Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mohla by se domáhat navrácení daru, ale musely by k tomu být závažné důvody
Ale pokud tomu rozumím, máte smlouvu, kde je splatnost domu 30 let. Takže ona nebude mít moc šancí..
@Anonymní píše:
Ahoj všichni, prosím o radu nejlépe nějakého právníka nebo někoho, kdo se přímo setkal s tím, že musel vrátit dar.
Od tchýně jsme dostali dům s pozemky a v průběhu 3 let nás s jejím přítelem finančně podporovali. Na dům je smlouva, podle které máme tchýni splatit peníze do 30 let. Po několika hádkách po nás chtějí, abychom dům a pozemky hned prodali a některé peníze vrátili tchýni. K tomu se bojím, že bude chtít vrátit veškeré peníze, které nám kdy dala. My dům prodat nechceme, nadřeli jsme se tu až až a prodej baráku je to poslední, co bychom chtěli udělat.
Nechci tu rozebírat tuto situaci, do které jsme se dostali, ale není to naší vinou, tchýně je psychicky nemocná, jenže její porucha se projevila až postupem let.
Takže se ptám, za jakých podmínek může tchýně požadovat peníze zpět? Když jí volám a chci to nějak řešit, tak mi položí telefon, jakákoliv domluva je nemožná.
A ještě k finanční situaci tchýně: její majetek je v hodnotě několika desítek milionů, takže to není o tom, že by byla ve finanční tísni.Všem děkuji za jakoukoliv radu a prosím za zachování anonymity!
pokud se řídíte tou smlouvou, co jste spolu uzavřeli, tedy že peníze vrátíte během 30 let, tak vám tchýně nic nemůže.
Dar může požadovat zpět v případě, že vy se k ní budete nějak hrubě chovat, nebo tak něco, ale pokud tohle není uvedeno ve smlouvě, tak si myslím, že nemá nárok dar požadovat zpět. A i kdyby, pokud peníze vracíte podle dohody, tak nic neporušujete. Tchýni bych poslala do háje;)
Buď je to dar a nebo jste to koupili za její peníze. Není tohle nějaký daňový únik? Tchýně si asi spočítala, že jako dar to bude lepší. Ale určitě to nevím, jen se mi to nějak nezdá. Kdybyste to totiž od ní koupili, musela by platit daň z prodeje nemovitosti. Při darování synovi neplatí nic. Pokud měla dům jen krátce, měla by platit i daň z příjmů.
Dar už zpět tchýně nemůže chtít. Tam by muselo docházet k závažným důvodům jako je týraní, neposkytnutí pomoci v nemoci,…
@Anonymní píše:
On to byl nejdřív dar, jenže pak jsme se dohodli, že se k tomu napíše smlouva, takže je pravda, že jsou to spíš peníze půjčené. Takže to asi vymáhat teď nemůže, že? Ale na ostatní peníze žádný papír není.
Pokud to neni ve smlouve, tak ji nic vracet nemusite…
@Kobliha51 píše:
Buď je to dar a nebo jste to koupili za její peníze. Není tohle nějaký daňový únik? Tchýně si asi spočítala, že jako dar to bude lepší. Ale určitě to nevím, jen se mi to nějak nezdá. Kdybyste to totiž od ní koupili, musela by platit daň z prodeje nemovitosti. Při darování synovi neplatí nic. Pokud měla dům jen krátce, měla by platit i daň z příjmů.
Proč by t obyl daňový únik? Pokud zákonodárce vymezí způsob, jakým lze u jakékoliv věci (movité/nemovité) změnit vlastnictví a naváže na to daňové zákony, proč by to měl být daňový únik? Spočíval by v tom, že zvolila institut darování, kde je za určitých podmínek osvobozena od daně, namísto prodeje, kde by platila daň?
Jo, nebo to myslíš tak, že jim to darovala, aby se vyhla dani a nechala je podepsat papír o půjčce, která neproběhla…a oni splácí dům?? Aha, tak to chápu, to tak z toho zmateného popisu vypadá…
Příspěvek upraven 06.08.14 v 20:00
@eva333 píše:
Proč by t obyl daňový únik? Pokud zákonodárce vymezí způsob, jakým lze u jakékoliv věci (movité/nemovité) změnit vlastnictví a naváže na to daňové zákony, proč by to měl být daňový únik? Spočíval by v tom, že zvolila institut darování, kde je za určitých podmínek osvobozena od daně, namísto prodeje, kde by platila daň?
Taky to vidím tak, že tchyně chtěla ušetřit. Ale kdo ví, jak to celé je. Zakladatelka v tom má zmatek, žádné další informace neuvedla.
Edit: legálně ušetřit
@blecha72 píše:Ano, tady chce vždycky někdo fundovaně poradit, ale podá minimum informací, a to ještě dost zmatených.
Taky to vidím tak, že tchyně chtěla ušetřit. Ale kdo ví, jak to celé je. Zakladatelka v tom má zmatek, žádné další informace neuvedla.Edit: legálně ušetřit
@eva333 píše:
Proč by t obyl daňový únik? Pokud zákonodárce vymezí způsob, jakým lze u jakékoliv věci (movité/nemovité) změnit vlastnictví a naváže na to daňové zákony, proč by to měl být daňový únik? Spočíval by v tom, že zvolila institut darování, kde je za určitých podmínek osvobozena od daně, namísto prodeje, kde by platila daň?Jo, nebo to myslíš tak, že jim to darovala, aby se vyhla dani a nechala je podepsat papír o půjčce, která neproběhla…a oni splácí dům?? Aha, tak to chápu, to tak z toho zmateného popisu vypadá…
Příspěvek upraven 06.08.14 v 20:00
Psala jsem, že to určitě nevím, ale nenapadá mě jiný důvod, proč je to oficiálně dar a neoficiálně to mají zaplatit do 30 let. Vyhla se placení daně za prodej nemovitosti. Možná je to jinak, jen tak uvažuju.
2)ta smlouva (pujcka) jak je koncipovana?
Klidne napis do zpravy
Omlouvám se za zmatené informace, ale jsem z toho docela nervózní a fakt se v tom teď plácám.
Bylo to tak, že nejdřív nám chtěla koupit dům. Prostě synovi poslala peníze a on to koupil, takže v katastru a všude je on majitelem. Jenže pak si vzpomněla, že by bylo potřeba se zajistit na důchod, takže přišla s tím, že by bylo lepší, kdybychom na ten „dar“ napsali papír, že jí dům splatíme do 30 let. Nic víc tam není napsané, žádné jiné podmínky, můžeme to splácet hned nebo najednou, je to jedno.
A protože dům potřeboval zrekonstruovat a dál jsme potřebovali rozjet podnikání, tak slíbila, že nám několik let vypomůžou finančně (to jsou ty další peníze, na které není jediný papír). A tyhle peníze chce teď zpátky (alespoň část, ale neřekla kolik).
Jak soud posuzuje, zda se ke tchýni chováme vhodně nebo ne? Protože její syn a já jí už nechceme vidět, tím pádem by pak mohla přijít s tím, že jsme se o ní x let nezajímali…
Tak v tomhle případe to podle mne nemůže chtit zpet, na dum je kupní smlouva na syna takze to vubec, muze chtit zpet ty peníze, to by se posuzovalo jako smlouva o půjčce zrejme, takze to muze chtit zpet podle podmínek te smlouvy.
Peníze na které neni papír muze taky samozrejme chtit zpet, ale musela by prokazovat kolik pujcila a jaka byla dohoda o splacení.
Co je napsáno na dokumentu týkajícím se domu: dar, nebo kupní smlouva, nebo smlouva o půjčce.
Tchyně chce zpět částku, kterou máte splatit za 30 let, nebo ty peníze „navíc“, na které není žádný doklad.
@Anonymní píše:
Omlouvám se za zmatené informace, ale jsem z toho docela nervózní a fakt se v tom teď plácám.
Bylo to tak, že nejdřív nám chtěla koupit dům. Prostě synovi poslala peníze a on to koupil, takže v katastru a všude je on majitelem. Jenže pak si vzpomněla, že by bylo potřeba se zajistit na důchod, takže přišla s tím, že by bylo lepší, kdybychom na ten „dar“ napsali papír, že jí dům splatíme do 30 let. Nic víc tam není napsané, žádné jiné podmínky, můžeme to splácet hned nebo najednou, je to jedno.
A protože dům potřeboval zrekonstruovat a dál jsme potřebovali rozjet podnikání, tak slíbila, že nám několik let vypomůžou finančně (to jsou ty další peníze, na které není jediný papír). A tyhle peníze chce teď zpátky (alespoň část, ale neřekla kolik).Jak soud posuzuje, zda se ke tchýni chováme vhodně nebo ne? Protože její syn a já jí už nechceme vidět, tím pádem by pak mohla přijít s tím, že jsme se o ní x let nezajímali…
Tady nejde o žádný dar, není tedy co vracet. Tohle je půjčka s termínem vrácení do 30ti let. Máte to s ní asi těžké, ale pokud ji už nikdy životě nechcete vidět, prodejte dům a peníze jí vraŤte. Na tomto příkladě vidíte, že nic v životě není zadarmo, i když to tak na první pohled vypadá.
@Kobliha51 píše:
Tady nejde o žádný dar, není tedy co vracet. Tohle je půjčka s termínem vrácení do 30ti let. Máte to s ní asi těžké, ale pokud ji už nikdy životě nechcete vidět, prodejte dům a peníze jí vraŤte. Na tomto příkladě vidíte, že nic v životě není zadarmo, i když to tak na první pohled vypadá.
Musím souhlasit, byla jsem ve velmi podobné situaci. A pokud máte hrdost, čest, moudrost a trochu morálky, pak vraťte, co jste dostali, pokud to nelze jinak. Tchýni mohlo šoupnout třeba taky přechodem, strachem ze stáří a jiného. Chápu i to, že jste se tam fakt nadřeli, já to taky ořvala, ale jediné spravedlivé bylo vrátit, co jsme dostali. ![]()