Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No určitě by to nemělo být bolestivé ale když už tak opravdu jen výchovné lehké plácnutí, v opačném případě to určitě pro dítě není dobré
Já za sebe ve výchovném plácnutí nevidím nic špatného… není každá na zadek hned týráním, které by se mělo hlásit ![]()
Jsou situace, kdy prostě postopadesáté nevysvětluji a rovnou plesknu přes zadek… když se mi Helenka vytrhne z ruky a vběhne do silnice (schválně, dobře ví, že nemá), když po někom hodí písek nebo kámen, a podobně…
Vyrůstá v láskyplné rodině, milovaná, oceňovaná, chválená, kolem sebe lidi, na které se může a bude moci za všech okolností spolehnout… a o tom to je, to je důležitější než jakési pseudo-trauma z „výchovné na zadek“…
Souhlasím s Bohunkou, na sociálku bych rozhodně nic nehlásila, pokud dítě není viditelně týrané ![]()
Plácnutí přes zadek, pokud dítě zlobí, není nic špatného. Snažím se taky vysvětlovat co nejvíc, jenže když to nepomáhá, tak holt plácnu přes ručičku nebo přes plínku. Nejvíc v situacích, kdy udělá něco, co moc dobře ví, že se nedělá - nedává se písek do pusy po hrstech, necachtá se v louži rukama apod. ![]()
Taky souhlasímž e plácnutí přes zadek či přes ručičku když neposlechne není nic špatného…hold když malému něco říkám 5× on neposlechne tak ho plácnu.V roce a půl jsme to ještě neměli zapotřebí to byl ještě hodný
to spíš až ted zkouší a zlobí…:)Ale zas plácnem vyjímečně většinou ví a pozná kdy už se maminka zlobí.
Na sem tam plácnutí taky nevidím nic špatnýho
Pokud to je tedy opravdu za něco, a ne jen tak. Taky jsem byla zastáncem toho že kdo bije děti, byť sebemíň je ubožák. A pak se mi narodilo to co se mi narodilo…
Ono když si dítě z vysvětlování nesmíš dělá vysloveně srandičky a posmívá se ti (nemyslím teď posměch jako mají dospělí ale prostě dělá si s úsměvem dál to co se zakazuje), tak co se dá udělat jinýho?
Nechat ho aby si myslelo že to je vše co zmůžeš a dělalo to dál?
K té sociálce: jelikož jsem byla jediná, kdo se zmínil o hlášení na sociálku - tak abych uvedla svůj „nápad“ na pravou míru - jasně, souhlasím s váma, že to bylo nadnesené, ale příspěvek vyzněl tak, že to dítě je bito jak žito. O nějakém semo-tamo plácnutí jsem se dočetla až posléze. Takže smajlíky s koulejícíma očima mě celkem vytočily, páč jsou na mou adresu.
radúna píše:
Takže smajlíky s koulejícíma očima mě celkem vytočily, páč jsou na mou adresu.
No…a na Tvou adresu jako smíme používat jen některé vybrané smajlíky?
Že bych příště věděla… ![]()
No myslím, že tím „plácnutím přes zadek“ se dává dítěti jasně najevo, že překročilo přípustné hranice. Až do puberty (myslím to tak je…) si vytváří hranice chování, co mu projde a co už si dovolit nemůže.
V říši zvířat funguje u většiny druhů taky taková výstraha od starších členů stáda/tlupy/smečky, něco jako je to „plácnutí přes zadek“. Vzhledem k tomu, že lidi jsou v podstatě jenom oblečené opice, které si stavějí vlastní jeskyně… (teď přeháním), tak si myslím, že i tahle inspirace chováním zvířat je docela namístě. Kromě jiného v lidském mláděti pomáhá (myslím…) pěstovat pud sebezáchovy.
Můžem si říkat, že nejsme jako zvířata, že jsme něco víc. Jistě, zvířata nevymyslely dvě světové války a atomovou bombu… ![]()
BohunkaP píše:radúna píše:No…a na Tvou adresu jako smíme používat jen některé vybrané smajlíky?
Takže smajlíky s koulejícíma očima mě celkem vytočily, páč jsou na mou adresu.Že bych příště věděla…
Bohu, nevím, proč bys neměla používat smajlíky.....Já jen píšu, že už nebyly na místě - kroutit nade mnou očima - holt mě to vytočilo. Ale to je už mimo téma.
Rozhodující je, že zakladatelka založila téma, které nejdřív vypadalo, jako že to dítě je docela slušně trestáno - proto ta sociálka. Nakonec se z toho vyklubalo pouhé semo -tamo plácnutí, což samozřejmě neodsuzuji. Když to pomůže vymezit dítěti určitou mez, proč ne. Takže se omlouvám za tu sociálku, beru z5 a lituji, že jsem reagovala na zakladatelčin dotaz.
Teď jsem četla o výzkumu, kde tvrdí, že pro malé dítě je snesitelnější občasné plácnutí, pro větší vysvětlování. Tou hranicí mysleli tak těch šest let…
Sama to vidím, když byly holky menší, nevyhnuly jsme se občasnému plácání taky - teď už u starších spíš vysvětlujeme, ale stejně občas jedna na prdelku taky přilítne…
Mám kamarádku socku (sociální pracovnici), také má malé děti a v debatách jen říká, že to, co řeší v práci je pro normálního člověka nepochopitelné - tož asi tak…
Ono to chce mít pro dítě hranice a ty dodržovat, mít pravidla…
Ja mam rocni ditko a parkrat se mi stalo, ze jsem ho uz malinko placnout musela, ale to bylo fakt jen takove nic, ale stacilo a jsem si jista, ze vedelo, co dela spatne. A po tomto rekla bych varovani, jsem ho vzdycky nechala udelat neco, za co jsem ho mohla hlasite pochvalit. Zastavam nazor, ze nasili az na poslednim miste a hlavne at pouziju trest jakykoliv, od zakazu cokolady, televize az po fyzicky trest, dite musi vedet, za co je trestano. Pokud tomu tak neni, jak se zejmena fyzicky trest meni v obycejne nasili. Nebila bych dite za to, ze si placalo ruckama v louzi, ale urcite by dostalo poradnou na zadek za to, ze vbehlo do silnice, protoze tim chranim zejmena jeho zivot. Souhlasim s tim, ze pokud je dite fyzicky trestano casto, zacne mit pocit, ze to je normalni. Je hodne individualni, kde je hranice tzv. zdraveho fyzickeho trestu napr. dle Matejicka a kde uz je to moc. Kazdopadne ja osobne nejsem vubec zastance vychovy bez fyzickych trestu.
Také si myslím,že pokud je plácnutí-Ať už ruka nebo prdka celekm přijatelný trest.Když vidím,že ani 5 napomenutí nepomohla tak dostane jednu na prdku a je klid.Když ěnco provede rukou,zatahá psa za ucho,s něčím bouchá tak je to ruka,když se vzteká,neposlechne tak je to prdka…Snažím se držet,ale jsou prostě dny kdy si mě vychutnává už od rána
![]()
Kolem roka a půl měla naše malá hobby odhazovat jídlo z talíře na zem (průběžně po celou dobu trvání oběda - jeden kousek do pusy, druhý na zem). Vysvětlování nepomáhalo. Zbavila se toho jednorázově až poté, co jsem ji během jednoho dne systematicky plácala přes ruku po každém odhodu. Druhý den neházela.
A s tím, že lépe nesou plácnutí než řeči, souhlasím. Dneska (2,5 R) si někdy sama řekne „dát na zadek, maličko“, než aby musela poslouchat moje kecy… Takže dobře ví, co udělala špatně.
radúna píše:
A ta mamina je Tvoje známá? Kamarádka? Pokud ano, se jí zeptej, jak moc jí vadí, že má zdravé dítě?
A pokud ji nějak osobně neznáš, tak to někde ohlaš. Já teda nevím kde a jak se taková věc dělá, ale asi na sociálku?
No, tak to asi nepobírám
já teda z toho příspěvku od anonymní pochopila, že ho plácne a ne, že ho mlátí!!!A za plácnutí hlásit na sociálku? ![]()
Já teda taky nejsem zastáncem fyzických trestů, ale malá už taky na zadek dostala a přes ruku už taky několikrát. A rozhodně si nemyslím, že bych proto hned byla špatná máma, kterou musí okolí hlásit na sociálku…
Samozřejmě, že pokud ho plácá denně, tak z toho to dítě si nic nevezme, to se míjí účinkem…Ale prostě když dítko něco přežene a ví, že se to nesmí a ani po několika domlouváních a napomenutích to nepomáhá?
Já to dělala tak, že jsem se snažila odvést pozornost, nebo věci, které nesměla dala z dosahu, ale děti prostě někdy zkouší naši trpělivost a meze, kam až mohou zajít…Takže příliš benevolentní výchova podle mě taky není nej ![]()
Mně teda zase přišlo, že to plácání už překračuje jisté hranice, zakládat diskuzi kvůli obyčejnému výchovnému plácnutí mi přijde zbytečné, je jasné, že občas je to nezbytné, to se přeci neodsuzuje