Miminko a její 4letá sestřička

2216
30.1.11 16:01

miminko a její 4 letá sestřička

ahoj holky, chci se zeptat hlavně maminek, které mají doma mimiko a max. o 4 roky staršího sourozence. Naše holky jsou od sebe 3roky a 8 měsíců a obdivuji maminky, které mají děti s menším věkovým rozdílem, protože to by byl teprve záhul. Naše starší dcerka už skoro 2 měsíce nebyla ve školce, páč měla zánět ucha a pediatrička mi doporučila , abych ji co nejdéle nechala doma. Sestřičku přijala skvěle, má ji ráda a chová se k ní hezky, ale potíž je v tom, že teď už se ji nemůžu tak hodně věnovat, jako když byla sama a ona si prostě sama neumí hrát. Naše mladší dcerka má teď 5 měsíců a už to není takové, jako když se narodila a prospala většinu dne. To jsem si mohla hrát se starší, ale teď mladší spí pouze odpoledne a to , pouze venku a když se hodně zadaří, tak spí i 3 hodiny. Mám pak večer docela výčitky svědomí, že se ji tolik nevěnuji. Zkoušela jsem si s ní hrát, když byla malá s námi na dece, ale naše miminko to moc dlouho nebaví a vyžaduje pozornost. Zajímalo by mě, jak to děláte vy? A taky prosím o nějaký tip hry. Naši starší baví jediná hra a to je, že děláme s panenkami „ahoj“. Už se mi o tom i zdá :-D . A ještě, kde máte miminko, když je tam i starší sourozenec? Naše starší je tornádo a já mám strach, ji nechávat jen tak na dece, páč stejně každou chvíli pro něco odskakuji a mám strach, aby na ni dcerka nešlápla. Dávám ji do pol. lehátka. Na deku ji dávám jenom když vím, že dlouho pro nic nepůjdu . Ona tak po půlhodině se začíná kroutit a je spokojená , když ji dám do lehátka, odkud má krásný rozhled. Ani moc nosit se nechce, ale stejně jsem riskla a koupila manducu a kupodivu v ní je spokojená a můžu ji doma nosit i hodinu |(venku o něco déle). Prosím, popište aspoň trochu, jak to máte doma vy, ať naberu nějakou inspiraci, popřípadě, ať se v něčem přiučím a polepším. Moc vám děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Gabika
30.1.11 16:07

Skús iný typ hračiek, stavebnice a tak. My sme to robievali i tak, keď miminko bolo pohyblivejšie, že sa stavali veže „pre miminko“, ktoré si potom mohlo mimčo zbúrať. Starší mal radosť, že postavil niečo pre malého a nevadilo mu, že to miminko zbúralo, ba naopak :-)

• Citovat
  • Upravit
1885
30.1.11 16:33

Tak já jsem měla druhou postýlku v obýváku.Plus lehátko.Málá se dlouho bavila tím že pozorovala kolotoč a potom se jí líbilo chytat hračky na hrazdičce.Starší syn si sám nepohraje doted 7 let.Potřebuje sport, kolo, fotbal, florbal, hokej atd.Což ted přes zimu moc nejde.A stejně už máme doma omlácený všechny rohy :mrgreen: Ale je pravda že jsem se mu to snažila vysvětlit ,že se musím starat o Lucinku :srdce: Jinak jsme si vyhráli s kostkama, velké puzzle, dřevěné skládačky, obrázkové knížky-a vypravovali jsme si co je na obrázku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.1.11 16:35

Ahojky já mám syna 3roky a 4 měsíce a dceru 7 měsíců.
Když byla dcera miminko pořád jen řvala, takže sem se s malým hrát nemohla moc. Ted už malá sedí a lozí po 4 a starší do ní pořád ryje, takže malá stejně pořád jen řve.Syn si s ní chce hrát, ale všechno jí bere, že to je jeho, nic jí nenechá, když postavím malé komín, starší ho zbourá sám, ani by to stihla malá.
Je to pořád dokola. nemyslím si že by syn trpěl tím, že si s ním moc nehrajeme. Někdy se zahraje sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150
30.1.11 16:35

Ahoj, já mám děti od sebe 2,5 roku a starší do školky nechodí vůbec (nevzali ji, protože jsem na mateřské s mladším). Nikolka je navíc hodně živá a vyžaduje pozornost, takže aby se nenudila a nevymýšlela blbinky, snažila jsem se ji zapojovat do všech možných činností, např. mi asistovala při vaření, vyndávala prádlo z pračky atd. Umí si hrát sama, což je velké plus. U nás vedou pastelky, plastelína, stavebnice, ráda si hraje na obchod (vykrámuje na stůl co se dá a „prodává“), sama si vymýšlí hry. Teď už si děti hodně hrají spolu, dcera má 3,5 roku a syn 13 měsíců. Přes jaro a léto jsme chodili hodně ven, Niki se vyblbla na písku a energii vybila na procházkách a Pája z kočárku koukal okolo sebe. Teď přes zimu je to horší, nemůžeme být venku celé odpoledne, takže musím vymýšlet program na doma, ale zase, jak už jsem napsala, hrají si teď děti víc spolu.
Když byl syn miminko, nechávala jsem ho v přenosném lehátku nebo v postýlce. Pokud jsem věděla, že od něj nebudu muset odejít, tak jsem ho nechala na posteli nebo na zemi na dece.
Zkus taky dcerku zapojit do domácích činností (sice se ti bude plést pod ruce, ale zase se zabaví), nebo ji nech ať nakreslí nějaký obrázek, postaví něco ze stavebnice atd. Anebo co kdyby za ní občas přišla nějaká kamarádka ze školky a hrály si spolu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
30.1.11 16:45

Naopak mám pocit, že čím menší rozdíl věku, co se týče spoelčné hry s dětma, tím lépe! Péče o děti? No … to se naučíš. Prostě si oba vezmeš ke stolu a místo čtvrt hodinky s jedním to je 20 minut … máš dvě ruce, kterýma můžeš krmit dvě děti, ne??? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Mladší synek je naštěstí po mně, zabaví se nejraději sám. Spíš mu naopak někdy vadíme :-)))) Takže hodně času si prostě vyhrál sám s různými cikrlátky, kostkami, plyšáky … a stačilo mu třeba i to, že ležel na dece a my po něm opatrně jezdili s autíčky … a nebo si říkáme básničky, zpíváme, tancujeme, blbneme, válíme se … opatrně vzhledem k věku obou … hrajeme si s kostkama. Máme kyblíček s víkem s otvorama na jednotlivé tvary. Starší provlíká, mladší se učí házet do otevřeného kyblíku. Nebo já stavím komíny, mladší bourá a starší mi třeba vybírá barvy, tvary … prostě rozděluji práci :-)))) Ale hodně se snažím, aby si vyhráli spolu a nezabili se. Takže úžasný výkřiky smíchu, jak se oba plazí pod stolem, v mžiku mění hysterickej nebo bolavej pláč … Jo, starší miluje mašinky a vláčkodráhu, takže to je trošku problém. Musím zabavit mladšího jinak,a by nám nelezl do kolejiště - dostane třeba kostičky, jiné autíčko a já holt jsem jednou nohou a rukou tam a s druhou zase u druhého … spíš se je pak v případě neuhlídání nehody snažím rozesmát „Pozor! Pozor! Nehoda na trati! Žádáme jeřáb, aby nám pomohl přemístit mimi!“ A starší mi hned jde pomáhat (jako) mladšího zase odnést jinam, a oba se chcechtají …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
30.1.11 16:55

Ahoj. Mám holky s podobným věkovým rozdílem a taky je to náročnější než bylo úplně na začátku po narození mladší dcery. Nevím, jak stará je ta mladší, moje bude mít brzy rok a už je to zase trochu lepší, protože si spolu i hrají (no spíš vedle sebe, ale obě to baví). Anežka to nejhůř nesla v období, kdy Maruška začala být komunikativnější a tím i zajímavější pro babičku a dědečky. Do té doby byla Anežka zvyklá, že babička a dědečkové chodili jen za ní, teď už si chtějí hrát a povídat i s mladší, tak to bývá náročné, Anežka víc žárlí, ale věřím, že i na to si zvykne a bude to fajn.

Taky jsem si vědoma, že se starší nevěnuju tolik, jako když byla jedináček, ale já doufám a věřím, že tím, že má sestřičku, jí dáváme mnohem víc než kdybychom se jí věnovali o to víc. A zdá se, že tak hrozné to pro ni není, protože už se mě několikrát ptala, kdy budeme mít další miminko a že je jedno, jestli to bude bratříček nebo zase sestřička :lol: .

U nás hodně pomohlo, že Anežce přinesla už z porodnice dárek pro velkou ségru, Anežka si to dodnes pamatuju a často o tom mluví, že to má od sestřičky, protože je její velká ségra.

A myslím, že to, jak si děti spolu vyhrají, není ani tak o jejich věkovém rozdílu, jako spíš o podobnosti povah obou dětí.

Přeju hodně síly (vám i nám), bude to náročné, ale i krásné :wink: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2649
30.1.11 19:05

Kluci jsou od sebe 3 roky a 2 měsíce. Mladší miloval ležení v polohovacím lehátku a sledování, jak si starší hraje. Takže jsem ho dala do rohu pokoje, aby ho nesmetl a takto vydržel dlouho. Na dece byl taky jenom pod mým dozorem. Starší se naučil hrát sám právě v tuto dobu - hlavně se stavebnicemi všeho druhu a Lego.
Nějakou dobu si hrál sám a pak společně - většinou jsme něco stavěli - garáž pro auta (domeček pro panenky), kreslili, vařili, uklízeli, apod.
Naštěstí chodil do školky :-)

Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2216
30.1.11 20:21

Holky, moc vám děkuji za vaše příspěvky. Moc mi to pomohlo. Valaško, k nám chodily děti tak 2× týdně, ale teď k nám zvu návštěvy s dětmi tak max. 1× za 14 dní, páč starší byla s přestávkami nachlazená a přenášela nachlazení i na mladší, která do svých 5 měsíců, ač plně kojená, měla již 3× velmi silnou rýmu. Problém je v tom, že ona si prostě sama neumí hrát. Já jsem ji v tom totiž moc asi nepodporovala, páč jsem se ji opravdu hodně věnovala a snažila jsem se, aby se nikdy nenudila, páč jsem si myslela, že zůstane jedináček, tak at to příliš nepociťuje, že je sama, ale naštěstí se zadařilo a má sestřičku. Zkusím koupit nějaké to lego. Nějaké stavebnice máme, ale ty ji moc nebaví, ani malování moc ne. Ona vážně miluje pouze to hraní s plyšákami nebo panenkami ,jako že si povídají a tak. Koupili jsme divadlo, že ji to třeba chytne a bude vymýšlet s loutkami nějaké pohádky, ale taky se sama nechytá, ale musí to někdo s ní hrát a vymýšlet texty. Možná až bude starší, tak ji to začne bavit. Teď nám tu divadlo leží a jenom občas si s ním hrajeme. Jinak, starší má 4roky a 1 měsíc a mladší 5 měsíců, takže až se začne trošku hýbat, tak to bude zase o něčem jiném. Moc se těším, až začne jaro, páč to pak bude zase více možností. Teď , než je nabalím, když chceme vyrazit ven, tak to trvá skoro hodinu a než vyrazíme, tak mladší už má opět hlad. Venku ji nemám možnost nakojit, takže to je taky nanic. Budu moc ráda za další příspěvky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1175
30.1.11 20:30

Ahoj, já mám děti od sebe 5let, když byla Lucinka malinká, tak to šlo,chodili jsme ven na dětské hřiště a byli jsme skoro pořád venku, ale co je zima je to děs, ke všemu nemůže ted do školky, už je doma druhý měsíc, pořád se ho drží náka viroza pak zase angína a je to šílený, Ted malá 8měsíců už chce pořád s někým být a chce pozornost, takže se snažím aby jsme to spojili i s Davídkem, ale někdy to nejde, když musím uvařit uklidit, pak mám malou u sebe a malej začíná být protivný, že si všímám je Lucinky, ale jinak to nejde. Až když přijde manža z práce tak pak mastí na chodbě hokej a fotbal :oops: já teda šílim ale Dája je spokojenej, pak si hrajou v pokoji s autama vojákama apod. Takže za mě určitě zapojit taťku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2216
30.1.11 20:50

Tak vidím, že nás více ta zima štve. Jo, taťka je sice skvělý a když je doma, tak si holek užívá, ale on pracuje od 6 hodin ráno a domů chodí vyjímečně tak po 17 hodině, ale většinou tak kolem 19 hodiny. Někdy i o víkendu. Když má volný víkend, tak chodíme na výlety apod., ale ta jeho prac. doba mě pěkně štve. Hučím do něj, ať si najde práci někde ve fabrice, kde si oddělá svých 8 hodin a pak hurá domů, ale on tvrdí, že tam by byl nešťastný a v dnešní době by se tam stejně dostal jedině přes agenturu. Ach jo, závidím holká, kterým chodím manžel brzo domů :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1175
30.1.11 21:51
karinka píše:
Tak vidím, že nás více ta zima štve. Jo, taťka je sice skvělý a když je doma, tak si holek užívá, ale on pracuje od 6 hodin ráno a domů chodí vyjímečně tak po 17 hodině, ale většinou tak kolem 19 hodiny. Někdy i o víkendu. Když má volný víkend, tak chodíme na výlety apod., ale ta jeho prac. doba mě pěkně štve. Hučím do něj, ať si najde práci někde ve fabrice, kde si oddělá svých 8 hodin a pak hurá domů, ale on tvrdí, že tam by byl nešťastný a v dnešní době by se tam stejně dostal jedině přes agenturu. Ach jo, závidím holká, kterým chodím manžel brzo domů :-(

Je fakt výhoda že můj manžel má jenom ranní a chodí domů tak kolem 15hodiny, pak se může synovi věnovat, i když je fakt někdy děsně unavenej a jak malej slyší klíče ve dveřích, tak se mu rozzáří očíčka a jeho milovaný tatka je doma :lol: , ikdyž by si manža nejradši zalezl někam do kouta a odpočinul si :zed:

Už se nemůžu dočkat lepšího počasí, to potom malej chodí na fotbal a prostě nejlíp je venku.

Jinak teda sestřičku miluje, pořád chce být s ní nosí jí hračky a dělá jí divadlo, ona se řechtá jen ho vidí, ale stejně musím být ve střehu aby jí třeba víc nezmáčkl atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.12.19 23:31

Ahoj holky chceme druhé mimi ale mám strach mám 3 letou dcerku a chtěla by sourozence bojím se že nebudu mít čas na dcerku a chtěla bych se jí věnovat pozornost pořád není to už pozdě sourozence po 3-4letech a ještě se bojím jestli 2 děti bych zvládla :( a zase pak rodit :roll:

• Citovat
  • Upravit
433
14.12.19 23:50

Synovi teď byly čtyři roky a v únoru čekáme mimčo. Já jsem za ten věkový rozdíl naopak ráda, syn už je samostatnější, rozumnější, chodí do školky, takže se nebudu muset celý den starat o dvě děti a budu mít na mimčo víc času. Syn je mazlivka, on si mě nenechá úplně přebrat, na miminko se moc těší. Počítám s tím, že budu muset pozornost rozdělit mezi dvě děti, ale já sama jsem ze tří dětí a jedináčka jsem nechtěla. A co manžel, jestli funguje a dceři se věnuje, tak bych se toho nebála.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1637
15.12.19 00:11

Já mám rozdíl mezi klukama 4 roky a úplně bez problémů. Dokonce si spolu hodně vyhrají, teď je jim 6 a 2 roky a starší toho malého neuvěřitelně táhne rozumově dopředu. Malý chce dělat všechno jako starší brácha a mají se fakt hodně rádi, i když někdy se rvou jak koně :mrgreen:.Dvě děti zvládnete, se starším už nebude tolik práce. Myslím si, že i staršímu synkovi mladší brácha hodně prospěl, jsem ráda, že to tak je…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí