Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
jojo, ono je to strašně individuální. ať už jde o výživu nebo o velikost dítka. Fakt bude nejlepší probrat to s doktorem a uvidíš, co ti doporučí.
Holky no nemáme to lehký, já když se mě ještě tyhle věci těhotnýc netýkaly ani nevěděla, že se nějaký vitamíny brát mají, nebo listovka:-) no a teď člověk nechce udělat chybu:-)no tak já si sjedu do lékárny pro tu listovku hned a zítra mi dr řekne co a co ne:-) holky já jsem TĚHULE
![]()
Lucyus12- JÁ VÍM, začínám si na ten pocit pomalu zvykat, že budu mamina:-)a ještě se tě zeptám, mám trochu strach z mateřský, necchci říct přímo, že se budu nudit, ale, nebudu mít roupy? bude mě to bavit s tím mimčem být pořád?:-)no to jsou otázky, to se skoro musím až stydět ![]()
Ahoj, jj, kyselina listová je prý důležitý v prvním trimestru - já si nekupovala umělé vitamíny, ale normálně ovoce a zeleninu - brokolice, špenát, hlávkový salát, je i v pomerančích - tak jsem si mačkala šťávu, vitamíny teď už užívám - Mamavit, ale jen obden, prý aby se nenarodil obřík, říkal dr. ![]()
Ještě k tomu Mamavitu - dr. mi ho sám doporučil, ale obden no.. a nepřibrala sem zatím nic, hubnu ![]()
Ahoj Lucko, nejdůležitější je brát kyselinu listovou(nebo třeba calibrum baby plan, mamavit…atd.), cca tři měsíce před plánovaným otěhotněním a poté první trimestr těhotenství. Poté není nutnoství vitamíny brát. Pokud je maminka zdravá, nemá problémy, tak ba naopak další braní vitamínů vede k velkému nárustu hmotnosti miminka. I doktoři to tvrdí. No a co si budem povídat i mě malej v bříšku hodně narostl, narodil se skoro čtyřkilovej a byly zbytečné komplikace. Mám v plánu druhé miminko a vitamínky budu brát pouze před a první trimestr.
Já jsem brala Femibion a začala jsem pozdě, jelikož jsem těhotenství netušila ![]()
Ze začátku mi po něm bylo špatně, ale zkusila jsem ho brát v jinou denní dobu a po jídle a bylo to v pořádku.
Zpočátku sem brala každý den, ke konci těhotenství asi dva měsíce pouze obden, na konci už vůbec.
Doktor mi řekl, že to není třeba, když je všechno v pořádku, prý stačí pestrá strava.
Druhé těhotenství už snad bude plánované, tak se poradím s doktorem a myslím, že už bude stačit jenom ta kyselina listová ![]()
u prvního jsem brala mamavit a malej měl 2900 gr(byl o 3 týdny dřív) ted u druhého jsem brala femibion a ted beru mamavit a dr mi říkal že druhý klučík bude malinký takže je fakt blbost věc vitamíny´= velké mimčo..
Já jsem brala v obou těhotenstvích Maternu a kluci byli 2750g a 3000g. Takže taky myslím, že vitamíny nemají vliv na velikost mimča.
Crystal, Ikulka, já četla na netu článek jednoho primáře a ten opravdu tvrdí, že braní vitamínů po prvním trimestu má opravdu vliv na nárust váhy miminka. Říkala mi to i sestřička v porodnici. Nebude to pravidlem, ale je asi větší pravděpodobnost, že se to stane…tak nevím ![]()
Já bohužel těhule zatím nejsem, ale co jsem tak pátrala, tak všude doporučujou už před těhotenstvím kyselinu listovou a pak v ní pokračovat. Prý ostatní vitamíny jsou v našich podmínkách zbytečné - pokud jíš dost ovoce a zeleniny. Bohuže i s listovkou je potíž, že někteří lidé mají trombofilní mutaci o které ani vědět nemusí (MTHFR), že neumí běžnou listovku zpracovat. Proto jako jeden z nejlepších preparátů se dá asi nazvat Femibion, který jí má speciálně upravenou. Jinak zkus pohledat na poradně www.porodnice.cz , je tam dost odpovědí od doktorů. Přeju bezproblémové těhotenství.
HOLKY já ještě nemám vůbec zkušenosti s nárůstem miminka, ale obříka ne, jak by se dostal ven?
já teď byla v lékárně a doporučila mi tam slečna Folgravid, tak uvidíme, zítra stejně jdu k doktorovi, tak mi snad řekne. No já těhotenství neplánovala, takže bohužel jsem se nestravovala kyselinou listovou nějak dřív:-) ale udělala jsem si teď zeleninový salát:-)tak dlabu…musím začít tý ovoce a zeleniny jíst víc než mekáče hold
![]()
Lucko neva, stačí, když se začneš zásobit vitamínkama, hned jak zjistíš že mimi čekáš a to je tvůj případ ne?
. Jo a gratuluju ![]()