Vinted a dane..nechapu to proste

@Hanula1212 Dobrý den, a nevíte jak to chodi konkretne na vinted? Chci za par korun prodat veci po synovi jenze uz se tam blizim k tem 30 prodejum za rok a nerada bych pak resila neco s financakem. Nevite jak to pak tam funguen kdyz tech 30 prodeju presahnu byt to budou pouze veci po me ci synovi? Co bych na ten financsk jako dokladala ja? Jak bych dolozila ze to byl iteplaky syna co uzival? Zadne priznani teda clovek co tam prodava veci po detech podavat nemusi? Dekuji.

• Citovat
  • Upravit
8520
19.11.24 20:01

V klidu, veškeré příjmy z prodeje vlastních věcí (např. po dětech) jsou od daně z příjmů osvobozené. A je jedno jestli těch prodejů je 30 nebo 100, jestli je to za 1000 nebo za 100000. A oni na tom FÚ nejsou blbí a jde to dost jednoduše poznat, kdo prodává vlastní věci a kdo to jede jako podnikatelskou činnost. Já řešila teda jen aukro a MMB, ale věř, že to FÚ pozná. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6514
19.11.24 20:01
@Anonymní píše: Více

Prodej na Vinted se nedaní.
Přišla tam i zpráva a chodí každý rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8520
19.11.24 20:19

@Markéta188 nedaní se prodej osobních věcí, tak jak je tam uvedeno. Ale je dost prodejců, kteří prodávají i nové věci, případně věci nakoupené za účelem jejich dalšího prodeje atd. A pak už je to s daněním jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.11.24 21:07

Moc vam dekuju. Ja furt nekde ctu ze po 30 obchodech to po me bude chtit obcanku apod…

• Citovat
  • Upravit
7.12.24 23:33
@Hanula1212 píše: Více

To je hrozně nejednoznačná odpověď. Jak definujete vlastní věc? Jednou jste tu věc koupit, tudíž vlastnit musela i jakožto člověk, který vykazuje rysy podnikání. Pokud koupím kabelku a hned druhý den ji prodám je kabelka moje stejně tak jako pokud jí mám doma třeba rok. Jelikož Vinted uvádí, že i pokud částka prodeje zboží převyšuje jeho nákupní cenu, nemá to na vykazování daní žádný vliv. Zajímalo by mě tedy jak lze jednoznačně definovat, že je věc moje a jak lze jednoznačně definovat, že moje činnost nevykazuje rysy podnikání?
Pokud bych měl člověk doma 100 kusů kabelek (které jsou tedy vlastní věc jak definujete), které celý život skupoval a sbíral a následně je všechny prodal na Vintedu jak se tato činnost bude lišit od toho když kabelky bude kupovat průběžně a průběžně je i prodávat, protože například vyjdou z módy nebo se změní preference jejich vlastníka? Je potřeba nějaké hlubší definice, než to, že prodej vlastních věcí je od daně osvobozený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
7.1.25 16:07

Vinted

Zdravím taky řeším došlo mi toto😄

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...