Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
proč anonymně? najdi si v diskusích, je tu už takových diskusí hafo, a co jedna maminka doporučuje, druhá nikdy nepoužila, nebo považuje za zbytečnost
První dítě je metodou pokus-omyl, nakonec jsem půlku věcí, bez nichž by se jiní určitě neobešli, téměř nepoužila. A naopak jsem dokupovala věci, které ostatní považovali za zbytečné. Za mě - raději méně než více, dokoupit se dá v dnešní době prakticky hned. A máš-li možnost něco popůjčovat, jdi do toho, spousta věcí je jen na velmi krátkou dobu.
Taková klasická komoda plná oblečků… 3/4 nikdy neměly na sobě.
Na úplně malé děti jsem nejvíc využila overaly (celé rozepínací, z Tesca za pár korun), byla s tím nejlepší manipulace, body jedině zavinovací. Rvát novorozeněti něco přes hlavu jsem zkoušela jednou a už nikdy víc
říkala jsem si u toho „aha, tak takhle asi vypadá porod“.
Mikinky zase rozepínací, měla jsem x mikin přes hlavu, které na moje děti s kulatou velkou hlavou prostě nešly natáhnout
možná za použití násilí. Jinak ta mi vždy vystačila jedna v každé velikosti.
Při větším chladnu kombinéza, měla jsem různě teplé, přišlo mi to zase lehčí na manipulaci, než vrstvit, vrzneš do kombinézy a jedeš…
Kdybych měla další děti, nikdy bych už nenakupovala tak dopředu a hlavně ne hromady zbytečných hadrů. Ze začátku stačilo cca 6 overalů na jedno dítě (měla jsem dvojčata), ty jsem točila pořád dokola. Děti mi hodně rychle rostly, Newborn oblečení jim bylo asi čtrnáct dní… takže se fakt nezásob mini věcma. A jestli nežiješ na samotě u lesa bez auta, tak už vůbec ne, já skočila do auta a za 20 minut jsem byla z Tesca doma s oblečením na 3 měsíce, věděla jsem, že ho využiju a že dětem chvíli bude.
Měla jsem spoustu různých značek oblečení, i poděděných a upřímně fakt chválím FF z Tesca, Lupillu z Lidlu. V Lidlu jsem to koupila jako nouzovku a bylo to super oblečení, nezničilo se praním, jen teda v Lidlu mají trochu jiné číslování, to oblečení bylo vždycky větší.
Fusaky jsem používala LitlleAngel, ty se podle mě vyplatily, byly super.
Já mám zas jinou zkušenost než Radka
Raději vrstvím, ptž když si dítě třeba ublinkne, nemusím ho převlékat hned celé
Nedám dopustit na bodýčka, za mě nejpraktičtější oblečení
Já je tedy oblíkám přes hlavu - však jsou rozepínací nebo mají pružné lemy, naopak v těch zavinovacích jsme se vžy zamotala
Pak jsou praktické dupačky, ale jen u maličkých dětí
Jak se začnou děti hýbat, omezují je v pohybu a pak radši dávám punčocháčky
No a samozřejmě mikinky, čepičky a pod
Minimálně používám ponožtičky, ptž furt sklouzávají ![]()
Overálky u miminek dávám nejčastěji na noc nebo na ven, kdž je chladno ![]()
Takže si, zakladatelko, vyber
Ale hlavně neplaš, vyzkoušej od všeho jen pár kousků a co se ti osvědčí, to dokoupíš
Navíc děti hodně rychle rostou, tak to nepřeháněj ![]()
@pe-terka Z toho plyne, že se to prostě musí vyzkoušet
hele, moje děti skoro neblinkaly, takže jsem moc nepřevlékala a měly fakt hustě kulatý hlavy, každý se nad tím pozastavoval, takže možná v tom byl s body přes hlavu háček ![]()
Já bych jenom poradila fakt to nepřehánět, koupit od každého něco, vyzkoušet a uvidíš. U nás měly děti overaly už v porodnici, tam jsme si na to zvykli a přišlo nám to nejlepší. Dupačky moje děti neměly nikdy, když už měly body tak k tomu tepláčky s ťapkama (ponožky jsem taky nevedla).
@radkka já si vybavuju, jak jsem neštastně zapínala to zavinovací bodyčko
Fakt jsme se ztrácela v tom, kterej cíp mám kam zapnout
Ty bys pukla smíchy, ale mě to odradilo navždy
Radši to nacpu přes hlavu ![]()
Ale nejhorší bývaly ty košilky, to ty už asi nepamatuješ
Vypadalo to krásně, ale děcka měly furt holý záda a bříška
Dávalo se to před x léty a podědila jsme je na nejstarší děcka
Vyřadila jsme je velice brzy a nahradila bodýčkama ![]()
Důležité je vyzkoušet,je toho na výběr hodně a každé mamince vyhovuje něco jiného. Mě se nelíbí overaly,nepoužívala jsem,body napřed zavinovací,později jen ty zapínací na druky u krku,lodičkové výstřihy nechci. Většinu dětí mám dlouhých a hubených,takže nám nesedí Tesco,Lidl,ale nejlépe HM. Množství podle toho,jak často budeš prát.U nás putuje oblečení z jedné skříně do druhé(máme více dětí převážně stejného pohlaví),takže mám vysoké požadavky na kvalitu,HM,CA a výš,nenakoupila bych hadry z Pepca nebo Kiku,fajn jsou české značky - JOžánek,Tulec Trend,Amálka. A ještě hodně od nás pěkného putuje neteři.
@pe-terka No vidíš,a já jsem vybírala kolekce s levorukým zapínáním,zjistila jsem,že jsou trochu levnější než pravoruká
Zavinovací body je luxusní a bude se mi po něm hodně stýskat,protože moje děti se z toho dokázaly už v půlroce vyšrákat,vždy,když byl v postýlce klid,tak jsem přišla a malá byla vyslečená.
@pe-terka píše:
@radkka já si vybavuju, jak jsem neštastně zapínala to zavinovací bodyčkoFakt jsme se ztrácela v tom, kterej cíp mám kam zapnout
![]()
Ty bys pukla smíchy, ale mě to odradilo navždy
Radši to nacpu přes hlavu
Ale nejhorší bývaly ty košilky, to ty už asi nepamatuješVypadalo to krásně, ale děcka měly furt holý záda a bříška
Dávalo se to před x léty a podědila jsme je na nejstarší děcka
Vyřadila jsme je velice brzy a nahradila bodýčkama
Košilku mi máma přinesla jako ukázku, fakt strašný ![]()
Já mám asi prostě ráda zapínání cvočků, jak na body, tak na overalu ![]()
@Jana206 píše:
@pe-terka No vidíš,a já jsem vybírala kolekce s levorukým zapínáním,zjistila jsem,že jsou trochu levnější než pravorukáZavinovací body je luxusní a bude se mi po něm hodně stýskat,protože moje děti se z toho dokázaly už v půlroce vyšrákat,vždy,když byl v postýlce klid,tak jsem přišla a malá byla vyslečená.
Nene
tak to se mi nestalo a to jsem si myslela, že mám šikovný děti.
@radkka pravda, já si na cvočky nepotrpím
kamarádka používá látkový plíny na cvočky a když jsem jí přebalovala malou, mohli mě čerti sebrat
Zlatej sucháč ![]()
@Jana206 píše:
@pe-terka No vidíš,a já jsem vybírala kolekce s levorukým zapínáním,zjistila jsem,že jsou trochu levnější než pravorukáZavinovací body je luxusní a bude se mi po něm hodně stýskat,protožemoje děti se z toho dokázaly už v půlroce vyšrákat,vždy,když byl v postýlce klid,tak jsem přišla a malá byla vyslečená.
no vidíš, to by se mě nemohlo stát
![]()
@radkka Mam to uplne stejne. Nejlepsi overalky z Tesca. A pak kombinace body nebo zapinaci kabatek a dupacky. Taky jsem udelala zbytecne velke zasoby. Mikinka zatim staci jedna. Peru skoro denne, mam susicku neco soupnu na susak a tocim asi ctyri kousky obleceni. Hodne vyuzivam obyc. bile pleny, jednorazove prebalovaci podlozky, hnizdo, lehatko tiny love.
Nepouzila jsem: vlhcene ubrousky a veskerou kosmetiku (mala ma vyrazku, takze perlan a voda staci), vlozky do podprsenky, polodupacky a teplacky (nemaji cvocky mezi nozkama), vsechno pres hlavu, ponozky (dostala jsem jich tolik, ze bych mohla mit stonozku), cepicky.
@pe-terka píše:
@radkka pravda, já si na cvočky nepotrpímkamarádka používá látkový plíny na cvočky a když jsem jí přebalovala malou, mohli mě čerti sebrat
![]()
Zlatej sucháč
Teď jsem si vzpomněla, jak jsi mluvila o té košilce, že se mě moje babička ptala, když jsem byla těhotná, jestli mám plymo
musela jsem si to vygooglit, neměla jsem potuchy, co to je, koukala na mě, jak na krkavčí matku ![]()
No vidíš, tak už víme, kde byl problém ![]()
@radkka píše:
Teď jsem si vzpomněla, jak jsi mluvila o té košilce, že se mě moje babička ptala, když jsem byla těhotná, jestli mám plymomusela jsem si to vygooglit, neměla jsem potuchy, co to je, koukala na mě, jak na krkavčí matku
No vidíš, tak už víme, kde byl problém
ten pojem jsme v životě neslyšela, a to jsme matka matadorka
No už vím, dohledla jsem
„Plymo“ jsem tedy používala minimálně, radši lehkou zavinovačku, ze které se děti neodkopaly
A když byla velká vedra, zakrývám je látkovou plenou
Zdravím maminky
rada bych se dozvěděla nebo požádala bych Vás o to kolik jste měli věciček připravené pro mimi a co vše jste měli připravené (nám zimu).Chápu že mi určitě nebude počítat každý kus atd.. ale tak obrazně jsem prvorodička a momentálně nemám skoro nic (28tt).klidne můžete napsat co se Vám osvědčilo.