Vybírám televizi, můžete mi pomoct aneb TV příručka
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Vybírám televizi, můžete mi pomoct aneb TV příručka
Zdravím,
potřebuju, abyste mě pustili k sobě do baráku (hahaha). Ne, stačí mi když napíšete model televize, jak jste spokojení, a ti odvážnější z vás by mohli natočit mobilem pohyb po menu. Dost byste mi tím pomohli. Má nejlepší kamarádka s manželem bude mít nový obývák, sedačku a stěnu. No, a součástí toho upgradu bude i nová televize o velikosti 65 palců, už mám i rozpočet (25 000), ale budeme kupovat až v listopadu, protože čekáme na Blek Pajdej.
Přecházet se bude ze Samsungu UE48H6200, který se kupoval na podzim 2014, a v té době to byla mimořádně dobrá telka, bohužel ještě neměla DVB-T2, takže se to muselo řešit o pár let později samostatnou krabičkou.
Přemýšlím, jestli mám zabíhat do technických podrobností, ale dejme tomu, že tohle téma můžete použít i jako příručku pro nákup televize. Kvalitu obrazu ovlivňuje použitý panel (VA, nebo IPS). VA má lepší kontrast, tmavší černou, hodí se víc na filmy, protože má větší kontrast (5 000:1), ale horší pozorovací úhly, kdy když se podíváte na obraz zboku, může docházet ke změně barev.
IPS má horší černou (1000:1), ale lepší pozorovací úhly, černá není tak černá, ale IPS je lepší na koukání za denního světla, třeba když máte televizi u oken.
Pak další věc je rychlost panelu, která se udává v hertzích. Běžné televize mají 50 nebo 60 Hz, lepší 100/120 Hz. Víc hertzů znamená plynulejší a ostřejší obraz při rychlých scénách, jako jsou třeba akční filmy nebo sport (typicky hokej). Takže ten Samsung měl 100Hz VA panel, tudíž chceme podobně dobrou telku.
Mám dva kandidáty: TCL 65C7K a Hisense 65U7Q PRO. Kdybyste si chtěli nastudovat letošní modelovou řadu obou výrobců, mrkněte sem:
https://avmania.zive.cz/…e-uhlopricky
https://www.digirevue.cz/…ve-parametry
Vím, že OLED nechci, takže jdeme cestou MiniLED. A teď, co řeším: systém. Hisense ho má uzavřený, ale je v něm všechno, co manželé chtějí, a bude asi i svižnější. Manželům stačí Youtube, Netflix a OnePlay. To splňují všechny, ale manželovi jde o to, aby za pět či šest let nebyla telka bez podpory, respektive aby v ní nepřestaly fungovat aplikace.
TCL naopak běží na Google TV, což je vlastně telka s Androidem. Výhodou je, že do Android telky si můžete nainstalovat cokoliv, co potřebujete, je hrozně dobře softwarově rozšiřitelná, ale nemusí být tak svižná. Třeba, na rozdíl od uzavřených systémů Samsungu, LG, Hisense, když si chcete pustit film, musíte si do telky s Androidem nejdřív nainstalovat nějaký přehrávač, třeba VLC Player.
Já mám třeba Hisense H39A5600, kupovaná v dubnu 2019 (ale modelový rok 2018). Je v ní Youtube, Netflix, Voyo, Seznam.cz, LepšíTV, postupem doby přibyl Disney+, ale jak se letos objevil OnePlay (sloučení Voyo a O2 TV), tak já mám smůlu. Sice když spustím Voyo, objeví se sice animace OnePlay, ale posléze naskočí hláška, že má telka není podporované zařízení, a finýto. Ano, OnePlay funguje na televizích Hisense od modelového roku 2020 a dál, takže já mám smůlu.
Vtipné je to, že mám základní O2 TV k internetu zdarma, ale jelikož telka OnePlay neumí, platím si nejlevnější LepšíTV za 139 korun měsíčně. Zvažoval jsem, že si koupím novou telku, ale když jsem slyšel, že spoustě lidem u OnePlay vypadává zvuk nebo se seká obraz, nechce se mi do toho.
Co chci po vás: napište mi přesný model televize, jak jste spokojeni s její svižností, intuitivností ovládání, neseká se? Umí všechny služby, které potřebujete a na které se díváte? Neuvažujete o upgradu? Díky všem za případné odpovědi. Chci zkrátka vědět, čím vás vaše zobrazovadla serrow a co na nich naopak milujete. Příště podobné téma založím o vašich partnerech
![]()
P. S. Ti, co televizi vůbec nevlastní, psát samozřejmě nemusí a ti, co vlastní, ale nekoukají na ni, také ne. Zajímají mě majitelé pouze chytrých televizí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Drobně Off topic:
Nezatracoval bych ani setop-boxy. Je rozdíl zaplatit 500,–, nebo 20k jen proto, že se někdo rozhodl splašit kanály.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@M_Vladim píše: Více
To není jediný důvod, chce i něco většího.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ploskutáček píše: Více
OK. Jenom když je téma… ![]()
Takový 24´monitor + setop box (a např. notebook + velká DVD knihovna), je taky pro někoho řešení… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A to hledáš pomoc tady na Emimi?🤷♂️
Na Avmania, kde se to hemží zkušenými odborníky si zalozil diskuzi, to Ti nestačí?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Benjamin53 píše: Více
14 příspěvků… takže nováček. ![]()
Jste na emiminu. KLidně se ptej, na co chceš. Na co chceme, odpovíme!
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Benjamin53 píše: VíceŘeším praktickou dlouhodobou zkušenost se softwarem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A proč ne OLED? Já si ji nemůžu vynachválit, ten kontrast je úžasný
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jo no, jeden pixel máme vypálený po 4 letech, ale nejde tedy vůbec vidět, jen když stojím u ní. TV má v sobě funkci čištění pixelů, ale moc často ji nespouštím, to je fakt
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Máme LG, asi tři roky, ale byla levná, neřeším žádné rozlišení ani nejlepší černou, chtěla jsem aby TV byla chytrá a měla Alexu.
Jinak k One play, pořídila jsem ho asi v únoru (abych mohla sledovat Beverly Hills
), a nemůžeme si ho vynachválit. Přestože nejsme diváci TV Nova, tak One play je naprosto super, protože se tam dá sledovat téměř každý český program a všechny jeho pořady, zpětně x dílů (záleží na pořadu), častokrát je tam v archivu i víc dílů, než v originálních archivech ČT a Primy.
My jsme spíš TV diváci, než netflixoví, takže nám to maximálně vyhovuje. Plus ho využijeme u rodičů v domě, kde není na druhé TV anténa.
Takže bych volila novou TV, ta starou se ještě možná podaří prodat za pár stovek ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Máme LG, typ dopíšu až dojedu domů, ten si teď z hlavy nevybavím.
Pohyb po TV nám vyhovuje, je tam i domovská obrazovka s aplikacemi (Disney+, Netflix, Youtube, Spotify, Rakuten, One play… na co si vzpomenete), případně se dá nastavit že se TV pustí rovnou na kanálech.
Mužovi vyhovuje ovladač, ten totiž komunikuje s TV a funguje tak při hlasovém vyhledávání jako mikrofon, má pohybující se šipku když zaklepete ovladačem, klasický pohyb po menu samozřejmě taky. Jediná ‚chybka‘ že nám tento kouzelný ovladač po 6ti letech odešel do věčných lovišť ![]()
Jinak jsme s TV velmi spokojení, za celých 6 let žádný problém, barvy skvělé, připojení taky jede.
Edit: Tak je to 49" LG 49SM8500PLA ![]()
Příspěvek upraven 10.10.25 v 13:11
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nechceš to vědět. ![]()
Spokojená jsem s 15 let starou mrňavou Oravou - moc místa nezabírá a používám jí tak 2-3 hodiny měsíčně - většinu času je odpojená od elektřiny i antény. ![]()
Nehýříte letos s těmi elektrospotřebiči? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Havlova píše: Více
Houby, nehýříme. Ploskutáčkovci si letos koupili pračku, výhledově je v plánu koupě truhlicového mrazáku. Tohle téma se událo 8. října, kdy mi v 8.45 ráno volal manžel mý nejlepší kamarádky, jestli si nepamatuju, jakej druh indukční desky a trouby jsem mu pomáhal v lednu 2022 vybírat do jejich bytu, kde někdy do roku 2017 bydleli a do teď pronajímají. Věděl jsem, že indukce byla od Philca a trouba od Fagoru. Řekl jsem, že indukci jsem vybíral já, ale troubu Fagor jsem nepomáhal vybírat, nejsem magor. A on uznal, že trouba asi nebyla na mý doporučení, ta trouba tam byla pravděpodobně od počátku.
A pak jsem se ho zeptal, jestli nemá nějaký bojový úkol: řekl, že budou mít novou obývakovou stěnu, nechávají si dělat sedačku a výhledově prý uvažují o 65palcový televizi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit