Vrácení daru tchýni, právní úkon

Anonymní
6.8.14 19:14

Vrácení daru tchýni

Ahoj všichni, prosím o radu nejlépe nějakého právníka nebo někoho, kdo se přímo setkal s tím, že musel vrátit dar.
Od tchýně jsme dostali dům s pozemky a v průběhu 3 let nás s jejím přítelem finančně podporovali. Na dům je smlouva, podle které máme tchýni splatit peníze do 30 let. Po několika hádkách po nás chtějí, abychom dům a pozemky hned prodali a některé peníze vrátili tchýni. K tomu se bojím, že bude chtít vrátit veškeré peníze, které nám kdy dala. My dům prodat nechceme, nadřeli jsme se tu až až a prodej baráku je to poslední, co bychom chtěli udělat.
Nechci tu rozebírat tuto situaci, do které jsme se dostali, ale není to naší vinou, tchýně je psychicky nemocná, jenže její porucha se projevila až postupem let.
Takže se ptám, za jakých podmínek může tchýně požadovat peníze zpět? Když jí volám a chci to nějak řešit, tak mi položí telefon, jakákoliv domluva je nemožná.
A ještě k finanční situaci tchýně: její majetek je v hodnotě několika desítek milionů, takže to není o tom, že by byla ve finanční tísni.

Všem děkuji za jakoukoliv radu a prosím za zachování anonymity!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
670
6.8.14 19:18

Je to dar nebo jste dům koupili???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1986
6.8.14 19:19
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4465
6.8.14 19:20

Podle mě žádné takové právo nemá. Dům byl darován, peníze máte splatit do 30 let, právo je na vaší straně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
872
6.8.14 19:20

Také mi to není jasné jako @eva333

uvádíš, že jste jej dostali a pak, že jej musíte splatit
:nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4465
6.8.14 19:21
@eva333 píše:
Je to dar nebo jste dům koupili???

Já to chápu tak, že dům byl darován. Práce, které na něm pak proběhly, financovala tchýně a tyto peníze jim mají být navráceny - půjčka.
Je to tak zakladatelko?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3347
6.8.14 19:21

Tak to nezávidím a nevím co bych dělala. Pokud vám ho dala tak bych to tak brala ale píšeš že ji máte vracet peníze. Ještě otázečku. Kolik je tchýni že lhůta na vrácení je 30let? Dožije se toho vůbec?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.8.14 19:22

On to byl nejdřív dar, jenže pak jsme se dohodli, že se k tomu napíše smlouva, takže je pravda, že jsou to spíš peníze půjčené. Takže to asi vymáhat teď nemůže, že? Ale na ostatní peníze žádný papír není.

• Citovat
  • Upravit
670
6.8.14 19:23
@SussieS píše:
Já to chápu tak, že dům byl darován. Práce, které na něm pak proběhly, financovala tchýně a tyto peníze jim mají být navráceny - půjčka.
Je to tak zakladatelko?

To z toho nevyplývá, píše, že Na dům je smlouva, podle které máme tchýni splatit peníze do 30 let. Aby tam nebyla ve prospěch tchýně třeba zástava :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
670
6.8.14 19:26

Pokud je to dar a nikde neexistuje kupní smlouva, pak se na to vztahuje ustanoveni NoZ o daru, nikoliv o koupi. Doporučuji konzultaci s právníkem, protože dle tvých info se v tom úplně neorientuješ, dej mu všechny smlouvy a vyptej se ho, podle mne - pokud je to dar a nechováte se k ní zavrženíhodným způsobem - má smůlu, ale nevidím ty smlouvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45708
6.8.14 19:26

Pokud to byla skutecne smlouva darovací, ma právo zadat dar zpet, pokud by se k ni obdarovany špatne choval, zjednodušeně řečeno. Pokud byste nevratili dobrovolne, musela by to žalovat u soudu a neni to moc jednoduche prokazování.
Ovsem nechapu ze mate platit nejake peníze - byl to tedy dar nebo ne? Dar je vzdy zdarma, jinak je to smlouva kupní a tam by nic zpet chtit nemohla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
670
6.8.14 19:30
@veria píše:
Pokud to byla skutecne smlouva darovací, ma právo zadat dar zpet, pokud by se k ni obdarovany špatne choval, zjednodušeně řečeno. Pokud byste nevratili dobrovolne, musela by to žalovat u soudu a neni to moc jednoduche prokazování.
Ovsem nechapu ze mate platit nejake peníze - byl to tedy dar nebo ne? Dar je vzdy zdarma, jinak je to smlouva kupní a tam by nic zpet chtit nemohla.

přesně tak, tohle je velmi zjednodušeně řečeno, jak to je, ale není mi jasné, jak je to tam s těmi penězi…pokud je to darovací a ne kupní smlouva, neplet do toho peníze, co vám pak půjčovala. radím konzultaci s právníkem, který smlouvy uvidí, takhle těžko říci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4465
6.8.14 19:31
@eva333 píše:
To z toho nevyplývá, píše, že Na dům je smlouva, podle které máme tchýni splatit peníze do 30 let. Aby tam nebyla ve prospěch tchýně třeba zástava :)

Já to právě taky moc nechápu, tak se snažím vydedukovat, jak by to asi mohlo být :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
6.8.14 19:34

Hlavně by měl tuto situaci s tchyní probírat její syn. Pokud je dům darovaný, je na to smlouva a je to tak i zapsáno v katastru. O vrácení daru by se musela soudit a musela by mít opravdu pádné argumenty na to, aby uspěla. S tím půjčením peněz to je složité. Každopádně bych použila služeb právníka.

• Citovat
  • Upravit
7631
6.8.14 19:40

Choroba se projevila až teď, když chce vrátit dům? Co když dům darovala taky pod vlivem choroby. Na todle bych teda nehrála :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová