Výchova ročního ubrečeného dítěte

195
8.8.24 09:43

Výchova ročního ubrečeného dítěte

Ahoj, nebudu se moc rozepisovat.

ZAJÍMAJÍ MĚ POUZE NÁZORY MAMINEK, KTERÉ MĚLY/MAJÍ NÁROČNÉ DÍTĚ.

Holka, od narození plačtivá, nespavá, dráždivá.
Motoricky celkem šikovná.
Začala spát, ale řve pořád.
Myslela jsem, že se to pohybem zlepší, ale ne. Jen si doleze kam chce- za mnou a řve mi u nohy. Šátek ani nosítko nesnese - zkoušela jsem několik značek (Moyo, MoniLu..) radili mi i s nastavením, takže v tom to není.
Když se nepohybovala, zabavila se aspoň na pár minut (30-60) sama. Teď je to bída. Pořád po mně jen natahuje ruce, sápe se po mně, jinak řve jak tur. Když ji dovedu k hračkám, doleze za mnou s pláčem.
Já jsem si myslela, že hold budu nosit a nosit v ruce a že ji to snad jednou přejde, ta potřeba kontaktu. Ale teď jsem četla několik diskuzí a názory se liší. Někdo je pro neustálé nošení, někdo pro to nechat vyřvat a někdo třeba pro to, že pokud vařím, tak prostě vysvětlit, že teď nemohu, snažit se na dítě mluvit a dát mu kolem hračky.
Takže, jak mám k tomu přistupovat? Jsem z toho otrávená.
Prosím o rady. Blbé komenty si nechte. Chci jen názory lidí, kteří ví o co jde. Lidi co mají klidné lidi toto nepochopí. Že řve a poblije se.

Jinak ji je 11 měsíců. Skoro rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
8.8.24 09:51

Mám první dceru 4 a třičtvrtě roku, na spoustu věcí je šikovná a samosttná, ale tu pozornost potřebuje, pořád něco vypravuje, zpívá, sama si hrát nechce…druhá mà 11měsíců a potřebuje být u mě, vyřvat ji nenechávám, jakmile natahuje ručičky, zvedám ji…nejvíce jsme na zahradě nebo sportujume, výletujeme, miluje bazén…doma spolu max vypereme nebo porovnáme věci, narovnáme nádobí do myčky, uklidíme nádobí…větší úklid děláme vždy s manźelem nebo když jde starší k prarodičům, jsou malé jen jednou :srdce:

• Citovat
  • Upravit
8558
8.8.24 09:51

Jak já Tě chápu! Ale neboj se, je to úplně normální. Dítě kontakt potřebuje, obzvlášť chytré dítě. Potřebuje laskavou, příjemnou maminku, která si s ním pohraje. Objevuje svět. Nebude ho objevovat samo vedle v pokoji, zatímco vaříš.
Je to období, které prostě musíš překonat. Ono to uběhne a budeš vzpomínat. Zkus domluvu s někým z rodiny, že si někdy půjdeš oddechnout někam, abys nabrala síly…
Moje kamarádka, co měla trojčata, zašla občas na diskotéku, vyčistit hlavu. :-) Zkus si někde objednat aspoň občas donášku obědů. Prostě si život ulehči co nejvíc. Když budeš rozčilená, dítě bude taky nervózní a stane se z toho takový kolotoč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
8.8.24 09:54

Co satek s uvazem na zada, zkouselas?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
195
8.8.24 10:38

@VitaminC zkoušela. Nedává to, jak je na mě nalepená. Je celkem hyper.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3871
8.8.24 10:46

Je to náročné, ale potřeba kontaktu je scela v pořádku. Nestandardní je miminko, co si hraje vedle v pokoji a neřeší svou matku (pečující osobu). Potřebuje byt u tebe, protože je na tvé osobě absolutně závislá. Už takhle malá ví, že by to bez tebe nedala. Proto, když ji zmizíš ze zorneho pole, je poplach. Když ji budeš odmitat, bude o to vic brečet a davit se. Zkus ji zapojit do tvých činnosti, neodhanej ji od sebe, a když to nepujde, vykašli se na ně. Je ještě strašně malinká. I moje 3,5 léta potřebuje kontakt, když prijdu z práce. Mrkni třeba na tohle
 https://psychologie.cz/…e-v-detstvi/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
8.8.24 11:45

Je to normální, potřebuje kontakt. Když měla dcera toto období a já jsem prostě potřebovala uvařit, pustila jsem ji na chvilku televizi. Od cca 10 měsíců, na 20 minut max, měla to spíš jako kulisu, hrála si u toho s hračkami, ale i se dívala. Seděla na zemi v kuchyni a telka byla zapnutá v obýváku. Nesnášela jsem se za to, ale všechny ostatní možnosti nezabraly. Ono se ani nedá vařit, když je dítě pověšené na noze a při každém pohybu spadne. Bylo to období, kdy i když jsme si hrály, musela mi sedět na klíně, neexistovalo, abych si sedla vedle ní. Tak jsem to tak prostě přijala, že když jsme byly doma, celou dobu na mě seděla a při vaření se dívala z kuchyně na televizi. Vařila jsem tak, že jsem o víkendu navařila do zásoby a dala do mrazáku (pro sebe i dceru) a každý den jen udělala čerstvou přílohu, proto jen max 20 minut, většinou míň.
U tebe je blbé, že tě dcera namlsala tím, že si vydržela hrát až hodinu sama, to u nás nebylo nikdy. Od toho, co začala vnímat svět okolo, tak jsem ji nemohla nechat samotnou, ale zase nesnášela nošení, takže jsem u ní prostě musela sedět/ležet, ukazovat knížky, hračky…
Trochu se osamostatnila až tak v 16. měsíci možná, že si vydrží hrát chvilku sama, třeba 15 minut.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12885
8.8.24 11:51

Nechápu, že „náročné“ dítě se ti ani ne v roce zabavilo na 30 i víc minut samo? 8o To my teda neznali :D

Jinak u nás se vše drasticky zlepšilo s rozvojem řeči před druhým rokem :kytka:

Příspěvek upraven 08.08.24 v 11:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1823
8.8.24 11:52

@Karinka323 můj malý je to samé, resp. nikdy si nebyl schopen hrát sám déle jak pár minut. Teď mu je rok a pořád řve a šplhá se po mě. Zorganizovala jsem si to tak, že vařím i uklízím, když malý spí nebo ho někdo hlídá. A využíváme hodně restaurací a donáškových služeb. Beru to tak, že malý mě potřebuje a tak jsem s ním, nic důležitějšího není. Uteče to hrozně rychle a já pak budu trapná matka a už se mazlit nebude chtít

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6189
8.8.24 12:21

Dcera byla taky taková.
Navíc nesnášela ani kočár!
Nevydržela sedět ani ve vozíku v obchodě.
Takže : ačkoliv mě za to spousta matek bude lynčovat, tak já jsem dceři pustila televizi - většinou spíše jen písničky.
To jediné zabralo, abych mohla alespoň uvařit a jít na wc.
Uklid a vše ostatní se dělalo až večer.

A teď tě uklidním: přesně ve 2 letech se z tohohle dítěte, stala naprosto boží samostatná holčička. Stalo se to tak strašně rychle, že ani nevím kdy….
Začala mluvit, takže mi své potřeby zvládla sdělit a zároveň rozumněla už i mně a to byl velký zlom.

Tak držím palce, aby to bylo u vás stejně :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15503
8.8.24 15:14

@Karinka323 Co ti velí mateřský instinkt? Mě velel děti nenechávát vyřvat a dat jim co potřebovaly. Roční je ještě mimino, pokud to jde dopřála bych nošení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
195
8.8.24 15:54

@Markéta188 zlepšilo se to prosím aspoň o kousek s chůzí/samostatností?
Malá taky nemá ráda kočár a ani v košíku/židličce nevydrží. Nevím proč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6189
8.8.24 17:07
@Karinka323 píše: Více

Začala být samostatnější doma. Vydržela si chvíli sama hrát, nebo při vaření jsem ji posadila na linku, dala hrnec s těstovinami třeba a vařila semnou.

Nicméně venku to byl pořád stejný horor.
Jen co jsme vyšly před dům, tak se mi pověsila za nohu a nešla sama ani krok.
Nepomohlo ani odrážedlo.

Teď ve 2,5 letech už je samostatná zase až moc :D
Ale je z ní opravdu úžasná holčička, o které půl dne ani nevím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
195
9.8.24 16:25

@Markéta188 a kdy prosím trošku ustoupil ten pláč? :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
302
11.8.24 12:07

Moje dcera (15m) je tedy mnohem náročnější :D. Ta pod hrazdickou nevydržela ani 3minuty. Pokud tvoje dítko tam vydrželo i 60 minut, tak opravdu nebylo náročné, ale naopak nadstandardní a závidím :lol:,kolem roku se ta moje trochu srovnala a i si vyhraje chvíli sama. Já to mám z druhe strany, kdy i 5 minut hry je pro mě rajská zahrada. Každopádně ti rozumím a kolikrát je to na palici a proste třeba na 10 minut pustím TV než něco dodělám. Můžou to být i zoubky, má bolest (nebo separačku) a potřebuje maminku, v tomto období je to opravdu normální, že chce být u tebe a nic moc ji nebaví. My chodíme hodně ven, kde ji zajímají i jiné věci, než moje naruc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí