Vybírám televizi, můžete mi pomoct aneb TV příručka
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Ploskutáček Moj mily Ploskutacku, par pozorovani odomna:
Kriteria vyberu: Urcite by som vyberal podla kvality panelu, pretoze vzdy mozes pripojit nejaky set-top box, ‚stick‘, konzolu, mini PC a TV pouzivat iba ako zobrazovadlo (co inak vrelo doporucujem).
OLED: Mame doma 3× OLED (55, 65, 85) + 1 LG plazmu. Za mna jedine OLED! Ja by som nic ine ako OLED nekupoval, ALE ak na tom chces hrat, bezi ti to cez den ako kulisa tak si radsej kup LCD (co teda zahrna vsetky tie blbinky niecoLED). Dovod je ten ze obecne maju OLED panely vyssiu odrazivost a nizsiu svietivost, takze ich krasa nevynikne v obchode, ale vecer ked pozeras film. Zatial co LCD maju vyborne parametre cez den (nizke odrazy, vysoka svietivost) tak v noci pozeras na mliecnu drahu a to je fakt hnus, toto by som uz doma nechcel. Moje/nase pouzitie je ale take ze TV je fakt ked si chces uzit nejaky film/dokument, nie ako ‚kulisa‘, alebo na pustanie politickej propagandy
Dokumenty tiez vacsinou pozerame po zotmeni, velmi zriedka TV bezi za denneho svetla. Nicmene obavam sa ze OLED bude nad rozpocet aj pocas ciernych piatkov…
MiniLED: Povodne bol tento nazov urceny pre televizory na principe OLED iba miesto organickych diod sa pouzivaju normalne, pozeram ze aktualne sa to pouziva ako oznacenie LCD ktore maju podsvietenie rozdelene na viac zon, co je trochu zavadzajuce. V tom pripade je otazka ci QD-led nebude lepsie.
Vypalovanie: Ked pozeram ultra-wide film, tak v ciernom pruhu hore a dole vidim vypaleny epg ramik set-top boxu. TV ma ale uz vela rokov, jeden z prvych LG OLED.
Frekvencie: Budes na tom TV hrat? Neviem aky stream ti pusta youtube, ale my bezime na satelitoch a viem ti uplne presne povedat ze vacsina streamov bezi okolo 1.5-3 Mbit 25FPS (v horsom pripade interlaced), takze uz 60HZ TV sa vacsinu casu nudi. Sluzby ako lepsi TV atd som testoval a aj ked papierovo posielaju silnejsi stream (5Mbit) tak maju horsie kodeky a blbe nastavenu kompresiu. Rad zaplatim aj 100 EUR mesacne ked mi niekto poskytne kvalitny stream (aspon 10Mbit a minimalne 1080p) a pouzitelne UI. Ten tebou zmienovany PUK ti proste v streame NEPRIDE, takze ho neuvidis ani na 1000Hz TV. Kedze aj nieco obcas enkodujem tak viem ze 3MBit je na 1080p stream plne dostacujuce a pri slepom teste nedokazes odlisit od RAW z kamery, ale treba mat spravne nastavene kodeky co ziaden mne znamy poskytovatel nema, pretoze by ho to stalo vykon a teda by musel dokupit HW, takze koduju na CL ~40… co je dost nizka kvalita, nemaju predikciu atd..
Rise/Fall times: Toto sa zriedka uvadza (iba najlepsie recenzie to pisu) ale ak sa da zisti si to pretoze to ma velky vplyv na zazitok, matematika je neuprosna pri 120MHZ mas display time 8ms (cca). Lenze ak sa soudruzi z NDR sekli a panel ma 16ms rise a 45ms fall time tak to znamena ze ked tebou zmienovany PUK zmizne zo zaberu tak ten panel ho este nejakych 6 obrazkov zobrazuje ‚omylom‘ pretoze tak dlho trva kym pixel zhasne. Aktualne vsetky recenzie 400+ MHz monitorov na toto dochadzaju ze nestihaju pixely zazinat a zhasinat… Videl som krasne video s vyvojarom kde to vysvetloval vratane frame bufferov atd.. ak ho najdem tak doplnim link.
UI/OS: UI je bohuzial hrozne u vsetkych TV ktore som videl. Doma mame vsetko VU+ 4K boxy, ktore maju perfektne UI, EPG, prepinanie kanalov netrva 5s ako u tych integrovanych pseudo-os. PIP funguje bezproblemovo co vacsina TV nedava… Nicmene to som uz mimo topic. Integrovany OS a jeho ovladanie je priserne na vsetkych TV ktore som videl. Dokonca na LG po update prestalo fungovat remote vypinanie, takze som preprogramoval router, stiahol stary balik a ten blby TV si myslel ze stary SW je novsi ako ten aktualny a nainstaloval si ho, takze mi zase funguje remote vypinanie… ale opruz no… Jedine co mna osobne aspon trosku oslovilo bol PHILIPS, ale ten zase nemam doma takze skusenost iba z obchodu…
Zaujimave je ze ked nase LG prehrava zaznam tak to vypada hrozne, ked to prehrava VU+ tak je obraz o triedu lepsi - no ale Quad core 2GHz sa riadne spoti bezi skoro na limite deinterlacing, denoising, upscaling, sharpening, artefact removal
Napriklad stare diely „Na Ceste“ vypadaju ako by ich tocili v 4K (nic moc sa tam nemeni, idealny material pre postprocessing). Ked mas naozaj kvalitny 4K obsah v HDR tak ten rozdiel je mensi, ale stale to VU+ o trosku posunie…
UI2: Este si postraz aby si nemal miniaturny ovladac bez tlacitok. Ked vecer relaxujes pri TV a zacne ti zvonit telefon tak fakt nechces sermovat ovladacom napriec vsetkymi ostatnymi ludmi na gauci, hladat pidi tlacitko vpravo hore z ktoreho sa nasledne vyroluje menu a dalsim sermovanim stlacis mute. Zakladne funkcie musia byt na ovladaci pristupne na jedine tlacitko, napriklad zmienovane mute, navrat na predchadzajucu stanicu, pip, priama volba stanice atd… toto vsetko VU+ ma.
Pripojenie: Vsecia sa spoliehaju na WiFi, ale spocitaj si to, ked mas nejaky lepsi content chces si kusok pretocit, tak sa aj WiFi moze spotit (zelezi ako su daleko, kto aky standard podporuje atd…)
Pripojenie 2: Vacsina TV nepodporuje NFS/NBD/smbfs… NIC, podporuju tak max UPNP co je strasna blbost, stale to vypadava, nefunguje to, obcas to nenajde nic, obcas to mas zdvojene, fakt za trest, pricom integrovany player v LG je z tych ‚menej hroznych‘ takze by som si obcas nieco pustil aj cez neho, ale proste sa nedokaze pripojit na NAS.
Pozorovacie uhly: Zalezi ako daleko budes mat tu TV a ako je usporiadany priestor, pretoze ten rozdiel ktory uvadzas v pozorovacich uhloch je sice pravda, ale ked si ho premietnes do realneho priestoru kde mas napriklad gauc pred TV tak je to jedno, ked mas ale nejaky zlozitejsi priestor tak na tom moze zalezat…
Kontrast: Pri LCD je kontrast Black to White relativne dobry, ale ked to prehodis na grey to grey kontrast tak zaplaces (pretoze riadenie podsvietenia to nezvladne a filtre maju vysoky ‚leakage‘ svetla. Obcas to mozno vidiet v serioznych testoch.
PWM: Podsvietenie je riadene, teda niekedy svieti viac a niekedy menej, ak na televizor pozeras dlksie tak VELMI zalezi ci sa jedna o PWM riadenie alebo o linearne riadenie. Linearne riadenie je milion kret lepsie, ale bohuzial drahe takze sa menej pouziva. PWM je prijatelne, ale niektory ludia to vnimaju (aj ked nevidia), napriklad ja dokazem do nejakych 80-100HZ vidiet, ale PWM vnimam az do 300HZ, dalej ho uz nedokazem rozlisit od linearneho riadenia. Vyrobcovia to neuvadzaju vacsinou, takze iba lepsie testy.
Vernost farieb: Demo ktore vidis v obchode alebo na internete je krasne, pretoze je pripravene presne pre dany TV, ale ak potom budu mat vsecia oranzove ksichty chces sa na to kazdy den pozerat? samozrejme nieco sa da dostavit, ale zdaleka nie vsetko. Ked televizor danu farbu nezvlada tak ju proste nenastavis. Ak televizor raz zvlada iba REC709, tak z neho nic viac nedostanes. A HDR je na prirodopisnych dokumentoch naozaj posobive, takze by som hladal nieco co ma povedzme DCI-P3, alebo v lepsom pripade REC2020 (zase treba pozerat testy, pretoze papierovo ma rec2020 kde kto ale ked to zmeraju tak vela krat zistia ze je to horko tazko P3…
K tomu co presne chces tak Model ti mozem mrknut ked sa dostanem domov, ale som si isty ze ani jeden sa uz nevyraba. Sviznost je hrozna na vsetkych LG ktore mame a na vsetkych TV ktore som videl. Na VU+ mi pri prepnuti zobrazi 1-2 cierne frames… LG/lubovolny vyrobca pri prepnuti zobrazi asi tak 200 black frames. Sluzby neumi ziadna telka ktoru som testoval, na LG pouzivame: Skylink, Antik, Youtube (chvilu som mal lepsi TV) vsetko ‚akoze‘ funguje, ale ovladanie priserne, zamrza to, nicmene o upgradu neuvazujem, pretoze pouzivam VU+, kodi alebo PC ako zdroj obrazovych dat, TV je iba obrazovka (jedine co by som si prial je najst niekoho kto mi do Enigmy2 napise funkciu archiv ako ma antik/skylink… zatial som nenasiel
).
PS: Musis to brat trochu s nadhladom, moj backbone je postaveny na 40GB optike (medzi routrami a switchmi), lokalne rozvody su 10GB optika (NAS ma 2× 10GB a pripravujem upgrade na 40GB) a iba archaicke pristroje pripajam cez 1/2.5 GB ethernet (ale vsetka kabelaz je uz CAT7a industrialna verzia certifikovana na 2GHz). Takze ako vidis uplne normalny niesom
ale aspon si to uvedomujem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nevim, na kolik ti to pomůže. Před necelým rokem jsem si po delší zkoumání koupila TCL, ale 32". Model 32S5409A. Moc si to nepamatuji, ale chtěla jsem černou na filmy, protože je naproti oknu, aby se když tak dala použít na hraní her, to jsme nezkoušeli. Nakonec ji používáme jen na TV, prima+, a YouTube. Jinak tomu prd rozumím, potřebovala bych tam nainstalovat nějakou rodičovskou kontrolu, aby na to děcka pořád nečučely, poradíte?
S. re mě, že se občas samo vypne Prima+ a nevím, jestli je to televizí. Pod telkou mám mikrovnku, a když běží, zamrzá internet v telce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@IcePlanet7 píše: Více
Jsi inspirativní, díky moc za vyčerpávající příspěvek. Není to pro mě, je to telka pro kamarády. Mnoho hodin denně nepoběží, ale jejich děti budou možná hrát přes Nintendo, takže bych OLED neriskoval.
Včera večer jsem měl erekci: zjistil, že v Datartu v Plzni mají nejvyšší 8. model Hisense za 22 990 korun, na Alze je za 36 000. Chtěl jsem, aby to Alza dorovnala, prej nemůžou a nabídli slevu 354 korun. Takže pokud jste někdo z Plzně a chcete TOP model za super prachy:
https://www.datart.cz/…-65u8nq.html
Nižší 7. řada je aktuálně za 27 tisíc nejlevněji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale to by si im fakt mohol doporucit, vypada to celkom dobre!
Jedine co ma zaujalo je ze vo videu je velky text „PROSTE SE TO NESEKA“ a hned podtym v recenzii „Občasné mrznutie ovládača“ - asi si uz v dnesnom svete musime zvyknut na nekvalitny SW
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@IcePlanet7 píše: Více
Kamarádi bydlí v Líbeznicích, což je Středočeský kraj, do Plzně asi pro telku nepoletí. Proto to předhazuju emiminovskému plénu. Kdo je z Plzně a chce super telku, skvělá šance. Kamarád má strach, aby nebyla vysvícená. Píšou rozbalený kus.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ploskutáček Mas tam predlzenu zaruku a led sa nevysvyti tak lahko, toho by som sa nebal. Ale je pravda ze zrovna na skok to nemaju. Nehovoriac o tom ze 65 sa uz nemusi zmestit do kazdeho auta…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ploskutáček já moc nepomůžu, máme Samsung, určitě předcovidový, blíže netušíme
Nejdřív byla na Netbox se setoboxem a blurey, pak časem přibyl Netflix, chvíli Disney, zkoušela jsem i YouTube a teď nás O2 donutila k Oneplay, už bez setoboxu. Vše funguje či fungovalo, ale běží převážně jen Netflix.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já sem dám i téma, který jsem založil na AV Mánii, čímž prozradím svůj další internetový nick:
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ploskutáček píše: Více
Tak pak ale nemůžeš srovnávat cenu s novým kusem jinde přece. -Mně se ten cenový rozdíl hned nezdál. To bude nějaký krám, co byl na pobočce vystavený.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit