Maminky nedonošený miminek

Petra_21
27.1.11 20:52

Maminky nedonošený miminek

Ahoj maminky,

hledám maminky nedonošených miminek, abychom si vyměnili zkušenosti a trošku si snad i poradili.
Máme narozeného chlapečka ve 35+0, bohužel byl ještě ke všemu hypotrofní, porodní váha 1720g a měřil jen 43 cm. Po porodu samozřejmě shodil skoro na 1500g.
Všude okolo mě jsou maminky a ty mají donošené dětičky, které jsou pohodové, spinkají dobře, nepláčou stále, napapané jsou hned, apod.
No a já bych si potřebovala popovídat s někým, kdo měl - má stejné starosti jako já.
Začnu tím, že opravdu pravda je, že s nedonošenečkem je jednou taková práce. Našemu prckovi moc chybí osobní kontakt. Takže chce být stále semnou u mě, pořídila jsem si i vak aby tolika neplakat a byl trochu v klidu. Hodně nám pláče, ale moc, až je mi ho líto. Moc toho nenaspinká. Za celý den naspí, třeba jen 12 hod. V noci spí 6 hodin, v kočárku tak 2 a pak dvě hodinky prospí na mě přes den. Papá teď už každé tři hodiny (papal po hodině..) no a v noci papá po 2 - 3 hod, jedno krmení nám zabere tak 30 - 60 min.(snažím se mu dávat dudlíky s větší dírkou aby nemusel tolika sát, ale to nám vůbec nebere). Nekojím, krmíme na lahvičky. Teď nám bude 11 týdnů. Stále se nesmějeme, nedržíme hlavičku, sem tam něco broukne, ale spíš pláče.
Máte - měli jste někdo podobné zkušenosti? Zlepší se to až se dotáhne třeba těch tří měsíců + jeho 5 týdnů k tomu? Každý mi říká, že se to srovná, že nejhorší jsou první tři měsíce. Vím, že každé mimčo je individuální, ale já už jsem hotová. On nechce být u nikoho jiného než u mě. Chce stále chodit, chovat, houpat, šeptat do ouška. Ani k tátovi nejde.
Nevím, pořád přemýšlím jestli něco nedělám špatně. V noci se třeba budí, že pláče a chce jen pochovat a spí dál.. problém je když to dělá jako teď každou hodinu.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
248
27.1.11 20:56

Ahoj, já mám holčičku taky nedonošenou, ale hlavně silně hypotrofickou. Narodila se v 36. týdnu s váhou 1520g, 40cm. Dneska už jí jsou 2roky a 3měsíce, ale na ten její začátek hned tak nezapomenu. Upřímně - bylo to strašný rok a půl… :wink: Nevím, jak jsme to pořežili. Brečela pořád a přesně jak píšeš - jednou tolik práce. V mém okolí nikdo takhle narozené dítě neměl a my jsme z toho byli celá rodina úplně vyřízený…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7142
27.1.11 21:07

ahoj já mam chlapečka 35+4, s váhou 2580 a 48 cm, takže docela velikej. broukat si začal brzy i smát, ale je to lenora a nikam nepospíchá, ted je nám 7 měsíců a sem ráda, že se někdy otočí na bříško. polohu na bříšku nesnáší vubec do ted. s tim plakáním to u nás bylo stejný i se spaním jako u tebe ,ale upravilo se nám to po 6 nedělí od tý doby spí krásně v noci,za to přes den dřív 4krát po pul hodkach ted sotva 2krát po pul hodkach. v kočárku už taky nechce. když byl malinkej rád byl u mě ,ale ted je to mnohem horší takovej tejden jen nosim, nosim a nosim,ale asi to budou zoubky.jinak kojit se nám taky nepodařilo:-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Petra_21
27.1.11 21:08

.. takže koukám, že mě toho ještě „dost“ čeká. Nevím proč, ale těm řečem o tom, že to podle okolí do 8 týdnů přejde moc nevěřím :roll:
Kdyby mi aspoň někdo mohl pomoct s ním.
Mrzí mě holky z okolí co si myslí, kolik mají práce a co všechno zvládají a když jim to říkám co je u nás myslí si, že si vymýšlím a přeháním. Nemají tucha… :-?

• Citovat
  • Upravit
58838
27.1.11 21:13

Taky jsem měla předčasně narozenou extrémně hypotrofickou holčičku. Narodila se v 35+0 s váhou 1270g a měřila 39cm. Jestli byla jako malinká hodně uplakaná už si moc nevzpomínám, ale spíš ne. To byla až později kolem 3 měsíce, ale to neprospívala, protože měla málo mlíčka, kojila jsem. Potom jsme postupně přešli na UM a od té chvíle byla pohodová. Akorát byla hodně živá, vzteklá a neposedná. To se začíná srovnávat až teď po 6. narozeninách.
Celkový psychomotorický vývoj měla celekm v normě. Smat se začala někdy ve 2 měsících, lézt mezi 9-10 a sama chodila někdy mezi 12-13 měsícem. Zbytek už si opravdu nepamatuju :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58838
27.1.11 21:15

