Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Obecně se doporučuje, že s dětmi do roka se nemá chodit ven pod -10 stupňů, s novorozenci pod -5 stupňů - právě z důvodu, že jejich plíce nejsou připravené na velký mráz a mrazivý vzduch jim plíce vlastně „pálí“…
Ja chodila s pulrocni ven, i kdyz bylo vice nez minus deset - sly jsme pro starsi holku do skolky, tak nebylo zbyti - chodila jsem pres poledne, kdy byl nejmensi mraz, nabalila, dala dudlik a jeste hodne zakryla boudu kocarku, aby ji tam ten mrazivy vzduch nesel. Ale nebyly jsme venku nikdy dele nez hodinu…
Já s Markem taky chodila, přesně ze stejného důvodu - ale ne v kočárku. Vždycky v šátku pod bundou - zadýchal si tam a bylo mu jedno, i kdyby bylo venku -20.
mi taky chodime ven, malej je zvyklej a kdyz nejdem tak je doma desne protivnej, pres pusu mu davam salku, takze snad ten vzduch tak studenej neni kdyz se mu dostane do plic ![]()
Bohunko, souhlasím s tebou, ale teorie je krásná věc. Jak to dělají maminky, které vodí starší děti do školky? Zrovna teď mám výčitky svědomí. Až teď jsem se podívala, kolik venku vlastně stupňů a tam -12°C
Malá (půl roku) mi minulý týden brala antibiotika, ale ráno jsme vedly staršího bratra do školky.
Taky mám 5ti měsíčního prcka a chodíme ven tak do těch - 10.Do většího mrazu bych se asi bála.
Ywett píše:
Bohunko, souhlasím s tebou, ale teorie je krásná věc. Jak to dělají maminky, které vodí starší děti do školky? Zrovna teď mám výčitky svědomí. Až teď jsem se podívala, kolik venku vlastně stupňů a tam -12°CMalá (půl roku) mi minulý týden brala antibiotika, ale ráno jsme vedly staršího bratra do školky.
V tomhle pripade bych bez vycitek nechala starsiho kluka doma…ja to taky nekdo delala, kdyz segra nechtela proste vstavat nebo mensi mela rymu a tak…
Vyuzijte to, co to jde, protoze az budou deticky chodit do skoly, tak uz tohle proste nejde a jak rada na to vzpominam - na prodlouzene vikendy u babicky, jet na hory podle pocasi apod…zlata skolka ![]()
Tak jste mi mezitím odpověděly ![]()
Bohunko, malému v šátku nevadilo, když jsi ve školce dcerce pomáhala oblékat se? Nemám jaksi odvahu na takovouhle cestu vytáhnout šátek, i když k němu mám nohem větší důvěru. Než obleču staršího, malá se mi v něm zákonitě musí zbláznit a vyndat ju nemůžu, ještě mi nesedí ![]()
zrovna dnes jsem měla jet do bývalé školy,podívala jsem se na teploměr a - 10 tak raději zůstávám doma mám 2 měsiční holčinu.
jinak do těch -5 chodím bez problému ![]()
Ahojky,
vzhledem k tomu, že mi malej doma vůbec nespí, tak jsme venku pořád i když je víc než - 10°C…ale s tím, že mu dám na kočárek pláštěnku. …kamarádka měřila teplotu v kočárku teplotním čidlem při - 10 a teplota naměřená vevnitř kočárku u hlavičky miminka bylo + 2°C, já osobně nepřeměřovala, ale určitě se vevnitř pod tou slídou tepleji udělá a mrazivý vzduch mimčo nedýchá. ![]()
P.S. Za 14 dní budeme mít taky 5 měsíců…
Příspěvek upraven 31.01.11 v 10:29
BohunkaP píše:
Já s Markem taky chodila, přesně ze stejného důvodu - ale ne v kočárku. Vždycky v šátku pod bundou - zadýchal si tam a bylo mu jedno, i kdyby bylo venku -20.
Zrovna jsem přemýšlela, jestli můžu jít na kontrolu po šestinedělí,když je -7. Tak beru šátek a jdu .-)
Ahojda nám je šest měsícu a přes poledne bych se určitě té vycházky nebála, když se dle toho ustrojíte a kočárek ten mrazivý vzduch taky trochu izoluje. My musíme do školy za každého počasí a zatím nám to nic neudělalo.
Ywett píše:
Tak jste mi mezitím odpověděly
Bohunko, malému v šátku nevadilo, když jsi ve školce dcerce pomáhala oblékat se? Nemám jaksi odvahu na takovouhle cestu vytáhnout šátek, i když k němu mám nohem větší důvěru. Než obleču staršího, malá se mi v něm zákonitě musí zbláznit a vyndat ju nemůžu, ještě mi nesedí
Ja teda s prostredni dcerkou nemela jinou moznost nez ji brat vsude v satku, bo velkej kocar jsem nemela. A ve skolce v satku prezivala v pohode i behem oblikani. Jasne, ze sem tam se vztekala, ale v podstate si rychle zvykla, pripadne jsem ji vytahla a nechala si ji na ruce a druhou oblikala syna. Horko ji nebylo, bo jsem jiskoro neoblikala, ale zapinala pod bundu a tu jsem ve skolce rozepla.
Holky, já někde četla, že v mrazech se ty slídy nemají na kočárky dávat. Dítě si ten prostor v igelitu zadýchá, zvýší se tam vlhkost a může omrznout na kůži obličeje. Stejně tak proto se nemá dávat dětem šála přes pusu. Možná, žýe to sem napíše někdo, kdo o tom ví víc.
Já se tedy s malým snažím velkým mrazům vyhýbat. Když je zdravý, tak jezdíme ven do mínus deseti. I když když měl na Mikuláše křtiny, tak bylo 12 pod nulou, ale to byl úplně fit a do kostela je to jen kousek. Dnes zrovna jsem potřebovala dopoledne vyrazit do Baumaxu, ale bylo skoro osm pod nulou a malej má rýmičku, tak čekáme na poledne, jestli bude tepleji. Teď už je pět pod nulou, tak asi za chvíli vyrazíme.
Ahoj,mám 5 měsíční holčičku a většinou chodíme každý den ven za každého počasí.Akorát si nejsem jistá jestli jí nemůže uškodit větší mráz.Nevadí když je např. - 10 a dítě je venku?Kvůli dýchání a tak?