Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
doufám, že mi tu snad někdo pomůže rozuzlit záhadu vřískotu na břiše ![]()
malé je necelých 5,5 měsíce. Už asi měsíc se převaluje ze zad na bříško. Dělá to furt, asi tak 100× za den ![]()
ale…otočí se na bříško, hraje si s chrastítky a pak začne vřískat, pískat a vztekat se. Zpátky se taky umí otočit, ale dělá to málo kdy. Tak to nevydržím, otočím ji zpátky na záda. Udělám ale jeden krok od ohrádky a šup, už je zase na břiše. A opakuje se to samé. Neříkám, kdybych jí na to bříško obracela já a ona na něm být nechtěla. Ale přetáčí se na něj FURT, na zádech leží jen chvíli a hned na břicho a po chvíli takový písklavý vztek. Na zádech to nedělá. Takže furt chodím sem tam, sem tam, malá se obrátí na břicho, hraje si 5 minut a začne vřískat, chvíli čekám a obracím jí na záda. Obracet jí nechci, ale nevím, co si o tom mám myslet, proč se vzteká. Přeci, kdyby na tom břiše být nechtěla, tak se furt neobrací ne?
Tak já nevím, takhle to děláme dokola celý den. Zkouším jí i nechat vyvztekat se, ale nemám na to nervy, jí nechat řvát do aleluja…
dělá to jen na břiše
. Dělalo to někomu taky miminko? Už tomu nerozumím.
![]()
Laskecka píše:
No a není to tím, že chce zpátky na záda a neumí se otočit?
Taky si myslim že je to tim.U nás to bylo to samé.
Laskecka píše:
no a když jí otočím, tak proč by se okamžitě převracela zpátky na břicho? položím jí na záda a ve vteřině je zpátky..?
petratavali píše:Laskecka píše:no a když jí otočím, tak proč by se okamžitě převracela zpátky na břicho? položím jí na záda a ve vteřině je zpátky..?
Protože nechápe příčinu a důsledek. Naučila se obracet - tak to dělá pořád, zkouší novou dovednost. Teprve když se obrátí na břicho, uvědomí si, že se jí tam nelíbí - ale už se neumí sama vrátit zpátky. Nedovede uvažovat způsobem „když udělám tu bezva věc, co jsem se naučila (otáčení), dostanu se tam, kam nechci.“…
BohunkaP píše:petratavali píše:Protože nechápe příčinu a důsledek. Naučila se obracet - tak to dělá pořád, zkouší novou dovednost. Teprve když se obrátí na břicho, uvědomí si, že se jí tam nelíbí - ale už se neumí sama vrátit zpátky. Nedovede uvažovat způsobem „když udělám tu bezva věc, co jsem se naučila (otáčení), dostanu se tam, kam nechci.“…Laskecka píše:no a když jí otočím, tak proč by se okamžitě převracela zpátky na břicho? položím jí na záda a ve vteřině je zpátky..?
chjo…
Já mam teď to samé. Otočí se na břicho, tam chvilku vydží a začne pořádný vřískot. A nazádech taky nechce být. Hned se otočí na břicho. Tak spolu třeba dvě hodiny zápasíme.
bertík28 píše:
Já mam teď to samé. Otočí se na břicho, tam chvilku vydží a začne pořádný vřískot. A nazádech taky nechce být. Hned se otočí na břicho. Tak spolu třeba dvě hodiny zápasíme.
právě - je to u nás jako groteska - malá se otočí, začne vřískat, otočím jí zpátky, malá se otočí, začne po chvíli vřískat, otočím ji zpátky a zase dokola.. ![]()
Jo, taky jsme měli obracecí období - ale neboj, trvá to krátce a vyroste z toho - začne se plazit nebo si stoupne na všechny 4 a nebude chtít být na zádech ![]()
Ischtar píše:
Jo, taky jsme měli obracecí období - ale neboj, trvá to krátce a vyroste z toho - začne se plazit nebo si stoupne na všechny 4 a nebude chtít být na zádech
do toho ještě zuby, takže řve už jen od rána do večera, jsem hotová, nejradši bych se zbalila a odjela.
petratavali píše:Ischtar píše:do toho ještě zuby, takže řve už jen od rána do večera, jsem hotová, nejradši bych se zbalila a odjela.
Jo, taky jsme měli obracecí období - ale neboj, trvá to krátce a vyroste z toho - začne se plazit nebo si stoupne na všechny 4 a nebude chtít být na zádech
Tak to mam doma taky. A pritom jsem ho kolikrat videla, ze se z bricha na zada otocit umi. Tak nevim proc radsi zacne jecet, nez by se otocil sam ![]()
Takze u nas je taky vecne rev…
Ischtar píše:
Jak dlouho to asi trvá. Jsem už z toho na pali… ![]()
Je to něco pro uši. Příšerný boj. Naštěstí ráno alespoň hodinku si vydrží sama hrát. Ale jinak nic neudělám, protože jsem u ní a převaluji. A teď z toho má i problém usnout. Mne si oči jako blázen, je na vidět, že by spala, ale nezabere. Přetáči se na břicho
![]()
petratavali píše:Laskecka píše:no a když jí otočím, tak proč by se okamžitě převracela zpátky na břicho? položím jí na záda a ve vteřině je zpátky..?
Já si myslím, že miminko si to tak neumí zdůvodnit…jakože nechápe, proč se otáčí, chápe jen že udělalo něco co mu je nepříjemné ale neumí si to spojit.
Jen hádám, nás to teprve čeká, sama jsem zvědavá jak to bude u nás ![]()
bertík28 píše:Ischtar píše:Jak dlouho to asi trvá. Jsem už z toho na pali…
Je to něco pro uši. Příšerný boj. Naštěstí ráno alespoň hodinku si vydrží sama hrát. Ale jinak nic neudělám, protože jsem u ní a převaluji. A teď z toho má i problém usnout. Mne si oči jako blázen, je na vidět, že by spala, ale nezabere. Přetáči se na břicho![]()
přesně, přesně - úplně stejný scénař…
Jejda a já si do ted libuju jak máme nenáročné dítě a toto náš taky čeká…kruci. ![]()