Vyhořelí důchodci

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
1.9.20 22:38

@Hoa Mai No u nas by babicka pred tim nepodepsala souhlas.. Ale nejak jsme ji vysvetlili, co lezela v LDN, ze to bude pro ni lepsi v tom smyslu, ze se o ni postaraji (jidlo, prani apod).. Tak s tim nakonec souhlasila (nejakym zazrakem). Ale bohuzel..

• Citovat
  • Upravit
3699
2.9.20 07:19
@Hoa Mai píše:
@Tarjei bohužel musím z naší zkušenosti říct, že nezabírá nic. Mě takhle chátrá tchýně, je ji teprv 63 let. Sice se myje, uklízí a pracuje na půl úvazku ve školní družine, ale nema absolutne žádne zájmy kromě kouření, pití a koukání na cokoliv v televizi. Nevaří, jídlo bere že školní jídelny. Přijde z družiny, nalije si, zapálí si a střídavě spí a kouká na televizi. Mě by to bylo celkem jedno, ale štve mě, že děti mají takovou babičku na baterky, co se jim vůbec nevěnuje. Ona je ma ráda, ale nejde s nimi ani na malou procházku, nic s nimi netvoří, čte jim, jen když ji strčím knížku až pod nos, 2× do roka si s nimi na půl hodiny zahraje karty. Za námi prakticky vůbec nejezdí, protože by u nás nemohla kouřit (pití si pro jistotu vozí svoje, když už teda jednou do roka přijede). Když už se stýká s přáteli, tak jen tak, že dojdou k ní domů a sedí a pijou a kouří. Má spoustu zdravotních komplikací způsobených jejím způsobem života a rychle se zhoršují. Vůbec nikam nechodí. Je to strašně smutné na to koukat. Nehne s ní vůbec nic, čím víc se snažíš tím je zatvrzelejsi.Příspěvek upraven 01.09.20 v 21:46

Tchyně se myje, pracuje a uklízí. Žije tak jak ona chce a je soběstačná. Někdo se chce věnovat vnoučatům, někdo cestovat, někdo koukat na televizi a kouřit. No a? Tobě nevadí, že nemá žádné zážitky, ale to že se nevěnuje tvým dětem. Tak jako popisuješ žije spoustu starších lidí a prostě jim to vyhovuje. Je na každém, jak bude trávit svůj volný čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80136
2.9.20 07:29

@Tarjei Nemají třeba ještě sourozence? Někoho, na koho dají? Aby jim domluvil? Jinak netuším. A zkoušeli jste prostě přísnost? Ve stylu napustila jsem vanu pojď se vykoupat? Anebo - mají sprchu? Třeba se ve vaně bojí. Nebo se jim do ní blbě leze. Jídlo ohřát a nahnat je ke stolu a hotovo. Jak často se vidate? U babičky mi to případně jako klasická deprese. Jak dlouho bere AD? Třeba potřebuje jiné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80136
2.9.20 07:34

@Hoa Mai Spíš to bylo tím, že v DD nebyla sama a měla nad sebou celodenní dohled. Třeba kdyby bydlela u vás, bylo by to stejné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
2.9.20 09:12

@inkakřivák mama ma segru, ta se taky snazi ji domlouvat..ale taky prd platny.
Jo to jo, zkousime, kdyz dostanou jidlo na stul, snedi ho ale sami si to ani neohrejou. Jak nemaj dohled, je po srande.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7333
2.9.20 09:26
@Janli píše:
Podívej se na to jejich očima. Oni si chtějí žít svůj zbytek života, jak vyhovuje jim a pořád jim někdo vnucuje, že je to špatně. Kdyby ti tchýně začala diktovat jak máš žít a co máš dělat, budeš skákat radostí? Těžko.

Kolik ti je let?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3699
2.9.20 18:59
@Božislava píše:
Kolik ti je let?

Ta otázka nebyla na mě, ale já s @Janli souhlasím. A je úplně jedno, kolik jí je let. Taky bych nechtěla, aby mi děti určovaly co mám nebo nemám dělat. Proč taky? Vím sama, jak mám žít a co chci dělat a jíst. Aspoň dokud jsem svéprávná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
2.9.20 20:45
@Božislava píše:
Kolik ti je let?

41 a rodiče překročili sedmdesátku

• Citovat
  • Upravit
7333
2.9.20 22:10
@Janli píše:
41 a rodiče překročili sedmdesátku

Mně je 48 a rodiče jsou po smrti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
3.9.20 09:26
@inkakřivák píše:
@Hoa Mai Spíš to bylo tím, že v DD nebyla sama a měla nad sebou celodenní dohled. Třeba kdyby bydlela u vás, bylo by to stejné.

To je tezke rict. U nas to bohuzel nebylo mozne. Mamka zila sama, chodila do prace, ostatni pribuzni na babicku kaslali, nebo treba jako ja bydleli a pracovali daleko. Babicka by stejne byla of 7h do 17h sama v byte. Babicka nebyla pohybliva a byla obezni, na presun z postele do voziku byly treba dve zdravotni sestry a i tak jsme jim pomahali, nebo jeden clovek a hydraulicky zvedak. V mamcine malem byte by vozikem na vice mistech neprojela, nedostali bychom ji do vany, na toaletu, bydli ve tretim patre, vytah tam sice je, ale stoji v mezipatrech. Mamka nema auto atd. Navic ja si spis myslim, ze to hlavni neudelal ani tak ten celodenni dohled, jako spis ta socialni integrace, ruzne spolecenske a kulturni zazitky. Babi v domove chodila na krouzek zpivani, ve skupinach tam delali rucni prace, meli tam kanisterapii, chodil jim tam zpivat detsky i dospely pevecky sbor, jezdilo tam divadlo, mivali tam predcitani, setkavala se tam s lidmi sveho veku. Pak kdyz jsme prisli na navstevu, mela o cem povidat, co noveho zazila, co se dozvedela, co delali.. U nas doma by ji mamka sotva dostala z bytu, natoz z domu, takze tam by zase jen lezela v posteli a koukala na televizi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
3.9.20 09:52
@Proto02 píše:
Tchyně se myje, pracuje a uklízí. Žije tak jak ona chce a je soběstačná. Někdo se chce věnovat vnoučatům, někdo cestovat, někdo koukat na televizi a kouřit. No a? Tobě nevadí, že nemá žádné zážitky, ale to že se nevěnuje tvým dětem. Tak jako popisuješ žije spoustu starších lidí a prostě jim to vyhovuje. Je na každém, jak bude trávit svůj volný čas.

Ano, vadi. A vadit bude. Protoze diky svemu detstvi vim, jak je pro deti prinosne, kdyz maji zazitky i se svymi prarodici. O to moje deti bohuzel uplne prijdou a kvuli nim me to bude vzdycky mrzet.
Tchyne ma pravo si takto zit a jeji pravo nikdo nepopira (ale stejne tak maji rodice zakladatelky pravo se nemyt, neuklizet a nejist jidlo, co jim zakladatelka navari, takze moc nerozumim tomu, proc takto nereagujes treba i na ni), ale stejne tak ja mam pravo odmitnout peci o ni, a to se ji zcela jiste libit nebude. A ze to nebude dlouho trvat, vzhledem k jejimu rapidne se zhorsujicimu stavu to pravdepodobne bude trvat par malo let, nez prestane chodit a to jsem pak strasne zvedava, kdo z jejich deti, kteri sami maji male deti a pracuji, si domu nastehuji silne kouriciho a nepohybliveho alkoholika.
O jeji spokojenosti s timto zivotem, jak ty predhazujes, taky silne pochybuju, kdyz si neustale stezuje, ze za ni nikdo nejezdi. A to nemyslim jen rodina, ale i pratele, protoze spousta z nich jela ve stejnem zivotnim stylu a ted uz jsou na to mentalne i zdravotne podobne jako ona, par z nich dokonce uz po smrti nebo treba v LDN po mrtvici, tesne po sedesatce. A kdyz uz rodina prijede, stezuje si, ze s ni nikdo nechce byt. Co ona by chtela je, aby se za ni o vikendech sjela cela rodina, sedela s ni v zakourene kuchyni u stolu kolem sklenky slivovice a deti by pobihaly samospadem kolem s tim, ze pokud by bylo treba kolem nich neco udelat (krome vareni obeda) nebo se jim jakkoliv venovat, zajisti si to jejich rodice sami. Pritom bychom poslouchali uz po stopadesate vypraveni jejich zazitku z mladi, protoze zadne aktualni zazitky ona nema a nase ji nezajimaji. V podstate krome toho, jak si v mladi organizovala domacnost a stiznosti na to, kde ji co boli, nema jine tema k hovoru. Kdyz s ni jsme na chate, vadi ji, kdyz jdeme na turu, jedeme na vylet na kolech, jedeme na koupaliste, jdeme na houby. Chtela by, aby hlavne deti byli s ni, jenze ona se nehne na 50 metru od chaty. A to bohuzel neni ani trochu psano v nadsazce. Takto travit volny cas ale nikdo z nas nema sebemensi chut a mame na to pravo ;).

Příspěvek upraven 03.09.20 v 09:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
3.9.20 09:57

.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3699
4.9.20 18:49
@Hoa Mai píše:
Ano, vadi. A vadit bude. Protoze diky svemu detstvi vim, jak je pro deti prinosne, kdyz maji zazitky i se svymi prarodici. O to moje deti bohuzel uplne prijdou a kvuli nim me to bude vzdycky mrzet.
Tchyne ma pravo si takto zit a jeji pravo nikdo nepopira (ale stejne tak maji rodice zakladatelky pravo se nemyt, neuklizet a nejist jidlo, co jim zakladatelka navari, takze moc nerozumim tomu, proc takto nereagujes treba i na ni), ale stejne tak ja mam pravo odmitnout peci o ni, a to se ji zcela jiste libit nebude. A ze to nebude dlouho trvat, vzhledem k jejimu rapidne se zhorsujicimu stavu to pravdepodobne bude trvat par malo let, nez prestane chodit a to jsem pak strasne zvedava, kdo z jejich deti, kteri sami maji male deti a pracuji, si domu nastehuji silne kouriciho a nepohybliveho alkoholika.
O jeji spokojenosti s timto zivotem, jak ty predhazujes, taky silne pochybuju, kdyz si neustale stezuje, ze za ni nikdo nejezdi. A to nemyslim jen rodina, ale i pratele, protoze spousta z nich jela ve stejnem zivotnim stylu a ted uz jsou na to mentalne i zdravotne podobne jako ona, par z nich dokonce uz po smrti nebo treba v LDN po mrtvici, tesne po sedesatce. A kdyz uz rodina prijede, stezuje si, ze s ni nikdo nechce byt. Co ona by chtela je, aby se za ni o vikendech sjela cela rodina, sedela s ni v zakourene kuchyni u stolu kolem sklenky slivovice a deti by pobihaly samospadem kolem s tim, ze pokud by bylo treba kolem nich neco udelat (krome vareni obeda) nebo se jim jakkoliv venovat, zajisti si to jejich rodice sami. Pritom bychom poslouchali uz po stopadesate vypraveni jejich zazitku z mladi, protoze zadne aktualni zazitky ona nema a nase ji nezajimaji. V podstate krome toho, jak si v mladi organizovala domacnost a stiznosti na to, kde ji co boli, nema jine tema k hovoru. Kdyz s ni jsme na chate, vadi ji, kdyz jdeme na turu, jedeme na vylet na kolech, jedeme na koupaliste, jdeme na houby. Chtela by, aby hlavne deti byli s ni, jenze ona se nehne na 50 metru od chaty. A to bohuzel neni ani trochu psano v nadsazce. Takto travit volny cas ale nikdo z nas nema sebemensi chut a mame na to pravo ;).Příspěvek upraven 03.09.20 v 09:58

Tak když se podíváš, reagovala jsem na Tarjei a ne na zakladatelku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová