Všechno je můj problém

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5653
27.12.21 15:55
@Capricorn61 píše:
Zdravim vsechny. :mavam:
Nez mi zacnete psat, at za vsim udelam tecku a dalsi konecne scenare, tak hned upozornim, ze tomu chci dat jeste sanci. 🙂 A pak pristoupit na konecne reseni. :?

Velmi blizka osoba mi uz nejaky ten patek na vsechno odpovida „to je tvuj problem“. Popr. to hodi do takove formulace, ze se „citim“ ja provinile. A to naprosto zbytecne. Nastesti si to uvedomuji a neberu si to k srdci, nic si z toho nedelam. Ale nekdy uz to je fakt na palicu. :zed: A trapi me to, protoze se s tou osobou pomalu neda normalne bavit. :(

Uvedu priklady
Boli me zub. - No ale to je tvuj problem.
Uklouznu a zkonstatuji, ze ta podlaha klouze (coz oprabdu klouze). - To je ale tvuj problem.
Nestiham, i kdyz mam rezervu, ale ne kvuli sobe, ale kvuli okolnostem, napr. auto nenastartuje, dite se po.ere tak, ze ho clovek musi i prevlikat nebo autobus ma hodinu zpozdeni. Vsechny tyto okolnosti jsou muj problem. Nekdy mam pocit, ze muzu i za to, jake je pocasi. :roll:

Vzdycky na toto odpovidam razne, ze to opravdu muj problem neni, ze nemuzu ovlivnit to, ze autobus mel zpozdeni. :nevim: Jenze tady to jeste nekonci. 8o Dostane se mi odpoved - Ale je to tvuj problem, mela jsi jet vlakem. :potlesk: Kdyz bych pokracovala, ze vlakem jet mi zabere cele dopoledne a jsou tam prestupy oproti autobusu, ktery jede hodinu a primo, tak obdrzim odpoved typu „no a co“ nebo „tak snad neco udelas navic“ nebo tak neco v tom smyslu, abych se citila provinile. 8)

A moje dotazy zni:
Jak z toho ven?
Co na to odpovidat?
Mam se chovat stejne?
Jak delat, ze jsem nadveci a odpovidat „sterem“?
Popr. Proc se tak chova a cim by to mohlo byt?
Nebo co byste mi poradili?

Prve jsem to neresila, kdyz se to zacinalo stupnovat, tak jsem te osobe primo rekla, ze vsechno neni muj problem a moje vina, ze umim byt k sobe kriticka, uznat chybu a omluvit se, ale ze s timto neustalym obvinovanim to je na palicu. Asi tyden to bylo mirnejsi a pak nanovo. :roll: Takze promluvou to nepujde. :think:

Nejvic me na tom mrzi, ze s tou osobou jsme si vzdycky byly vzajemne oporou, vzdycky se podporovaly a ted toto. :( Ja i pres to vsechno oporou jsem a snazim se byt nadale, pomuzu, nekdy az tak, ze omezim sve povinnosti, ale i to je malo pro nejake slusne chovani. :( Fakt me to mrzi, proto chci prve zkusit najit nejake reseni, a az pote delat razne zavery, pac tu osobu mam stale moc rada.

Omlouvam se za slohovku, ale byla potreba, at Vas uvedu do deje. 🙂

Dekuji za reakce. :andel:

Edit: Jde o tetu.

Příspěvek upraven 27.12.21 v 10:17

Ono záleží na tom, co je to za osobu. Jestli jde o Tvého milovaného, tak si představ, jestli je horší toto snášet, nebo být bez něj. A ono tohle vlastně platí, ať je to kdokoliv. Záleží taky na tom, jestli je ten člověk fakt takhle celej nastavenej, nebo si tohle jen tak rád používá, ale v opravdové nouzi by Tě podržel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2577
27.12.21 15:59

@Popeladym dekuji za reakci, jde o tetu, uz mam ruzne nazory z diskuze, uz vim, jak budu postupovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80136
27.12.21 16:03
@Capricorn61 píše: 😂 😂 😂To asi ne. Ale aspon jsem se zasmala. :mrgreen:

TO JE DOBrE, že ses zasmál. Jen nevím čemu. Klidně to tak může být. Že ty nemáš ten pocit, to je tvůj problém. Podstatné je, že ona ho asi má, jinak by se chovala tak, jak jsi zvyklá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2577
27.12.21 16:32
@inkakřivák píše:
TO JE DOBrE, že ses zasmál. Jen nevím čemu. Klidně to tak může být. Že ty nemáš ten pocit, to je tvůj problém. Podstatné je, že ona ho asi má, jinak by se chovala tak, jak jsi zvyklá.

Ja chapu, ze kdyz ja musim resit neco, tak to muj problem je. Taky nikde netvrdim, ze ona za me musi problemy resit. Ale bohuzel kdyz mi tu nekdo zacne psat nesmysly, ktere jsou odveci, tak se tomu musim uz jen smat a nechat vas tu pri tom.

Navic jsem uz predtim psala, ze vim ted, co mam delat, ze mam i jiny pohled na vec, diky diskutujicim. Takze ja si to poresim. Jen mi prijde uz moc tady psat, ze ona je moje sluzka, ze ji vyuzivam a dalsi nesmysly. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80136
27.12.21 17:12

@Capricorn61 Ona si tak mohla připadat. Protože jak píšeš, tys ji nikdy ani nepoprosila, že potřebuješ, aby s tebou k tomu zubaři třeba jela. Jen jsi řekla, že tě bolí zub, a automaticky jsi počítala, že ona pojede. Takže to jí mohlo vadit, mohla si připadat hodně zle. Takže jako ty sem se ona mohla obrátit o radu ke kamarádce a ta ji poradila.,,Řekni jí, že to je její problém". Budeš muset víc filtrovat, co a jak říkáš. Takže buď - bolí mě zub, odpoledne tam jedu. Anebo - bolí mě zub, mohla bys prosím jet se mnou? Ono jí to vážně mohlo hodně štvát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
724
27.12.21 17:19

Mozna tady vetsine vadi tvoje formulace „jed se mnou“ misto „jela by jsi by se mnou, prosim?“ Je to jednoduche. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
27.12.21 17:21

Já nečetla ostatní, ale podle mě, je to možná tím, že vidíš problém, ve věcech, co ostaní lidi prostě neřeší..
Nechcim,, aby to vyznělo blbě, ale já viděla třeba problém typu- nemocná máma, propustili mě z práce, špatné výsledky třeba u lékaře, nemůžu otěhotnět at..
To co popisuješ bych asi ani třeba kamarádce, mámě neříkala, že mám problém, nevím.. Jako bolí mě zub.. Ani nevím, co bych měla odpovědět druhému, že si to musí sám vyřešit- nebo je to tvůj problém, zubař..
Ujel mi autobus, No je to blbé, tak si měla vlakem, já bych to tasi taky tak řekla nevím.. Podle mě, ty problémy, co máš jsouprostě malicherné a možná, si myslí, že všechno dramatizuješ..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2577
27.12.21 17:24

@inkakřivák Delas, jak kdyby jsi u toho byla. Mimochodem vubec to nezacalo tim, ze bych s ni resila zubare, takze opravdu tady resis slovickareni na zaklade toho, co jsem napsala o nejakem zubarovi, pritom ja resila neco jineho. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
27.12.21 17:24

Mně odpovídá máma tímto stylem, a ted to napíšu asi blbě ale výstižně, když podle ni řeším- píč… pardon asle tak jsem to chtěla vyjádřit.. Když řeším něco moc důležitě a je to prostě věc, která se moc dramatizuje a přehrává, co kdo řekl a jak se to má udělat, a pořád dokola..
Takže už si taky dávám pozor na to, co vlastně beru za problém.. ALe to byl spíš problém když jsem byla mladší ted problémy a řešení zase vidím jinak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2577
27.12.21 17:30
@Janasas píše:
Já nečetla ostatní, ale podle mě, je to možná tím, že vidíš problém, ve věcech, co ostaní lidi prostě neřeší..
Nechcim,, aby to vyznělo blbě, ale já viděla třeba problém typu- nemocná máma, propustili mě z práce, špatné výsledky třeba u lékaře, nemůžu otěhotnět at..
To co popisuješ bych asi ani třeba kamarádce, mámě neříkala, že mám problém, nevím.. Jako bolí mě zub.. Ani nevím, co bych měla odpovědět druhému, že si to musí sám vyřešit- nebo je to tvůj problém, zubař..
Ujel mi autobus, No je to blbé, tak si měla vlakem, já bych to tasi taky tak řekla nevím.. Podle mě, ty problémy, co máš jsouprostě malicherné a možná, si myslí, že všechno dramatizuješ..

Dekuji za reakci, ale to, co jsem davala priklady, napr autobus, jsou spojene s ni. Tedy ze jsem za ni prijela pozdeji. Takze tak.

A abych nemohla pred ni rict negativum je nesmysl. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2577
27.12.21 17:33
@Janasas píše:
Mně odpovídá máma tímto stylem, a ted to napíšu asi blbě ale výstižně, když podle ni řeším- píč… pardon asle tak jsem to chtěla vyjádřit.. Když řeším něco moc důležitě a je to prostě věc, která se moc dramatizuje a přehrává, co kdo řekl a jak se to má udělat, a pořád dokola..
Takže už si taky dávám pozor na to, co vlastně beru za problém.. ALe to byl spíš problém když jsem byla mladší ted problémy a řešení zase vidím jinak

Mas pravdu, ale pokud mas cloveka, se kterym resis vsechny „bolistky“ a nikdy mu nevadilo, ze resis blbosti, ktere on resi mimochodem taky s tebou, tak je divne, ze z niceho nic by otocil. :nevim: Takze tak. Ja uz vim, jak situaci resit. A nazor zaiimavy prinosny, diky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80136
27.12.21 18:04
@Capricorn61 píše:
@inkakřivák Delas, jak kdyby jsi u toho byla. Mimochodem vubec to nezacalo tim, ze bych s ni resila zubare, takze opravdu tady resis slovickareni na zaklade toho, co jsem napsala o nejakem zubarovi, pritom ja resila neco jineho. :nevim:

Vychazim z tvých informací. Nechápu, co tě bere. Ale myslím, že je problém fakt u tebe. Jak není podle tebe, hned v tom hledáš kdovíco. Já ti jen ukazují, že tvůj pohled je tvůj, a druhý člověk to může vidět úplně jinak. A když vidím tvou reakci, myslím chápu, proč tvá teta reaguje tak jak reaguje. Prostě tvoje problémy jsou tvoje, druhého člověka mohou jednoduše otravovat. A jestliže máš zájem o dobré vztahy, nech si své,,potíže" pro sebe a je to. Ta odpověď,,to je tvůj problém" znamená jednoduše nechci to slyšet, nechci to řešit, nemluv o tom. Proč asi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
27.12.21 18:11

@Capricorn61

A odpovídá takhle i ostatním, nebo jenom tobě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2577
27.12.21 18:47

@inkakřivák Z informaci, ktere nejsou dostatecne. :roll: Zas a znova. Takze ano, tvuj nazor je zkresleny, kvuli nedostatku informaci. Ja to vidim jeste z jineho uhlu.

Pises, ze pry jak neni podle me, tak v tom hledam buh vi co. To vychazis ze zubare. Ja ale vychazim z toho, ze mi takhle zacala reagovat na prkotiny. A jestli ti prijde ok reakce, jak jsem psala v prvnim prispevku ohledne autobusu, tak mi rozhodne ne, byt je to muj problem, ktery ale ovlivnil i jeji cas. A takhle zacala rypat do uplnych hovadin. Dam dalsi priklad - zeptam se - „Nevis, jak mam odstanit tu plisen?“ Ani si nestezuji, ptam se. Odpovi, „kde je?“ Ja „v kuchyni nad linkou.“ Ona „malo vetras. Tvuj problem.“ A to mi opravdu neprijde ok. Proto jsem zakladala diskuzi. A neobtezuji ji s tisici takovyma prkotinama, sem tam se na neco zeptam. Ona se me pta porad, zarizuji za ni veci, sem tam ji uvarim, pomaham ji, jak potrebuji, takze si nemyslim, ze bych ji zneuzivala nebo chtela po ni moc. :nevim: A jinak ano, je to muj problem ta plisen, ale prece na tom, ze se zeptam, jestli nevi, jak se ji zbavit, nic neni. To bych ji porad musela odpovidat totiz stejne na jeji otazky: Jak jsi to uvarila? Ty nevis, tvuj problem. Co to je za caj? Nepoznalas, tvuj problem. Jak mam nainslatovat aplikaci? Nevis, tvuj problem. A to nechci. A hlavne jak bych se s ni tedy mela bavit a hlavne o cem, kdyz si na vse najde cestu, jak rict „tvuj problem?“

Proto jsem se tu zeptala, kazdy mi neco odpovedel, ja si z toho vzala sve. Vim, ze mam problemy, a ze to jsou me problemy. Ne, ze ne. Ale to jeji odskekavani je moc. Tak ci tak s ni promluvim, i ji neco muze trapit, nebo resi neco vetsiho a prijdou ji „me problemy“ prkotiny, kdo vi. Zjistim.

Ale momentalne to co pises zamerujes opravdu jen na to, ze ja nedovedu priznat problem a ze ji otravuji. :think: Coz zaprve priznat problem umim, jen mi prijde uz moc to odsekavani, a zadruhe kdybych ji otravovala, nenavazovala by teta se mnou kontakt. Ano, ona se mnou. Nikoli ja.

At pisu, jak pisu, k ni uctu a respekt mam, byt to ze psani nevypada, a nikdy jsme nemely problem s domlouvanim. Tak me prave mrzi, ze si myslis, ze ji otravuji, strasne zneuzivam a ze jsem blbka. 8) Proto jsem psala, ze to fakt ted nema cenu.

A jinak diky za nazory, urcite si z nich neco vezmu, treba to omezeni rikani problemu. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2577
27.12.21 18:48

@Karamba2020 Nemuzu napsat jak casto, ale uz jsem slysela, ze to odsekla i strycovi, dokonce kdyz se o nekom bavila, tak zminila, vsak to je jeho problem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová