Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Teď jsem si smazala napsaný příspěvěk, takže znovu…![]()
Moc teď nechápu, proč bychom měli hned prodávat dům, když na ten je smlouva, že ho splatíme do 30 let. Přesné znění smlouvy nevím, ale až přijde muž, tak na ní koukneme. Stěhovali jsme věci a nevím, kam tyto dokumenty uklízel.
A ještě dotaz k tématu: vymáhali po vás rodiče nebo tchýně kontakt s vašim dítětem? Jak to probíhá?
Mně se hlavně jedná o ty peníze, které nám postupně dávali na podnikání a na rekonstrukci domu. Ty jsou prokazatelné výpisy z účtu a nevím, jak moc to může vymáhat zpět. A taky si neumím představit, jak se prokazuje, že se k ní nechováme dobře, že by mohla syna vydědit a darované peníze chtít zpátky.
No k otázce hrdosti… Kdybych mohla, tak jí všechny peníze hodím na hlavu a víckrát mě nevidí. Jenže dnes opravdu nejsme v situaci, kdy bych mohla dělat takováhle gesta. A to, že to není dům zadarmo, to jsme také věděli, ale to tu fakt rozebírat nechci.
Pokud k nim není žádná smlouva o půjčce, zpět je žádat mohou, ale žádné právní nároky nemají.
Manžel sdílí vaše názory?
@blecha72 Muž svou matku nechce ani znát, stydí se za ní. Kdybych se s ní nesnažila já mluvit, tak oni už spolu dlouho nemluví.
A ještě dotaz k tématu: vymáhali po vás rodiče nebo tchýně kontakt s vašim dítětem? Jak to probíhá?
Může vás dát k soudu a vymáhat kontakt s vnoučetem. Soud rozhodne. Vztahy tedy máte hrozné, ale asi víte proč. Je to jen vaše věc. Někdy to prostě jinak nejde. Hlavně si už od ní nic neberte. Vydědění také není jednoduché. Spíš se může stát, že už nebude co dědit, protože to matka manžela může ještě za života někomu darovat.
Tak jsem koukala na tu smlouvu a je to přímo nazvané „smlouva o půjčce“. Je tam jen stanovený datum, ke kterému musí být cílová částka na účtu tchýně. Můžeme to splácet nebo zaplatit jednorázovou částkou. Žádné jiné podmínky tam nejsou.
Tak mi tak přijde, že je docela výhodné někomu něco darovat, protože pak se k němu můžu chovat dost hnusně a když on to nebude akceptovat, tak budu požadovat dar zpět…
@Anonymní píše:
Tak jsem koukala na tu smlouvu a je to přímo nazvané „smlouva o půjčce“. Je tam jen stanovený datum, ke kterému musí být cílová částka na účtu tchýně. Můžeme to splácet nebo zaplatit jednorázovou částkou. Žádné jiné podmínky tam nejsou.Tak mi tak přijde, že je docela výhodné někomu něco darovat, protože pak se k němu můžu chovat dost hnusně a když on to nebude akceptovat, tak budu požadovat dar zpět…
Po právní stránce se nejedná o dar. Je to smlouva o půjčce, pokud dodržíte podmínky smlouvy, nic vám nehrozí.
@Anonymní píše:
Tak jsem koukala na tu smlouvu a je to přímo nazvané „smlouva o půjčce“. Je tam jen stanovený datum, ke kterému musí být cílová částka na účtu tchýně. Můžeme to splácet nebo zaplatit jednorázovou částkou. Žádné jiné podmínky tam nejsou.Tak mi tak přijde, že je docela výhodné někomu něco darovat, protože pak se k němu můžu chovat dost hnusně a když on to nebude akceptovat, tak budu požadovat dar zpět…
Tohle není tak úplně pravda. Dárce to musí dát k soudu a řádně doložit, že se k němu obdarovaný chová opravdu špatně. A to není jen tak. Ale ta možnost tu je a je to správné. Vy jste ale žádný dar nedostali, takže nemáte co vracet.
@Kobliha51 My nedostali peníze na dům darem, to jsem si uvědomila až později a taky jsem to tu vysvětlovala. Ale zbylé peníze na podnikání a rekonstrukci domu jsme darem dostali. To chce tchýně vrátit. A protože samozřejmě takovou hotovost nemáme, požaduje, abychom dům prodali a nějakou částku jí vrátili.
Já chápu, že pokud obdarovaný hrubě porušuje dobré chování, tak by dar měl vrátit. Ale trochu se děsím toho dokazování. Tchýně o nás mluví jako o hulvátech první kategorie a přitom celá tato situace vznikla kvůli jednomu nedorozumnění. Ani to netrvá tak dlouho (cca 2 měsíce, mluvili jsme spolu asi 3×) a já jsem pro tchýni dnes odpad, naše dítě jí nezajímá a syn je největší sv. ně pod sluncem. Jak se proti tomu bránit? Jak se máme bránit urážkám a pomluvám? Přece nejde, aby ona o nás šířila lži, chovala se k nám opravdu sprostě a my jí museli stále projevovat vděk. S prominutím mi to přijde, že si máme nechat s. rát na hlavu a ještě za to poděkovat.
@Anonymní píše:
@Kobliha51 My nedostali peníze na dům darem, to jsem si uvědomila až později a taky jsem to tu vysvětlovala.Ale zbylé peníze na podnikání a rekonstrukci domu jsme darem dostali. To chce tchýně vrátit. A protože samozřejmě takovou hotovost nemáme, požaduje, abychom dům prodali a nějakou částku jí vrátili.
Já chápu, že pokud obdarovaný hrubě porušuje dobré chování, tak by dar měl vrátit. Ale trochu se děsím toho dokazování. Tchýně o nás mluví jako o hulvátech první kategorie a přitom celá tato situace vznikla kvůli jednomu nedorozumnění. Ani to netrvá tak dlouho (cca 2 měsíce, mluvili jsme spolu asi 3×) a já jsem pro tchýni dnes odpad, naše dítě jí nezajímá a syn je největší sv. ně pod sluncem. Jak se proti tomu bránit? Jak se máme bránit urážkám a pomluvám? Přece nejde, aby ona o nás šířila lži, chovala se k nám opravdu sprostě a my jí museli stále projevovat vděk. S prominutím mi to přijde, že si máme nechat s. rát na hlavu a ještě za to poděkovat.
Je na to darovací smlouva?
@Anonymní píše:
@Kobliha51 My nedostali peníze na dům darem, to jsem si uvědomila až později a taky jsem to tu vysvětlovala. Ale zbylé peníze na podnikání a rekonstrukci domu jsme darem dostali. To chce tchýně vrátit. A protože samozřejmě takovou hotovost nemáme, požaduje, abychom dům prodali a nějakou částku jí vrátili.
Źádná darovací smlouva není, tak co chce vymáhat. Na šíření lží bych se vykašlala, protože si to tchýně v podstatě předplatila. Vděk jí projevovat nemusíte, jen se k ní chovejte tak slušně, jak jen dokážete. I za toto má předplaceno. Pokud na vrácení peněz trvá, začněte jí posílat pětistovku měsíčně na složenku, ať si pro to musí chodit na poštu a uvidíš, jak se to roznese a všichni budou vidět, že splácíte.
@blecha72 Na to není darovací smlouva.
No, nevěřila bych tomu, že se jednou budu zabývat takovouto věcí. Dnes mi každý říká, jak jsme to měli udělat, co jsme udělali špatně atd. Ale když si vzpomenu tenkrát, tak každý to bral tak, že matka má peněz až až, sama synovi nikdy nic nedala a teď když má, tak by mu ráda pomohla. Jí to nebolelo, nám to pomohlo. Do háje, mě tedy fakt překvapuje, že když někdo někomu něco daruje, tak se pak může chovat jako sv. ině i ke své nejbližší rodině, má to zaplacené.
Takže vy se necháváte vydržovat tchánovcema, nejste schopná s nima vycházet a ještě se chcete soudit a řešíte to přes internety, protože je vám nejspíše líto dát peníze za právníka.
Fakt dobré.
Hádejte co se z toho naučí vaše děti a jak se k vám v dospělosti budou chovat. Stejně zmrdsky, jako se chováte vy.
@Anonymní píše:
Takže vy se necháváte vydržovat tchánovcema, nejste schopná s nima vycházet a ještě se chcete soudit a řešíte to přes internety, protože je vám nejspíše líto dát peníze za právníka.Fakt dobré.
Hádejte co se z toho naučí vaše děti a jak se k vám v dospělosti budou chovat. Stejně zmrdsky, jako se chováte vy.
Proč anonym? Se za svůj drsný názor stydíš? ![]()
@Anonymní píše:
Takže vy se necháváte vydržovat tchánovcema, nejste schopná s nima vycházet a ještě se chcete soudit a řešíte to přes internety, protože je vám nejspíše líto dát peníze za právníka.Fakt dobré.
Promiň, ale hned v úvodu jsem psala, že nechci rozebírat naší situaci. Potřebovala jsem poradit, spoustu lidí mi tu poradilo, za co fakt děkuju! Já jen nechci přijít o střechu nad hlavou, to je celé. A k soudu to rozhodně dávat nechci, ale musím být připravená na to, že to dá k soudu tchýně.
Teď jsem si smazala napsaný příspěvěk, takže znovu…
Moc teď nechápu, proč bychom měli hned prodávat dům, když na ten je smlouva, že ho splatíme do 30 let. Přesné znění smlouvy nevím, ale až přijde muž, tak na ní koukneme. Stěhovali jsme věci a nevím, kam tyto dokumenty uklízel.
Mně se hlavně jedná o ty peníze, které nám postupně dávali na podnikání a na rekonstrukci domu. Ty jsou prokazatelné výpisy z účtu a nevím, jak moc to může vymáhat zpět. A taky si neumím představit, jak se prokazuje, že se k ní nechováme dobře, že by mohla syna vydědit a darované peníze chtít zpátky.
No k otázce hrdosti… Kdybych mohla, tak jí všechny peníze hodím na hlavu a víckrát mě nevidí. Jenže dnes opravdu nejsme v situaci, kdy bych mohla dělat takováhle gesta. A to, že to není dům zadarmo, to jsme také věděli, ale to tu fakt rozebírat nechci.