Vydědění neopomenutelného dědice

Anonymní
13.6.19 13:22

vydědění neopomenutelného dědice

Ptám se za kamarádku, ale prosím anonym kvůli dost osobním věcem. Kamarádce zemřel otec a vztahy v rodině jsou dlouhodobě zlé. Kamarádka očekává vydědění, otce nevídá, neměl zájem. Mohou příbuzní nějakým způsobem přesvědčit notáře, aby ji vůbec nepřizvali k dědickému řízení? Trvalou adresu má roky v jiném městě. Nebo pokud ji otec vydědil ještě za života, dozví se to vůbec? Prosím nechce si pichlavé komentáře, opravdu ta kamarádka nejsem já, a jen chce vědět, na čem je.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
25897
13.6.19 13:27

K dědickému řízení ji přizvat musí a vydědit ji mohl pouze otec v závěti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.6.19 13:30

Ano, je to tak, jak je uvedeno v příspěvku výše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26873
13.6.19 13:33

K vydedeni musi byt duvod a musi byt splneny pravni formality. Neni to jen tak.

V danem pripade, pokud se nestykali, vztah otec-dcera nefungoval, pak bych v postaveni dcery nic dedit nechtela. Pokud se s nekym nestykam, v podstate je to pro mne cizi clovek. Pokud pro neho nic za zivota neudelam, nechci po jeho smrti ani nic z jeho majetku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.19 13:35

@divine woman děkuji moc, notář si tedy člověk najde sám?

• Citovat
  • Upravit
25897
13.6.19 13:36
@Anonymní píše:
@divine woman děkuji moc, notář si tedy člověk najde sám?

Ano, notář se pozůstalým ozve sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1645
13.6.19 13:36

Vydedit neopomenutelneho dedice myslim neni vubec tak jednoduchy. Jednou jsme to resili v praci, tak jsem se ptala manzela (studoval na VS prava) a pokud si to spravne pamatoval, lze vydedit v zaveti jen za pripadu, ze je dotycny nesvepravny a nebo jsou nejake jine opravdu zavazne duvody k vydedeni (tyrani od vydedene osoby atp.).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.19 13:42

Cerstva zkusenost, pozve vsechny dedice ze zakona, sam si je vyhleda v evidenci obyvatel.
Vydedit muze, pokud jsou napsane duvody vydeneni odpovidajici zakonu, ale…
I my to tak mely a radsi jsme se vzdaly povinneho dilu a stejne neni po roce ukonceno…

• Citovat
  • Upravit
6119
13.6.19 13:44

Nemohou. Vydědit by ji musel pouze otec z oprávněných a ani v tom případě by „nechci, aby dědila, protože jsme se nestýkali, protože jsem ji vídat nechtěl“ nebyl oprávněný důvod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
13.6.19 15:46

Ne - příbuzní notáře o ničem nepřesvědčují - buď ji vydědil nebožtík (což je docela složité) a nebo se postupuje podle zákona.

Ale výrazně lepší než se ptát na internetu je najít si právníka. Protože i když máňa píše, že to není směroplatné, tak je to notářům a případným soudům vcelku jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2642
13.6.19 15:49

Zakladatelko, a ona je dítě? Resp. studující do 26let?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
910
13.6.19 22:09

Vydědit ji může pouze otec za života, a to pouze soudně. Není to vůbec jednoduché, musela by vést nezřízený způsob života (alkoholismus, odsouzení k výkonu trestu apod) nebo se o něj odmítnout starat v nemoci či ve stáří. V závěti ji sice nemusí nic odkázat, ale ona jako neopominutelný dědic může závěť napadnout a bude dědit poměrnou částí s ostatními dědici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.6.19 07:55

Já bych to jen lehce poupravila.
Stalo se nám v rodině, že dospělé dítě (které mělo už své děti) zemřelo dříve než rodiče. Když pak zemřel jeden z jeho rodičů, byla vnoučata přizvána k dědickému řízení.
Když pak zemřel druhý rodič, vyřizoval dědické řízení s notářem někdo jiný a ačkoli po zemřelém zbyl oficiálně podobný majetek jako předtím, vnoučata tentokrát přizvána nebyla. Jedno z vnoučat bylo dokonce majitelem nemovitosti, ve které zemřelý žil. Tam k nějakému jednání s notářem došlo. Nikomu z vnoučat ale nebylo sděleno, že bylo notářské řízení ukončeno, ačkoliv měli být jeho součástí. Bylo mi tu pak vysvětleno, že pokud neměl zemřely majetek, nemusí notář ostatním dědicům vůbec dávat vědět.

Tím chci napsat, že pokud otec tvé kamarádky měl oficiálně jen minimální majetek (na pokrytí nákladů na pohřeb), tak se o zahájení a ukončení řízení vůbec nemusí dozvědět.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.8.19 18:01

@divine woman @cecetka Ahoj, ještě jednou díky za rady. nechci zakládat novou diskuzi, včera jsem se bavila s kamarádkou a je to už přes dva měsíce a kamarádce se nikdo neozval. Je možné, že to je jak píše Růže v posledním příspěvku? že zemřelý neměl žádný majetek a tedy žádné řízení nebude? Raději opakuji, nejde jí o majetek, jen chce vědět, zda ji otec opravdu vydědil

• Citovat
  • Upravit
25897
12.8.19 19:03

Jestli neměl majetek, tak nebylo co řešit. Kamarádka si může zjistit u jakého notáře probíhalo řízení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová