Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Tarena píše:
Nemusis byt slunickova ma silu, ale mam kolem sebe par takovych stěžovatelu a fakt z nich boli hlava. Chrli jen stiznosti a nic pozitivniho nikdy nereknou, i kdyz se jim deji i hezke veci.
Prave, ze ja vypsala ty negace. Protoze na zaklade toho vznikaji ty reakce. Takze z jeji strany to tedy pusobi, ze nechce slyset nic spatneho. Treba to s tou podlahou se stalo v bezne normalni konverzaci, bavily jsme se o uplnych blbostech, usmevy na tvari, a ja uklouzla, a moje reakce na to, ze jsem malem hodila drzku bylo - tady klouze podlaha. Proste jsem to zkonststovala. A hned jsem dostala vpaleno, ze je to muj problem.
Verim, zr kdybyc tu drzku hodila a mlcela, reakce y byla stejna. ![]()
@Fuflík píše:
Jednoduše: Tobě jako vadí, že jsem přijela pozdě? Tvůj problém!
To by taky slo.
I kdyz to bude vypadat jak u deti ve skolce. ![]()
@Capricorn61 píše:
O tetu (mamky segru).
No, mi to taky prijde, ze je se sebou nespokojena. A zacinam byt presvecena, ze z ni kvete narcis, pac nic neni jeji chyba, vsechno je chyba ostatnich.To, ze je narcis, tak pul bidy, ale proc ma sakra potrebu rypat do vseho a s prominutim vinit me i z pocasi?
Byla bych rázná, narovinu bych jí řekla, že za zpožděný bus opravdu nemůžu a že pokud ji vadí, že jste přišli později - ne z vlastní vůle, že nemusíš příště jezdit vůbec. A pokud by měla další řeči, opravdu bych příště nepřijela. A když by se ptala proč, řekla bych, že nechceš poslouchat obvinění, která nemůžeš ani trochu ovlivnit.
Také jsem měla podobného rypajiciho člověka vedle sebe a pomohlo se od něj na nějakou dobu distancovat.
@Capricorn61 píše:Odvezeš mě k zubaři a pohlídáš dítě? Odpověď ano a nebo ne. Zkrať ty svoje litanie a nenech se zatáhnout do směru, to je tvůj problém. Já osobně bych se s ní přestala bavit vůbec. Jestli ti nemá být oporou, nepotřebuješ ji. Že se ti občas něco nepovede (a komu asi ne) a někdo má potřebu si na tebe ještě šlápnout, toho nepotřebuješ.
Dekuji. Taky moznost na to nereagovat. Jinak jo, jsou to spis pindy, takove to „musim si rypnout“. Treba s tim zubem jsem to rikala tak, ze me fakt boli, a ze bych potrebovala odvezt na pohotovost, mireno na ni, aby se mnou jela tak jako vzdy k zubari (hlida mimco, zatim co ja jsem v kresle). A misto toho, ze by mi odpovedela treba - jo, domluvime se nebo zkus rict nekomu jinemu, tak hned „to je tvuj problem“. Tak pokud ji tak obtezuji, at mi to da najevo primo, coz se nekolikrat stalo, ze mi rekla - nemuzu jet, pores si jinak. V poradku, tak jsem se zajistila jinak, nevinila ji, rekla jsem, ze to nevadi.
@catch-22 píše:
Tak zjevně nechce jet tentokrát ani nikdy příště ani nechce být obtěžovaná nutností opakovaně odmítat.
To bych nerekla, protoze kdyz se zaridim sama, tak budu spatna, ze jsem ji nerekla. ![]()
Uvidime, jak to dopadne s tim zubem. Ale vylozene k tomu zubari se mi nabizi i sama. Spis mi prijde, ze si vzdycky musi rypnout. Jak kdyby ji to delalo radost.
Takze i kdyz rekne, ze je to muj problem, a ja uz o tom nemluvim, tak stejnak pak sama od sebe o tom zacne mluvit a nakonec pomuze, aniz bych ja o to uz pak prosila.
Jen nevim, proc porad tak rype.
@Capricorn61 píše:
Dekuji. Taky moznost na to nereagovat. Jinak jo, jsou to spis pindy, takove to „musim si rypnout“. Treba s tim zubem jsem to rikala tak, ze me fakt boli, a ze bych potrebovala odvezt na pohotovost, mireno na ni, aby se mnou jela tak jako vzdy k zubari (hlida mimco, zatim co ja jsem v kresle). A misto toho, ze by mi odpovedela treba - jo, domluvime se nebo zkus rict nekomu jinemu, tak hned „to je tvuj problem“. Tak pokud ji tak obtezuji, at mi to da najevo primo, coz se nekolikrat stalo, ze mi rekla - nemuzu jet, pores si jinak. V poradku, tak jsem se zajistila jinak, nevinila ji, rekla jsem, ze to nevadi.
No jo, ale s tím zubem a její reakcí… Proč ji neřekneš rovnou, prosím odbez mě na pohotovost, budeš hlídat malou, zatímco na budu v křesle…
tady se její reakci vlastně moc nedivím. Protože má pravdu, zub bolí Tebe, problém jak to vyřešís máš skutečně ty. Ji nemuselo vůbec dojít, že ji tím zádas o pomoc.
@Capricorn61 píše:
Prave, ze ja vypsala ty negace. Protoze na zaklade toho vznikaji ty reakce. Takze z jeji strany to tedy pusobi, ze nechce slyset nic spatneho. Treba to s tou podlahou se stalo v bezne normalni konverzaci, bavily jsme se o uplnych blbostech, usmevy na tvari, a ja uklouzla, a moje reakce na to, ze jsem malem hodila drzku bylo - tady klouze podlaha. Proste jsem to zkonststovala. A hned jsem dostala vpaleno, ze je to muj problem.Verim, zr kdybyc tu drzku hodila a mlcela, reakce y byla stejna.
A nemůže mít nějaké vlastní problémy, se kterými očekávala pomoc a nedostala ji?
Jestli taková dřív nebyla, tak to asi nezačala dělat jen tak bez důvodu.
@Uslava píše:
Odvezeš mě k zubaři a pohlídáš dítě? Odpověď ano a nebo ne. Zkrať ty svoje litanie a nenech se zatáhnout do směru, to je tvůj problém. Já osobně bych se s ní přestala bavit vůbec. Jestli ti nemá být oporou, nepotřebuješ ji. Že se ti občas něco nepovede (a komu asi ne) a někdo má potřebu si na tebe ještě šlápnout, toho nepotřebuješ.
No prave, ze uvazuji, ze je to treba dat razne najevo, ze takhle ne. To rypnuti „tvuj problem“ je naprosto zbytecne. Vylozene si jen rypne a pak stejne bez meho proseni ci nalehani pomuze. Ale proc sakra si musi rypnout? Vzdyt to neni ani vtipne.
Vtipne rypani mi nevadi, to dovedu jeste prilit benzin do ohne, at je nejaka sranda. S tim pracovat umim. 🙂 Ale vylozene rypnuti do toho, ze je vse muj problem, tak to nevim co s tim. Podle me nevi, jak to dovede byt neprijemne. Mozna si to ani neuvedomuje
@Capricorn61 píše:
To bych nerekla, protoze kdyz se zaridim sama, tak budu spatna, ze jsem ji nerekla.Uvidime, jak to dopadne s tim zubem. Ale vylozene k tomu zubari se mi nabizi i sama. Spis mi prijde, ze si vzdycky musi rypnout. Jak kdyby ji to delalo radost.
Takze i kdyz rekne, ze je to muj problem, a ja uz o tom nemluvim, tak stejnak pak sama od sebe o tom zacne mluvit a nakonec pomuze, aniz bych ja o to uz pak prosila.
Jen nevim, proc porad tak rype.
Ne, nebudeš špatná. Protože až se začne divit, že jsi se zařídila sama, tak jí na to řekneš: „Však si říkala, že je to můj problém, tak jsem svůj problém vyřešila.“ ![]()
@Capricorn61 píše:
No prave, ze uvazuji, ze je to treba dat razne najevo, ze takhle ne. To rypnuti „tvuj problem“ je naprosto zbytecne. Vylozene si jen rypne a pak stejne bez meho proseni ci nalehani pomuze. Ale proc sakra si musi rypnout? Vzdyt to neni ani vtipne.Vtipne rypani mi nevadi, to dovedu jeste prilit benzin do ohne, at je nejaka sranda. S tim pracovat umim. 🙂 Ale vylozene rypnuti do toho, ze je vse muj problem, tak to nevim co s tim. Podle me nevi, jak to dovede byt neprijemne. Mozna si to ani neuvedomuje
Je to nešťastný člověk. Víc v tom není. Jak říkám, sama jsem tohle zažila a pomohlo jediné, odstřihnout se. I přesto, že jsme si byli velmi blízcí a hodně si pomáhali. S tímhle se dlouhodobě vycházet nedá.
@Capricorn61 píše:
No prave, ze uvazuji, ze je to treba dat razne najevo, ze takhle ne. To rypnuti „tvuj problem“ je naprosto zbytecne. Vylozene si jen rypne a pak stejne bez meho proseni ci nalehani pomuze. Ale proc sakra si musi rypnout? Vzdyt to neni ani vtipne.Vtipne rypani mi nevadi, to dovedu jeste prilit benzin do ohne, at je nejaka sranda. S tim pracovat umim. 🙂 Ale vylozene rypnuti do toho, ze je vse muj problem, tak to nevim co s tim. Podle me nevi, jak to dovede byt neprijemne. Mozna si to ani neuvedomuje
A necítí se nedoceněná? Třeba má pocit, že ji bereš jako samozřejmost.
Možná je naštvaná na sebe, že Tě v tom stejně nenechá, ale připadá si využívaná. ![]()
Tak už je alergická poslouchat jakékoliv stížnosti, že bys po ní mohla zase něco chtít.
@janickaIII píše:
No jo, ale s tím zubem a její reakcí… Proč ji neřekneš rovnou, prosím odbez mě na pohotovost, budeš hlídat malou, zatímco na budu v křesle…tady se její reakci vlastně moc nedivím. Protože má pravdu, zub bolí Tebe, problém jak to vyřešís máš skutečně ty. Ji nemuselo vůbec dojít, že ji tím zádas o pomoc.
Tak ja zacala tim, ze me boli zub, aby vedela tzv. vo co gou, protoze o tom vubec nevedela. Pokracovala jsem tim, ze bych potrebovala jet na pohotovost, kde jsou od sesti vecera, a dal jsem to ani nestacila dorict.
Zas kdyz vi, ze ona vzdy se mnou jezdi, tak netreba ji vysvetlovat „chci jet s tebou“. Nikdy jsem tak jak pises rikat nemusela, ale najednou je v tom problem. ![]()
@catch-22 píše:
A nemůže mít nějaké vlastní problémy, se kterými očekávala pomoc a nedostala ji?
Jestli taková dřív nebyla, tak to asi nezačala dělat jen tak bez důvodu.
Pokud ma vlastni problemy, tak o nich nevim.
I kdyz se ptam, snazim se ji pomoct, tak mi nic „navic“ nerekne. Takze teoreticky to mozne je, jen treba mi to nechce rict. ![]()
@janickaIII píše:
Je to nešťastný člověk. Víc v tom není. Jak říkám, sama jsem tohle zažila a pomohlo jediné, odstřihnout se. I přesto, že jsme si byli velmi blízcí a hodně si pomáhali. S tímhle se dlouhodobě vycházet nedá.
Dekuji. Muzu zkusit prve zmenit pristup, jak tady psali, ze se snazit nestezovat a nedavat ji prostor k tomuto obvinovani. Uvidime, co to udela, jestli se to nezmeni, budu muset byt raznejsi
@Capricorn61 píše:
Tak ja zacala tim, ze me boli zub, aby vedela tzv. vo co gou, protoze o tom vubec nevedela. Pokracovala jsem tim, ze bych potrebovala jet na pohotovost, kde jsou od sesti vecera, a dal jsem to ani nestacila dorict.Zas kdyz vi, ze ona vzdy se mnou jezdi, tak netreba ji vysvetlovat „chci jet s tebou“. Nikdy jsem tak jak pises rikat nemusela, ale najednou je v tom problem.
Možná je problém v tom, že ty automaticky očekáváš pomoc. Že tam nezazni „prosím, mohla bys…“, asi ji nebaví být neustále k dispozici a neumí říct ne. Zkus poprosit o pomoc třeba mamku, kamarádku apod a tetě dej chvilku pokoj.