Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravim vsechny maminky, rada bych Vas poprosila, zda by jste mi nekdo mohl poradit ohledne vitaminu D, moje dcera ma uz skoro uzavrenou fontanelu ve 4.mesicich, a ja ted bohuzel nevim, zda ji neublizim, kdyz budu nadale davat Vit.D, bojim se, aby se fontanelka neuzavirala diky vitaminu rychleji, jelikoz jsem cetla, ze kdyz ma dite velkou fontanelu, tak doporucuji davat i vice kapek za den, tak ted jsem z toho zmatena..Vim, ze vit.D je take potreba, aby kosti a zoubky dobre rostly, ale na druhou stranu se bojim, kdyz se ta fontanela uzavre uplne, tak bude vetsi problem..dekuji moc za rady
Jak se tu na něco takoého můžeš ptát? Něco takhle zásadního řeš jen a jen s ošetřujícím pediatrem ![]()
Omlouvam se, vim, ze je to blby dotaz, ale bohuzel jsme v zahranici a tady mi vsichny rikaji nedavat, zkusila jsem zalozit tuhle diskuzi, jestli s tim nekdo nemate zkusenosti v cr..
To ti nemůže nikdo přeci napsat, nikdo tu fontanelu nevidí, mohla bys dítěti krutě ublížit. Tak snad i v zahraničí máte pediatry ne? ![]()
Já ho dávala, i když děti měli fontanelu srostlou. Pokud dáváš 1-2 kapky denně, nemělo by to ublížit. Vitamín D je prospěšný nejen na srůst fontanely.
v cr se standartne doporucuje davat vit. D minimalne do pul roku. ale s tou fontanelou fakt netusim… nezkousela jsi poslat dotaz nekam do poradny?
Diky za vase odpovedi, Lucierob a muzu se zeptat v kolika tvym detem fontanelka zarostla?
už si to nepamatuju přesně, ale někdy kolem roku. Obě děti jsou zimní a dávala jsem ho do léta. Takže přibližně do 18. měsíců. V létě se nemusí moc dávat, protože si ho tělo bere ze slunečního záření. Je to i prevence proti křivici, osteoporoze ap.
To, že vitamín D podporuje uzavírání fontanely, která je nadměrně velká podle mne neznamená, že zároveň v případě fontanely, která je malá způsobí její předčasné uzavření. Mám teda na mysli normální dávkování vitamínu D.
Na uzavírání fonatnely má vliv spousta jiných faktorů než jen vitamín D.
Vitamín D slouží v podstatě jen k tomu, aby organismus byl schopný vstřebávat vápník z potravy přes stěnu střevní. Pokud bys ho dávala nadměrně moc, tak by se třeba mohly ve tkáních tvořit ložiska uloženého vápníku (laicky řečeno), ale pokud ho budeš dávat normální dávku, tak by to na fontanelu nemělo mít vliv (myslím tím její předčasné uzavření). Navíc organismus má schopnost s vitamínem D přijímaným v normálních dávkoách hospodařit.
Co takhle zkonzultovat po telefonu s nějakým pediatrem v ČR?
Příspěvek upraven 25.02.12 v 13:25
Mě doktorka říkala,že D máme dávat do jednoho roku.A pak opět začít dávat na zimu.Prý se to dětem dává v době růstu a v zimě ho ze sluníčka moc není.Dávám i starším synům na tu zimu.
Kačab píše:
Mě doktorka říkala,že D máme dávat do jednoho roku.A pak opět začít dávat na zimu.Prý se to dětem dává v době růstu a v zimě ho ze sluníčka moc není.Dávám i starším synům na tu zimu.
A ze začátku jsem mu dávala dvě kapky a na 8 měsících mu doktorka šahala na fontanelu a říkala,že se mu pěkně zatahuje a můžeme snížit na jednu kapku.
Ahoj,kde jsi vubec vitamin D vzala ???To mas z CR??Kojis nebo jste na umelem mlicku???
Podle me neni potreba davat vubec,pokud kojis,snaz se jist kvalitni vajicka,ryby,kdyz je obdobi bez slunicka,tak zobej rybi olej,ten maji i v UK v lekarne ![]()