Vyhazov ve zkušební době

Anonymní
9.1.13 17:45

Vyhazov ve zkušební době

Mám teď celkem mizernou náladu, protože mě právě vyhodili ve zkušební době. A nějak se mi to do detailů nechce s nikým známým naživo rozebírat (člověk nikdy neví, komu by se to doneslo a kdo koho zná), tak jsem si říkala, že to zkusím anonymně na netu. A třeba si přečtu povídání od někoho, kdo dopadnul podobně.

Právě mě po 14 dnech vyhodili z nové práce (dost velká nadnárodní firma). Po naprosto nedostatečném zaučení (1,5 týdne než odešla kolegyně, kterou jsem nahrazovala) mi po 3 dnech, kdy jsem pracovala „samostatně“ (v uvozovkách, protože jsem se samozřejmě neustále na něco ptala) si mě naprosto bez jakéhokoli předchozího upozornění zavolali a oznámili mi, že jsem pomalá, málo jsem se toho naučila a že šéf v životě nepotkal nikoho, s kým by se mu tak špatně spolupracovalo a ať už si nikdy nehledám práci v tomhle oboru. No koukala jsem na ně, jestli to myslí vážně, protože se šéfem jsem přišla do styku 1 (!) den, kdy tam nebyla kolegyně, která mi normálně radila, proto jsem se ten den musela ptát jeho.

Je to už pár dní a zatím tu pozici znovu nevyvěsili… mám podezření, že za mě nastoupí jedna paní, co po mém nástupu oznámila, že se vrací z mateřské. Ale zase tak velké firmě by jí upíchli i jinde, kdyby mě vážně chtěli. A teď pořád přemýšlím, jestli jsem jim vážně připadala hloupá a nesympatická a proč… Protože prostě nevím, proč jsem mu byla nesympatická a jestli se to ostatní vážně naučili rychleji… No vrtá mi to hlavou dost, byli o tom tak přesvědčení. Předtím mi nikdy nikdo v žádné práci nic takového neřekl, nikde jsem neměla problém.

Jinak ani nelituju konkrétně té práce, nebyl to žádný zázrak (ale špatná taky nebyla, kolegyně se zdály normální), každopádně šéf středního věku zbožňoval častovat kolegyně sexuálními poznámkami a šéfová mi při prvním setkání řekla jen jestli hodlám mít brzo dítě nebo ne. Mimochodem poté, co mi dali vědět, že mě vyhazují, mě šéf začal naprosto přehlížet (dělal, že mě nevidí!), oznámil, ať už nic nedělám, jen čekám, až mi skončí pracovní doba, vůbec se se mnou nebavil, co mám vyřídit před odchodem jsem si musela jít sama zjistit na personální… Prostě hrozný přístup. Ale na druhou stranu já jsem rozhodně neměla v úmyslu odejít a nová práce se shání těžko. Navíc to teď budu muset všem vysvětlovat, v té firmě pracuje spoustu lidí, známí známých… a já budu vypadat jako neschopný idiot. Nejradši bych se teď odstěhovala někam daleko. :?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20518
9.1.13 17:52

:hug: Rozumím.

V pondělí donutili podat výpověď mně ve firmě, kde jsem pracovala 11 let. Já vím, co se dělo, ale taky mám pocit, že okolí se teď na mně bude koukat jako na asbolutně neschopnou - proč by mne jinak vyhazovali.

Inu, proč. Mám dvě děti a zkušenost a smlouvu na nadstandardní plat, jsem prostě kulva drahá. Za polovinu jim tam půjde kdokoli jiný. :zed:

Myslíš, že tam fakt nastoupí ta po MD? není to jen nějaký šméčko právě na ní? že ruší její místo - když vyhodí tebe?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
9.1.13 17:57

Mě se stalo něco podobného, po měsíci v práci mi přišla SMS, podotýkám, že v době, kdy jsem byla v práci, že už zítra nemám chodit. Nebyla jsem jediná, telefony jsme nesměli mít na pracovišti a nebýt toho, že pár děvčat se shrozilo, bo si zprávu přečetly hned, tak jsem to zjistila až doma. Nikdo se neobtěžoval nám to říct osobně. Při tom jsme věděli, že se projednává propouštění. Já byla ubezpečena, že se mě to netýká. Jo, dnes se k zaměstnancům opravdu chovají skvěle.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.1.13 18:01

Taky jsem dostala padáka z dost dobře placené brigády že jsem prý dělala moc chyb, za pár měsíců jsem se dověděla, že mě šéf sekce vyhodil proto, že jsem ho porazila v jedne online hře, ani jsem nevěděla, že to byl on, ale protože se znám i s vedenim a jeho kamarády, došlo to ke mě:),Tehda mě nenapadlo to řešit, našla jsem hned stejně dobrou práci, ale roesmalo me to.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.1.13 18:03
@Emilie píše:
Myslíš, že tam fakt nastoupí ta po MD? není to jen nějaký šméčko právě na ní? že ruší její místo - když vyhodí tebe?

To ne, je to místo, kde stejnou věc dělají desítky lidí, velké oddělení. A já jsem nenastupovala jako náhrada za ní (ani ta kolegyně, kterou jsem nahrazovala, tam nebyla místo ní). Jestli tam nastoupí nevím, jen si to myslím, protože ten jeden pracovník tam bude vážně chybět a rozhodně ho potřebují nahradit hodně rychle a zároveň na tu pozici ještě nikoho nezačali shánět (myslím po internetu - na jejich stránkách, na jobs.cz apod.).

• Citovat
  • Upravit
concetta
9.1.13 18:04

Je mi to líto, protože se fakt člověk v takové situaci musí cítít jako úplný idiot. Není to tvá vina, ale ten červík tam hlodá a taková zkušenost dokáže dost zamávat se sebevědomím. Musíš se prostě sama přesvědčit, že pár dní samostatné práce je sakramentsky málo na to, aby někdo poznal, jesli jsi dobrá nebo ne a že se tvůj zaměstnavatel zachoval fakt jak svině. Je v pořádku někoho vyhodit ve zkušební době, od toho to taky existuje, ale každý musí dostat alespoň šanci. A tu jsi ty nedostala.

• Citovat
  • Upravit
20518
9.1.13 18:05
@Anonymní píše:
To ne, je to místo, kde stejnou věc dělají desítky lidí, velké oddělení. A já jsem nenastupovala jako náhrada za ní (ani ta kolegyně, kterou jsem nahrazovala, tam nebyla místo ní). Jestli tam nastoupí nevím, jen si to myslím, protože ten jeden pracovník tam bude vážně chybět a rozhodně ho potřebují nahradit hodně rychle a zároveň na tu pozici ještě nikoho nezačali shánět (myslím po internetu - na jejich stránkách, na jobs.cz apod.).

Víš, já byla rok v kontaktu s kanceláří, kam jsem se měla vrátit. I s její vedoucí. A ta mne ujišťovala, že akutně potřebují člověka, ale protože nechtějí nikoho brát na rok, čekají na mně jak na smilování. I pro ní to byl šok, co rozhodlo vedení - že prostě nikoho dalšího nedostane. To nevíš, co mamagement rozhodl. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.1.13 18:16

@Emilie
Těžko říct, ale říkám si, že možná jsem tam byla navíc. Ona tu práci dobře uměla, nemusela by se nic učit, kdyby jí vyhodili, museli by jí dát odstupný…
Ale zase proč by mi to neřekli na rovinu? Proč by mi říkali, že jsem neschopná a nesympatická, když bych na ně takový dojem neudělala? To by bylo zvláštní…

• Citovat
  • Upravit
14210
9.1.13 18:17

Taky jsem byla v jedne firme 14 dni. Mela me zaucovat kolegyne, kterou sem mela nahradit, ale ona radsi fofrem udelala praci a nic moc mi neukazala a pak odesla recepcni na dovolenou, tak me soupli na recepci a zaucovani nic. Mezi tim, jsem se dozvedela od holky co delala na ucetnim oddeleni, ze firma dluzi, kde se da, takze kdyz pak si me sef zavolal, ze koncim, tak sem i na druhou stranu byla rada, ale duvod mi nerekl, pozdeji jsem se dozvedela, ze pry jsem malo komunikativni. Nevim, podle ceho tak soudil, kdyz si se mnou povidat nechodil, sedela jsem v podstate celou dobu na recepci. Jo a za nejakou dobu pak letel ten sef, protoze tu firmu pekne vytuneloval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Naima
9.1.13 18:25

Těžko říci, třeba jsi jim jen nesedla, nebyla sympatická, třeba čekali, že se opravdu zapracuješ rychleji, třeba si fakt to místu sušili pro někoho jiného.

Pohled z druhé strany - když jsem odcházela z první práce, měsíc jsem zaučovala novou paní, mně bylo tehdy asi 22, jí tak 40. Drtila jsem to do ní denně, paní se snažila. V pátek jsem odešla, v pondělí se stavila někdy kolem desáté pro papíry a paní už byla tou dobou hodinu pryč, protože to sama absolutně nezvládala, tak odešla sama. Samozřejmě s tím, že jsem jí ni neukázala :lol:. Nejlepší je svést to na někoho, kdo tam už není.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.1.13 18:39

@Naima
Tam byl problém, že to bylo místo, kde bylo hodně práce. Takže ta kolegyně mě sice zaučovat chtěla, ale moc nestíhala. Už tak jsme tam spolu byly pořád přesčas. Prostě neměla moc kdy mi to vykládat, i když se snažila… Nebyl ani čas, abych si to sama vyzkoušela, jen jsem měla popsané papíry s návody. No bylo to málo času a vím, že jsem toho moc neuměla, když jsem tam začala sama. Ale to přeci hned neznamená, že jsem hloupá. A proč jsem jim byla nesympatická by mě zajímalo vážně, nechci být lidem nesympatická. :think:

• Citovat
  • Upravit
642
9.1.13 19:23

Jako ok oni maji pravo te v teto zkusebni dobe vyhodit bez duvodu stejne jako mas ty pravo odejit bez udani duvodu takze je to nepřiejmné ale hold se nedá nic dělat… co je ale hnus to co ti řekli 8o takové jednání to je opravdu hnus :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Michelle32
9.1.13 19:27

Já tedy nevím o jak velkou firmu, jakou práci šlo a jak vysoké postavení šéf měl, ale ptát se ho na mou práci, co mám dělat, tak chápu, že ho to štvalo a vadilo mu to. Nebylo jeho povinností tě zaučovat, od toho tam není. To ti nemohl poradit nikdo jiný? A proč sis nezkoušela jet naostro ještě za přítomnosti pracovnice, místo které jsi nastupovala? Jako že ty bys pracovala a ona tě jen sledovala a případně poradila?

No každopádně výpověď ve zkušební době je právo zaměstnavatele (stejně jako zaměstnance) a ani nemusí udávat důvod. To ovšem nic nemění na faktu, že způsob jakým ti byla výpověď dána je skutečně neslušný a nechápu, co tím nadřízený sledoval. To na sebevědomí nepřidá. Prostě si to neber, příště snad natrefíš na lepší lidi i přístup. Na druhou stranu, jestli je to takový člověk jak popisuješ, tak pro něj bych pracovat ani nechtěla…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.1.13 19:48

Michelle32:
To, že jsem chodila pro radu k němu, bylo na jeho rozkaz, chtěl mě dozaučit, umí tu práci nejlíp (dobře věděl, že nebudu zaučená dostatečně). Ale zjevně se mu zdálo, že umím málo a vadila jsem mu nebo co (během toho jednoho dne).

A nezkoušela jsem toho moc dělat sama, protože nebyl čas. Něco jsem sama zkoušela a to jsem potom uměla, ale zbytek se prostě nestihnul. Byla to taková kvantita na úkor kvality.

Já nebyla z vedení nijak extra nadšená už od začátku, ale s hledáním práce je to těžký, dlouho to trvá, je to vyčerpávající… a kdo říká, že příští práce, co najdu, bude fajn? Třeba dopadnu zase takhle.

• Citovat
  • Upravit
Michelle32
9.1.13 20:45

Já vím, že je to s prací v současné době dost špatný a člověk je rád, že vůbec nějakou má. Mě hledání čeká po skončení mateřské a rodičáku. Teda práci mám, ale přestěhovali jsme se, takže budu muset hledat znova a už teď mám z toho obavy…

Teď máš blbou zkušenost, ale pokud je to jak píšeš, tak jsi dělala co jsi mohla. Nenech se tím odradit a hlavně si neříkej, že je to všude stejný. Není. Přeju hodně štěstí, ať máš co nejdřív práci a jsi v ní spokojená.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat