Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, chci se trochu poptat, mám skoro 7.měsíční holčičku , od 6. měsíce se plazí,asi dva týdny leze po čtyřech a sama si sedá.Posledních pár dnů se všemožně snaží vstávat na nožky, když jí chci posadit na koberec, tak je naprosto zapřená, musela bych jí na sílu „lámat v pase“ abych jí posadila takže jí dám raději lehnout-sedne si pak sama. Prostě vyhledává jakoukoliv příležitost k tomu aby stála.O nábytek zatím ne - má na to slabé ruce( spíš se pak bouchne. A teď ten dotaz podporovat nebo nepodporovat jí v tom? ![]()
Nechat volnému vývoji. Na zem položit a nechat ji, ať si dělá, co sama zvládne. Když se posadí, je to OK, když si doleze k něčemu a tam se sama postaví, taky OK, ale ať si prostě poradí sama.
nech ji at dělá co sama zvládne,náš prcek si stoupá k nábytku,nahoru umí,ale dostat se zpátky na zem?Ani náhodou,musím ho sundat,když ho nechám,tak řve jak blázen.
je to moje vina,že jsem mu takhle vždy pomáhala,takže nech ji at se snaží sama.
Nech ji byt at si dela a vstava ci nevstava jak chce… Nase nejmladsi si poprve u stolicky stoupla 1.dubna (narodila se 5.rijna), to mas jeste 4 dny predtim, nez ji bylo pul roku. Uplne bez pomoci, bez jakehokoli uceni jak to udelat.
Kdyz ji chces dat na zem, nestavela bych ji, ale normalne polozila at se uz pak odplazi, sedne, stoupne jak chce a kde chce.
Pokud tomu nechas volny prubeh, nebudes nejak podepirat a pomahat vselijak bude v pohode a zadny klouby, pater ani nic jinyho si neposkodi.
A asi se priprav na to, ze bude i brzo chodit ![]()
doriang píše:A asi se priprav na to, ze bude i brzo chodit![]()
starší mi obešla postýlku v 7. měsících asama chodila na konci 8. měsíce.
ankasz píše:
Ona totiž když sedím a dám si jí čelem k sobě, tak se hned zapře o moje břicho na nožky a vlastně stojí, opírá se o mě akorát rukama. Mám jí v tom bránit nebo jí nechat.
To dělá hodně dětí, ale určitě to není přirozené a neměla bys ji k tomu podněcovat často.
Na stání bude sama zralá, až se k nečemu doplazí a vlastní silou se zapře a SAMA bez cizí pomoci postaví
koukam ze mame podobne zrychleny deti
nejstarsi prvni kroky v 9ti mesicich, prostredni temer presne v 8,5 mesicich a posledni ani nevim bo jsem si furt rikala, ze je jeste moc mala, aby to uz byly ty prvni kroky a ve vysledku uz od poloviny cervna sama chodi - teda ted uz beha
![]()
Takze ja jsem zastance toho radovat se z uspechu, ale nepodporovat, nepodporovat, nepodporovat
![]()
ankasz píše:
Takže jí v tom budu mermomocí bránit.. díky
Bránit né, tak jsem to nemyslela, spíš v tom zkus zabránit sobě.
Když víš, že pokud si ji dáš na klín čelem k sobě, snaží se zapřít a dostat se s tvojí pomocí na nohy, tak si ji takto na klín nedávej.
Prostě nepodporovat
Nepodporovat, ale nebránit jí. Až se postaví sama a začne obcházet nábytek, tak to je známka, že už na to má. Náš malej obcházel bravurně nábytek v 7 měsících.(chodit sám začal až ve 13ti měs.)
Cappy píše:
Když víš, že pokud si ji dáš na klín čelem k sobě, snaží se zapřít a dostat se s tvojí pomocí na nohy, tak si ji takto na klín nedávej.
Prostě nepodporovat
Ono se to snadno řekne, ale ona se takhle ke mně nejvíc tulí
, a najednou hop a už je na nohách.
Takže tulit se budem, ale prostě stání podporovat takhle nebudem . ![]()
Ahojte, tak ta moje šikulka se poprvé sama postavila u gauče 28.9.- přesně na 7. měsíců
. no a teď už to pilně trénuje každý den u jakéhokoliv nábytku. Třeba dneska mě vzbudila na kojení v 6h ráno tím že na mě ve stoje výskala z postýlky. ![]()