Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@vendulina83 píše:
no mně se právě nelíbí, nejde jí říkat nijak jinakjá jsem navrhovala třeba Elenku, Nelu, Vivianu, Stelu, Emílii… ale bylo to zatím jen první kolo, takže příště si vezmeme opravdu ten seznam a budeme společně vyškrtávat
No, kdyby vybírali jméno naši dva chlapi, neměli by problém, shodli by se na Anežce. Já bych Ti zas v poklidu schválila Elenku
. A nešla by třeba konzervativnější varianta Eleny - Helena? Když má ten Tvůj asi rád dříve dávaná jména… ![]()
@vendulina83 píše:
no mně se právě nelíbí, nejde jí říkat nijak jinakjá jsem navrhovala třeba Elenku, Nelu, Vivianu, Stelu, Emílii… ale bylo to zatím jen první kolo, takže příště si vezmeme opravdu ten seznam a budeme společně vyškrtávat
Tak treba mne se tato jmena nelibi
to bych radeji dala tu anežku. Mam tak radeji ty vic ceska jmena, navic techto je ted vsude milion. I ta Jitka neni za me spatna
musite si spolu sednout a projit ten kalendar, my to udelali nekolikrat po sobe
My jsme měli tento problém s klučičím jménem. Před otěhotněním se mi líbil Adam, ale nějak mě to přešlo, a pak ne a ne a ne se shodnout. Muž chtěl Boříka, ale to jsem teda zamítla - Bořivoj ani Bořek fakt nejde, a Dalibor mi nesedí k příjmení (má na začátku R). Nakonec jsme se dohodli na Vilémovi. Ale kdybysme měli mít druhé dítě, tak mu možná na toho Dalibora kývnu ![]()
Myslím, že „no uterus, no opinion“ je trochu radikální přístup, ale matka by IMHO měla mít právo veta. Čili pokud nechce Nelu, Stelu, Emilii, Vivianu atd. (a já bych teda taky nechtěla, ale to je věc vkusu), tak ať navrhuje dál, dokud se nepotkáte.
On chce Anežku, ty Elenu, dejte Alenku, bude jediná ve školce, narozdíl od moderních jmen. Mně se tedy ta jeho jména taky líbí víc, ale nutit ti je je blbost, hledejte a najdete, musí si to sednout u obou.
@Slečna Ferka píše:
My jsme měli tento problém s klučičím jménem. Před otěhotněním se mi líbil Adam, ale nějak mě to přešlo, a pak ne a ne a ne se shodnout. Muž chtěl Boříka, ale to jsem teda zamítla - Bořivoj ani Bořek fakt nejde, a Dalibor mi nesedí k příjmení (má na začátku R). Nakonec jsme se dohodli na Vilémovi. Ale kdybysme měli mít druhé dítě, tak mu možná na toho Dalibora kývnuMyslím, že „no uterus, no opinion“ je trochu radikální přístup, ale matka by IMHO měla mít právo veta. Čili pokud nechce Nelu, Stelu, Emilii, Vivianu atd. (a já bych teda taky nechtěla, ale to je věc vkusu), tak ať navrhuje dál, dokud se nepotkáte.
Oba by měli mít právo veta, ne? Ale souhlasím, hledat do té doby, než najdete. Nejhorší je, že postupným hledáním, oba slevují a slevují, až vybrané jméno není tak úplně volbou ani jednoho z nich. ![]()
Ahoj, tak mam podobny problem, i kdyz do porodu hoodne daleko.. na klucicim jmenu se shodneme, ale problem je taky u holcicky. Manzel chce, aby se jmenovala po jeho zesnule mamce Jitka, ale me se to prici. Prvni syn se jmenuje stejne jako jeho otec (ale i muj), a kdyby se mela holcicka jmenovat stejne jako jeho mamka, je to jako by tu byla zase znova ta puvodni rodina. Nevim, jestli me pochopite, asi to moc k pochopeni neni.
nejhorsi je, ze manzel o jine variante nechce slyset a ja nevim, co s tim. To jmeno opravdu nechci, na druhou stranu se mi to zda sobecke, protoze mamka mu umrela pomerne brzo a je mi ho lito..co s tim?
To mi prijde jako zbytecna komplikace pro to dite - na oficialni dokumenty se bude muset podepisovat obema jmeny a nas problem to stejne nevyresi. Manzel ji bude chtit rikat tim matcino jmenem, ja tim druhym a budeme tam, kde jsme ted ![]()
@hani28 píše:
Dat dve jmena? To po mamince jako druhe…
Tohle by mi taky přišlo přijatelné.
Jinak popravdě, já bych jméno Jitka nechtěla i bet té záplatky s matkou, nelíbí se mi. Ale tím, že by mělo být oboje po rodičích, tak to je tím divnější.
Kamarádka má dcery, jmenují se druhými jmény Ava (Ava byla její maminka) a Anna (Anna je tatínkova babička - maminka je Miluše a to k použití jako druhé jméno zamítli
). Neměl muž třeba babičku, jejíž jméno by se Ti líbilo? Nebo Ty?
@figurka6 taky bych buď dala dvě jména anebo variantu jména Jitka - třeba Judita? Já to měla podobně, chtěla jsem dceru Marii po mé mámě, ale chlapovi se to jméno moc nelíbí. Vymysleli jsme Miu. NAkonec jsme jí nedali, nehodila se nám k příjmení ![]()
Nejste třeba věřící? Že byste dali dvě jména křestní, ale na matrice jen jedno?
Osobně se mi Jitka docela líbí, ale záleží na vás. Žádný z rodičů by neměl mít ke jménu averzi, mělo by se líbit oběma, i když to nebude pro jednoho zrovna top.
Ja mam top jmena Barborka (to me nepustilo uz od detstvi), Anicka, Marie a Klarka. Shodneme se jen na Anicce, takze nebyt te zapletky se jmenem po manzelove matce, bylo by to bez problemu. Nevim, jak ho presvedcit, ze ho nechci davat..Dve jmena nam ten problem bohuzel nevyresi, jak jsem psala vyse.
Příspěvek upraven 18.02.16 v 14:44
@figurka6 kompromis, vzít kalendář, a jet jméno po jménu a říct si, jestli se líbí, či ne. Taky bych nedala obě jména po rodičích. Partner mi přijde sobecký, že vidí jen tu svou variantu a nepřipouští jinou.
@vendulina83 píše:
Ahoj holky,
s manželem se vůbec nemůžeme dohodnout na jménu pro naši holčičku. Jsem v osmém měsíci, času moc nezbývá, manžel se doteď výběru jména víceméně vyhýbal a když jsem ho teď už donutila to konečně řešit, tak jsme zjistili, že se prostě na ničem neshodnemeJá navrhla asi deset jmen, na všechny mi odpověděl, že to teda v žádném případě. Jeho dva návrhy zase nejsem schopna akceptovat já, kompromis neexistuje. Chytla jsem z toho docela depku a půl večera probrečela… netušila jsem, že to bude takový problém.
Podotýkám, že manžel měl ohledně miminka poslední slovo zatím skoro ve všem, vybíral i postýlku, kočárek, no skoro všechno muselo být podle něj… už si fakt připadám jak nesvéprávná, nenechává mi v tomhle žádný prostor. Nikdy dřív takový nebyl, normálně je to těžký flegmatik. Chápu, že mu na mimču záleží, ale je to taky moje dítě a nechci dělat další ústupek jen proto, aby byl doma klidTyhle naše konflikty mi hrozně kazí to těšení se na miminko
Měla jste to některá taky tak? Jak jste to vyřešili? Díky!
holka, nechci tě strašit, ale v té rodině, pokud nedokážete ani jeden ustoupit, to bude za chvíli vypadat jako ve filmu válka roseových-máš se na co těšit. Opravdu je jméno tak důležité? je to prkotina, proboha. já dala jedno co chtěla tchýně a druhé co chtěla moje mamka. třetí byl kompromis. čtvrté kdyby někdy bylo, tak si do toho už nenechám kecat, prostě v porodce dám to co chci. protože tebe se budou na sále ptát, ne chlapa. ![]()
@figurka6 A jak se jmenují mužovy babičky? Neuspokojila bys ho nějakou z těchhle variant?
Jinak popravdě, taky mi přijde problém, když si muž řekne jedno a na tom trvá a žádné argumenty nepomohou. Trvala bych na tom, ať jich řekne aspoň pět, a na jednom se snad potkáte.
My měli takhle problém s klukem - muž mi všechno zamítal, měl jedno svoje a nic jiného mu nebylo recht (kromě teda Matěje, ten se nám líbil oběma i k příjmení, ale Matýsků je tolik, že to bych dítěti neudělala). No a nakonec jsem prudila tak dlouho, že jsme našli kompromis: ani ne moje vysněné, ani to jeho jedno. (Ale teda stejně máme holku, takže cajk.)