Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky,
s manželem se vůbec nemůžeme dohodnout na jménu pro naši holčičku. Jsem v osmém měsíci, času moc nezbývá, manžel se doteď výběru jména víceméně vyhýbal a když jsem ho teď už donutila to konečně řešit, tak jsme zjistili, že se prostě na ničem neshodneme
Já navrhla asi deset jmen, na všechny mi odpověděl, že to teda v žádném případě. Jeho dva návrhy zase nejsem schopna akceptovat já, kompromis neexistuje. Chytla jsem z toho docela depku a půl večera probrečela… netušila jsem, že to bude takový problém.
Podotýkám, že manžel měl ohledně miminka poslední slovo zatím skoro ve všem, vybíral i postýlku, kočárek, no skoro všechno muselo být podle něj… už si fakt připadám jak nesvéprávná, nenechává mi v tomhle žádný prostor. Nikdy dřív takový nebyl, normálně je to těžký flegmatik. Chápu, že mu na mimču záleží, ale je to taky moje dítě a nechci dělat další ústupek jen proto, aby byl doma klid
Tyhle naše konflikty mi hrozně kazí to těšení se na miminko ![]()
Měla jste to některá taky tak? Jak jste to vyřešili? Díky!
Měla jsem podobně, partner těžký flegmatik ohledně všeho, ale jména - mnou vybrané - mi striktně zakázal. A jeho jména byly také pro mě neakceptovatelné.
Takže dlouho jsme to nechali otevřené a nakonec jsme se shodli na jménu, které bylo akceptovatelné pro oba. NIKDY bych neudělala ústupek jen pro klid v tak zásadní věci, jako je jméno dítěte.
Trochu mě z toho mrazí, nedovedu si představit, že by mi partner určoval např. jaký mám koupit kočárek
(to jedině za předpokladu, že on by šel na mateřskou místo mě).
@vendulina83 píše:
Ahoj holky,
s manželem se vůbec nemůžeme dohodnout na jménu pro naši holčičku. Jsem v osmém měsíci, času moc nezbývá, manžel se doteď výběru jména víceméně vyhýbal a když jsem ho teď už donutila to konečně řešit, tak jsme zjistili, že se prostě na ničem neshodnemeJá navrhla asi deset jmen, na všechny mi odpověděl, že to teda v žádném případě. Jeho dva návrhy zase nejsem schopna akceptovat já, kompromis neexistuje. Chytla jsem z toho docela depku a půl večera probrečela… netušila jsem, že to bude takový problém.
Podotýkám, že manžel měl ohledně miminka poslední slovo zatím skoro ve všem, vybíral i postýlku, kočárek, no skoro všechno muselo být podle něj… už si fakt připadám jak nesvéprávná, nenechává mi v tomhle žádný prostor. Nikdy dřív takový nebyl, normálně je to těžký flegmatik. Chápu, že mu na mimču záleží, ale je to taky moje dítě a nechci dělat další ústupek jen proto, aby byl doma klidTyhle naše konflikty mi hrozně kazí to těšení se na miminko
Měla jste to některá taky tak? Jak jste to vyřešili? Díky!
