Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Maminky,
potřebovala bych poradit ohledně toho,zda mimi naučit na vodu či čajík.Pátrala jsem ve starších diskuzích,ale marně
Určitě jste to tu už řešily,ale budu vděčná pokud mi porádíte.
Předem moc děkuji.
Paulinka + Anetka
Ahoj,
říká se, že je ideální naučit dítě na vodu. Chci to taky zkusit. Pokud by to ale s vodou neklaplo, tak by přišel na řadu čaj (ale asi ne granulovaný, protože jsou hodně sladké) a v posledním případě hoooodně naředěné šťávičky pro děti. Doufám, ale že ho naučím na vodu
Bylo by to nejlepší ![]()
JAsne ze vodu, caj díteti nic nedá (pokud mu nebudes davat treba nejaky proti nachlazeni apod, ale granulove caje nebo navonene radoby ovocne svinstvo v pytlikach
- kdyz uz tak nejaky z cajovny, sypany). Matej (2 a pul roku) nic jinyho nepije, jen obcas kdy? je nemocnej, tak dostane stávicku, ale moc mu to nechutná. Cca od roku mu davam roibos, ten mu chutna dodnes, pije ho rano k snidani, pres den zase vodu. Kuba (10 mesicu) taky pije jen vodu a mliko.
martina
Holčinky máte to hezky naplánované. Nechci vám kazit iluze, ale třeba můj prcek si na začátku přikrmování umanul, že nic jiného něž neředěnou šťávičku prostě pít nebude. Tak aby měl alespoň nějaké tekutiny, tak se dávala šťava. Pak jsem ji zkoušela po troškách ředit vodou.
Čajů jsem vyzkoušela mraky, jak granulované, tak v sáčcích, a Vojta u nich skoro zvracel. Takže od 6-tého do 11-tého měsíce jsme pili jen šťávy. Včera jsem mu zkusila dát granulovaný čaj od Hami broskvový, a ten mu moc chutná. Zřejmě je problém v tom, Vojta nesnáší chuť jakékoliv bylinky. A světe div se , ve většině dětských ovocných čajů je přidaná vždycky aspoň jedna bylinka. Teď jsem objevila tento čaj od Hami, kde je jen ovocná příchuť a ještě od Sunárka Malinový nebo Pomerančový nápoj. Jinak opravdu ve všech rádoby ovocných čajích jsou bylinky.
Tak snad na tom budete lépe než my.
Lenka
Myslim,ze s pitim je to tak, ze to co zacneme nabizet na zacatku,tak to dite bez problemu pije.Kolem 6.mesice jsem zacala dceri davat vodu do hrnicku a je to krome mleka jeji nejoblibenejsi napoj dodnes.Je pravda,ze caj moc neproziva,ale v tom nevidim problem.Na sladke stavy jsem ji radeji neucila,rozhodne ji to nechybi.Dnes jsou ji 3roky a kdyz nahodou ochutna nejake sladke piti, tak se po chvili vraci ke sve vode..Myslim,ze je to hlavne o tom, odolat nabidce ruznych stav pro deti.Samozrejme,ze kdyz clovek zacne stavami, tak pak uz dite pit vodu nebude.Dite v 6mesicich nevi,ze existuji nejake stavy,je to spis nas problem..
bonobo
To se sice moc hezky píše, ale co bys BONOBO dělala, kdyby ti dítě odmítalo pít čaj i vodu???? Nechala o žízni???? ![]()
Ahoj, Paulinka!
Jednoznačne je lepšia voda, to je jasné, ale každé dieťa je iné a nemusí to výjsť. Rozhodne to ale stojí zato aspoň skúsiť. Len neviem, či kojíš, pretože ak áno, tak sú tieto úvahy naozaj ešte na predčasné.
Chcem hlavne zareagovať na posledný názor (neznalek), vidím to totiž trochu inak. Neviem, či tvoj syn bol kojený a ako dlho, ale práve u kojených detí je úplne bežné, že so zavedením tekutín býva väčší problém ako so samotnými príkrmami. Pokiaľ ale mamine kojenie vyslovene nevadí, tak sa naozaj netreba stresovať s tým, že by príjem tekutín nebol dostatočný. Veď si predstavte, že to mimi 6 mesiacov nepozná nič okrem materského mlieka a zrazu po ňom chceme, aby pilo niečo úplne iné a ešte k tomu z nejakého divného pohárika, s ktorým vôbec netuší, čo má robiť. Chce to čas a trpezlivosť. Skúšať, ponúkať, ale neponáhľať sa. Noemka začala tak naozaj piť až niekedy po prvom roku, dovtedy len pocuckávala, prípadne odmietala úplne. Ale kojenie fakt stačí, nemusíte sa báť. No a zrazu sa to zlomilo a pije v pohode. A jedine vodu. Má teraz 26 mesiacov a keď je zvedavá a chce ochutnať džús, dám jej, ale vždy ju strasie a vypýta si svoju vodičku. Zvykla si na ňu a nič iné piť nechce, hoci mám občas materinské nutkanie ponúknuť jej čaj, šťavu alebo kakao, ale ona aj tak chce len vodu a hotovo. Takže si rozhodne nemyslím, že hneď po začiatku príkrmov sa dá povedať, že moje dieťa chce piť len šťavy. Najskôr to bolo tým, že chuť ovocia spoznal s príkrmami a neprišla mu cudzia, tak to vypil. A keď si už na sladké zvykol, ťažko niečo iné vypije. Ani mi nenapadlo skúšať všetky možné nápoje, jednoducho na pitie je voda a hotovo. A vyplatilo sa. Tak držím palce, hlavne nestresovať, ak ťa nič netlačí. Voda má oproti čaju aj tú výhodu, že ju nemusíš chystať, je vždy poruke, môže sa piť aj po vyčistení zúbkov, no a nehrozí, že by ju bolo treba sladiť ako čaj, ktorý je často samotný pre deti kyslý či horký.
LULU - VOjtík je stále ještě kojený. Máme problém nejenom s pitím (to už je teď relativně lepší) ale hlavně odmítá UM.
Malá pije většinou čistou vodu. Už od narození, já dokrmovala, tak musela pít. Naučili jsme jí na vodu nebo neslazený čaj. Občas má limonády a džusy, minerálky atd. To většinou na návštěvě. Dáváme jí příklad sami, taky pijeme s manželem obyčejnou vodu z vodovodu. Manžel dělá programy pro vodárny a říká, že není nic tak kontrolované, jako voda z kohoutku. Ani to co je kupované ve flaškách není zdaleka pod takovou kontrolou.
Takže moje dcera už od malička pije většinou vodu.
Nedávno jsem četla studii, přoč mají děti v Anglii o polovinu méně zubních kazů než české děti. Je to proto, že pijí většinou jen obyčejnou vodu.
Taky jsem bojovala aby mi Sam začal pít vodu nebo čaj. Dva měsíce mu trvalo než se naučil pít z lahve je mu 10 měsícu a je pořád kojený. Ráno jsme začali dávat UM a asi po týdnu si zvykl. Vodu mi nechce ale porcovaný čaj od APOTHEKE ovocný nebo proti nachlazení se naučil pít. Jsem pröti granulovaným čajům myslím si, že tam je moc cukru. S tím podáváním ze začátku to chce výdrž oni se to naučí
neznalek:myslim,ze to chce cas..ale nemyslim,ze je reseni, kdyz dite parkrat odmitne vodu,tak mu dat stavy,pak je jasne,ze s vodou uz to moc nepujde.My jsme dceri dali nekapajici hrnek naprosto k dispozici, pomalu se s nim seznamovala a po urcite dobe se naucila pit,rozhodne to nebylo hned.Jinak jsem ji kojila do roku,takze tekutin mela dost.UM nam take dalo vetsi praci,zvykala si 2mesice,naprosto je odmitala.Vyzkouseli jsme vice typu,nakonec ji nejvic sedel Hamilon..je to vsechno otazka casu,nektere dite tomu prijde na chut hned,jinemu to dela vetsi problem..
bonobo
Ahoj, urcite je lepsi voda. Ja ji ale male nikdy nedavala, zatim pije ovocne stavy nebo caj. Sany.
Ahojte!
Nicolce je 14 měsíců. Od 6. měsíce zkoušíme vodičku a neslazený čaj, protože to je nej pití. Nepila nikdy nic z toho, podotýkám, že jsem velmi trpělivý člověk, který do ničeho nenutí. Myslím si, že kdybych ji nutila, odradila bych ji ještě víc. Když vypila 0,5 deci, byla u nás málem oslava. Sice stále ještě kojím, ale ne tak často, aby ji ty tekutiny stačily, no zřejmě ano. Asi před 2 měsíci jsem rezignovala. Koupila granulovaný čaj od Hippu, vypije ho asi 3 deci, což je u nás nevídané. Ředím ho více vodou. Myslím si, že prostě některé dítě pije víc a některé míň. Některé snese vodu a některé ne. Je bezva, když mimi naučíte na vodu, ale u nás to neklaplo. Snad časem.
Ahoj Paulinko.
Tadeáškovi jsme zkoušeli dávat čajíček ze syp.fenyklu když měl prdíky ale pít to nechtěl.Teď mu zkouším dávat jen vodu a u té se tváří jako by pil citrón
Teda to když mu to dávám z lahvičky(je na UM takže pít umí) ale když mu to dávám po lžičkách tak to spolkne.Je to ale pomalé ale snad to časem vezme i z lahve ![]()
Martina a Tadeášek 3m24d ze Zimňátek05/06
jeste me napadlo,ze opravdu docela hraje roli, z ceho dite pije.Nase dcera se vubec nenaucila pit z lahvicky se savickou, vodu se naucila pit z hrnicku..Dalsi velky problem byl UM. Z lahvicku jej nechtela, z hrnku s pitkem take ne a nakonec je bez problemu pila slankou (brckem) z normalniho hrnku. Takze se urcite hodi vyzkouset vsechno mozne a nakonec je clovek prekvapen, co diteti vyhovuje.
bonobo