Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj všem, chtěla bych se jen podělit o svou zkušenost. Již dvakrát jsem darovala vajíčka(klinika Gest)a všechno bylo v pořádku. Předmi. týden jsem byla potřetí. Když jsem se probrala z narkózy vše bylo jako vždy-jen slabá bolest v podbřižku. Během dne však bolest neustupovala a přidalo se i nafouknutí břicha. Říkala jsem si že to bude asi hyperst. syndrom na který mě upozorňovali (prý jako jediné riziko).Navečer jsem ale zkolabovala a když mi pak v nemocnici dělali ultrazvuk..zjistili vnitřní krvácení. Odvezli mě rovnou na sál na odsátí krve.Po operaci mi dr. řekl že kdybych přijela tak o 2hodiny déle bylo by už pozdě. Při odběru vajíček pravděpodobně praskla nebo byla napíchnuta malá cévka a ta krvácela několik hodin. Chvíly to trvá než to začne být opravdu nepříjemné. Nikomu bych to nepřála zažít. Na klinice mi odebírali vždy kolem 30folikul což je podle doktorů rizikové. Nechci tímhle nikoho odrazovat od dárcovství ale jen upozornit že se to stát může. Tak aby jste na sebe po tomto zákroku byly opatrné ![]()
Do darování bych nešla, nebo max. jednou. Ono je těch rizik víc. Třeba taková hormony způsobená rakovina, tak se neprojeví ani hned.
Navíc mi to silný krvácení málem vzalo jeden vaječník ale naštěstí ho zachránili. Přijde mi to taky až moc riskantní…
Promiň ale jsi prdlá jít 3×…
Já šla jednou a stačilo. Měla jsem strach už u prvního odběru, u druhého bych si byla na 50%jistá že se něco stane a u třetího už 100% jistá…
@LuciElle174 píše:
Promiň ale jsi prdlá jít 3×…Já šla jednou a stačilo. Měla jsem strach už u prvního odběru, u druhého bych si byla na 50%jistá že se něco stane a u třetího už 100% jistá…
Kámoška byla 4× a má nádorové změny na čípku.
@BlueFairy píše:
Kámoška byla 4× a má nádorové změny na čípku.
Ani se nedivím
Dr říkal že by měla ženská darovat maximálně 3×… A když to v dalším CARu zapře, tak je to na její triko
Doktoři ví, proč to říkají ![]()
@LuciElle174 píše:
Ani se nedivímDr říkal že by měla ženská darovat maximálně 3×… A když to v dalším CARu zapře, tak je to na její triko
Doktoři ví, proč to říkají
Dle mého názoru to dělají většinou pro peníze.
Zajímalo by, mě, kdo by si nechal huntovat tělo hormonama, narkozou, vyštřeníma, popř. OHSS bez finanční náhrady. přijde mi to pro tělo strašná zátěž. Chápu, že jsou páry, kteří bez tohoto nemůžou mít mimčo a je to jejich jediná možnost, tudíž takový dárce potřebují. Ale pokud to někdo chce udělat, nevím, proč by za to měly brát peníze. To už mi přijde jako prodej sebe sama
Dobrovolníci taky peníze nedostávají za pomoc.
Musím se vám svěřit se svými pocity: úplně mi zatrnulo. Rozdělit se mohu o kus chleba, trochu krve nebo jednu ledvinu.
Ale o podstatu svého bytí? O svůj genetický materiál, o své potomstvo? ![]()
Přiznám se, že přestávám některým věcem tohoto světa rozumět. Vždyť není na světě nic jedinečnějšího než 23 chromozómů každého z nás. Pokud se spojí se samčí pohlavní buňkou, vzniká nový život, vzniká vaše dítě. A to se jen tak daruje/prodá?
Neberte můj příspěvek jako útok či moralizování. Nechci se nikoho dotknout. Jenom mi to rozum a srdce nebere.
@Bondatrova píše:
Dle mého názoru to dělají většinou pro peníze.
Zajímalo by, mě, kdo by si nechal huntovat tělo hormonama, narkozou, vyštřeníma, popř. OHSS bez finanční náhrady. přijde mi to pro tělo strašná zátěž. Chápu, že jsou páry, kteří bez tohoto nemůžou mít mimčo a je to jejich jediná možnost, tudíž takový dárce potřebují. Ale pokud to někdo chce udělat, nevím, proč by za to měly brát peníze. To už mi přijde jako prodej sebe samaDobrovolníci taky peníze nedostávají za pomoc.
Ano, právě proto by to jen kvůli penězům dělat neměly. Já do toho třeba šla, chtěla jsem i odměnu odmítnout, ale bylo mi řečeno, že si jí vzít musím - nevím co je na tom pravdy ![]()
@LuciElle174 píše:
Ano, právě proto by to jen kvůli penězům dělat neměly. Já do toho třeba šla, chtěla jsem i odměnu odmítnout, ale bylo mi řečeno, že si jí vzít musím - nevím co je na tom pravdy
Nechci být necitlivá, ani to není úmyslem, ale nedovedu si představit rozdělit se o podstatu svého bytí, o svůj genetický materiál, svoje potomstvo… ![]()
Jsi si jistá, že Tě to nikdy nebude tížit-to darování, to, že někde běhá tvoje půlka genů? Život je dlouhý a takové rozhodnutí již nelze vzít nikdy zpět…
![]()
@Bondatrova píše:
Nechci být necitlivá, ani to není úmyslem, ale nedovedu si představit rozdělit se o podstatu svého bytí, o svůj genetický materiál, svoje potomstvo…
Jsi si jistá, že Tě to nikdy nebude tížit-to darování, to, že někde běhá tvoje půlka genů? Život je dlouhý a takové rozhodnutí již nelze vzít nikdy zpět…![]()
![]()
Nebude mě to tížit, já jsem si řekla, že pokud se vůbec miminko PODAŘILO, tak se teď má dobře a má milující rodiče. Tím je to pro mě uzavřeno. Samozřejmě kdyby někdy v budoucnu (třeba se změní zákony
) byla možnost se s dítětem setkat, na 100% bych to využila, abych se přesvědčila, že se má dobře a že jsem neudělala chybu. A kdyby se dobře neměl a třeba ho týrali (což si vůbec nepřipouštím) tak bych byla schopna se o něj u soudu prát
Možná tohle není fér vůči jeho rodičům, ale tohle je prostě můj názor a za ním si stojím. Každopádně jsem se podělila s někým o to nejcennější na světě a vím, že to někomu mohlo úplně změnit život, k lepšímu. Já sama ještě minimálně 2 děti plánuju (mám 2) a je mi líto těch, kteří tuto možnost nemají.
@LuciElle174 píše:
Nebude mě to tížit, já jsem si řekla, že pokud se vůbec miminko PODAŘILO, tak se teď má dobře a má milující rodiče. Tím je to pro mě uzavřeno. Samozřejmě kdyby někdy v budoucnu (třeba se změní zákony) byla možnost se s dítětem setkat, na 100% bych to využila, abych se přesvědčila, že se má dobře a že jsem neudělala chybu. A kdyby se dobře neměl a třeba ho týrali (což si vůbec nepřipouštím) tak bych byla schopna se o něj u soudu prát
Možná tohle není fér vůči jeho rodičům, ale tohle je prostě můj názor a za ním si stojím. Každopádně jsem se podělila s někým o to nejcennější na světě a vím, že to někomu mohlo úplně změnit život, k lepšímu. Já sama ještě minimálně 2 děti plánuju (mám 2) a je mi líto těch, kteří tuto možnost nemají.
Tak já bych nikdy svojí bio matce neodpustila, že se o mě rozdělila s někým cizích.
@Bondatrova píše:
Tak já bych nikdy svojí bio matce neodpustila, že se o mě rozdělila s někým cizích.
Jenže to takhle brát nemůžeš. Pokud bych se měla dobře a rodiče mě milovali, tak bych se ráda dozvěděla, kdo je má biologická matka, měla bych jí jako kamarádku. To bych spíš neodpustila to, že mě dala k adopci a ne pomoc neplodnému páru ![]()
Tak toto jsem zazila take, akorat nejsem darkyne, u 2.IVF. Nastesti to poznali hned po punkci a uz jsem frcela do spitalu. Stalo se mi to v Pronatalu u pana docenta… Riziko je u kazdeho zakroku. ![]()
@Bondatrova predstav si ze Tvuj syn bude proutník a splodi treba 10 nemanzelskych deti a vsechny ponesou 1/4 Tveho genomu. Nepude o nic jineho nez geneticky nadprumerne uspesneho jedince a z hlediska preziti jeho genu maximalni úspěch. Podle Tveho pristupu bys mela byt naprosto znicena a nestastna. Vajíčko je buňka a jeji vyvoj v děloze je podmíněn mnoha vnějšími faktory. Rika se tomu epigenetika a podle nekterych vedcu je ve vyvoji dulezitejsi nez genom samotný. Podle me proste darujes bunku, ne dite. Pokud Ti opravdu tolik záleží na Tvych genech budes muset cely život kontrolovat vsechny sve blizke pribuzne a ani tak si sve geny neohlidas..
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.