dejte dvě jména - dnes to není nic neobvyklého.. třeba - Valérie Anna, nebo Sofie Kateřina…prostě jedno jeho a jedno tvé..to tvé jako první, protože ty rodíš a přibíráš a vůbec s tím máš dost nepohodlí
a on si vybral už kočár a postýlku tak jméno bude podle tebe ![]()
@jdukolem kéž by to bylo tak jednoduché
bohužel dvě jména podle manžela taky nepřipadají v úvahu… strašně mě překvapilo, jak všechno kolem mimča řeší, doteď byl fakt flegmatik a mohla jsem na něm „dříví štípat“
jasně, že asi nakonec budeme muset vybrat nějaké neutrální jméno, jen mě prostě mrzí, že si ani jednu věc nemůžu vybrat a rozhodnout podle sebe… A taky v našem okolí všechny páry vybraly jméno ke spokojenosti obou, jen u nás je to problém… ![]()
Muj syn nemel jmeno jeste tyden po narozeni…a nakonec ma dve. Manzel totiz trval na jmene po sobe a ja rekla, ze jen pres mou mrtvolu ![]()
Tak my resili neco podobneho, akorat byl flegmatik ve vsem, ale u jmena se proste sekl… Po mesici jsem ustoupila a dala jmeno podle nej (ale u nas to bylo jine v tom, ze vse ostatni bylo po mem). Sveho rozhodnuti nelituji, jsem za nej rada, aspon nemame stopadesatou Sofinku, Emicku atd. ve tride (jsem si jista, ze toho jmena tam bude dcera jedina i presto, ze neni kdovijak „originalni“) ![]()
Btw: jmenem sem dceri rekla poprve ve trech mesicich, do te doby mi to neslo pres pusu ![]()
@geilens no toho se právě bojím, že přistoupím na nějaký kompromis a pak mi to bude líto a „nepůjde mi to přes pusu“
no ale jsem ráda, že v tom nejsem sama (všichni z okolí už se na nás dívají jak na exoty, že po osmi měsících pořád nemáme jméno) ![]()
My se už dávno před těhotenstvím dohodli, že pro prvního syna vybere přítel, pro dcerku já
a oba jsme navrhli jména, která se tomu druhému líbí
![]()
I u nás ohledně jména neexistovala shoda a byl to boj, který jsme uzavřeli tím, že když to bude holka, vybírám já a když kluk, vybírá muž. Posunem času bylo jasné, že to bude kluk a muž začal vybírat - byla jsem fakt nešťastná a nakonec on sám poslední měsíc přišel s tím, že s tím musíme souhlasit oba dva. Takže každý jsme se vzdali svých jmen favoritů a začali hledat takové, které se by bylo přijatelné pro oba. No a našli jsme ho.
@vendulina83
Bud klidná. Já jsem v devatem měsíci a taky nemáme jméno.
Ahoj, my kdyz jsme se u dcery nemohli dohodnout. Tak jsem napsala ma listecek asi pet jmen, ktery jsem byla ochotna akceptovat a rekla jsem chlapovi at s konecnou platnosti jedno z nich vybere. Vynechala jsem ty jmena, ktery on zavrhl me a ja zavrhla jemu.
Kupodi u to klaplo. Rekl jmeno ze seznamu, ja ho napsala na papir do porodnice a uz pres to nejel vlak.
Pokud by jsme měli další dítě tak by jsme to udělali tak, že by jsme každý napsali 5 jmen co se nám líbí na papíreek a pokud by se nějaké schodovalo tak by to bylo jasné pokud ne minimálně by vymyslel víc jmen než se zabejčit u dvou. Můj manžel zase nesnáší cizí nebo extra moderní jména a dvě taky odsuzuje takže my jjsme mělli jasno hned… ![]()
Jak může chlap vybírat kočárek nebo postýlku?
Beru, že se toho v určité fáze účastní, že schválí, co že žena vybere, případně u kočárku vyzkouší výšku, ale aby do toho mudroval… ![]()
A není to tak, že ty teď už z principu ním navrhovaná jména odmítáš? ![]()
Nechala si to zajít daleko ve věcech, kdy sis měla ten svůj prostor vydupat, patrně nabyl dojmu, že bez něj bys to nezvládla…
Jenže zrovna jméno (na rozdíl od kočárku, či postýlky) je záležitost, do které mají co mluvit oba
Asi bych si s ním promluvila, vybrali bychom každý 5 jmen s tím, že pokud se neshodneme, bude se jmenovat podle náhodného výběru z kalendáře
My taky museli dávat kompromisní jméno synovi, nějak jsme se za několik měsíců nedokázali sladit, ale ten kompromis zas nebyl nijak bolestný, takže to šlo ![]()
Ja teda vybirala pro zmenu vse sama, manzel ani pomalu netusil, co nakupuju. Kocarek jsem mu ukazala a dobry. Jinak jmeno jsme resili preventivne uz dva roky dopredu a nakonec nasli jmeno, ktere se libi obema
proste ten kalendar musite procitat porad a porad odznova. Jmeno, ktere se mi nelibi, bych nedala.