Máš pravdu že s nedonošencem je ze začátku strašně moc práce, mnohem víc než se zdravým donošeným miminkem, a to je z osobní zkušenosti. Ale je pravda, že dcera se hodně rychle srovnala a kolem 10. měsíce už nešlo poznat, že byla nedonošená a tak strašně malá. Jenom byla drobnější a je drobná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5956
27.1.11 21:18

ahoj, jdu Tě povzbudit!! malý se mi narodil v 33+3tt, měl 2250g a 45 cm, byl to kus na ten týden. hypotrofický teda nebyl, to ne, ale taky jsme bojovali s kojením, celkově snad do jeho 3 měsíců, kdy jsem konečně mohla přestat odsávat a už si ode mě vypil všechno. noční kojení trvalo i hodinu, k tomu odsávání, dopíjel si pak z flašky moje mlíko, a takto i 3×-4× za noc.. byl to masakr, nevím, kde jsme brala sílu fungovat i normálně přes den. ale byla jsem odhodlaná vytrvat a mlíka jsem měla pro dvojčata.
jinak co se týká motoriky, tam měl celkem zpoždění, poprvé se otočil až v 7 měsících, koníky pásl až někdy ve 4-5 měs. první úsměv byl někdy ve 12 týdnech, odpovídalo to skoro přesně té době, o co byl dřív narozený. byli jsme i sledovaní, tady u nás se Vojtovka necvičí. kolem roku byl už komplet srovnaný, chodit začal ve 13,5 měsících, krásně to dohnal :-)

hlavu vzhůru, je to piplačka, ale stojí to za to.

vzpomínám si, když mi jednou tchyně psala do porodnice, když jsem zkoušela jen kojit bez lahviček-byla jsem proti, ale nakonec jsme odcházeli s kombinací prso+láhev, že malý za chvilku bude krást manželovi řízky z talíře… v roce to tak bylo, vytrvej, zkus hodně spát, když Ti malý taky spinká

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14047
27.1.11 21:19

ahoj 33a5 a dvojcata
hodinu trvalo nez snedli 40ml mleka, docela sila
vydrz, brzo se to zlepsi :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3542
27.1.11 21:25

Tak Míša se narodila 35tt váha 2450 45cm ještě v porodnicni spadla na 2100začátek děs běs.. svícení, nechtěla být v inkubátoru, nemohla kakat, takže klyzmata atd.. do toho se mi netvořilo mléko, sestry hnusné myslela jsem , že se zblázdním..ab toho nebylo málo měla reflux, takže věčně uječená, nespokojená, poblinděná.. máme pupeční kýlu exém..
Jediná rada vydržet… chtěla nosit, nosit houpat na míči a v žádném případě nechtěla být sama… už mi vyloženě tekly nervy, ale časem se to upravilo jen se neboj..pila jako když nepila, půlklu toho vyhodila,všechna mléka ji ucpávala, takže bolení bříška… ale co milovala, tak to bylo koupando v kbelíku…
Ted ji budou v únoru dva roky a mám milionové dítě plné lásky, neustále mne pusinkuje, chce se mazlit, nosit, je šikovná rozeznává barvy, ví jak se jmenuje a kde bydlí, pomáhá mi vařit, pleny máme jen na spaní.. takže se neboj doženete to .. jen ten začátek je náročnejší

Příspěvek upraven 27.01.11 v 21:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
27.1.11 21:26

ahoj,mě se prcek narodil 32+5tt 2250g a 47cm. Od narození je to hodné miminko,skoro žádný pláč,jen při koupání. I teď když mu bylo 10m tak skoro vůbec nepláče,jen když spadne když chodí kolem nábytku :). Ani na prdíky netrpěl. Jsem strašně ráda že jsme měli štěstí že i když je nedonošeňátko tak vše už dohnal. I doktorka nás chválí. Fyzicky je na tom bezvadně. Už teď má přes 11kg a 82cm. Sedí,leze a staví se k nábytku. Tím chci říct všem maminkám nedonošeňátek:NEBOJTE,NAŠE MIMČA JSOU JEDINEČNÝ A VŠE DOŽENOU :palec: . Jinak to že ti pláče může mít sto jiných příčin. Hlavně hodně,hodně mazlit a pusinkovat :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Petra_21
27.1.11 21:26

Drobný lidi to mají lepší.. Dneska chce být každý hubený :)
Těším se až budeme z nejhoršího venku. On jak toho moc nenaspinká, tak nemám já kdy spát. No a navíc barák (docela veliký), zahrada, kocour.. takže práce velká spousta.
Takže když spinká, tak lítám poklízím, vařím, žehlím. Supr je ten vak, ten mi moc pomáhá a jemu se v něm líbí.
Doktor mi říká, ať ho pořád tak netahám (i kvůli zádíčkům) a nechám ho vyplakat. Jenže by mi to srdce urvalo. Co mě ale moc mrzí je, že nechce ani k tomu manželovi :( Jako kdyby to pokaždé poznal, že to nejsem já :nevim: (takhle maličký)

• Citovat
  • Upravit
7142
27.1.11 21:28

my taky začali pást kolem 4-5 měsíce. sme pomalejší nu,ale doktor řikal , že ještě pořád v normě, že vojtovka zatim ne, ale mam strach aby sme ji nakonec nescvičili, páč jeho lenost nezná mězí :lol: já bych se asi zbláznila, on by brečel a já s nim a přitom jakou má sílu , asi bych ho těžko zvládala:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4254
27.1.11 21:29

ahoj, malej se narodil o 8 týdnů dřív, vůbec nechtěl jíst, jen spal a spal…krmili jsme ho stříkačkou, já přišla o mléko, měla jsem k tomu ještě nějaké problémy po porodu.
a co se týká vývoje, těch 5 týdnů odečítej, ze začátku určitě. časem se to srovná…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Petra_21
27.1.11 21:30

:-P Někdy si říkám, že ho nemusíme vůbec koupat. Já ho pusinkuju pořád a celého :lol:

• Citovat
  • Upravit
4254
27.1.11 21:31

jo a co se týče nošení, určitě nos co nejvíc, vždyť přišel o těch pár nejlepších týdnů co ho v životě mohly potkat, tak ať mu to trochu kompenzuješ, v žádném případě bych ho nenechala takhle malého vyplakat!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí